Sunnuntai 16.6.2019

Vakuutuslääkärien ”ylivalta” loppuu? Ministeri: Ratkaistava välittömästi, ”traagisia tapauksia”

Luotu: 
22.9.2018 09:13
  • Kuva: Tiina Somerpuro / Alma Talent
    Kuva
    Oikeusministeri Antti Häkkänen haluaa varmistaa, että kansalaiset voivat täysin luottaa tuomioistuinjärjestelmään.
|

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) haluaa Suomeen mahdollisimman pian puolueettoman tahon antamaan asiantuntijalausuntoja vakuutuslääketieteellisiä kiistoja varten. Korkein oikeus (KKO) antoi viime viikolla hallitukselle harvinaisen oma-aloitteisen lakiehdotuksen asiasta.

KKO on huolissaan suomalaisten oikeusturvasta, sillä tällä hetkellä kiistatilanteissa ei ole mahdollista pyytää maksutonta ja puolueetonta lausuntoa puolueettomalta asiantuntijalta. Tilanne on ongelmallinen ja on puhuttu vakuutuslääkärien ylivallasta. 

Lue myös: Hjallis Harkimo: ”Nyt vakuutuslääkäreiden ylivalta loppuu – uusi laki on pakko tehdä”

Oikeudessa on riidelty muun muassa siitä, pitäisikö vakuutusyhtiöiden maksaa työkyvyttömyyseläkettä aivovammapotilaille. Aiemmin sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira antoi puolueettomia lausuntoja, mutta lopetti vuonna 2011, kun tapauksia alkoi kertyä niin paljon. Viime vuonna yliopistosairaalat tekivät saman päätöksen.

Ministeri Häkkänen on samoilla linjoilla kuin KKO.

”Voi olla ihmiselle äärimmäisen traagisia tapauksia, joissa puhutaan aivovammoista ja elinikäisen työkyvyn menettämisestä. Sellaisessa kamppailussa, jossa mietitään, saatko vakuutusyhtiöltä korvauksia vai et, pitää ehdottomasti olla mahdollisuus saada puolueettomia lausuntoja”, Häkkänen sanoo Uudelle Suomelle.

Asia kuuluu erityisesti sosiaali- ja terveysministeriön vastuulle, mutta osin myös oikeusministeriölle. Häkkänen haluaa varmistaa, että kansalaiset voivat täysin luottaa tuomioistuinjärjestelmään.

”Asioiden pitää edetä ripeästi. Tämä tilanne täytyy saada korjattua mahdollisimman pian. Tässä ei välttämättä tarvita lainsäädäntömuutoksia näin ensituntumalta. Voi olla, että tietty ohjeistus tai sisäinen määrärahan siirto riittää. Kyse ei ole mistään jättisummista.”

Ensisijaista on nyt Häkkäsen mukaan päättää, kenen tontilla tehtävä olisi ja mistä siihen saadaan rahat.

”Onko se Valviran tehtävä vai sairaanhoitopiirien tehtävä? Joku, missä on riittävän paljon kovan luokan asiantuntijoita aivovammatapauksissa ja muissa vastaavissa.”

Häkkänen ei usko, että asiaa varten tarvitsisi perustaa uutta viranomaista tai asiantuntijaryhmää, mutta ratkaisu on sosiaali- ja terveysministeriön käsissä.

”Pääviestini on nyt se, että heidän kannattaa toimia mahdollisimman nopeasti. Yhdessä hallituksen piiristä rahat tähän löydetään, koska tämä on erittäin tärkeä asia tuomioistuinten luotettavuuden ja toimintakyvyn kannalta, mutta myös jokaiselle yksittäiselle ihmiselle. Kenelle tahansa meistä voi sattua minä päivänä tahansa vakava työkyvyn menetys, aivovamma tai joku muu. Sellaisessa tapauksessa on elämälle äärimmäisen tärkeä kysymys, että saa oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin, riippumattomat asiantuntijalausunnot ja että ratkaisun jälkeen voisi olla varma siitä, että ainakin prosessi meni oikein.”

Häkkäsen mielestä asia on liian suuri jätettäväksi seuraavalle hallitukselle.

”Kyllä se tämän vaalikauden aikana pitää hoitaa. Se riippuu siitä, miten nopeasti STM kykenee käytännössä järjestämään asian, mutta mitä pikemmin, sen parempi. Tämä on liian suuri asia jätettäväksi syrjään ja palloteltavaksi seuraavalle hallituskaudelle.”

Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Timo Keistinen sanoi alkuviikosta Uudelle Suomelle, että KKO:n ehdotus otetaan hyvin vakavasti ja ministeriössä tiedostetaan, että asiaan tarvitaan ratkaisu, sillä puolueettomia lausuntoja ei ole tällä hetkellä mahdollista saada mistään. Hänen arvionsa mukaan uusi tehtävä pitäisi kirjata lakiin, eikä ratkaisua luultavasti ehdittäisi sen takia saada enää tällä vaalikaudella.

Keistinen väläytti lausunnonantajaksi Valviran ja yliopistosairaaloiden lisäksi uutta asiantuntijaryhmää, joka olisi ikään kuin uusi viranomainen. Keistisen mielestä ratkaisuvaihtoehdoista tarvittaisiin laajempia selvityksiä. 

Lue lisää: ”Vakuutuslääkäreiden ylivalta” loppuu? – Ministeriö myöntää: Uusi puolueeton ”viranomainen” tarpeen

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomas Sikander

Aivan, ja mitähän tekemistä demokratian uilkopuolisella Häkkäsellä on alun perin asian kanssa? Ei siis mitään mutta tätä ulkoparlamentaarista naamaa pitäisi jotenkin saada tungettua valokeilaan.
Saako Suomen poliittinen eläimistö tästä taas uuden kissanraadon ihailtavakseen?
._.

Jukka Mattsson

Voihan se olla niinkin että kun vakuutusyhtiöiden toiminta äityi Niinistön allekirjoituksella niin yltiöhärskiksi, että piti keksiä uusi viranomaiset mihin piilottaa vakuutuslääkärit.

Suuri epäilys että takana on ahneus ja kotimainen korruptio, vaikka meille muuta nyt yritetään näyttää.

Petri Salo

Upea ulostulo. Toivottavasti oikeusministeri Häkkänen uskaltaa ja saa ottaa oikeusministeriön alaisuudessa toimivan vakuutusoikeuden läpivalaisuun.

Nimittäin. Mikseivät #oikeusvaltio ja #oikeusvaltioperiaatteet keskustelut Suomessa; vieläkään ulotu koskettamaan kirjallisesti ja suljetusti toimivaa vakuutusoikeusjärjestelmää?

Miksi poliittisen aatejanan sektorit vasemmalta oikealle vaikenevat tästä kaikesta seuraavasta vakaasti?

Nimittäin. Potilaan/vakuutetun kannalta katsottuna sekä vakuutusoikeuden tunnuslukujen ja oikeusturvan toteutumattomuuden valossa tilanne on katastrofaalinen! On ollut jo vuosikymmenten ajan.

Joten toivotaan, että korkeimman oikeuden lakialoite 13.9.2018 koskien vakuutusoikeudellisten ja – lääketieteellisten lausuntojen antamista korkeimman oikeuden käyttöön ja oikeusministeri Häkkäsen myönteinen ulostulo aiheests; johtavat muuhunkin kuin vain pieneen lisäykseen tapaturma- ja ammattitautilaissa:

”Vakuutusoikeus lukujen valossa 2017”
- Julkaistu syyskuu 18, 2018
by Suomi 2017 - Suomi 2025?

”Kirjallisesti ja suljetusti toimivasta vakuutusoikeudesta löytyy ison kuvan ja lähihistorian katsausta, esimerkiksi tästä Suomi 2017 – blogin ”Laillisuusvalvontaa aikajanalla 2001-2018”– artikkelista.

- -

Poimintoja vakuutusoikeuden vuosikertomuksesta 2017:

1. Suulliset käsittelyt
Vakuutusoikeudessa järjestettiin 1 suullinen käsittely vuonna 2017.

2. Täysistunnot ja vahvennetut istunnot
Täysistuntoja ja vahvennettuja istuntojaei järjestetty vuonna 2017.

3. Toiminnan tuottavuus ja taloudellisuus
Taloudellisuuden tunnusluku oli 1 254,93 euroa/ratkaistu asia.

Onko vakuutusoikeus; sittenkin lukujen valossa vakuutusyhtiöoikeus? Keskimäärin vakuutus- ja eläkealan yritykset voittavat valitustapauksista vakuutusoikeudessa 88-90 prosenttia!

