Torstai 27.6.2019

Nyt meni kuppi nurin hallituskumppanilla: ”Kokoomus hyökkäsi halpamaisesti Sipilää ja keskustaa vastaan”

Luotu: 
21.9.2018 18:44
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Ulkoministeri Timo Soinin luottamuksesta äänestettiin tänään eduskunnassa, minkä jälkeen kokoomus ja keskusta ovat ajautuneet suukopuun.
|

Kokoomuksen toiminta Soini-äänestyksessä ja sen jälkeen on kestämätöntä, katsoo keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Hanna Kosonen.

Ulkoministeri Timo Soini (sin) sai tänään luottamuksen selvin luvuin äänestyksessä, jota sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp olivat vaatineet Soinin aborttikantojen takia. Soini on muun muassa osallistunut virkamatkalla abortinvastaiseen mielenosoitukseen.

Äänestystä on pidetty erityisen vaikeana kokoomukselle, jonka naiskansanedustajista Saara-Sofia Sirén, Jaana Pelkonen ja Lenita Toivakka protestoivat pidättäytymällä äänestämästä. Sirén ja Pelkonen ovat myös avautuneet kokeneensa painostusta ja vähättelyä hallituskumppaneiden suunnalta. Lue tarkemmin: Kokoomuslaisilta syytös Juha Sipilälle: ”Valtavaa vähättelyä”

Kokoomuksen eduskuntaryhmä ja puheenjohtaja Petteri Orpo tuomitsivat tänään edustajiinsa kohdistuneen painostuksen. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen antoi pääministeri Juha Sipilän (kesk) kuulla kunniansa kommentista, jossa tämä Jokisen mielestä vähätteli kokoomuksen kansanedustajien kokemusta tilanteen vaikeudesta.

”Emme hyväksy vähättelyä edustajiemme arvopohjaa kohtaan. On käsittämätöntä, että pääministeri on todennut, että äänestyksen ei pitäisi olla kenellekään vaikeaa”, Jokinen sanoi tiedotteessa.

Lue tarkemmin: Kokoomus hermostui Juha Sipilälle: ”Käsittämätöntä”

Keskustan Kosonen toteaa, ettei hänkään hyväksy Soinin aborttikannanottoja, mutta pitää kokoomuksen toimintaa ”kestämättömänä luottamuksen ja yhteistyön kannalta”.

”Pidän halpamaisena tapaa, jolla Kokoomus on äänestyksen jälkeen hyökännyt keskustaa ja pääministeri Sipilää vastaan. Sipilä on johdonmukaisesti puolustanut Suomen aborttilainsäädäntöä sekä Suomen ulko- ja kehityspoliittista linjaa”, Kosonen sanoo tiedotteessa.

”Samalla painostussyytökset ovat halpamainen yritys siirtää huomio pois siitä, että kokoomuksessa ei jälleen kerran pystytty pitämään kiinni siitä linjasta, jonka kokoomuksen oma johto on ilmoittanut puolueen eduskuntaryhmän linjaksi.”

Kosonen ymmärtää, että Soini-äänestys oli vaikea monelle kansanedustajalle ja se oli ”erittäin vaikea” myös hänelle, sillä tyttöjen ja naisten oikeuksien, tasa-arvon sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistäminen ovat hänelle sydämenasioita.

”Päätöstä helpotti kuitenkin se, että itselleni ja eduskuntaryhmällemme eduskunnan perjantaisessa äänestyksessä oli kuitenkin ensisijaisesti kyse ministerin ja sitä kautta myös hallituksen luottamuksesta. Sama todettiin kokoomuksen eduskuntaryhmässä heidän yhteisellä päätöksellä.”

Kososen mielestä Soini on toiminut ulkoministerinä hyvin harkitsemattomasti, mistä keskustan eduskuntaryhmä on ollut tästä laajasti samaa mieltä. Hän huomauttaa, että myös pääministeri Sipilä on käynyt Soinin kanssa vakavat keskustelut.

”Kokoomus näyttää luottavan siihen, että muut hallituspuolueet kantavat vastuuta Suomesta ja pitävät hallituksen kasassa. Näyttää siltä, että Kokoomuksessa on myös vakavoituvaa johtajuusongelmaa”, Kosonen syyttää.

