Keskiviikko 26.6.2019

Tutkijat Soini-äänestyksestä: ”Kokoomuksella olisi nyt tuhannen taalan paikka”

Luotu: 
23.9.2018 09:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Äänestys Timo Soinin luottamuksesta on kiristänyt keskustan ja kokoomuksen välejä. Arkistokuvassa Juha Sipilä, Petteri Orpo ja Kai Mykkänen.
|

Politiikan tutkijoiden mukaan ulkoministeri Timo Soinin (sin) perjantaisesta luottamusäänestyksestä saattaa jälkipyykkinsä vuoksi muodostua edelleen hallituskysymys, vaikka Soini sai eduskunnassa luottamuksen selvin lukemin. 

Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun kansainvälisen politiikan väitöskirjatutkija Tapio Juntunen luonnehtii, että sisäpoliittiset valta-asetelmat eli soten ja maakuntauudistuksen vieminen maaliin ”läikkyvät ” kohti ulkopolitiikan toimintaedellytyksiä. 

”Vaalien lähestyessä ulkopolitiikan “pehmeät” asiakysymykset tulevat helposti sisäpolitisoiduiksi – tai Soinin tapauksessa jopa depolitisoiduiksi. Tämä on kuitenkin ongelma valtion ulkopoliittisen jatkuvuuden uskottavuuden näkökulmasta”, hän kirjoittaa blogissaan.

Toinen Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Olli-Pekka Salminen sanoo suoraan, että pääministeri Juha Sipilän (kesk) otteet Soini-tapauksessa saattavat johtaa koko sote- ja maakuntauudistuksen kaatumiseen.

”Olisi perin merkillistä jos kokoomus ei asiaan reagoi. Valinnanvapaus on sen verran vastatuulessa jolloin olettaisi, että puolue reagoi. Kaupunki- ja metropolipolitiikkapainotteisena puolueena kokoomuksella olisi nyt tuhannen taalan paikka ampua maakuntahallinto alas. Toista mahdollisuutta ei tule.  Pääministeri tarjoilee nyt mahdollisuuden kultalautasella”, hän arvioi Puheenvuoron blogissaan.

Juha Sipilä herätti lauantaina laajaa huomiota kommentoimalla Soini-äänestystä poikkeuksellisen terävään sävyyn.

”Sitä päivää tehtiin viestintätoimistoista. Keskusta ahdattiin nurkkaan, johon emme kuulu. Tämä on se osa politiikkaa, jota en tule koskaan ymmärtämään. Olen rauhallinen mies, mutta minullakin on rajani ja eilen nuo rajat ylitettiin”, hän sanoi puheessaan keskustan politiikka- ja toimintapäivillä Jyväskylässä.

Lue tarkemmin: Soini-äänestyksestä raivostuneen Juha Sipilän ulostulo: ”Olen rauhallinen mies, mutta minullakin on rajani”

Salminen arvioi, että pääministerin hermot pettivät.

”Politiikan pelisäännöt ovat piirun verran erilaiset kuin yrityselämässä. Niin kaatui sote- ja maakuntauudistus pääministerin hermojen menettämiseen”, hän kommentoi.

Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät jo aikaisemmin viikolla, kun kokoomuksen eduskuntaryhmä tulkitsi Sipilän painostavan kansanedustajiaan.

Perjantaina sekä kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen että kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo tuomitsivat kokoomuksen edustajiin kohdistuneen painostuksen ”hallituskumppaneiden taholta” ja muualta – sekä äänestyksen kytkemisen muihin poliittisiin päätöksiin.

Kokoomuksen naiskansanedustajista Saara-Sofia Sirén, Jaana Pelkonen ja Lenita Toivakka protestoivat pidättäytymällä äänestämästä. Sirén ja Pelkonen ovat myös kertoneet kokeneensa painostusta ja vähättelyä hallituskumppaneiden suunnalta. 

Jupakka liittyi Juha Sipilän torstaina antamaan lausuntoon. Hän sanoi, ettei usko ”kellään olevan mitään ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää”. Lausuntoa on tulkittu hyvin eri tavoin.

”Olemme käyneet median välittämän pääministerin lausunnon hänen kanssaan läpi ja todenneet ettei hän tarkoittanut kokoomuksen ryhmää - hyvä niin”, Kalle Jokinen totesi lauantaina.

Lue lisää: Uusi käänne Soini-äänestyksen jälkipyykissä: ”Pääministeri ei tarkoittanut kokoomuksen ryhmää – hyvä niin”

Tapio Juntunen sanoo ihmetelleensä, miksi paine on kohdistunut ennen kaikkea keskusta-oikeiston naiskansanedustajien äänestyspäätöstä kohtaan. 

”Miksei samaa painetta ole kohdistettu mieskansanedustajien suuntaan”, hän kysyy.

Juntunen kertoo lisäksi, että ulkopolitiikan tutkijana häntä ihmetyttää aiheen ympärillä käydyn ulkopoliittisen asiakeskustelun laimeus. 

