Torstai 27.6.2019

Näkökulma: Pelosta tuli Sipilän hallituksen ”arvopohja”

Luotu: 
21.9.2018 19:36
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Ulkoministeri Timo Soini (sin) sai tänään luottamuksen selvin luvuin, mutta äänestys oli erityisen vaikea neljälle kokoomuksen naiskansanedustajalle.
|

Kukaan hallituspuolueiden kansanedustajista ei lopulta äänestänyt ulkoministeri Timo Soinin (sin) epäluottamuksen puolesta tai edes tyhjää (katso äänestys puolueittain täältä). Pelko siitä, että yksikin ääni olisi kaatanut hallituksen, oli liian kova.

Siniset rakensivat puheenjohtaja, kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeri Sampo Terhon johdolla äänestyksestä koko hallituksen luottamuskysymyksen. Samaan peliin lähti keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä.

Vaikka näennäisesti kaikki sujui eduskunnan suuren salin äänestyksessä hallituspuolueissa melko yksimielisesti, osoittaa jälkipuinti, että kyse oli aivan muusta.

Kokoomus veti herneet nenään, kun Sipilä oli lausahtanut, ettei usko, kenelläkään olevan ”mitään ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää”.

Toisin sanoen hänen mielestään kaikkien oli helppo äänestää julkisista aborttivastaisista kannoistaan oikeuskansleriltakin pyyhkeitä saaneen ulkoministeri Soinin luottamuksen puolesta.

 

”Emme hyväksy vähättelyä edustajiemme arvopohjaa kohtaan. On käsittämätöntä, että pääministeri on todennut, että äänestyksen ei pitäisi olla kenellekään vaikeaa”, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen totesi tänään.

Jokinen ja kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo tuomitsivat myös muun edustajiinsa kohdistuneen painostuksen hallituskumppaneiden taholta ja muualta. Lisäksi he tuomitsivat äänestyksen kytkemisen muihin poliittisiin päätöksiin.

Kummallisin kytkykauppa nähtiin keskustan kansanedustaja Markku Pakkaselta, joka twiittasi eilen: ”Mikäli kokoomus ei yksimielisesti tue hallitusta huomenna tulee irtisanomissuojaan liittyvä esitys ottaa välittömästi tarkasteluun ja tehdä tarpeelliset korjaukset”.

Jännittävintä tänään oli, murtuvatko Soinin aborttikantoja ennen äänestystä julkisesti vastustaneet kokoomuksen kansanedustajat Jaana Pelkonen ja Saara-Sofia Sirén paineen alla.

Lopputulos oli, että he jättivät äänestämättä, vaikka istuivat salissa. He eivät siis uskaltaneet äänestää Soinin epäluottamuksen puolesta, koska pelkäsivät hajottavansa hallituksen.

Tämä show muistetaan hyvin ainakin oppositiossa eduskuntavaalipäivään 14.4.2019 asti.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Vallankahvoilla ministerinä istuminen on niin makeaa ja lompakkoa lihottavaa, että ryhmäkuriin patistetut hallituspuolueiden kansanedustajat välillisesti hyväksyivät vastoin omaakin vakaumustaan Soinin abortinvastaisuuden.
Mitäpä poliitikko ei tekisi jakkaransa säilyttämiseksi?

Tarja Laakso

Ei tästä farssista taas tiedä mitä pitäisi ajatella.

Mutta sen ymmärrän, että Suomessa ei ole edustuksellista demokratiaa, jos hallitusta ei valitse kansa, ja hallitus päättää ja määrää, miten kansan valitsemat kansanedustajat äänestävät kaikissa asioissa, myös heitä itseään koskevissa luottamusäänestyksissä (muissa tilanteissa tuota pidettäisiin jääviyskysymyksenä, mutta politiikassa ei taideta tuntea sellaista käsitettä kun kyse on vallasta). Hallitus saa tehdä mitä tahansa, kun heidän toimintaansa ei voi kritisoida omien puolueiden sisällä, ja kun kerran ovat enemmistö.

Suomessa olisi syytä ottaa käyttöön ainakin joissain (lähiseudunkin) maissa menestyksekkäästi käytössä oleva tapa eli vähemmistöhallitus. Se tuntuu olevan hyvin toimiva ratkaisu niissä maissa missä se on käytössä, mutta toki se voisi hidastaa näitä erilaisia lehmänkauppoja ja oman edun tavoittelua - siksi kai se on Suomessa tulkittu mahdottomaksi tavaksi toimia. Toki lisäksi se ehkä vaatii enemmän neuvottelutaitoja ja ennenkaikkea taitoa kuunnella myös muiden mielipiteitä - nämä taidot eivät taida olla suomalaisten pravuuritaitoja...

Heikki Paananen

Ryhmäkuria kosolti.

Oppositiossa kukaan ei äänestänyt luottamuslauseen puolesta. Jostakin syystä se ei ole ongelma, mutta hallituspuolueiden ryhmäkuri on.

"Pelko siitä, että yksikin ääni olisi säästänyt hallituksen, oli liian kova."

Tuomas Sikander

Kyllä Putinin veljespuolueen tatjanat tässä ylittivät jälleen kerran itsensä, viinamissilläkään ei edes kuraläpän helma heilahtanut voimakkaasti protestoidessa.
Onneksi sitä säilöntäainetta saa kuitenkin nykyään joka nurkalta tähän Itä-Euroopan kurjuuteen.
.-.

Seppo Simonen

US-n päätoimittaja Markku Huusko tekee toimittajiensa esimiehenä näkökulmaa US-lle päivän politiikasta. Markku Huusko sanoo että pelosta tuli Sipilän hallituksen arvopohja.
Muutama lausunto Soini casesta: Orpo sanoi tähän emme hallitusta kaada, Terho sanoi tämä on hallitus kysymys ja Sipälän mukaan tässä ei äänestetä abortista vaan yksittäisen ministerin luottamuksesta.
Äänestys tulos 100 kyllä ääntä luottamuksen puolests ja 60 ei ääntä luottamattomuuden puolesta.
Ei tässä mitään pelon ilmapiiriä ollut vaan hyvin vastuullisten kansanedustajien oman arvopohjan valintaa jatkaa hallituksen työtä Suomen puolesta.
Ministerin luottamuksen säilymiseksi olisi riittänyt yhden äänen enemmistö nyt tuli sen päälle vielä 39 ääntä.
Äänestyksen tulos ainakin Almamedialle oli pettymys ja samalla vihje missä todellisuudessa mennään ottaako media tästä vaarin jää nähtäväksi.

Mikko Toivonen

Eipä kannattaisi liikaa kuvitella US tai sen toimittajien vaikutuksesta Suomen politiikkaan.
Täällä on mukava kirjoitella, mutta luultavasti US nettilehteä ei enempää kuin pari sataa ihmistä edes tiedä olevan olemassakaan. Saisi kyllä olla enemmänkin lukijoita ja kommentoijia