Maanantai 17.6.2019

Kansanedustajan analyysi: Tästä Soini-äänestyksessä oli oikeasti kyse

Luotu: 
22.9.2018 09:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    100 kansanedustajaa antoi tukensa Soinille. Vastaan äänesti 60. Tyhjiä oli 18 ja poissa 21 edustajaa.
|

Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi kertoo ymmärtävänsä hyvin, miksi sininen tulevaisuus teki ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamusäänestyksestä hallituskysymyksen. 

”Perustuslain mukaan äänestyksessä oli kyse yhden ministerin luottamuksesta. Perustuslain mukaan ministeri eroaa, jos eduskunta hyväksyy häntä koskevan epäluottamuslauseen. Muu hallitus voi tässä tilanteessa jatkaa. Mutta siniset tekivät asiasta hallituskysymyksen. Ymmärrän senkin. Koko sininen tulevaisuus -puoluehan on perustettu, jotta Timo Soini saisi pitää hillotolppansa. Jos Soinin ministeriys kaatuisi, samalla kaatuisi koko puolueen olemassaolon motiivi”, Hassi kommentoi blogissaan

Hänen mukaansa on niin ikään selvää, miksi keskustan ja kokoomuksen johto hyväksyi Soinin ministeriyden hallituskysymykseksi.

”Keskusta yrittää epätoivoisesti pitää kiinni näiden kahden puolueen tekemästä lehmänkaupasta: keskusta saa maakuntahallinnon, kokoomus saa terveydenhoidon yksityistämisen. Keskusta tietää hyvin epätodennäköiseksi, että ensi vaalien jälkeinen hallitus haluaisi maakuntahallinnon. Siksi se haluaa pitää nykyhallituksen pystyssä hinnalla millä hyvänsä. Vastaavasti kokoomus haluaa ajaa verovaroin kustannetun terveydenhoidon avaamista markkinoille”, Hassi analysoi. 

Hän muistuttaa, että jokaisella hallituspuolueella on ”Tärkeä Asia”, joka menee kaiken muun yli. 

”Sinisillä se on Soinin hillotolppa, keskustalla maakuntahallinto, kokoomuksella terveydenhoidon markkinaistaminen. Naisten oikeudet eivät Tärkeiden Asioiden kanssa kilpaile.”

Hassi arvioi, että perussuomalaiset olisivat halutessaan voineet tehdä äänestyksestä täpärän, mutta valitsivat tyhjän äänestämisen. 

”Naisten oikeudet eivät ole perussuomalaisille edes toisarvoisia, ne ovat niin ö-luokan asia että edes mahdollisuus näpäyttää heidän petturiksi nimeämäänsä Soinia ei saanut heitä naisten oikeuksia puolustamaan”, Hassi kuittaa.

Soini sai perjantaina luottamuksen selvin luvuin äänestyksessä, jota sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp olivat vaatineet Soinin aborttikantojen takia. Soini on muun muassa osallistunut virkamatkalla abortinvastaiseen mielenosoitukseen.

Äänestystä on pidetty erityisen vaikeana kokoomukselle, jonka naiskansanedustajista Saara-Sofia Sirén, Jaana Pelkonen ja Lenita Toivakka protestoivat pidättäytymällä äänestämästä. Sirén ja Pelkonen ovat myös avautuneet kokeneensa painostusta ja vähättelyä hallituskumppaneiden suunnalta. 

Lue tarkemmin: Kokoomuslaisilta syytös Juha Sipilälle: ”Valtavaa vähättelyä”

Kokoomuksen eduskuntaryhmä ja puheenjohtaja Petteri Orpo tuomitsivat edustajiinsa kohdistuneen painostuksen. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen antoi pääministeri Juha Sipilän (kesk) kuulla kunniansa kommentista, jossa tämä Jokisen mielestä vähätteli kokoomuksen kansanedustajien kokemusta tilanteen vaikeudesta.

