Torstai 27.6.2019

Ay-pomolta suorat sanat hallitukselle Ylellä: ”Ihmiset ovat nyt todella kyllästyneitä”

Luotu: 
22.9.2018 10:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuvassa PAMin puheenjohtaja Ann Selin.
|

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin toivoo Juha Sipilän (kesk) hallituksen vetäytyvän suunnitelmastaan heikentää irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä. 

”Toivottavasti tässä kävisi hyvin. Eihän tässä kukaan häiriötä halua. Tässä haluttaisiin rauha ja ihmisille töitä. Me ei vaan uskota, että tämä käsillä oleva hanke toisi ihmisille töitä”, Selin sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

PAMin hallitus päätti tiistaina kaikkia alojaan koskevasta ylityökiellosta. Muun muassa Tehy on päättänyt työtaistelutoimista jo aiemmin. Teollisuusliiton ja Pron aloilla ylityökielto on jo päällä. Selinin mukaan koko palkansaajaliike on mukana toimissa.

”Ihmiset ovat nyt todella kyllästyneitä tämän hallituksen toimiin. Koko tämän hallituksen kauden ajan palkansaajia on kurmuutettu. Eikö mikään riitä, kun palkansaajia yritetään laittaa polvilleen. Ei meillä näin palkansaajavihamielistä hallitusta ole ollut pitkään pitkään aikaan. Itselleni tulee mieleen lähinnä Esko Ahon hallitus työreformeineen”, Selin kommentoi.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen korosti Ykkösaamussa, että irtisanomissuojaan puuttumisella halutaan madaltaa kynnystä rekrytoimiseen.

”Moni yrittäjä on kokematon ja pelkää tekevänsä virheen. Tällä rekrytoimisen kynnystä yritetään madaltaa. Olen vakuuttunut siitä, että tämä luo uusia työpaikkoja. Mitä pienempi yritys, sitä suurempi riski rekrytointi on.”

Selin vastasi tähän huomauttamalla, että rekrytointi on aina riski.

”Riski on aina olemassa rekrytoinnissa, ihan joka kerta. Yrittäjyyteen liittyy aina riski, se kuuluu siihen yrittäjyyteen.”

Lue myös: 

PAM päätti laajasta ylityökiellosta – ”Valmistaudumme poliittisiin lakkoihin”

Varustelekan perustaja: Turha riita irtisanomislaista – yrittäjillä harhaluuloja palkkaamisesta

Jaa artikkeli:

Kommentit

Olli Parviainen

Nykyistä palkansaajavihamielisempi hallitus löytyy niinkin lähiajoilta kuin edelliseltä vaalikaudelta: Tällä hallituskaudella palkansaajien reaaliansiot ovat kaikesta huolimatta sentään kasvaneet. Kataisen sateenkaarihallituksen kaudella palkansaajien reaaliansiot laskivat, kun silloisena finanssipolitiikkana oli tehdä "säästöjä" korottamalla veroja.

Tarja Laakso

Onkohan noin - ainakaan jos vertaa kehitystä. Tilastokeskuksen sivuilta kun katsoo ansiotasoindeksiä, reaaliansiot ovat olleet aika lailla nollassa tai jopa pakkasen puolella ja ansiotason kehitys on ollut todella selvässä alamäessä juuri tämän hallituksen aikana. Se käänne alaspäin on tapahtunut hyvinkin samoihin aikoihin kuin mitä tämä hallitus on ollut vallassa - siis se jyrkkä käänne alaspäin kehityksessä. Ja näyttää juuri vuosina 2016-2017 reaaliansiot olleen miinuksella useita kvartaaleita.

Ja kun huomioi sen, että kyse on kaikkien palkansaajien ansioista - se, että rikkaimmilla nousee ansiot vaikuttaa siis myös näihin käyriin siten, että kokonaisuus nousee, vaikka niillä köyhimmillä elintaso laskisikin. Tosin pääasiassa reaaliansiot ovat olleet keskituloisilla miinuksella monena vuonna (siis jo ennen tämän hallituksen toimia eli vielä enemmän miinusta kuin mitä nuo tilastokäyrät näyttävät), köyhimmillä ja rikkaimmilla samaan aikaan on ollut reaaliansioiden kasvua.
Ja viime vuoden keskiansiothan olivat selvästi alemmat kuin edellisenä vuonna (pudotusta siis sekä mediaanin että keskipalkan osalta).

