Maanantai 17.6.2019

Keskustalaiselta ukaasi kokoomukselle: ”Jos kokoomus ei tue hallitusta yksimielisesti...”

Luotu: 
20.9.2018 18:26
Päivitetty: 
20.9.2018 18:55
  • Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta
    Kuva
    Keskustan kansanedustaja Markku Pakkanen uhkasi kokoomusta irtisanomissuojaesityksen muutoksilla, jos kokoomusedustajat lipeävät rivistä.
|

Keskustan kansanedustaja Markku Pakkanen viesti torstaina hallituskumppani kokoomukselle, että puolueen on syytä tukea hallitusta ja ja ulkoministeri Timo Soinia (sin) yksimielisesti. Jos kokoomuksen kansanedustajat lipeävät rivistä, tulee hallituksen esitys irtisanomissuojan heikennyksestä Pakkasen mielestä pistää uusiksi.

Kokoomuksesta on kuultu irtiottoja kansanedustajilta, jotka eivät haluaisi tukea ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamusta eduskunnan äänestyksessä. Vaikka kokoomuksen eduskuntaryhmä päätti velvoittaa kansanedustajansa äänestämään Soinin ja hallituksen puolesta, ilmoitti ainakin kansanedustaja Saara-Sofia Sirén, ettei hän voi antaa ääntään ulkoministerin hyväksi.

Pakkanen lähetti kokoomukselle ukaasin.

”Mikäli kokoomus ei yksimielisesti tue hallitusta huomenna tulee irtisanomissuojaan liittyvä esitys ottaa välittömästi tarkasteluun ja tehdä tarpeelliset korjaukset”, keskustan Pakkanen kirjoitti Twitterissä.

Jo aiemmin hän totesi seuraavasti: ”Kokoomuksen naisista osa uhkaa kaataa hallituksen, onneksi irtisanomissuojasta on keskustelut vielä edessä”.

 

Pakkanen sanoo Uudelle Suomelle, että hänen mielestään kyse on hallituksen pelisäännöistä. Pakkasen mukaan hänkään ei hyväksy Soinin aborttikannanottoja.

”Jos tässä alkaa nyt irtopisteiden keruu tällaisessa – sinällänsä tärkeässä – kysymyksessä, se tekee muillekin hallituspuolueille sen [ajatuksen], että voi äänestää toisin jossain itselleen vaikeassa kysymyksessä. Otin esimerkkinä esiin irtisanomislain, pienyrittäjä kun olen, koska koen että se mahdollinen esitys ei ole tulossa ulos parhaassa muodossa”, Pakkanen sanoo.

Hänen mukaansa hallituksen täytyy nyt pysyä yhtenäisenä, jotta sote-uudistus saadaan läpi eduskunnassa hallituksen ohuella enemmistöllä.

”Jos yhdellä äänellä saa tässä äänestää toisin, niin voi olla, että jossain muuallakin pitää sitten saada.”

”Jos tässä saa joku ottaa vapauden, niin se sama vapaus täytyy olla meillä kaikilla. Eihän se niin mene, että kokoomuksen edustajalla on erivapauksia, mutta meillä muilla ei.”

Miten suhtaudut siihen, jos esimerkiksi Saara-Sofia Sirén kuitenkin äänestää tyhjää perjantain äänestyksessä?

”Sitten aletaan keskustella esimerkiksi irtisanomissuojasta, tai vaikka mistä muusta, sotesta ja valinnanvapaudesta.”

Sanna Marin: ”Soini ja työntekijöiden kyykyttäminen koplataan yhteen”

Pakkasen ukaasi kummastutti Twitterissä niin kokoomuslaisia kuin oppositiopoliitikkojakin. SDP:n kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Sanna Marin tarttui Pakkasen sanomaan.

”Näinkö on Soini ja työntekijöiden kyykyttäminen koplattu yhteen? Olisi myös mahdollista erottaa Suomen linjan vastaisesti toimiva, naisten oikeuksia halveksiva, ulkoministeri sekä korjata huono esitys irtisanomisen helpottamisesta. Sanattomaksi vetää Sipilän hallituksen touhu”, Marin ihmetteli.

 

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen neuvonantaja Dimitri Qvintus ihmetteli hallituksen lehmänkauppojen määrää.

”Ensin ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluilla. Nyt naisten ja tyttöjen oikeuksilla - siis ihmisoikeuksilla. Keskusta ja kokoomus näyttävät arvonsa”, Qvintus piikitteli.

