Keskiviikko 26.6.2019

Timo Soinin luottamuksen puolesta äänestänyt naiskansanedustaja: ”Uuden palon sammuttamiseen ei koko palokunta enää suostu”

Luotu: 
23.9.2018 10:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pia Kauman mukaan äänestys Timo Soinin luottamuksesta ei ollut aborttiäänestys "missään mielessä".
|

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma kertoo äänestäneensä ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamuksen puolesta perjantaina, koska kyseessä ei ”missään mielessä” ollut aborttiäänestys.

”Itse äänestin Soinin ja sitä kautta hallituksen koossa pysymisen puolesta. Aborttiäänestys tämä ei ollut missään mielessä, koska abortti on ollut Suomessa laillinen jo vuodesta 1970, eikä tähän oikeuteen olla kajoamassa nytkään”, hän perustelee Puheenvuoron blogissaan.

Kauma korostaa samalla, että on ”tietenkin selvää”, että ulkoministeri, joka edustaa virallisesti Suomea maailmalla, ei voi toimia Suomen virallisen linjan vastaisesti missään tilanteessa. 

”Soinin osallistuminen virkamatkan aikana abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadassa viime keväänä ei ollut hyväksyttävää. Tuollaiseen matkaan ei voi sisältyä osuutta, jossa edustetaan jotain muuta kuin Suomen hallituksen kantaa. Ministeri on ministeri kesät-talvet 24/7”, hän huomauttaa.

Kauman mukaan Suomen korkeimpien kansainvälisten lähettiläiden tulee ymmärtää, miten syvälle yhteiskunnallisiin rakenteisiin vaikuttavasta asiasta puhutaan, kun puhutaan naisten oikeudesta aborttiin. 

”Siksi koen, että ulkoministeri Soini leikki tulella osallistuessaan kynttilätilaisuuteen Kanadassa ja iloitessaan abortin vastustajien voitosta Argentiinassa. Tällä kertaa ulkoministerin sytyttämä tulipalo saatiin sammumaan, mutta liekkiä ei saa jättää kytemään. Uuden palon sammuttamiseen ei todennäköisesti koko palokunta enää suostu.”

Kauman mukaan pitää kuitenkin muistaa, että Soini ei missään virallisessa tilaisuudessa tai konferenssissa maailmalla ole esimerkiksi pitänyt puhetta tai tuonut esiin kantoja, jotka olisivat olleet ristiriidassa hallituksen politiikan kanssa. Tästä syystä hän sanoo pitäneensä välikysymysmenettelyä Soinin toiminnasta täysin liioiteltuna. 

”Puhuttelu, nuhtelu ja julkinen ryöpytys ovat aivan riittävä opetus - ainakin tässä vaiheessa. Sen tietää jokainen, joka joskus on siihen myllyyn joutunut.”

Osa kokoomuksen naiskansanedustajista ei painanut mitään nappia perjantain äänestyksessä. Saara-Sofia Sirén ja Jaana Pelkonen olivat paikalla eduskunnan salissa Timo Soinin luottamusäänestyksessä, mutta pidättäytyivät ilmoittamasta kantaansa. Myös kokoomuksen ex-ministeri Lenita Toivakka toimi samoin.

”Myös minulla on omat periaatteeni ja arvoni. Niihin kuuluu erittäin vahvasti tasa-arvon ja naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustaminen. Ja niitä aion puolustaa myös tänään. En myöskään pidä sinisten painostuksesta tässä yksittäisen ministerin luottamusäänestyksessä. Koska haluan tämän hallituksen jatkavan työtään kauden loppuun, jätän äänestämättä ja osoitan siten epäluottamukseni ulkoministeri Soinin toiminnalle”, Toivakka perusteli blogissaan ennen äänestystä perjantaina.

Äänestyksessä 100 kansanedustajaa antoi tukensa Soinille. Vastaan äänesti 60. Tyhjiä oli 18 ja poissa 21 edustajaa.

Lisää aiheesta:

Tutkijat Soini-äänestyksestä: ”Kokoomuksella olisi nyt tuhannen taalan paikka”

Uusi käänne Soini-äänestyksen jälkipyykissä: ”Pääministeri ei tarkoittanut kokoomuksen ryhmää – hyvä niin”

Raivostuneen Juha Sipilän ulostulo: ”Olen rauhallinen mies, mutta minullakin on rajani”

Näkökulma: Pelosta tuli Sipilän hallituksen ”arvopohja”

Petteri Orpo: ”Kapinallisia” kansanedustajia ei rangaista – ”Ymmärrän heitä hyvin”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

On se hyvä, että kaiken hälyn,melun ja pöyristelyn jälkeen asiasta on käytetty myös yksi järkevä ja suhteellisuudentajua osoittava puheenvuoro. Toiminta oli moitittavaa mutta teon vähäpätöisyyden johdosta se on myös kohtuullinen seuraus.

Markku Lehto

Olen samaa mieltä.

Toisaalta täytyy hattua nostaa demareiden Maarit Feldt--Rannalle, siitä kuinka taitavasti hän osasi aborttiasialla ja naisen omasta ruumiistaan päättämisoikeudella lyödä kiilaa hallituksen riveihin. Siinä häntä auttoivat myös muutamat hallituspuolueidenkin kansanedustajat. Ja taustalla myhäilee demareiden puheenjohtaja joka on taitavasti pysytellyt jupakan ulkopuolella. Kyllähän demarit tämän erän veivät vähintää lentopallotermein 25 - 10.

Mutta eihän se ole ensimmäinen kerta, kun kärpäsestä tehdään härkänen ja saadaan kansan sekä median mielenkiinto suuntautumaan toisaalle muista hankalista poliittisista solmuista jotka ovat jo vuosia odottaneet aukaisemisaan.

Pasi Anttila

Kokoomus voisi seuraavaksi kun tasa-arvo puolue on järjestämään Tiibetin hengellistä johtajaa suomen vierailulle. Silloin voitaisiin antaa yhteinen julkilausuma jossa Suomi tuomitsee Tiibetin miehityksen ja Uiguurien kohtelun.

Mika Laine

Jos hallituksen yhden ministerin mielipiteet ovat arvokkaampia kuin omat periaatteet, ei niitä periaatteita silloin kovin vahvaksi voi kutsua. Soinin poistuminen hallituksesta ei olisi tarkoittanut hallituksen kaatumista, vaan ministerin vaihtoa. Jos on periaatteita, niin niitä puolustetaan, sillä niillä periaatteilla kansanedustajat sinne pitkälti on valittu. Tuossa ei ollut kysymys edes hallituksen luottamuksesta, eikä silti riitä munaa edustaa periaatteitaan.