Niin, ja tämä hallitushan on saanut aikaan myös sen, että työaika on kasvanut eli tulot ovat sekä laskeneet, että lisäksi sen eteen on palkansaajien pitänyt tehdä enemmän töitä. Ja ainakin minulle vapaa-aika on arvokas asia, vaikkei kaikille olisikaan - sen verran raskasta työtä kuitenkin henkisesti tekee, että lepokin on ihan tarpeen vastapainoksi.

Työttömyyttäkään tämä hallitus ei ole saanut paranemaan, vaan ennemmin se on parantunut tästä hallituksesta huolimatta eli loppujen lopuksi sentään kansainvälisen taloustilanteen kautta. Kyllä siinä menikin aika pitkään ennen kuin päästiin muun EU:n tasolle - onkohan minkään edellisen hallituksen aikana kestänyt noin kauan että kansainvälinen talouskehitys ei ole näkynyt Suomen tilanteessa parantuneena työllisyystilanteena. Osinkojen jaossahan tilanne on ollut kuitenkin pitkään suorastaan loistava - se vain ei siis ole näkynyt palkansaajien pussissa kuin heikennyksinä.

Kaarlo Kunnari

Edelliseen jatkona vielä. Edellinen hallitus alensi pääomaverotusta yhtiöiltä ja jos omistit yhtiöstä yli 10% osinkovero oli vain 7% ja jos omistit yhtiön osakeyhtiön tai sijoituskuoren kautta et maksanut osinkoveroja ollenkaan. Pienosakesäästäjänä maksan osinkoveroa 30% eli se jo tekee mahdottomaksi vaurastua toisin kuin suuromistajat joiden osinkovero on 0 tai korkeintaan 7%. Sama suunta on myyntivoitossakin ja kaikki edellisten hallitusten tekosia. Ne suosivat suurpääomaa, miksiköhän. tuliko niille lahjuksia vai miksi?

Erkki Häkkinen

”Ihmiset ovat nyt todella kyllästyneitä” sanoo Ann Selin, olisiko kuitenkin niin että AY-liikkeen johtajat ovat kyllästyneitä ja pitävät älämölöä tässä asiassa. Näiden AY-johtajien perässä sitten omilla aivoillaan ajattelemattomat ihmiset seuraavat mylvimällä kuin "sonnilauma" päästessään keväällä laitumelle.
Olen aikanaan ollut yksin yrittäjä, minulla olisi ollut tarve jopa parillekin työntekijälle, mutta mutta. Palkatessani yhden työntekijän yritykselleni olisi pitänyt tulla voittoa 50000€ työntekijää kohden ja vasta sen jälkeen olisi minulle yrittäjänä jäänyt viivan alle jotakin. Tähän yhtälöön sopii erittäin huonosti jäykkä irtisanomisjärjestelmä mitään tekemättömän henkilön kohdalla.
En palkannut ketään, en halunnut ottaa riskiä näin suuressa asiassa. Tein itse pitkää päivää ja sain jotakin jäämään "viivan allekin". Repikää tästä protestillenne perusteita AY-liike!

Markku Koivisto

Olen Pentikäisen kanssa sikäli erimieltä, että nimenomaan kokeneet yrittäjät jättävät viimeiseen asti palkkaamatta vakinaista henkilökuntaa juuri kokeneisuutensa takia. Kummalliset oikeuden päätökset leviävät heidän keskuudessaan erittäin tehokkaasti. Jos ala sen suinkin sallii, käytetään vuokratyövoimaa satunnaisissa huipuissa eikä edes pyritä saamaan vakiintuneempaa tilaajakantaa, jos minimityövoimalla ja vuokratyöllä saavutetaan turvatumpi yrityksen pyörittäminen.

Ritva Lehtonen

Mitä ihmisiä hän tarkoittaa? Minua kyllästyttää lähinnä tämä käsittämätön eripuraisuus
jota yritetään tuputtaa joka suunnasta jotta asiat saataisiin oikein sekaisin, tähän tällä poliittisen lakon uhkailulla voi päästä, ja jäljet johtaa SDP puolueeseen.
Siksi kysynkin onko liittojen jäsenet ihmisiä jotka ovat kaikki SDP-n ja Antti Rinteen - kannattajia? epäilen.

