Maanantai 17.6.2019

Kokoomus hermostui Juha Sipilälle: ”Käsittämätöntä”

Luotu: 
21.9.2018 14:51
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kuvassa) ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen tuomitsevat hallituskumppani keskustan kokoomuslaisiin kohdistaman "painostuksen" ja vähättelyn.
|

Kokoomuksen eduskuntaryhmä ja puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo tuomitsevat voimakkaasti edustajiinsa Soini-äänestyksen alla kohdistuneen ”painostuksen”.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen antaa myös hallituskumppani keskustan puheenjohtajan, pääministeri Juha Sipilän kuulla kunniansa kommentista, jossa Sipilä Jokisen mukaan vähätteli kokoomuksen kansanedustajien kokemusta tilanteen vaikeudesta.

”Emme hyväksy vähättelyä edustajiemme arvopohjaa kohtaan. On käsittämätöntä, että pääministeri on todennut, että äänestyksen ei pitäisi olla kenellekään vaikeaa”, Jokinen sanoo tiedotteessa.

Pääministeri Sipilä sanoi torstaina Helsingin Sanomille uskovansa Soinin saavan eduskunnan luottamuksen. ”En usko, että kellään on mitään ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää”, Sipilä totesi HS:n mukaan.

Jokinen korostaa, että Soinin aborttikannat ovat ”iso arvokysymys isolle osalle edustajiamme”. Myös Orpon mukaan tilanne oli monille kokoomuslaisille hyvin vaikea.

Kokoomus ei rankaise äänestämisestä pidättäytyneitä edustajiaan, Orpo kertoi tänään.

Orpo ja Jokinen tuomitsevat myös muun edustajiinsa kohdistuneen painostuksen ”hallituskumppaneiden taholta” ja muualta – sekä äänestyksen kytkemisen muihin poliittisiin päätöksiin.

”Ulkopuolelta painostetaan ja tähän asiaan kytketään sellaisia asioita politiikasta, jotka eivät ole tämän kanssa missään tekemisissä”, Orpo sanoi Uudelle Suomelle eduskunnassa.

”Sitä [painostusta] tulee ulkopuolelta ja kumppaneilta. Se oli minullekin sellainen, että siinä meni raja täyteen ja olin vahvasti kokoomuksen puheenjohtajan hattu päässä sitä mieltä, että meidän edustajia ei painosteta ja heilläkin on oikeus voimakkaaseen omaan mielipiteenvapauteensa.”

Kalle Jokinen kommentoi jo ennen äänestystä Yleisradion lähetyksessä keskusteluun viimeisen vuorokauden aikana tulleita ”ikäviä piirteitä”.

”Meidän edustajia on painostettu, ja ryhmänjohtajana en voi hyväksyä sitä. Enkä myöskään sitä, että tähän asiaan on kytketty muita poliittisia asioita, jotka mahdollisesti ovat meidän ratkaisujen edessä jatkossa”, Jokinen sanoi.

Hän viittasi mitä todennäköisimmin keskustan yksittäisen kansanedustajan uhitteluun, että keskusta puuttuisi tekeillä olevan irtisanomislain sisältöön, jos kokoomus ei tue Soinia yksimielisesti. Uusi Suomi kertoi ukaasista torstaina. Lue tarkemmin: Keskustalaiselta ukaasi kokoomukselle: ”Jos kokoomus ei tue hallitusta yksimielisesti...”

”Keskustan eräs edustaja on kytkenyt tähän muita asioita”, Jokinen paheksui Ylellä.

LUE LISÄÄ:

Näin eduskunta äänesti Timo Soinista – katso puoluejakauma tästä

Kokoomusnaisilta poikkeuksellinen ratkaisu: Olivat salissa – mutta ”poissa”

Sanna Marin ja Emma Kari hiiltyivät: ”Painoin ei” Soinille – eduskunta väittää toisin

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tarja Laakso

Voi luoja näitä meidän poliitikkoja... näihinkö pitäisi luottaa? Yhtä lailla koskee sekä keskustaa että kokoomusta. Se on ihan turha marista jälkikäteen, jos ei etukäteen (ennen äänestystä) ilmoita vastustavansa painostusta, painostuksesta nyt tietenkään puhumattakaan. Ja nuo lehmänkaupat (tai millä nimellä nyt mikäkin puolue niitä haluaa kutsuttavan) nyt tietenkin on politikointia pahimmillaan.

Tarja Laakso

Minä ainakin voin heitä arvostella. En ole tähän päivään mennessä antanut ääntäni yhdellekään eduskunnassa istuvalle kansanedustajalle. Ja joskus jopa puoluelle, jossa ei ole lainkaan kansanedustajia.
Sille en tietenkään voi mitään, jos Suomessa on liian paljon niitä äänestäjiä, jotka äänestävät vääriä ehdokkaita, mutta kyllä kaikki ne, jotka eivät ole äänestäneet heitä, voivat ehdottomasti arvostella heitä. Sen sijaan ne, jotka ovat heitä äänestäneet, eivät voi perustaa oikeuttaan siihen, että he äänestivät heitä. Hehän tämän kurjuuden ovat itse aiheuttaneet.

Jukka Mattsson

Kokoomuksessa saa äänestää vakaumuksensa puolesta kunhan vain tottelee ryhmäkuria!

Ensin määrätään mitä nappia painat tai saat puolueesta potkut ja sitten kerrotaan että kyllä Kokoomus kunnioittaa kansanedustajiensa oikeutta toimia itsenäisesti.

Buahahhahhaaaa... höhöhööö... röhöhööööö... HÄHÄHHÄÄÄ !!!!! ;-)

Sami Finnilä

On nuo pellejä, sekä painostajat että painostukseen alistuvat - saatikka sitten ne jotka alistumisensa jälkeen itkevät kuinka pakotettiin toimimaan kuin ei olisi halunnut.
Kyllä ei uskoisi että ihan muka aikuisia ovat ja vielä kansan tuoton sijoittamisesta sekä lainsäädännöstä päättämässä. Voivoi.
Tuokin että monet kunkin puolueen edustajista on ollut väittämässä että mitään ryhmäkuria ei ole vaan kukin toimii kuin äänestäjilleen lupaavat, omia aivoja käyttäen. Heh.

Veijo Murtomäki

Molemmat, Kokomusta ja Kepulit, ovat Suomen syöjäpuolueita, joiden johdolla harjoitettu oikeistopolitiikka huutaa taivaaseen saakka. Ne elvistelevät talouden noususuhdanteella, joka on maailmantalouden tuomaa nostetta, ja "ennästysmäisellä" työllisyydellä, joka kätkee sisälleen tempputyöllistämisen ja tilastonikkaroinnin vuoksi noin 50.000-200.000 "työpaikkaa", joissa ollaan tekevinään töitä ja saavinaan palkkaa.

Toisella puolella on julkisen sektorin leikkauspolitiikka, koululaitos esikoulusta yliopistoihin, rikkaiden suosimiset (veronalennukset, osinkotulojen löysä verotus, aarresaaret ja harmaan talouden kitkemättömyys, kun PM:llä on oma lehmä ojassa), sekä turhat yksityistämiset: Posti, VR ja Sote tulossa ...

Tämä on Suomen yhteiskunnallisten instituutioiden ja rakenteiden tuhoajahallitus, jonka jäljltä on vaikea tietää, vieläkö Suomi pääsee oikeaan nousuun. Historiamme karmein hallitus, kenties 1930-luvun Kivimäen jälkeen.