”Naisten ja tyttöjen aseman sekä oikeuksien edistäminen on mainittu “keihäänkärkenä” Suomen kehityspoliittisessa selonteossa sekä strategisena painopistealueena ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa. Lisäksi Suomi on sitoutunut lukuisiin kansainvälisiin sopimukseen ja politiikkaohjelmiin, jotka käytännössä ilmentävät naisten oikeuksien ja kansainvälisen turvallisuuden edistämisen välistä yhteyttä. Aborttikysymys on määritelty Suomen laissa ja se on sillä selvä. Keskeisempi kysymys piilee ulkoministerin yksityisajattelun sekä Suomen ulkopoliittisten tavoitteiden edistämisen välisessä jännitteessä. Tältä osin asiakysymystä tulisi tarkastella huomattavasti aborttikysymystä laajemmin. Toisin sanoen sitä kansainvälisen vakauden ja inhimillisen turvallisuuden asiakokonaisuutta vasten, jonka yksi osa-alue naisten seksuaaliterveyden edistäminen on”, hän toteaa.

Lue myös: 

Kansanedustajan analyysi: Tästä Soini-äänestyksessä oli oikeasti kyse

Näkökulma: Pelosta tuli Sipilän hallituksen ”arvopohja”

Näin eduskunta äänesti Timo Soinista – katso puoluejakauma tästä

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Hämäläinen

”Aborttikysymys on määritelty Suomen laissa ja sillä selvä.”

Tyypillinen totalitaristinen fasistinen kommentti vihervasemmistolaiselta ”asiantuntijalta”.

On yleinen nopeusrajoitus, kesäaika, turve- ja turkisteollisuus, turvapaikkakriteerit ja perintöveroprosenttikin määritelty laissa.

Silti niistä saa olla vapaassa maailmassa eri mieltä.

Onneksi.

Markku Koivisto

Juu, mieltä saa olla mutta lakia noudatetaan. Näin sisäpolitiikan kannalta. Se kanta pitäisi päteä myös ulkopolitiikan hoidossakin. Mieltä saa sielläkin olla, mutta vain hiljaa mielessään, ei osallistumalla vastakkaisen kannan mielenilmaisuun.
Ulkomailta ei liene mitään kuulunut, mikä viittaisi hämmennykseen Suomen linjasta. Tämä kotimainen kähinä sen sijaan saattaa asian siellä esille nostaa.

Seppo Simonen

Jaha on taasen viikonloppu exran aika US-essa, tunnetusta Tampereen yliopistosta on löydetty taasen tietäjä joka osaa sanoa tulevausuuteen.
Hänellä on kristallipallo josta näkyy tuleva uuden sote ja maakuntamallin äänestys tuloksen eduskunnan suuresssa salissa.
Toimittaja Katja Incoronatolla on hyvä verkosto näitä sopivia tutkijoita ja dosentteja lausuntia pukkaamaan tänne kommentoitavaksi.

Jorma Nordlin

"Naisten ja tyttöjen aseman sekä oikeuksien edistäminen on mainittu “keihäänkärkenä” Suomen kehityspoliittisessa selonteossa sekä strategisena painopistealueena ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa."

Tämä tarkoittaa, että ulkoministerillä on suoranainen velvollisuus edistää naisten ja tyttöjen oikeuksia.

Arvo Tammela

Toimittaja Incoronato on tehnyt taas todellisen löydön, väitöskirjatutkija Olli-Pekka Salmisen, joka arvioi Sipilän hermojen pettäneen. Herää kysymys, elääkö tämä Salminen niin syvällä tutkijan kammiossaan ettei ole kuullut tahi nähnyt, mitä potaskaa Sipilän päälle perjantaina heitettiin. Kyllä siitä rauhallinen mieskin voi hermostua. Eiköhän tutkija Salminenkin hermostu, jos hänen syyksi heitetään sellaista, mistä ei ole mitään näyttöä, esim. tutkimuksista, mikäli niitä on tullut tehtyä.

Juha Lapveteläinen

Kaupunki- ja metropoli- sekä politiikka painotteisena puolueena Kokoomus haluaisi ampua maakuntauudistuksen alas? Mitä tämä lause tarkoittaa? Perustuslaillisten maakuntien pitää nimenomaan lähteä liikkeelle ensin maakuntakeskuksen pääkaupunkihankkeesta, jonka ympärillä on lähiruokaa tuottavia maalaiskuntia luoden alueelle näin ekosysteemin sekä oman maakunnallisen identiteetin. Tämä asia on tärkeä myös ympäristökysymyksien kannalta. Naisten ja tyttöjen aseman edistämistä ei varmasti kukaan Suomen kansalainen halua estää nyt eikä tulevaisuudessa missään maakunnassa. Aborttiasiassa kysymys on aina uskonnollisesta omantunnonasiasta uuden elämän syntyhetkellä. Raskaudenkeskeytys on kuulemma määritelty Suomen lakiin, ja se on tällä keskushallinnollisella poliittisella päätöksellä "kuulemma" sillä selvä? Ei varmasti ole perustuslaillisissa maakunnissa. Asian voi määritellä ainoastaan täysivaltainen, nuhteeton, taloudellisista- ja poliittista sitoumuksista täysin riippumaton perustuslakituomioistuin, ei poliittisia puolueita edustava perustuslakivaliokunta Suomen kansalaisen yksilönoikeuksien vastaisesti.

Pentti Westerholm

Niin Sote ja maakuntauudistus jäisi toteutumatta.Tarkoittaisi maakuntien asukkaiden siirtymistä kaupunkikeskuksiin.Lääkäriiin pääsyä odottavien jonot pitenisi entisestään.Rahalla saisi vaikka rupia perseeseen,mutta kohtuu hintaista lääkäripalvelua saisi odotella kaikessa rauhassa.Tämä kaikki sen takia,että Soini kertoi oman näkemyksen abortista.Tämäkö on se tuhannen taalan paikka?