Maanantai 17.6.2019

Saara-Sofia Sirén Ylellä: ”Olen kummissani tästä kiristystilanteesta – En aio taipua ja äänestää Soinin puolesta”

Luotu: 
21.9.2018 08:35
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    ”Olen kummissani tilanteesta, jossa yksittäisen kansanedustajan pitäisi kantaa vastuuta siitä, kaatuuko hallitus vai ei”, Saara-Sofia Sirén sanoo. Arkistokuva.
|

Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén pitää edelleen kiinni siitä, ettei anna tukea ulkoministeri Timo Soinille (sin) tämänpäiväisessä luottamusäänestyksessä. Sirén kertoi tunnoistaan tänään Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

”Olen hyvin hämmentynyt tästä tilanteesta ja hallituskumppaneiden toiminnasta”, Sirén sanoi.

Sirén totesi, että perustuslain mukaan äänestyksessä kyse ei ole hallituksen vaan yksittäisen ministerin luottamuksesta. Sininen tulevaisuus on kuitenkin tehnyt asiasta hallituskysymyksen toteamalla, että siniset kävelee ulos hallituksesta, jos Soini saa epäluottamuksen.

”Siniset ovat tehneet tästä hallituskysymyksen, ja olemme kiristystilanteessa. Se ei kuulu demokratiaan. En aio taipua ainakaan siltä osin, että äänestäisin Soinin luottamuksen puolesta”, Sirén sanoi.

Sirén ei siis aio tukea Soinia äänestyksessä huolimatta siitä, että hänen puolueensa kokoomus on linjannut äänestävänsä yksimielisesti Soinin tuen puolesta. Sirén jättää vielä auki sen, äänestääkö hän tyhjää vai onko poissa. Myös kokoomuksen Jaana Pelkonen kertoi eilen, ettei tue Soinia.

Lue lisää: Ensimmäiset irtiotot kokoomuksesta: ”En voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta”

Myös keskusta on viestinyt yksimielisestä tuesta. Erityisesti kokoomuksessa äänestyksestä on kutienkin muodostunut hankala liberaaleille kansanedustajille, jotka jo aiemmin ovat kritisoineet Soinia tämän abortinvastaisista kannanotoistaan.

Lue lisää: 

Kokoomus on pahassa paikassa – ”Naiskansanedustajat joutuvat alistamaan itseään”

Kokoomukselta käsky kansanedustajille: Äänestettävä Soinin ja hallituksen puolesta

Siniset tekee Soinista hallituskysymystä – Orpo: Me emme hallitusta tähän kaada

Oppositiopuolueet sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp esittivät eilen epäluottamuslausetta Soinille hänen aborttikantojensa takia. Soinin kannanottojen tulkitaan olevan ristiriidassa Suomen linjan kanssa. Eduskunta äänestää Soinin luottamuksesta tänään kello 13. Oletuksena on, että Soini kaikesta huolimatta saa luottamuksen.

Sirén sanoo joutuvansa nyt harkitsemaan, mitä hänen oma äänestyskäyttäytymisensä merkitsee muiden hallituspuolueiden edustajien kannalta. Sirén sanoo, ettei hänelle ole ongelma, jos hän henkilökohtaisesti saa sanktion tai rangaistuksen ryhmäkurista lipeämisestä.

”Olen kummissani tilanteesta, jossa yksittäisen kansanedustajan pitäisi kantaa vastuuta siitä, kaatuuko hallitus vai ei. Kun tästä on tehty kiristys- ja uhkailutilanne, mun pitää arvioida toimiani suhteessa muihin. En halua kaataa hallitusta”, Sirén sanoo.

Sirén toteaa myös ihmettelevänsä pääministeri Juha Sipilän (kesk) eilistä lausuntoa.

”En usko, että kenelläkään on mitään ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää”, Sipilä sanoi STT:n mukaan.

Sirénin mielestä pääministeri mitätöi lausunnollaan sen, että asia tosiaan on vaikea osalle kansanedustajista.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tarja Laakso

Hienoa, Saara-Sofia. Kansanedustajat ovat hallituksen yläpuolella, joten kansanedustajien ei pitäisi taipua hallituksen suunnalta tulevaan painostukseen varsinkaan luottamusäänestyksissä. Se on täysin demokratian vastaista, että luottamusäänestyksen osapuolet ohjaavat äänestyskäyttäytymistä. Siis erityisesti luottamusäänestyksissä ei pitäisi olla ryhmäkuri käytössä.
Lisäksi tässä tapauksessa on muutenkin kyse laajemmasta asiasta. Tämä hallitus on ollut murentamassa työntekijöiden asemaa urakalla, nyt listalle tuntuu tulevan myös naisten aseman heikentäminenkin. Minkähän ryhmän asemaa ehtivät vielä hallituskautenaan heikentävän - vai joko tuossa on työmaata tarpeeksi siihen, että romutetaan kaikki mitä on saavutettu 100 vuoden aikana.

Tapio Tuomisto

Hienoa, että joku uskaltaa nousta noita politiikan uskovaishörhöjä vastaan..kaikille on käynyt selväksi, että Soini on vastenmielinen katolilainen sovinistisika..sehän on yksi katolilaisuuden peruspilareista..ja kuuluu katolilaisuuteen yhtä kiinteästi kuin katolilaispappien poikapedofilia.

