Keskiviikko 26.6.2019

Uusi käänne Soini-äänestyksen jälkipyykissä: ”Pääministeri ei tarkoittanut kokoomuksen ryhmää – hyvä niin”

Luotu: 
22.9.2018 12:18
Päivitetty: 
22.9.2018 12:22
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Kokoomuksen eduskuntaryhmä kertoo käyneensä kuohuttaneen lausunnon läpi pääministerin kanssa.
|

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kertoo, että ryhmä on käynyt pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa läpi ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamusäänestykseen liittyneen lausunnon. 

”Olemme käyneet median välittämän pääministerin lausunnon hänen kanssaan läpi ja todenneet ettei hän tarkoittanut kokoomuksen ryhmää - hyvä niin”, Jokinen tviittasi lauantaina.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

 

 

Sipilä totesi torstaina Helsingin Sanomille, ettei usko, että ”kellään on mitään ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää.” Lausunnosta nousi äläkkä etenkin kokoomuksen eduskuntaryhmässä.

Perjantaina sekä Kalle Jokinen että kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo tuomitsivat kokoomuksen edustajiin kohdistuneen painostuksen ”hallituskumppaneiden taholta” ja muualta – sekä äänestyksen kytkemisen muihin poliittisiin päätöksiin.

Lue tarkemmin: Kokoomus hermostui Juha Sipilälle: ”Käsittämätöntä”

Juha Sipilä puolestaan kommentoi Soini-äänestystä lauantaina toteamalla, että keskusta ajettiin nurkkaan.

”Eilinen jäi mietityttämään. Sitä päivää tehtiin viestintätoimistoista. Keskusta ahdattiin nurkkaan, johon emme kuulu. Tämä on se osa politiikkaa, jota en tule koskaan ymmärtämään. Olen rauhallinen mies, mutta minullakin on rajani ja eilen nuo rajat ylitettiin”, Sipilä totesi puheessaan keskustan politiikka- ja toimintapäivillä Jyväskylässä.

Lue lisää: Soini-äänestyksestä raivostuneen Juha Sipilän ulostulo: ”Olen rauhallinen mies, mutta minullakin on rajani”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kokoomuksen naisilla, tai siis yhdellä naisella, olisi ollut eilen todellinen maalintekopaikka - nimittäin puhemies Risikolla.

Risikon olisi tullut ohjata äänestys niin, että hän olisi vain äänestyttänyt Soinin luottamuksesta. Silloin jokainen olisi voinut äänestää omantuntonsa mukaan. Siniset olisivat voineet sitten äänestyksen jälkeen tehdä omat ratkaisunsa.

Nyt tästä tuli vaarallinen "uusi normaali", että jos yksi hallituksen ministeri "töppää" niin koko hallitus on siitä vastuussa. Kuinka hallitus jatkossa aikoo valvoa omia ministereitään, että he eivät taas töppää?

Seppo-Juha Pietikäinen

Ei se vain noin mene.
Oli tehty täysistunnossa yksi epäluottamusponsiesitys, jota oli kannatettu.
Vain siitä äänestettiin. Se, että Feld-Rannan epäluottamusponsiesitys ministeri Soinia kohtaan tulkittiin samalla äänestyksenä koko hallittuksen luottamuksesta, oli ensin
sinisten etukäteen ilmoittama oma tulkinta.

Ilkka Paananen

Ei hyvän tähden mikä kala ja paliikki yhden mitättömän pienen Soinin hölmöilyn takia. Tässä maassa olisi oikeitakin asioita ratkottavana. Lopettakaa jo tai karkoitte viimeisetkin omilla aivoillaan ajattelevat äänestäjät. Meno on kuin persialaisella torilla.
Ja sitten se tutkimustulos että edustajat ahdistuvat kärkevästä keskustelusta median paikalla ollessa. Tähän on yksi lääke...lopettakaa se lapsellinen esittäminen. Käytös on kuin pienillä lapsilla kun haetaan maksimihuomiota. HÄVETKÄÄ!

Erkki Kelloniemi

Soini, juonikko kun on, operoi tämän amerikkalaistyylisen mädän shown noustakseen vielä kerran politiikan aallon harjalle. Mutta kuten aalto katoaa jälkiä jättämättä rannan hiekkaan, niin tämäkin episodi painuu unhon yöhön Sinisten mukana.
Aborttia koskeviin säädöksiin tällä kuullulla melulla tuskin on vaikutusta.
Sen sijaan hyvin moni poliitikko katuu vielä sitä, että antoi tukensa sille takaperoiselle maailmankuvalle, josta Suomessa on päästy eroon jo ajat sitten. Eivät äänestäjät sentään niin tyhmiä ole että vaihtaisivat saavutetun edistyksen yhteen mätään omenaan.

Kurt Ristniemi

Tässä piti äänestää Soinin luottamuksesta. Mutta Siniset näytti todellisen karvansa ja väänsi äänestyksen hallituskysymykseksi. Ts. käytti aseenaan uhkalua. Kaunista ja vastuullista politiikkaa.

Äänestys näytti miten Suomessa mennään:
Ministeri saa toimia virkamatkallaan ja selvästi Suomen ulkoministerinä mukamas 'yksityishenkilönä' vakaumuksensa mukaisesti, olkoonkin että se on Suomen virallisen linjan vastainen, menneeseen aikaan kuuluva, sovinistinen ja tieteen vastainen teekuppipuoluelainen ingoramus-vakaumus. Mutta kansanaedustajat sensijaan eivät saa äänestää oman nykyaikaan kuuluvan ihmisoikeutta tukevan vakaumuksensa mukaan. Tämähän on järjen vastaista.

Pääministeri tapansa mukaan pyörittelee puheitaan ottamatta mitään vastuuta, pahoittaa niin mielensä ja syyttää sitten muita mielensä pahoittamisesta.

Nämä vanhoillis-'uskonnolliset' pitää saada pois sotkemasta asioiden järkevää hoitoa. Ei meillä ole varaa tällaisiin muinaismuistopäättäjiin.

Veikko Naire

Erinomainen kommentti Kurt Ristiniemeltä! Siniset käänsi asetelman ulkoministerin toiminnasta hallituskysymykseksi! Äänestysasetelma vääristyi ja ulkoministerin oikeuskanslerinkin toteama "hämrä" toiminta jäi äänestyksessä kokonaan arvioimatta!

Arvo Tammela

Onko sillä mitään merkitystä, mikä puolue ilmoitti Soinin äänestyksen olevan koko hallituksen luottamuksesta. Keskusta, kokoomus ja siniset olivat perjantaina täysin yksimielisiä siitä, että äänestyksessä on kyse koko hallituksen luottamuksesta. Tämän pitäisi olla selvää myöskin Seppo-Juha Pietikäisellekin.