Pasi Anttila

Kaikenkaikkiaanhan kysymys on luottamuksesta, tai stässä siis sen puutteesta. Työntekijäleiri ei luota työnantajajärjestöön tippaakaan, eikä hallitukseen liioin.
Ja miksi edes pitäisi kun hallitus on kaikessa yrittäjien ja ek:n puolella, he saavat kaiken mitä kehtaavat pyytää. Työntekijät sen sijaan saavat palkanalennuksia ( lisätyötä samalla palkalla), sivukulujen suurempaa maksua, mitättömiä taulukkopalkkojen nostoa jopa näin suhdannehuipussa, muulloin vain nolla-sopimuksia ym.

Mikko Viitamaa

Minä olen totaalisen kyllästynyt palkansaajana tähän hallitukseen. Toivon että laki perutaan kuten jokainen järkevä ihminen tekisi. Toivon myös että sote kaatuu ja sen saattaa loppuun sellainen hallitus joka ymmärtää jotain inhimillisyydestä. Tämän yrittäjien käsirassana toimivan irvikuvahallituksen aika on ohitse.

Tarja Laakso

Niinpä, tuota eripuraisuutta tämä nykyinen hallitus on yrittänyt saada aikaan useita vuosia - ja palkansaajajärjestöt ovat joustaneet (voisi sanoa että kuin uhrilampaat). Ei kukaan muu. Ovat joustaneet liikaa, koska edelleenkään tuo eripuraisuuden lietsominen ei ole loppunut Suomen Yrittäjien taholta, varmaankin koska hallitus tukee edelleen täysin tuota linjaa, vaikka Suomen talous on jo lähtenyt selvään nousuun (osinkojen jakohan on ollut jo vuosia huipussa). Nyt alkaisi olla aika myös palkansaajille antaa osa tuosta heidän joustojensa takia aikaansaadusta kehityksestä (mutta mitä vielä, viime vuonnahan muiden heikennysten ohella myös palkkakehitys on muuttunut negatiiviseksi).

Oli jo korkea aika sanoa, ettei ihan kaikki sentään käy. Ja voi olla myös laitonta asettaa Suomen kansalaisia eriarvoiseen asemaan - käsittääkseni perustuslaki takaa kuitenkin yhdenvertaisuuden Suomen kansalaisille.

Erkki Häkkinen

Tarja vaatii tasa-arvoa yritysten ja työntekijöiden kohteluun, tämä on OK, hallitus laatikoon lakiesityksensä siten että se koskee kaikkia yrityksiä kokoon katsomatta, täyttyy tuo perustuslainkin kohta että kaikkia pitää kohdella tasa-arvoisesti.
Tarja kantaa huolta työntekijöistä, entäpä ne tuhannet työttömät jotka mielellään tulisivat töihin suojelemanne luuserityöntekijän tilalle. Tuntuu vahvasti siltä että AY-liike ja nämä Tarjat haluavat pitää ainoastaan näiden luusereiden puolesta huolta?

Tarja Laakso

Missä ne tilastot, jotka osoittavat, että ehdotus lisäisi työpaikkoja? Niitä eivät ole asiantuntijat löytäneet, mutta ehkä yrittäjät löytävät. Tai sitten vain perustavat ajatuksesa sille, että he tässä vaiheessa ovat sitä mieltä, että he työllistäisivät enemmän. Mutta lain voimaantulon jälkeen he eivät sitten kuitenkaan työllistä enemmän ja löytävät taas jonkun syyn, miksei työntekijöitä voi palkata lisää. Tai sitten he eivät vaan tarvitse niitä työntekijöitä sittenkään - ei kai nyt kukaan yrittäjä oikeasti jätä palkkaamatta työntekijää, jos oikeasti tarvitsee heitä eli jos katsoo, että yrityksen kehittymisen kannalta työntekijöiden palkkaaminen on välttämättömyys (tai sitten yrityksen menestymättömyyden syyt ovat kyllä ihan muualla kuin työntekijöiden irtisanomissuojassa).