Markku Turpeinen

Kuka tuntee Saaran ja homoemäntä Jaana ovat huomanneet, että vaalit - pirkule vie - ovat ihan ovella eikä heidän naamansa ole aikoihin olleet huuhaa -lehtien lööpeissä. Timo Soini pelasti. Ihan naaman kanssa pääsee mediaan. Voi tätä onnea!

Mikko Toivonen

Minusta, oltakoon Soinista ja sinisistä mitä mieltä tajansa, ihan rationaalisti ja demokraattisesti sekä yhteisesti ajatellen nämä artikkelin naiset ovat todellisuudessa aivan yhtä fabaattisia ja suvaitsemattomia omassa kannassaan kuin Soini omassa aborttinäkemyksessään.
Ei ole kysymystäkään, etteikä maailman enemmistön mielestä ainakin kohtuullinen aborttiharkinta ja oikeus on oltava olemassa, mutta kieltää toiselta oma vakaumus ei ole kyllä ihan helppo nieltävä.
Suomen ulkopolitiikan sotkeminen tuohon on ihan puhdasta politiikan hyvöksikäyttöä oman mielipiteen pakottamiseksi. Ei kukaan maailmalla ole edes ajatellut että Soinin esiintyminen jossain Kanadalaisessa hihhulitilaisuudessa olisi Suomen ulkopolitiikkaa. Niin hölmöjä ei ainakaan ulkomailla ja Suomen asioita seuraavissa olla.

Ihmettelen tätä suomalaista poliittista järjestelmää ja ajattelua:

Miksi Sinisten annetaan terrorisoida järjestelmää siten, että te he tekevät tästä Soinin luottamusäänestyksestä hallituskysymyksen? Ja miksi Sinisten annetaan se ihan mukisematta tehdä?

Tällaisestako me haluamme uuden normaalin? Siis jos yksi ministeri ns. töppää, niin koko hallitus vastaa siitä. Ei mitään järkeä.

Kyllä puhemiehen tai puhemiesneuvoston tulisi nyt ottaa komento tässä asiassa ja kieltää tällainen eduskunnan halventaminen perustuslain 34,3 §:n mukaisesti:

"Puhemies ja varapuhemiehet sekä valiokuntien puheenjohtajat muodostavat puhemiesneuvoston. Puhemiesneuvosto antaa ohjeita eduskuntatyön järjestämiseksi ja päättää, sen mukaan kuin tässä perustuslaissa tai eduskunnan työjärjestyksessä erikseen säädetään, asioiden käsittelyssä valtiopäivillä noudatettavista menettelytavoista. Puhemiesneuvosto voi tehdä aloitteen eduskunnan virkamiehiä koskevan lain ja eduskunnan työjärjestyksen säätämisestä tai muuttamisesta sekä ehdotuksia muiksi eduskunnan toimintaa koskeviksi säännöksiksi."

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731#L4P34

Mikko Toivonen

Oletko siis msitä mieltä, että kun Soini on itsepäisesti eri mieltä sinun näkemyksesi kanssa asiassa millä hänen kannallaan ei ole mitään vaikutusta Suomen sisäiseen lainsäädäntöön tai suhtautumiseen, niin hänet on mielipiteestä rangaistava kun se poikkeaa sinun mielipiteestäsi?

Mikko, minusta tulee nyt äänestää vain Soinin luottamuksesta. Ja jokainen voi äänestää omantuntonsa eikä ryhmäkurin mukaan.

Puhemiehen tulisi nyt heti ohjeistaa, että nyt äänestetään vain Soinin luottamuksesta. Mitä Siniset sitten äänestyksen tuloksella tekevät, on heidän oma asiansa.

Juha Lapveteläinen

Edustaja Saara- Sofia Sirenin tehtävä eduskunnan kansanedustajana on toimia siten kuin valtioneuvosto poliittisesti määrää sekä päättää. Tämän vuoksi meillä on olemassa perustuslaki vuodelta 1919, se takaa meille jokaiselle Suomen kansalaiselle, kuin myös kansanedustajalle oikeuden olla poliittisesta asiasta eri mieltä. Kysymys on kansalaisen perustuslaillisista yksilönoikeuksista, johon myös kuntien itsemääräämisoikeus on kirjattu. Perustuslaillisesti maakuntia ei ole mahdollista perustaa ilman eri kunnanvaltuustojen päätöksentekokykyä yhteistyöstä, mutta poliittisen keskushallinnon avulla Helsingistä käsin tämäkin asia on kuitenkin mahdollista edustaja Saara- Sofia Siren toteuttaa.

Pekka J. Mäkinen

Hyvä omatunto kunnioittaa ihmisen elämää sen aivan alusta sen loppuun asti. Ja antaa pienelle ihmisen alulle myös ihmisarvon. Abortoitava on potentaalinen aikuinen ja sillä on täydet valmiudet kasvaa ihmiseksi. Tämä on paitsi ihme, Luojan suuri taidonnäyte, niin myös arvo sinänsä. Onneksi enemmistö ymmärsi nyt tämän.

Ihmettelen tosin noita kuuttakymmentä, ja äänestäjien kannattaa katsoa seuraavissa vaaleissa, onko samaa mieltä heidän tai epäluottamislauseen esittäjien puolueen kanssa.