Pakkanen ei ollut varsinaisesti eri mieltä Qvintuksen lehmänkauppaväitteestä Uuden Suomen todetessa, että jonkinlaisesta vaihtokaupastahan hänen Twitter-viestissään on kyse.

”Totta. Sitähän politiikan teko on”, Pakkanen sanoo.

 

LUE LISÄÄ AIHEESTA:

Ensimmäiset irtiotot kokoomuksesta: ”En voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta”

Kokoomuspomo: ”Kokoomuksen edustajat tukevat hallitusta – muuta vaihtoehtoa ei ole”

Kokoomus on pahassa paikassa – ”Naiskansanedustajat joutuvat alistamaan itseään”

Siniset tekee Soinista hallituskysymystä – Orpo: Me emme hallitusta tähän kaada

Soinille luettiin epäluottamuslause-esitys eduskunnassa

Timo Soinin kohtalo ratkeaa perjantaina kello 13

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Koivusaari

Kertokaa mitä demokratiaa tässä on? Hallituspuolueet kiristävät toisiaan, tekevät lehmänkauppoja ja pitävät ryhmäkuria tärkeämpänä, kuin naisten oikeuksia. Pyyhkivät demokratialla hanureitaan. Hyvinvointivaltio in my a**.

Pasi Anttila

Olisiko kommentoija valmis asettamaan Kiinalle samanlaisia pakotteita esim Tiibetin vuoksi kun Venäjälle on asetettu Krimin vuoksi. Miten Suomen pitäisi reagoida Kiinan Uiguurien ihmisoikeuksia loukkaavaan toimintaan?

Kuten Pakkanen sanoi tällaista on politiikka. Tämä ei ole niin mustavalkoista kuin Esim edustaja Marin esittää. Ryhmäkuri on yksi asia jota ilman politiikanteko kävisi miltei mahdottomaksi. Sitä on harrastettu jokaisen puolueen hallituksessa ollessaan. Lehmänkaupat on vain rumempi termi sanalle kompromissi. Politiikassa haetaan aina oman viiteryhmän parasta ja koska yksikään puolue ei voi hallita yksinään joudutaan näitä kompromisseja tekemään. Saa niitä lehmänkaupoiksikin kutsua kun muistaa ettei niitä lehmiäkään ilmaiseksi sa.

Harri Mäki-Petäjä

Onko ul­ko­mi­nis­te­ri Soini op­pi­nut vir­heis­tään asian saaman julkisuuden jälkeen. On aihetta epäillä, että ei ole oppinut mitään.

Ul­ko­mi­nis­te­rin tit­te­lil­lä va­rus­tet­tu elo­kui­nen blogi suo­ras­taan hur­ra­si Ar­gen­tii­nan pää­tök­sel­le ol­la lail­lis­ta­mat­ta abort­tia. Nyt vaa­ka­ku­pis­sa pai­naa vie­lä tuo­re oi­keus­kans­le­rin huo­mau­tus, et­tä Soi­nin toi­min­ta ul­ko­mi­nis­te­ri­nä on voi­nut an­taa vää­rän ku­van Suo­men abort­ti­lin­jas­ta.

Soinin toiminnasta tuli mieleen muutaman vuoden takainen silloinen ulkoministeri Ilkka Kanerva, joka joutui pois ulkoministerin paikalta, koska lähetti tekstiviestejä naiselle.

Kumpi on pahempi virhe, tekstiviesti ihastuksen kohteena olevalle naiselle, vai naisten ja tyttöjen oikeuksien rajaaminen ja väärän kuvan antaminen Suomen aborttilinjasta.

Harri Mäki-Petäjä

Onko ul­ko­mi­nis­te­ri Soini op­pi­nut vir­heis­tään asian saaman julkisuuden jälkeen. On aihetta epäillä, että ei ole oppinut mitään.

Ul­ko­mi­nis­te­rin tit­te­lil­lä va­rus­tet­tu elo­kui­nen blogi suo­ras­taan hur­ra­si Ar­gen­tii­nan pää­tök­sel­le ol­la lail­lis­ta­mat­ta abort­tia. Nyt vaa­ka­ku­pis­sa pai­naa vie­lä tuo­re oi­keus­kans­le­rin huo­mau­tus, et­tä Soi­nin toi­min­ta ul­ko­mi­nis­te­ri­nä on voi­nut an­taa vää­rän ku­van Suo­men abort­ti­lin­jas­ta.