Taaten näin jättimäisten osinkojen jakovirran esimerkiksi vahinkovakuutusyhtiöiden osakkeenomistajille. Aiheesta lisää summien muodossa tarkemmin hieman tuonnempana. Harmi vain, ettei vakuutusoikeuslaki vieläkään velvoita vakuutusoikeutta kertomaan vuositilastoja myös yhtiöittäin, korvaussumman ja asiaryhmän mukaan eriteltyinä.

Tässä Suomi 2017 – artikkelissa olevien pdf muotoisten – liitteiden lukemiseen tarvitset tietokoneellesi ilmaisen Acrobat Reader –ohjelman tai mobiililaitteellesi .pdf – muotoa lukevan appsin. Artikkelissa olevat kuvakoosteet on tehty helposti talteen otettavaan ja edelleen jaettavaan muotoon.

SISÄLLYSLUETTELO
Asianajajaliiton huomioita 2011 ja 2012 vakuutusoikeusjärjestelmästä
Ketkä määrittelevät ja mihin perustuen; mitä oikeusvaltio tarkoittaa?
Asiakas- / vakuutusyhtiösuhde
Esittelijän valta
Vakuutuslääkärien ylivallasta
Korkeimman oikeuden presidentti ja vakuutusoikeus
Kirjallisesti ja suljetusti toimiva vakuutusoikeusjärjestelmä
Jokaisen tapauksen arvo laskettava rahassa
Työtapaturman tai ammattitaudin hinta vakuutusyhtiölle
Vakuutusoikeuden hylkäystilastot 2017
Minne lakisääteisten vakuutusten korvausrahat valuvat?
Vakuutusoikeuden hylkäystilastoja 2016, 2015-2014, 2002-2005 ja 2006
Oikeusministeri Johannes Koskinen/sd. vuonna 2000
Vakuutusoikeuden hylkäystilastojen 2017 lähdemateriaali
Politiikkaa ja tutkivaa journalismia"

Lue lisää Suomi 2017 - blogista:
https://suomi2017.wordpress.com/2018/09/18/vakuutusoikeus-lukujen-valoss... 

Hannu Rautomäki

Kun Häkkänen saa pikavippilain avulla tapahtuvan ryöstönomaisen toiminnan loppumaan, ja vielä lopettaa vakuutuslääkärien törkeän mielivallan, niin kaksi merkittävää eduskunnan siunaamaa yhteiskunnallista vääryyttä on korjattu. Toivottavasti.

Toinen vastaavassa tilanteessa oleva (usein vähävarainen) ryhmä ovat opintolainaa tai/ja -tukea nostavat ja opintolainavähennystä tai -hyvitystä saavat opiskelijat. Myös he tarvitsevat samanlaisen puolueettoman asinatuntijalausunnonantajan omissa valitusasioissaan (vakuutusoikeudessa?/hallinto-oikeudessa?), jotka koskevat opintolainaa ja opintoetuuksia. Tämä siksi, että opintotukilautakunnat on lakkautettu tämän vuoden alusta ja niiden tehtävät on siirretty Kelalle.

HE 36/2017:

"Opintototukilautakuntien lakkauttaminen vähentää opiskelijan saamaa henkilökohtaista palvelua korkeakoulussa. Korkeakoulussa annettaisiin jatkossakin yleisluontoista neuvontaa. Kansaneläkelaitos vastaisi opiskelijan henkilökohtaisesta palvelusta. Käytännössä kaikki Kansaneläkelaitoksen toimistot antavat opintotukineuvontaa ja korkeakouluopiskelijoiden opintotuen käsittely keskitetään kolmeen vakuutuspiiriin. Muutokseen sopeutumista helpottaa kuitenkin se, että opiskelijat ovat tottuneet hakemaan tietoa monien kanavien kautta. Puhelinpalvelu sekä sähköisesti toteutetut palvelut ovat jopa fyysisesti johonkin yksittäiseen paikkaan sidottua henkilökohtaista palvelua helpommin saavutettavissa."

https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2017/20170036?search%5Btype%5D=pik...

Kela ei voi yhtä aikaa neuvoa opiskelijaa em. asiakokonaisuuksissa ja olla ensimmäinen taho, joka vastaanottaa niistä myös valituksen tai oikaisuvaatimuksen.

Tosin opintolainavähennystä koskeva valitusproseduuri on tällä hetkellä vielä epäselvä, onko se lopulta vakuutusoikeus vai hallinto-oikeus.

