Hallitus antoi torstaina eduskunnalle esityksensä laiksi niin sanotusta reservipoliisista. Reservipoliisi voitaisiin esityksen mukaan ottaa käyttöön poliisin avuksi niin poikkeusoloissa kuin normaaliolojen häiriötilanteissakin.
Sisäministeriön mukaan näin vastataan kattavammin ”muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen ja uudenlaisiin uhkiin” sekä vahvistetaan poliisin toimintakykyä yllättävissä tai laajoissa yhteiskunnan häiriö- tai turvallisuustilanteissa.
”Reservipoliisin avulla tuetaan poliisin työtä niissä väliaikaisissa tilanteissa, kun jotain yllättävää tapahtuu. Muuttuneessa turvallisuustilanteessa normaaliolojen häiriötilanteet voivat nopeasti eskaloitua vaikeammin hallittaviksi tilanteiksi ja poikkeusoloiksi”, sanoo sisäministeri Kai Mykkänen (kok) tiedotteessa.
Lakiesitys kumoaisi nykyisen sääntelyn täydennyspoliisista. Laissa säädetään muun muassa reservipoliisihenkilöstön tehtävistä, toimivaltuuksista ja oikeudesta käyttää voimakeinoja.
Esityksen mukaan reservipoliisiin otettaisiin 1000 henkilöä, jotka voisivat olla esimerkiksi sotilaspoliisikoulutuksen saaneita yli 35-vuotiaita, vartijoita tai muita poliisin tukemisesta kiinnostuneita henkilöitä. Henkilöt olisivat vapaaehtoisia ja sitoutuneita tehtävään ja heistä tehtäisiin turvallisuusselvitykset, sisäministeriö toteaa.
Reservipoliisijärjestelmän alkuinvestoinniksi on arvioitu 2,1 miljoonaa euroa ja ylläpitokustannuksiksi 250 000 euroa vuosittain. Käyttöönoton jälkeen 100 reservipoliisia maksaisi 400 000–450 000 euroa kuukaudessa, ministeri kertoo.
Reservipoliisien tarkoituksena on vapauttaa ammattipoliiseja poliisin ydintehtäviin. Reservipoliisit eivät toimisi itsenäisesti vaan ammattipoliisin apuna ja välittömässä ohjauksessa. Reservipoliisihenkilöstön käyttöönotosta päättäisi aina valtioneuvosto.
Sisäministeriön tarkoittama poikkeustilanne voisi olla esimerkiksi yllättävä laajan maahanmuuton tilanne, jolloin poliisin voimavaroja täytyy vahvistaa, tai terrorismin uhka-arvion nostaminen niin, että poliisin voimavarat ovat koetuksella.
Normaaliolojen häiriötilanteissa reservipoliisit tekisivät poliisin toimintaa tukevia tehtäviä, ja heidän toimivaltuutensa olisivat suppeat. Poikkeusoloissa ja puolustustilassa reservipoliisit voisivat tehdä kaikkia poliisin tehtäviä. Reservipoliisin aseenkanto-oikeus rajoittuisi vain poikkeusoloihin ja puolustustilaan, ei normaaliolojen häiriötilanteisiin.
Kommentit
Hallitus pelkää omien kurjistamistoimenpiteidensä seurauksena levottomuuksia?
Mykkänen tuntee selkäytimessään, ettei hänen ja hallituksen puuhat johda mihinkään hyvään. Oikeat ovat tuntemukset.
Olisi varmasti syytä harkita poliisien määrän radikaalia lisäystä.
Suomessa on lintukotoajat mennyttä aikaa ja ne eivät palaa.
Tämä järjetön hulluus on loputtava, muutama henkilö hallituksessa haluaa suomen valtion saada tahallaan samaan tilanteeseen kuin ruotsi sai itsensä. Ahneus ja hulluus sokaisee nämä päättäjät. Hyvästi suomen turvallinen valtio ja kiitos siitä herra Sipilälle. Ei saa minun ääntä vaaleissa eikä monen muunkaan.
Miten mahtaisi järjestyä reservipoliisien palkkaus? Olisivatko valtion virkamiesten palkkausluokissa kuukausipalkalla? Vai keikkapalkalla joka juoksisi vain silloin kun valtioneuvosto määräisi heidät virantoimitukseen? Jälkimmäisessä systeemissä henkilöstöaineksen laatu ja sen myötä kansalaisten taholta koettu luottamus heihin jäisi kovin heikoksi. Alalle hakeutuisi vain wannabe-ramboja, joille ansiotulo työstä ei olisi vaikutin hakeutua tehtävään vaan jokin muu.
Onko iskujoukon tarkoitus mikä? Estää turvallisista maista tulevien maahanvyöry
? Vai estää vyöryn vastustajien vastarinta? Jälkimmäinen skenaario siirtää Suomen 100v takaiseen tilaan.
Juu, vapaaehtoista aseistettua kaartiahan tässä jo tarvittiinkin, 100 vuoden tauon jälkeen. SOS-joukotko ovat tulossa?
Taidankin tilata "Make Orvell fiction again"-paidan...
Kansannousun vastaisesta joukosta tuossa on kyse.
Kapinahenki kytee kun kurjuus lisääntyy. Seuraava talouskriisi sen näyttää. Keskuspankit ovat aseettomia kun korkoja ei voi laskea. Kansalaisilla ei ole säästöjä ja kun kuplat puhkeaa, niin tulee äkkiä pahaa jälkeä. Olisi ratkaisukin olemassa, mutta ei siitä saa edes puhua...