Niin, niin. Pitäähän se näiden aina kaikessa muita ajattelevien yrittäjien sanaan luottaa. Niin luotettiin EK:n lupauksiinkin vaikka kuinka monessa tapauksessa... eikä EK lunastanut yhtään lupaustaan. Joten miksi nyt yrittäjien sanaan pitäisi luottaa, kun lupaukset on rikottu tässä viimeisten vuosien aikana jo niin monta kertaa (tyhmä se on joka uskoo noita lupauksia loputtomasti - kerran ehkä, mutta ei toistuvasti).

Kyllä minä kannan huolta työttömistä - joudunhan minä maksamaan veroja heidän tukiensa maksamiseen. Mutta kun tämä ehdotus ei takaa millään muotoa, että se vähentäisi työttömyyttä. Eikä sekään paranna työttömien asemaa, jos he saavat työtä, jolla he eivät elä tai työ on niin epävarmaa, ettei sen perusteella voi suunnitella tulevaisuutta. Tai jos työpaikka on muuten epäinhimillinen.

Erkki Häkkinen
Vastaus kommenttiin #13

Oletko Tarja hyvä sitä mieltä että yrityksissä olevat "luuserit" ovat oikeutettuja "säilyttämään" työpaikkansa ja että ne jotka töistänsä huolehtivat tekevät sitten näidenkin työt? Tätä asiaa AY-liike jostakin syystä Ei tunnusta, miksi?

Tarja Laakso
Vastaus kommenttiin #14

En tiedä, mitä tarkoitat "luusereilla", mutta tottakai työntekijän pitää tehdä työnsä asiallisesti. Mutta missä menee raja luuserin kohdalle ja missä menee raja "luottamuksen" kohdalla? Mielestäni tuon lakiehdotuksen sanamuodot lisäävät mielivaltaisuutta ja epävarmuutta työntekijän näkökulmasta, vaikka hän hoitaisi työnsä asiallisesti ja voisi joutua irtisanotuksi työnantajasta johtuvista syistä - ei siis pelkästään omasta syystään. Ja tosiaan lisäksi miten määritellään se, milloin työntekijä on hoitanut työnsä työnantajan mielestä riittävän hyvin? Kaikki nämä asiat ovat aina varsin häilyviä, nyt lakiehdotus toisi sen tilanteen että nuo määrittää entistä voimakkaammin yksinomaan työnantaja (ilman perusteita jopa tai sitten ei tarvita lakimuutosta).

Ja mielestäni nykyinen lainsäädäntö antaa jo yrittäjille ja muille työnantajille niin laajat mahdollisuudet, ettei työnantajalla enää tarvitse olla käytännössä juurikaan riskiä rekrytoinnin osalta ja joustavuutta saa mielin määrin. Jos nyt vaikka niitä mahdollisuuksia käytettäis ensin ennenkuin aletaan heikentämään entisestään työntekijöiden asemaa, jota on jo heikennetty varsin paljon viimeisten vuosien aikana.

Juha Salmi
Vastaus kommenttiin #13

Yksikään työpaikka ei ole sellainen, että siitä voi vannoa sen olevan ikuinen.

On silti hienoa että vaaditaan tilastoja jonkin lain vakutuksesta ennen kuin koko lakia on edes olemassa.

Mihin EK:n lupaukseen viittaat?

Ja ilmeisesti työttömänä on helpompi suunnitella tulevaisuuttaan kuin pätkätöillä mitkä takuulla tuovat hyvälle työntekijälle töitä paremmin kuin pätkätyöt väliin jättäneelle.

Teppo Raininko
Vastaus kommenttiin #13

Ei kai sellaisesta asiasta voi mitään tilastoja olla, mitä ei ole vielä olemassakaan. Kokeillaan nyt ensin ja katsotaan, mitä tapahtuu. Voihan seuraava hallitus sitten vaikka puolivälissä taivaltaan muuttaa tuon lain takaisin tai vaikka kiristää irtisanomiskriteereitä nykyisestään, jos tilastot alkavat sellaiselle ratkaisulle tukea. Mutta kokeillaan nyt ensin.

Vesa Kiljunen

Eikös se työnantajakin ole luuseri,jos on kyennyt palkkaamaan luuserityöntekijän?
Miksi vain luuserityöntekijän pitää kärsiä?Eikös tässä tasapuolisuuden nimissä kaikkien luusereiden pitäisi kärsiä?
Siinä on teille luusereille miettimistä!