Lue lisää:

Kokoomuslaisilta syytös Juha Sipilälle: ”Valtavaa vähättelyä”

Juha Sipilä: ”Asiat on nyt taitavasti sekoitettu – emme äänestäneet abortista”

Näin eduskunta äänesti Timo Soinista – katso puoluejakauma tästä

Kokoomusnaisilta poikkeuksellinen ratkaisu: Olivat salissa – mutta ”poissa”

Sanna Marin ja Emma Kari hiiltyivät: ”Painoin ei” Soinille – eduskunta väittää toisin

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Karlsson

Suomessa on yli 80 % väestöstä jotka eivät tue ja kannata Sipilän kepua tai Soinin sinisiä.

Eikö tästä porukasta löydy sisua heittää näitä körttiläisten kulttuuria ajavia henkilöitä ulos maasta tai ainakin hevon vi.. uun.

Teppo Raininko

Noin 80 % suomalaisista ei myöskään kannata SDP:tä. 85 % ei kannata vihreitä ja yli 90 % ei kannata Vasemmistoliittoa. Eikö suomalaisista löydy sisua heittää näitä kommareita ja viherpiipertäjiä ulos maasta tai ainakin hevon vi.. uun?

Mikko Toivonen

Eipä niin, mutta vaalit ovat lähestymässä. Siksi koko epäluottamuslauseshow ja myös nämä otsikot: Joku hermostui, joku veti herneen nenäänsä tms.
Näitä varmaan tulee lisää nyt jonossa. Selväjärkisen kansalaisen on kyllä vaan yritettävä suhteellistaa näitä juttuja ja välttää kärjistämistä mielessään. Siihen kärjistämiseen nyt valitettavasti pyrkivät kaikki puolueet.
Ei muuta kuin joukolla vaaleissa äänestämään "Piraattipuoluetta", joka vähiten meuhkaa!

Topi Rantakivi

Kyllä. Piraattipuolue haluaa antaa kansalaisille vallan takaisin ja haluaa perustaa välittömästi perustuslakituomioistuimen, lopettaa korruption ja hyväveli/sisar-järjestelmän.

Lukekaa hyvät ihmiset kirjaa "Lumedemokratia", niin näette, että mitä kaikkea arkadianmäellä on tehty historian aikana.

En äänestä yhtään istuvia puolueita, kun heillä on itsellään säätiöitä, lobbareita, rahoituksia ja eivät toimi kansalaisten asialla.

Uutta politiikkaan tuo raikasta tuulahdusta tuomalla uudet ulkopuoliset puolueet ja se asettaa vanhat puolueet nöyrtymään ja uudistamaan itsensä uudella tavalla.

Nyt nähdyn farssiteatterin, mikään ei oikeasti ole muuttunut piiruakaan.

Jani Tuononen

"Soinin osallistuminen kynttilävigiliaan ja siihen sisältyvä abortinvastainen kannanotto tapahtui vapaa-ajalla, mutta virkamatkan aikana, jolla Soini oli ulkoministerin asemansa perusteella ja jolla käytettiin valtioneuvoston ministerille tarjoamia matkustamiseen liittyviä palveluja."

Oikeuskanslerinvirasto: Ulkoministeri Soinin menettely virkamatkalla
https://www.okv.fi/fi/ratkaisut/id/1100/

Usko sokeesti mitä uskot.

Mikko Toivonen

Kaikille lienee selvää, että Soini tuossa asiassa esiintyi harkitsemattomasti, ellei typerästi,
mutta se ei muuta mihinkään tosiasiaa, että hänellä oli siihen yksityisajallaan laillinen oikeus.
Minä puolestani johdonmukaisesti pidän ilmaisunvapautta yhtä pyhänä kuin Soini abortin kieltoa

Antti Tuominen

Soini sai sen mitä halusikin. Valtavan markkinointikamppanjan aborttiagendalleen aivan ilmaiseksi tekemättä juuri mitään. En ole samaa mieltä Soinin kanssa juuri mistään asiasta, mutta pakko ihailla taitavaa taktikointia. Sinisten veto "jos Soini kaatuu, niin hallitus kaatuu" varmisti vielä äänestyksen tuloksen.

Taisto Pihlajamaa

Joku Soini on vain yksi meistä kaikista muista, sanoisinko että suomalaisista, minuakin nuorempi.

Hänestä sen enempää. Mutta miten teidän, nykyaktiivien, itseännekin arvostavien tulevaisuus sitten vanhempana aikanaan, hoidatteko itse toinen toisenne hautaan, ku näyttää porukkanne ukkoutuvan.

Olisko se "porsiminen", kuten olen näillä palstoilla nähnyt sanottavan, kuitenkin asiassa avuksi.