Torstai 27.6.2019

Ministeri Kai Mykkäsen toiminta ihmetyttää: ”Pipo meni silmille” kaksoiskansalaiskiellossa

Luotu: 
21.9.2018 07:59
Päivitetty: 
21.9.2018 08:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kai Mykkäsen toiminta ihmetyttää Jussi Niinistön leirissä.
|

Sekä puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) erityisavustaja Petteri Leino että oppositiopuolue perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén ihmettelevät sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) toimia sotilasvirkojen kaksoiskansalaisia koskevan lainsäädännön suhteen.

Keskiviikkona selvisi, että Mykkänen ei aiokaan esittää kaksoiskansalaisten sulkemista ministeriönsä alaisuudessa toimivan Rajavartiolaitoksen sotilasviroista. Sisä- ja puolustusministeriön oli tarkoitus esittää yhdessä kaksoiskansalaisia koskevia lakiesityksiä, mutta sisäministeriö aikoo nyt vetäytyä hankkeesta. Näin muun muassa raja- ja merivartijat jäisivät rajauksen ulkopuolelle, Petteri Leino toteaa.

Lue lisää: ”Kokoomuksen on aika ryhdistäytyä” – Ministereillä yllätysriita kaksoiskansalaiskiellosta

”Jostain käsittämättömästä syystä kokoomuksen uusi sisäministeri Kai Mykkänen on vesittämässä nämä kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeät päätökset Rajavartiolaitoksen osalta”, kirjoittaa Tom Packalén blogissaan.

Jussi Niinistön erityisavustaja Leino pitää asiasta herännyttä keskustelua ihmeellisenä.

”Mykkäsen lausunnoista ei oikein ota selvää, että edistääkö hän hallitusohjelmaan kirjattua tavoitetta vai ei”, Leino kirjoittaa blogissaan.

Packalénin mielestä Mykkäsen linja on uhka Suomen turvallisuudelle.

”Koska Mykkäsellä on selvästi mennyt pipo silmille, katse kohdistuu hyvin työtänsä asiassa tehneeseen puolustusministeri Jussi Niinistöön ja triioon. Saavatko asian ajettua läpi, vai voiko yksittäinen ministeri sooloilla Suomen turvallisuudella miten haluaa”, Packalén kirjoittaa.

Syynä suunniteltuun sotilasvirkojen kaksoiskansalaiskieltoon on Venäjän nykyinen lainsäädäntö, joka edellyttää Venäjän kansalaisislta kaksoiskansalaiset mukaan lukien täydellistä uskollisuutta Venäjän valtiolle, Leino muistuttaa. Ministeri Mykkänen on kertonut, että pohdinta esimerkiksi ruotsinsuomalaisten tilanteesta muutti sisäministeriön näkemyksen.

Mykkänen toteaa asiasta näin sisäministeriön tiedotteessa:

”Rajavartiolaitoksen hallinnoiman Raja- ja merivartiokoulun sekä Rajavartiolaitoksen omien virkojen nimitysten valmistelussa tavoite on saavutettavissa turvallisuusselvitysten tehostetulla käytöllä karsintavaiheessa.”

Ministeri Mykkänen on todennut Twitterissä, että hänen ja ministeri Niinistön välillä ei ole asiasta riitaa ja lakihankkeiden eriyttäminen on tehty yhteisymmärryksessä. Niinistön vastaukset Mykkäselle antavat asiasta erilaisen kuvan.

”Olet väärässä”, tviittasi Niinistö Mykkäselle.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tarja Laakso

Toivottavasti äänestäjät muistavat nämä kaikki sekoilut vielä vaalipäivänä... ja muistavat senkin, ettei vaaleissa loppujen lopuksi äänestetä henkilöä vaan puoluetta, ja joissain puolueissa näyttää olevan enemmän "ylätason" ohjausta kuin toisissa, jolloin äänet lopulta menevät vain niille harvoille, jos puolueen edustajaa äänestää.

Tarja Laakso

Etkö todellakaan tiedä, miten Suomessa valitaan edustajat vaaleissa? Jokainen puolueen edustaja kasvattaa puolueen tai mahdollisesti vaaliliitossa olevien puolueiden äänipottia ja se on se ensisijainen asia, toissijaisena sitten henkilöiden saamat äänimäärät.

Yrjö Koskinen

Kokoomuksen numero oli jokaisella heidän ehdokkaalla.
Mutta Mykkäsen touhut ovat edelleen Suomelle vahingolliset, kuten oli edellisessäkin tehtävässä.
Mitään muuta syytä ei Mykkäsen ministeri pestille ei taida olla kuin, Petterin Puudeli tekee mitä käsketään.

Viljo Asikainen

Koko kaksoiskansalaisuuden juridista käsitettä on katsottava EU:n näkökulmasta. Tähän liittyen on myös tarkasteltava rajoitteita estää kaksoiskansalaisilta määrättyjä kansallisvaltion virkoja ja tehtäviä.

Oikein tai väärin - Suomenkin kanta ja lainsäädäntö on alisteinen EU:n päätöksille ja käytännöille, jollei de jure niin ainakin de facto. Tämä on hintaa kuulumisellemme EU:iin. Koko kaksoiskansalaisuudesta olisi syytä luopua. Järki sanoo että ei ihminen voi olla samanaikaisesti useamman maan kansalainen. Mutta tämäkin on EU:ssa säädetty näin.

Mitä Suomen pitäisi tehdä. Eroaminen EU:sta olisi mieletöntä siitä syystä että emme henkisesti kestäisi siitä seuraavaa kansallista impivaaralaista umpiota ja hulluutta. Mutta Suomen pitäisi kaikessa toimia EU:n sisällä sen ylivallan jäsenvaltioihin nähden lieventämiseksi ja laimentamiseksi. Suomen tulisi avoimesti pyrkiä siihen suuntaan että EU olisi itsenäisten valtioiden liitto eikä liittovaltio. Tähän saakka Suomen politiikka EU:n suuntaan on ollut päinvastoin.

Euroopan unioni ja siihen kuuluminen on Suomen ehdoton kansallinen etu. Euroopan unionin monoliittisuuden heikentäminen on myös Suomen kansallinen etu. Nämä Suomen kansalliset edut eivät ole mitenkään keskenään ristiriidassa. Molempien hyväksi voi ja pitää toimia.

Erkki Saarinen

Mykkäsen rooli vaikuttaa nyt omituiselta paitsi kun ottaa huomioon hänen venäläiset sukujuuret! Kyllä, miksiköhän tästä ei puhuta? Mykkäsen äiti on venäläistä emigranttisukua ja meidän sisäministerimme kotikieli on ollut venäjä!

Risto Nikander

Onkohan Suomessa ollut sisäministerinä viimeksi joku SDP:läinen. JA kerran oli nainen, ulkomaalaisvirastossa tms. Hänellä oli punainen tukka. Kunnon suomalaisia.

Sen jälkeen viimeiset surkeimmat muistan. Orpo, Nerg ja huippuna Mykkänen.