Matti Loikkanen

"Tässä haluttaisiin rauha ja ihmisille töitä. Me ei vaan uskota, että tämä käsillä oleva hanke toisi ihmisille töitä”. höpöhöpö

Ei ole uskon asia. Joustavuus työmarkkinoilla lisää työpaikkoja.
Missä olivivat selinit ym ay-pomot laman aikana, kun hallitus ponnisteli laittaessaan taloutta kuntoon?

Tarja Laakso

Ja tuolle väitteelle olisi myös syytä saada ihan sitä mustaa valkoisella - muutakin kuin niitä tiettyjen tahojen toistamia kliseitä. Nimittäin joustavuus vähentää työpaikkoja ainakin lyhyellä aikavälillä. Samat häiskät joutuvat tekemään duunia enemmän vieden työpaikan ehkä useammaltakin tyypiltä - esimerkiksi ylityöt vievät ihan konkreettisesti työpaikkoja - samoin työajan pidentyminen muillakin keinoilla (ja yritykset ainakin väittävät palkkaavansa väkeä "riittävästi" - vai onkohan tuossakin harhaa - siis että työntekijät joutuvat joustamaan myös työn määrässä -ehkä jopa yli terveyden kannalta merkittävien rajojen).
Tulevaisuudessa puolestaan digitalisaatio ja robotiikka jne. vähentää työpaikkoja (eikä luo yhtä paljon uusia työpaikkoja vaikka ehkä jollekin alueelle työpaikkojen määrä lisääntyykin), joten käykö niin, että loppujen lopuksi työpaikat kuitenkin vähenevät... kun niitä työntekijöitä nyt vain ei tarvita samoihin hommiin enää tulevaisuudessa kun koneet korvaavat ne.

Joustavuuden sijaan olisi ehkä kuitenkin syytä puhua työn jakamisesta tasaisemmin ennemminkin - se lisäisi ehkä enemmän työpaikkoja kuin joustavuus joka vähentää työpaikkojen määrää (konkretian tasolla siis - vaikutukset ovat toinen asia).

Arvo Tammela

Tarja Laakso, voisimmeko saada mustaa valkoisella niistä toteutuneista irtisanomisista, mitä ay-liike ja te jatkuvasti tuotte julki. Eikö ole niin, että hallitus on vasta valmistelemassa maan rakoon manaamaanne irtisanomislakia. Miten te voitte puhua jo nyt, että yritykset alkavat heti lain voimaantultua irtisanomaan työntekijöitään pärstäkertoimen perusteella. Tulkaa jo järkiinne ja lopettakaa turhanpäiväinen pelottelu. PAM:n ja JHL:n puheenjohtajien tämänpäiväiset puheet olivat aivan käsittämättömiä. Hyvä on tietysti puhua kun omat, huimat, palkat ja muut edut ovat turvattuja eikä tarvitse miettiä ylitöiden tekemistä eikä sitä, miten se on tarpeellista hyvin monelle pienipalkkaiselle työntekijälle.

Matti Loikkanen

Tarja, jos olisit itse yrittäjä, - pienehkön bisneksen omistaja, ajattelisit moneen kertaan uskallanko palkata porukkaa, josta ei pääse eroon olipa ne minkälaisia poropeukaloita tahansa.

PS. Odotellaan aikaa, kun robotit tekevät kaiken työn, niitä voi palkata ja potkia ulos miten haluaa (ainakin toistaiseksi)

Juha Salmi

Kiky-sopimus johon ei kaikki osallistuneet ja jota kompensointiin veronalennuksilla ja vielä viimeksi keväällä lisäkorvauksena. Itse asiassa kävikö niin että juuri pienituloisten nettotulo kasvoi kikyn myötä.

Tunnettua on että jakaminen on helpoa mutta toiseen suuntaan toiminen toimii vain puheissa.

Tarja Laakso
Vastaus kommenttiin #22

Olet siis sitä mieltä, että vasta sitten palkansaajat olisivat "tehneet edes jotain" jos he olisivat kieltäytyneet veronalennuksista, jotka vain vähensivät sitä käteen jäävän rahamäärän pudotusta siitä, että työnantajilta siirrettiin palkansaajien maksettavaksi maksuja. Näyttää todellakin jakamisen olevan helppoa mutta toiseen suuntaan toimimista vielä odotetaan todellakin toiselta puolelta.
Niin, reaaliansiot ovat olleet miinuksella vuoden 2016 ja 2017 aikana (ja vuoden 2017 keskiansiotkin olivat selvästi pienemmät kuin vuonna 2016 oli sitten kyse mediaanista tai keskiansioista) - eivät todellakaan nousussa. Voi tietysti olla, ettei tässä tapauksessa voi luottaa Tilastokeskuksen tilastoihin, kun ne ikävästi osoittavat vääränsuuntaisia tietoja...