Soinin toiminnasta tuli mieleen muutaman vuoden takainen silloinen ulkoministeri Ilkka Kanerva, joka joutui pois ulkoministerin paikalta, koska lähetti tekstiviestejä naiselle.

Kumpi on pahempi virhe, tekstiviesti ihastuksen kohteena olevalle naiselle, vai naisten ja tyttöjen oikeuksien rajaaminen ja väärän kuvan antaminen Suomen aborttilinjasta.

Pasi Käyhkö

Ensinnäkin jo perustuslain mukaisesti kansanedustajat toimivat itsenäisesti. He vastaavat asioista äänestäjilleen ei puolueille. Toiseksi tässäkin tulee esille Keskusta-puolueen tapa toimia. Lehmänkaupat ja kiristys kuuluvat olennaisina heidän tapoihin toimia..

Pasi Anttila

Ymmärisnkö oikein että kaima ei kannata ryhmäkuria? Mites ne kokoomuslaiset huutivatkaan alkoholilainsäädännäön käsittelyssä että keskustalaisten tulee tukea hallituksen esitystä tai....

Sanoppas yksikin puolue joka ei ole näitä mainitsemiasi asioita käyttänyt. Uskon että et löydä ensimmäistäkään. Keppiä ja porkkanaa käytetään yhteiskunnassa ihan joka paikassa. Vai olisko kokoomus ollut valmis hyväksymään maakuntamallin ilman valinnanvapautta?

Pasi Käyhkö

Hei kaima, jos tämä aborttiasia on ministerille omantunnon kysymys niin onhan sen oltava samoin myös kansanedustajallekkin. Tähän ei ryhmäkuri sovellu.
Sotestahan ei ole vielä äänestetty ja saa nähdä miten aikanaan äänestys puolueittain menee.
Perustuslaki määrittelee kansanedustajan vastuun. Kyllä asia koskee kaikkia edustajia riippumatta puoluetaustasta.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #14

Mut eihän täs ole kysymys enää mistään aborttiasiasta vaan hallituksen koossapysymisestä. Onhan selvää että 90% eduskunnasta on eri mieltä Soinin kanssa tästä asiasta, mutta nyt äänestetään hallituksen jatkamisesta.

Ja jos tarkkoja ollaan niin kaikki asiathan on omantunnonkysymyksiä ja ryhmäkuria ei pitäisi olla missään muodossa, demokraattisesti ajatellen. Pitää vaan miettiä et miten tätä maata johdetaan jos jokainen saa sooloilla miten haluaa.

Ja en ole puolustumassa hallitusta, parempi kun kaatuisi.

Kai Niemeläinen

Soini puolustelee omaa irtiottoaan mielipiteen ja vakaumuksen perusteella. Kansanedustajatko eivät saa äänestää oman mielipiteen ja vakaumuksensa perusteella ministerin toimintaa? Jos Soini saa lähteä, lopetetaan irtisanomissuojan heikennys?

Soini ei ole hallitus, eikä Soinin mielipiteet edusta hallituksen näkemyksiä, kaiketi?

Nyt kansanedustajilla olisi tuhannen taalan mahdollisuus lopettaa puoluekuriin perustuva politiikka kerta heitolla:

Jokainen äänestäisi juuri niin kuin katsoo hyväksi. Jos hallitus kaatuu, niin joutaa kaatuakin. Samalla kabinetteihin virtaisi runsaasti raikasta ilmaa ja jatkossa ei olisi lainkaan helppoa tehdä politiikkaa joka perustuu ryhmäkuriin. Jokaisella kansanedustajalla olisi aidosti valtaa ja siitähän kansa tykkäisi.

Näin koko eduskunta tulisi Hjalliksen linjoille politiikan teossa. Olisiko se niin huono ajatuskaan?...

Pasi Anttila

Tai kokoomushenkisten vuorineuvosten....jos ette tee niinkun sanotaan siirräämme yritykset pois suomesta. Ei tartte mennä kekkosen aikoihin asti löytääkseen kiristystä.

Koitas nyt ensin parantaa oman viitepuoluees asiat ja rupea haukkumaan toisia vasta kun on oma pesä puhdas.

ps. irtisanomislaki saakin mennä.

