Torstai 27.6.2019

Entä jos Soini saisikin potkut? – Skenaario: Näin tapahtumat etenisivät

Luotu: 
21.9.2018 11:50
Päivitetty: 
21.9.2018 11:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Hallituspuolueiden puheenjohtajat Petteri Orpo (kok), Juha Sipilä (kesk) ja Sampo Terho (sin).
|

Jos epätodennäköinen toteutuisi tänään kello 13, ulkoministeri Timo Soini (sin) saisi eduskunnalta epäluottamuksen ja joutuisi eroamaan. Koska Soinin puolue sininen tulevaisuus on ilmoittanut lähtevänsä tuossa tapauksessa hallituksesta, Suomessa puhkeaisi hallituskriisi.

Mitä konkreettisesti tapahtuisi tässä skenaariossa? Uusi Suomi kysyi asiaa Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajalta Markku Jokisipilältä.

Jokisipilän mukaan epäluottamuslause Soinille on epätodennäköinen. Hän naurahtaa, että se olisi keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmien johtajien ”oman taidottomuuden Suomen ennätys”. Hallituspuolueet keskusta ja kokoomus ilmoittivat eilen edellyttävänsä, että molempien eduskuntaryhmät tukevat yksimielisesti Soinia. Toisin sanoen puolueissa astui voimaan ryhmäkuri. Tämä johtuu nimenomaan sinisten lähtöuhkauksesta. Hallituspuolueissa koetaan siis, että tänään äänestetään hallituksen koossa pysymisestä, vaikka eduskunnan esitystekstissä lukeekin, että kyse on ministeri Soinin henkilökohtaisesta luottamuksesta.

Lue lisää: Kokoomukselta käsky kansanedustajille: Äänestettävä Soinin ja hallituksen puolesta

Kokoomuksessa on kuitenkin repeilyä: kansanedustajat Saara-Sofia Sirén ja Jaana Pelkonen ovat sanoneet, etteivät äänestä Soinin luottamuksen puolesta. Muutama irtiotto ei kuitenkaan hetkauta Soinin tukea.

Lue lisää: Saara-Sofia Sirén Ylellä: ”Olen kummissani tästä kiristystilanteesta – En aio taipua ja äänestää Soinin puolesta”

Mutta palataan skenaarioon. Jos Soini siis saisi epäluottamuksen eduskunnalta, ensimmäiseksi odotettaisiin sinisten ilmoitusta puheenjohtaja Sampo Terholta.

”Sampo Terho ilmoittaisi, että siniset lähtee ulos hallituksesta”, Jokisipilä sanoo.

Sen jälkeen seurattaisiin, mitä tekee pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä. Hänen odotettaisiin astelevan presidentin luo ja pyytävän hallituksen eroa. Näin Sipilän odotettiin tekevän kesällä 2017, kun perussuomalaiset jakautui kahtia, Jokisipilä muistuttaa. Lopulta eronpyyntöä ei tullut, vaan sininen tulevaisuus jatkoi hallituksessa.

Tosin Sipilällä olisi toinenkin vaihtoehto eronpyynnön sijaan: hän voisi yrittää jatkaa vähemmistöhallituksen johtajana. Tässä tapauksessa eduskunta äänestäisi luottamuksesta vähemmistöhallitukselle.

”Teknisesti vähemmistöhallituksen mahdollisuus on olemassa”, Jokisipilä toteaa.

Suomessa ei kuitenkaan ole totuttu vähemmistöhallituksiin eikä sellaista ole nähty sitten 1970-luvun.

Todennäköisempää siis olisi, että Sipilä pyytäisi hallituksen eroa, minkä jälkeen alkaisi uusi hallituksen muodostaminen.

”Sen jälkeen Sipilä lähtisi tunnustelemaan uutta hallituspohjaa”, Jokisipilä toteaa.

Jokisipilä väläyttää mahdollisuutta, että hallitukseen otettaisi kristillisdemokraatit ja rkp. Siitä muodostuisi äärimmäisen niukka enemmistöhallitus (101 paikkaa).

Jos Sipilä ei onnistuisi hallitustunnusteluissa, voitaisiin tunnustelijaa vaihtaa, Jokisipilä huomauttaa.

”Jos kukaan ei onnistuisi muodostamaan hallitusta, pitäisi eduskunta hajottaa ja järjestää uudet vaalit”, Jokisipilä toteaa.

Soinin epäluottamuslause-esityksessä ovat mukana sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp. Syynä luottamusäänestykselle on se, että Soini on toistuvasti ottanut kantaa aborttia vastaan Suomen linjan vastaisesti.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Martikainen

"Syynä luottamusäänestykselle on se, että Soini on toistuvasti ottanut kantaa aborttia vastaan Suomen linjan vastaisesti."
Vaikka noita kannanottoja ei ole missään näkyvillä eikä milloinkaan kirjoitettu ylös tai videoilta todettavissa.