Ketkä muuten eivät osallistuneet kikyyn? Jos nyt joitain tahoja olikin sellaisia, niin sittenkö vasta muut olisivat tehneet jotain, jos 101% kaikki olisivat olleet mukana. Eikö juuri työnantajapuoli ole yleissitovuutta vastustamassa?

Ilkka Paananen

Onhan tämä erikoinen tilanne. Pitkään aikaan meillä on hallitus, jossa ei ole vasenlaita mukana ja ei ole mitään rajaa huudolla ja mölinällä kun se käyttää lain sille antamaa valtaa. Siis lain antamaa valtaa. Ei siinä itku auttanut kymmeninä edellisinä vuosina kun vasemmisto vesitti kaikki järkevät esitykset työelämän joustojen parantamiseksi.

Vesa Helkkula

Miksi Ann Selin ja PAM haluaa kieltää selvän totuuden, jonka lukuisat yrittäjät toistavat: kynnys rekrytointiin pysyy tarpeettoman korkeana ja tästä kärsii paitsi yritystoiminta myös työntekijä, jota ei palkata tai joka ei saa kollegaa. Viimeksi keskiviikkona olin sparraamassa useita yrityksen pystyttäneitä Kasvu Open tapahtumassa. Suurin osa yrittäjistä vakuutti, että lakimuutos lisäisi heti mahdollisuutta rekrytoida. Samaan aikaan vakuuttivat, että vastuuton irtisanominen karkoittaidi yhtiön hengen ja oikeudenmukaisuuden kokemuksen

Simo Tamminen

"Yrittäjyyteen kuuluu aina riski, se kuuluu siihen yrittäjyyteen". Ihan oikein sanottu. Kyllä Selin on oikeilla jäljillä, mutta eihän se häntä koske vaan pienyrittjää jolle on liian suuri riski palkata riskistä vapaata työntekijää.

Tarja Laakso

Voi olla, että työntekijä on riskistä vapaa, mutta toisaalta hän on myös tilanteessa, jossa hänen tilanteensa on jatkuvasti epävarma eikä hän voi siihen itse vaikuttaa eli riskiä siinäkin, minkälaiselle työnantajalle hän menee tai joutuu menemään töihin (myös tietyissä tilanteissa terveydelliset riskit). Etenkin kun tänä päivänä pyritään minimoimaan työntekijän mahdollisuus valita työnantajansa (työttömäksi jouduttuaan), mutta työnantajalla on aina mahdollisuus valita työntekijänsä ja (erityisesti EK:n toivomusten mukaisesti) kun työttömyys on korkea, hänellä on myös entistä paremmat mahdollisuudet valintaan.

Yrittäjä voi kuitenkin vaikuttaa toimintaansa ja vaikuttaakin - on se pääsyyllinen yrityksen huonoon menestykseen ja toki myös päätekijä siihen että yritys menestyy. Mutta mikään yritys ei voi menestyä ilman työntekijöitä - ainakaan tietyn rajan jälkeen.

Tarja Laakso

Olin kyllä unohtanut kokonaan kommenttisi, mutta toisaalta eipä tässä ole ollut aikaa tutkailla tilastojakaan.

Pikaisen tilaston haun tuloksena kuitenkin voin kertoa, että löysin Tilastokeskuksen sivuilta tilastoa työllisten määristä viime vuosien ajalta. Ja ehkä sieltä voisi ottaa sitaatin tässä vaiheessa tilanteesta: "Vuonna 2017 oli 15–74-vuotiaita työllisiä miehiä 16 000 ja naisia 9 000 enemmän kuin vuonna 2016. Naisten työllisyys kääntyi kasvuun vuonna 2017 ensimmäisen kerran sitten vuoden 2012. Miesten työllisyyden kasvu alkoi jo vuonna 2016 (kuvio 3)."
Ja kun esimerkiksi EK:n niin kovasti lupaama työllisyyden kasvu alkaa jos yhteisöveroa lasketaan, ja sitä laskettiin vuonna 2014, niin tuon perusteella ainakin voi sanoa, ettei EK ainakaan pitänyt lupaustaan (siitä taisin itse keskustella siinä viestissä, johon tuon kommenttisi 24 lisäsit).