Ilkka Paananen

Katkeruuden saavi on niin täynnä sapekasta lientä ettei pohjaa näy. Koeta jo tulla lähemmäs tätä päivää muisteloissasi. Ei kokoomuksella huonosti mennyt Kekkosenkaan aikana. Äläkä nyt väännä tätä niin että kansa ja demokratia ovat kärsineet Kekkosen aikana. Niin on varmaan ollutkin mutta hyvinhän tuosta selvittiin.

Tiina Hyvonen

Uhkaus, kiristys päivän sanat. Demokratiasta diktatuuriin. Soini sooloilee ja hallitus hyväksyy. Jos ulkoministerinä olisi nainen, niin olisi pistetty pihalle välittömästi jo ensimmäisen mokan jälkeen. Mutta Soini saa tehdä mitä haluaa ja häntä taputetaan olalle ja hymistään, että älä tee tätä enää. Ei tätä hallitusta kaadeta tähän eikä mihinkään muuhunkan, vaan jatkaa hamaan loppun asti.

Topi Rantakivi

Näiden ääliöiden takia en ikinä äänestä yhtäkään eduskunnassa istuvaa puoluetta, koska heillä on kaikenlaisia säätiöitä, hyväveli/sisar-järjestelmiä ja kabineteissa tapahtuvia kiristyksiä, lehmänkauppoja.

Lukisivat kaikki ihmiset tuon kirjan "Lumedemokratia", että mitä tuolla arkadianmäessä on historian aikana tapahtunut.

Äänestän jatkossakin vain ulkopuolisia puolueita, koska niiltä tulee uudistuksia politiikkaan.

Piraattipuolue haluaa lopettaa tuon hyväveli/sisar-järjestelmän ja jos joku lobbari vähääkään yrittää lahjoa, niin siitä tehdään välittömästi rikosilmoitus. Perustuslakituomioistuin Suomeen perustetaan välittömästi ja kaikissa valtion yhtiöissä selvitellään mahdolliset rikkomukset ja pannaan syylliset vankilaan. Suomi ei enää halua korruptioita eikä veli/sisar-järjestelmää. Sen on loputtava.

Ihmettelen tätä suomalaista poliittista järjestelmää ja ajattelua:

Miksi Sinisten annetaan terrorisoida järjestelmää siten, että te he tekevät tästä Soinin luottamusäänestyksestä hallituskysymyksen? Ja miksi Sinisten annetaan se ihan mukisematta tehdä?

Tällaisestako me haluamme uuden normaalin? Siis jos yksi ministeri ns. töppää, niin koko hallitus vastaa siitä. Ei mitään järkeä.

Kyllä puhemiehen tai puhemiesneuvoston tulisi nyt ottaa komento tässä asiassa ja kieltää tällainen eduskunnan halventaminen perustuslain 34,3 §:n mukaisesti:

"Puhemies ja varapuhemiehet sekä valiokuntien puheenjohtajat muodostavat puhemiesneuvoston. Puhemiesneuvosto antaa ohjeita eduskuntatyön järjestämiseksi ja päättää, sen mukaan kuin tässä perustuslaissa tai eduskunnan työjärjestyksessä erikseen säädetään, asioiden käsittelyssä valtiopäivillä noudatettavista menettelytavoista. Puhemiesneuvosto voi tehdä aloitteen eduskunnan virkamiehiä koskevan lain ja eduskunnan työjärjestyksen säätämisestä tai muuttamisesta sekä ehdotuksia muiksi eduskunnan toimintaa koskeviksi säännöksiksi."

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731#L4P34

Kaarina Leinonen

No, Pakkanen varmaan putoaa eduskunnasta ensimmäisenä kun seuraavat eduskuntavaalit käydään, Sipilä seuraavana. Eikö tämänpäivän keskustapuolue ymmärrä
että maassamme on muitakin puolueita, on oltava pikkuisen "nöyrempi" jos meinaa
jotenkin säilyttää edes osan kannatuksestaan.

Markku Lehto

No sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee, mutta kun puoluekurista puhutaan, niin mieleen tulee taas se jalkaväkimiinojen kieltolain äänestys. Siinähän ne kokkarit, jotka eivät puoltaneet jv-miinojen käyttökieltoa, poistuivat salista äänestyksen ajaksi. Heitä oli n. 1/3 eduskuntaryhmästä. Miksi kokoomuksen "virallinen" linja puolsi jalkaväkimiinojen kieltolakia, se on jäänyt allekirjoittaneelle epäselväksi. Mutta virheethän voidaan aina korjata.