Tämän asian voisi selvittää em. KKO:n aloitteen kanssa samassa yhteydessä ja suunnitella perustettavaksi uusi lausuntoviranomainen, joka ottaa myös nämä em. opiskelija-asiat ja -valitukset lausuttavikseen.

Erkki Johansson

Tämä voisi olla hyvä toteuttaa, jos vain jollakin tavalla kyetään estämään vakuutusyhtiöitä lahjomasta näitä päätöksiä tekeviä lääkäreitä. Sillä terveiden paperit voivat olla vakuutusyhtiölle todella arvokkaita, jolloin niistä ollaan valmiita maksamaan hyviä hintoja.

Hannele Korpela

Noin maalaisjärjellä ajateltuna tähän luulisi riittävän selkeä lakimuutos asiaan. Perustetaan se puoluteeton taho, joka viime kädessä antaa lausuntonsa, mutta luulisi siihen riittävän että vakuutusyhtiö on haluton maksamaan asiakkaalleen. Näyttäisi nyt, että edelleeen jo valmiiksi työ- ja toimintakyvytön tai ainakin jaksamisensa äärirajoilla oleva asiakas joutuu edelleen sen hirvittävän oikeudenkäynti rumban käymään läpi edes pienestä toiveesta saada asianmukainen päätös vammaansa koskien. Toki ymmärrän, että osa poliitikoista ym. varteenotettavista tahoista on tavalla tai toisella kiinni vakuutusyhtiöiden kyljessä, joten helppoahan tämä ei tule missään nimessä olemaan. Mutta ehkä tässä on jossain pieni piilevä valonpilkahdus.

Mikko Toivonen

Häkkänen on minunkin kokoomustoivojen listalla toistaiseksi ilman miinuksia. Mykkänen oli samalla listalla mutta putosi siltä ravavartiolaitoksen kaksiskansalisuuslainsäädännön tarppaamisella ja muutamalla aikaisemmalla havainnolla.
Minä kovasti toivoisin että kokoomus kykenisi ryhdistymään ja muuttamaan ajatustapansa suosikkihuolehtimisesta maan kaikkien asukkaiden kohtuulliseen huolehtimiseen. Vuosia on kuitenkin heikolta näyttänyt. Aina siitä kun Katainen alkoi fantastisesti.
Olen kovasti Jaana Pelkosenkin kannalla paitsi tuossa tarpeettomassa aborttimielenosoituksessa Soinia vastaan. Siihen ei olisi pitänyt ryhtyä. Muuten Jaana edustaa hyvin edistyksellistä eurooppalaista liberaalia ja kouliintumisen ajatustapaa mitä itsekin. Minä tietysti vaalikonetestien hyvin konservatiivinä olisin valmis vapauttamaan marijuanan, khatin ja sitä luokkaa olevat vapaaseen mutta verotettuun myyntiin ja kovemmat huumeet valtion tai kuntien annos paikalla hoitolaitoksiin. Alkoholeille tietenkin saksalainen täysvapautus. Samoin maatalousyrittäjille mahdollisuus tilatuotantoon ilman massiivisia hygienibyrokratioita. Asiakas valvoo laatua ostamalla tai ei ostamalla ja sanktio jos joku selvästi vaarantaa tietoisesti tai laiminlyöden ihmisten terveyttä huonoilla elintarvikkeilla. Paljon on vapauttamista ja siten elämän kaiken tason parantamista maastamme.

Tuiccu Karhu

Niinistö allekirjoitti 2015 lain, ettei vakuutuslääkäreiden tarvitse kunnian ja omatunnon kautta allekirjoittaa lausuntojaan, kuten ns oikeat lääkärit tekevät. Kansanedustaja Ronkainen (PS) taasen keräsi nimiä tätä toimintaa vastaan, ja yli puolet kansanedustajista allekirjoitti sen. Kokoomus taasen halusi luoda oman listansa, vaikkapa muutama Ronkaisen listankin allekirjoitti. Sitä vaan, että kunnia sille, kenelle se kuuluu.

Esa Julin

"Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Timo Keistinen sanoi........"
Eli ko. henkilön sanoma jutussa vaikuttaa olevan että sysätään asia seuraavalle hallitukselle ja haudataan se. Eli ei taida tilanne muuttua mihinkään, ainakaan kovin äkkiä. Valistunut arvio on että taitaa seuraavakin hallitus sössiä asian.