Ehkä jostain löytyy tilastoa irtisanomisistakin (tai löytyikin SAK:n excel, mutta oli sen verran pitkä taulukko, ettei siitä pikavilkaisulla saa mitään käsitystä).

Arvo Tammela

Laakso, kiitos vastauksestasi. Sitä jouduin ihmettelemään, miten irtisanomisisista oli vaikea löytää tilastoja ja SAK:n taulukkokin oli nyt pitkä. Vastauksestasi voin siis tehdä oikean johtopäätöksen siihen, että niin SAK liittoineen kuin sinäkin pelottelette kansalaisia täysin perusteettomilla väitteillä pärstäkertoimella
tehtävistä irtisanomisista valmisteilla olevan irtisanomislain perusteella.

Tarja Laakso

Arvo hyvä, tuollainen sarkasmi on aika turhaa. Nimittäin irtisanomisten määristä ei löydy esimerkiksi Tilastokeskuksen tilastoja, eikä sinulle varmaan tullut mieleen, että SAK:n tilasto voi tosiaan olla pitkä, jos sinne oli listattu kaikki eri yritysten tiedot vuoden ajalta, tietojen mukaan kerättynä kaikki julkisuudessa mainitut irtisanomiset. Kyllä niitä tässä 2010-luvulla on ollut todella paljon. Sinun sarkasmisi siis osui nyt aika pahasti väärään.
Irtisanomisten lisäksi toki olisi mielenkiintoista löytää tietoa YT-neuvottelujen määristä, mutta nehän nyt eivät vaikuta tähän uusimpaan lakiehdotukseen. Siihen EK:n lupauksien pettämiseen antaisi toki aika paljonkin viitteitä.
Mutta kun tässä on muutakin elämää kuin tilastojen kahlaaminen (etenkin nyt kun taloon on tullut uusi asukas, pieni kissanpentu, joka alentaa varsinkin keskittymiskykyä kun pitää seurata mitä se touhuaa, sen leikittämisen lisäksi).

Tarja Laakso

No pitihän se alkaa tarkemmin tutkimaan, löytyykö tietoa YT-neuvottelujen määristä ja sillä hakusanalla löytyikin ymmärrettävämpiä graafeja (tuo SAK:n excel jonkun vuoden irtisanomisista oli 11 sivua pitkä eikä mukana ollut summatietoa).

Ensin piti muistuttaa mieleen, mitä se EK lupasikaan yhteisöveron laskun jälkeen työpaikkojen lisäämisestä - vuonna 2013 EK näytti luvanneen jopa 100 000 uutta työpaikkaa. Vaan kuinkas kävikään (epämääräisiä tietoja koska otettu graafeista):

Alkaneiden YT-neuvottelujen alaiset henkilöt kvartaaleittain kertoo aika karua kuvaa niistä 100 000 uudesta työpaikasta: vuoden 2014 aikana YT-neuvottelujen alaisten henkilöiden määrät liikkuivat tuossa noin 25 000 - 35 000 henkilön paikkeilla (siis neljännesvuodessa), myös 2015Q1 noin 25 000 henkilöä oli YT:eitten piirissä, 2015Q2 oli harvinainen pudotus noin 15 000 henkilön tasolle, mutta se oli vain harhaa, koska 2015Q3:n aikana YT:t koskivat noin 40 000 henkilöä, edelleen 2015 viimeisen kvartaalin aikana yli 35 000 henkeä. Ja edelleen 2016 ensimmäisinä 2 kvartaalin aikana kumpanakin noin 25 000 henkeä. Vähennystarpeet samana aikana liikkuivat kvartaaleittain 4 000 - 6 000 henkilön välillä, pahimmillaan noin 9000 henkilön paikkeilla. Siis vähennys-, ei lisäystarpeet.

Ehkä tuo raportti kannattaa linkittää tännekin, saa kuvan tilanteesta: https://www.slideshare.net/SAKkalvot/ytneuvottelujen-kuukausivertailut-t...