Maanantai 17.6.2019

Juhana Vartiainen avautuu Soini-äänestyksestä: ”Tämä sattui minuun ilkeästi”

Luotu: 
23.9.2018 11:37
  • Kuva: Jenni Gästgivar
    Kuva
    Arkistokuvassa Juhana Vartiainen.
|

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen kuvailee ulkoministeri Timo Soinin (sin) perjantaisen luottamusäänestyksen olleen vaikea hallituspuolueiden kansanedustajille, koska oli selvää, että samalla äänestetään koko hallituksen jatkosta.

”Minulla ja muilla eduskuntaryhmässä oli hyvä syy ajatella, että hallitusyhteistyö loppuu, jos Soini ei saa luottamusta. Ainakaan meidän ryhmässämme ei kukaan tietääkseni tukenut tai hyväksynyt Soinin toimintaa. Tämä ei ollut sukupuolikysymys enkä huomannut miesedustajien ja naisedustajien ajattelevan Soinin toiminnasta eri tavoin”, hän toteaa blogissaan.

Vartiainen sanoo, ettei olisi äänestänyt Soinin luottamuksen puolesta, jos ulkoministerin toimintaan liittyisi Suomen linjan muuttaminen naisten oikeuksissa.

”Soinin toiminta oli symbolista mielipide- ja identeettipolitiikkaa. Se ei vaikuta Suomen linjaan kehitysyhteistyössä, jossa naisten ja tyttöjen oikeudet ja seksuaaliterveys ovat olleet painopistealue. Se ei myöskään vaikuta naisten oikeuksiin Suomessa, eikä Soinin kumpikaan puolue ole tietääkseni pyrkinyt niitä hallitusyhteistyössä heikentämään. Siksi minulla hallitusyhteistyön jatkamisen arvot painoivat vaakakupissa enemmän kuin Soinin mielipide- ja symbolitekojen tuomitseminen.”

Vartiaiselle oli kuitenkin yllätys, miten voimakkaasti äänestys monia ”kouraisi”. 

”Selvästikin monet naiset ja miehet ovat huolissaan naisten oikeuksien suunnasta maailmalla ja Euroopassa ja varsinkin Itä-Euroopassa. Perjantain äänestys saatettiin tulkita paljon isommaksi kannanotoksi kuin mitä se kahden suurimman hallituspuolueen sisältä katsottuna näytti. Tämä sattui minuun ilkeästi, koska olen koko aikuisikäni koettanut edistää naisten taloudellista asemaa ja tasa-arvoa”, hän kertoo. 

Timo Soini sai perjantaina luottamuksen selvin luvuin äänestyksessä, jota sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp olivat vaatineet Soinin aborttikantojen takia. Soini on muun muassa osallistunut virkamatkalla abortinvastaiseen mielenosoitukseen.

Alun perin luottamusäänestyksessä oli kyse vain ulkoministerin luottamuksesta, mutta siniset uhkasivat keskiviikkona kaataa koko hallituksen, mikäli Soini olisi saanut epäluottamuslauseen.

Äänestyksessä 100 kansanedustajaa antoi tukensa Soinille. Vastaan äänesti 60. Tyhjiä oli 18 ja poissa 21 edustajaa.

Lisää aiheesta: 

Timo Soinin luottamuksen puolesta äänestänyt naiskansanedustaja: ”Uuden palon sammuttamiseen ei koko palokunta enää suostu”

Tutkijat Soini-äänestyksestä: ”Kokoomuksella olisi nyt tuhannen taalan paikka”

Uusi käänne Soini-äänestyksen jälkipyykissä: ”Pääministeri ei tarkoittanut kokoomuksen ryhmää – hyvä niin”

Soini-äänestyksestä raivostuneen Juha Sipilän ulostulo: ”Olen rauhallinen mies, mutta minullakin on rajani”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Martikainen

"Mikähän nykyään pilaa kaikki some-keskustelut?"

Tosiasioiden vääristely ja suoranainen valehtelu sekä yleinen pahansuopaisuus. Jopa oikeuskanslerin päätöksiä lainataan tarkoitushakuisesti väärin ja saadaan näin asiat näyttämään omasta mielestä paremmilta, sitä vastoin että lainattaisiin suoraan sanasta sanaan mitä kansleri on kirjoittanut.

Petri Kokko

Voi nyyh, minulla on juuri tasan yhtäläinen oikeus tuoda mielipiteeni esille niinkuin muillakin kansalaisilla, välittämättä kaltaistesi tättähäärien ja mielensäpahoittajien ulinoista. Jo sinuun sattuu noin kovasti se että suurta idoliasi hieman arvostelen ja kerron mihin tuo kuolaava, änkyttävä apina minun mielestäni kuuluu niin vältäppä sitten olemaan lukematta kommenttejani.

Hannele Lehto

Juhana Vartiainen siis uskoo vakavissaan, että yhden prosentin gallup-kannatuksen saanut puolue, joka ei ole saanut äänestäjien mandaattia missään vaaleissa, mutta jolla on viisi ministeriä, oikeasti jättäisi hallituksen. Toisin sanoen hallitusta pitää tästä eteenpäin koossa ulkoministeri Soinin kaikkien kannanottojen hyväksyminen sisällöstä piittaamatta.

Pekka Tiusanen

Mitä oikeasti Soinin kertoman mukaan tapahtui: Hän osallistui vigiliaan kynttilä kädessä sanomatta yhtään sanaa.
Kansanedustajista ainakin 60 kpl ovat toimittajien hoynäytettävissä olevien joukossa. Onko ministerillä uskonvapaus?