Torstai 27.6.2019

Ilkka Kanerva KRP:n operaatiosta LM:lle: ”Saaristomerellä on tehty kaikenlaisia havaintoja vuosien aikana”

Luotu: 
23.9.2018 11:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ilkka Kanerva toivoo, että hallitus kiirehtii maakauppoja rajoittavaa esitystä.
|

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) sanoo Lännen Medialle toivovansa, että hallitus kiirehtii maakauppoja rajoittavaa esitystä.

”Olisin odottanut nopeampaa toimintaa lainsäädännön suhteen. Olemme varmasti 10–20 vuotta myöhässä”, hän kommentoi.

Asia nousi esiin, kun KRP kertoi lauantaina tekevänsä kotietsintöjä Turun saaristossa. Operaatio on osa yhdessä Verohallinnon kanssa tehtävään talousrikostutkintaan, jossa suomalaisessa osakeyhtiössä epäillään pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä ja käyttäneen pimeää työvoimaa omistamiensa kiinteistöjen rakentamisessa.

Kanervan mukaan tutkinta on herättänyt hämmennystä Turussa.

”Saaristomerellä on tehty kaikenlaisia havaintoja vuosien aikana ja huhuja liikkuu paljon. Kaikki täällä ovat tietoisia huhuista.”

Lue myös: KRP:n jättioperaatio jatkuu: ”Keskitymme erityisesti selvittämään pimeän työvoiman käyttöä rakentamisessa”

Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd) sanoo Lännen Medialle epäilleensä heti, että kyse on Airiston Helmi -nimisestä yrityksestä, jonka alueella on Turun Sanomien mukaan lauantaina nähty poliiseja.

”Poliisi ei ole vahvistanut, että kyse on Airiston Helmestä, mutta ainakin tutkinta kohdistuu yrityksen kiinteistöihin.”

Kymäläinen oli huolissaan yrityksestä ensimmäisen kerran jo vuonna 2014. Kymäläinen on selvitellyt venäläisten kiinteistökauppoja ja tehnyt aloitteita EU- ja EFTA-maiden ulkopuolisten tahojen maa- ja kiinteistökauppojen rajoittamisesta Suomessa.

Lue tarkemmin: Satelliittikuva: Venäläisyhtiöllä ”hämmentävää” kalustoa Turun saaristossa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Lehto

On tässä operaatiossa monta ulottuvuutta. Tutkitaan rahanpesua, rakentamiseen liittyvää pimeän työvoiman käyttöä sekä törkeää veropetosta. Kyllähän tässä sitten muutakin taitaa olla, kun ratsiassa poliisit ovat tunnistamisen estävät kommandopipot päässä ja rynnäkkökivääreillä varustettuna ja ilmatila on suljettuna. Kaiken lisäksi puolustusvoimat ovat antamassa virka-apua poliisille ja veroviranomaisille rahanpesun, pimeän työvoiman ja veronkierron tutkimisessa.

Vai liittyykö puolustusvoimien osuus suuroperaatiossa vielä johonkin muuhun, mistä ei meille ole kerrotta ja saattaa olla, että ei koskaan kerrotakaan. Useinhan on niin, että kun asia koskee valtakunnan turvallisuutta, kaikkia asioita mitä tiedetään ja mistä se tiedetään, ei kailoteta maailmalle. Ja hyvä niin.

Vielä tuli mieleen, että voisiko tällä operaatiolla kytkentöjä Danske Bankin rahanpesu-caseen ?

Markku Lehto

No eihän eduskunta kerkiä tuollaisiin asioihin aidosti paneutumaan, kun kansanedustajien pitää vahtia ja päivitellä missä ministeri milloinkin kynttilän kanssa kulkee jossakin tai mitä ministeri jollekin twiittailee. Nehän näyttävät eduskunnassa olevan huomattavasti tärkeämpiä asioita kuin nämä valtakunnan turvallisuuteen liittyvät asiat.

Mikko Toivonen

Ilmeisesti tuo suuri varustautuminen näissä ratsioissa johtuu siitä ettei voida ennakkoon tietää mitä kaikkea on kallio- ja varastotiloissa.

Asiakokonaisuudessa tietenkin on niin, että varsinkin Kaakkois Suomen mökit ja asunnot ovat suurelta osalta ihan aitoa omaisuutensa "turvaan" siirtämistä.
Sitten on kokonaan toinen juttu kun hankitaan maita puolustuksellemme strategisten paikkojen välittömästä läheisyydestä ja rakennetaan niihin ns. kaksoiskäyttömahdollisuutta, kuten juurikin rantautumista eri tavoin, varasto ja ylläpitotiloja joukoille tai vaikkapa tärkeän kommunikaatiotornin viereen sijoitetulla eteen työnnetyllä "pioneeri" asemalla.

Voihan lopulta olla kyse ihan puhtaasta rikollisesta liiketoiminnastakin, mutta silloin kun on kyse Venäläisten ja Venäjän toiminnasta niin kaikki pitkän tähtäimen "skenaariot" on kyllä pakko ja viisastakin ottaa huomioon

Risto Nikander

Verorikos ja rahanpesu eivät olisi vaatineet rynnäkkökiväärejä eikä lentikietoa. Vankiloista ja keksitysleireilt'kin on paettu tunneleita pitkin alkeellisilla välineillä. Niin että kuka tietää mitä näillä nykyajan välineillä on "airiston Helmeen" rakennettu. Putin ei ole miljoonista kiinnostunut vaan miljardeista. Mutta kaipa Putin on sallinut sen, että rahaa pestään budjeteista kun maailman valloitusta rakennetaan. Olympialaisten rakentaminenkin oli hengessa provikat Putin'ille.