Lue lisää:

Kokoomus hermostui Juha Sipilälle: ”Käsittämätöntä”

Näkökulma: Pelosta tuli Sipilän hallituksen ”arvopohja”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarlo Kunnari

Näille edustajille, jotka äänestivät tyhjää tai olivat poissa tai kannattivat Soinin epäluottamusta abortin vastustamisesta, ilmeisenä syynä naisen itsemääräämisoikeuden halveksiminen, kysyn: "Eikö nainen voi käyttää ehkäisyä tai jälkiehkäisyä ja siten estää aborttia vaativa raskaus? Tietääkseni tällaisia keinoja on olemassa ja tietämystä siitä jaetaan joka maassa. Jos nainen haluaa hallita itseään ja kehoaan, niin miksi hän ei käytä näitä keinoja aportin sijasta? " Miksi tällainen välinpitämättömyys on hyväksyttävää ja abortin vastustaminen sitten ei ole hyväksyttävää? Tässä on suuri ristiriita asenteissa ja vastuuton toiminta joidenkin mielestä on hyve. Jo on ihmeellistä ja ikäluokalleni käsittämätöntä. Raiskaus- ja terveyssyistä tehty abortti on eri juttua ja tietenkin sallittu. Vääristelyn estämiseksi tein tämän lisäyksen.

Kari Haapakangas

Eikös siinä vihreitten sotemallissakin (sikäli kun sellaisesta voi puhua) ole jonkinlainen ylikunnallinen porras, s.o. maakunta? Eli "kepun" osuus kelpaa jokseenkin kaikille, kokoomuksen ei.

Ja muuten, kepu sai tuossa "lehmänkaupassa" 18 maakuntaa, ei maakuntia sinänsä. Niiden tulo oli muutenkin selviö.

Simo Tamminen

Koko härdelli lähti lapasesta siitä kun Soini astui hänelle asetettuun miinaan Kanadassa. Suostui, lyhtyineen, kuvaan toisen tilaisuudessa olleen "aatteellisen" suomalaisen henkilön kanssa. Tämä toista, poliittista, aatetta oleva henkilö laittoi kuvan levitykseen ja sirkus oli valmis. Kukaan ei edes tiedä mitä Soini tilasuuden aikana puhui, vai puhuiko mitään. Sillä ei ollut väliä. Olihan kuva aito dokumentti. Poliittiset viestintäkanavat tekivät tehtävänsä. Media otti kantaa ja juttu paisui kun ministeri omalla viestillään kiitti Argentiinan päätöstä.Tapatumasarjalla annettiin ymmärtää, että tässä yritettiin romuttaa Suomen lakia aborttioikeudesta.Someväki oli lähes lynkkausmielialan vallassa. Kaikessa kuohussa unohdettiin täysin mm. syntymättömän lapsen oikeudet. Millään ei tuntunut olevan väliä kun oltiin saatu Soini seisomaan miinan päällä. Näitä tämänkaltaisia näytelmiä on saanut seurata vuosien ja vuosikymmenten aikana kiihtyvään tahtiin. Politikot lähtevä, hyppä kengässä, vaahtoamaan milloin minkin pisteidenkeruumahdollisuuden perässä. Myös somekansa, median tuella, saa lisää höyryä kiukailleen. Yksikään poliittinen taho ei voi pestä käsiään tämän kaltaisista arvottomista näytelmistä. Kuitenkin, mielestäni, tämänkertainen farssi nosti esiin naisten oikeudet itseensä ja syntymättömän lapsen aseman Ne jos mitkä tarvitsisivat oikean asiallisen arvokeskustelun myös eduskunnassa. Siis sellaisen jota ei miltään taholta provosoitaisi asiattomalta älämölöltä.

Esko Riikonen

"Naisten oikeudet eivät ole perussuomalaisille edes toisarvoisia, ne ovat niin ö-luokan asia että edes mahdollisuus näpäyttää heidän petturiksi nimeämäänsä Soinia ei saanut heitä naisten oikeuksia puolustamaan”, Hassi kuittaa."

Nyt Hassille olisi kelvannut yhteistyö perussuomalaisten kanssa. Tähän asti asia on ollut tosinpäin. Olisikohan Hassille mahdollista tehdä yhteistyötä toisinpäin?