Keskiviikko 24.7.2019

Juha Sipilältä kova ukaasi kokoomukselle Ylellä: ”Pitää olla joku faktaperuste”

Luotu: 
23.9.2018 14:47
  • Kuva: Alma Media arkisto / Pasi Liesimaa
    Kuva
    Juha Sipilän mukaan kokoomuksen toiminta on erittäin poikkeuksellista.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) vaatii kokoomuksen eduskuntaryhmää selvittämään, mihin perustuivat syytökset siitä, että pääministeri olisi vähätellyt kokoomuksen kansanedustajien kokemusta perjantaina luottamusäänestyksen aiheuttaman tilanteen vaikeudesta.

”Minulle tuli todella puun takaa tämä tilanne äänestyksen jälkeen, että syytettiin painostuksesta. En todellakaan ole tällaista tehnyt. Jokainen ryhmä tekee omat päätöksenä. Tämä oli täysin ryhmien oma päätös. Sitä kokoomuksen esittämää syytöstä en ymmärrä, että mihin minun sanomiseeni se perustuu”, Sipilä sanoi pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina.

Hänen mukaansa kokoomuksen toiminta on erittäin poikkeuksellista.

”On erittäin poikkeuksellista, että toinen hallitusryhmä ottaa pääministeriin tällä tavalla tiedotteella kantaa. Kun heidän ajattelunsa nyt ilmeisestikin perustuu virheelliseen tietoon, minusta olisi kohtuullista, että he sen korjaisivat. Olisihan se aika erikoista, että minä ottaisin kokoomuksen ryhmän päätöksentekoon kantaa. Kyllä kokoomuksen täytyy kertoa, mihin tämä perustuu. Sen haluan kuulla. Varsinkin jos toista syytetään, pitää olla joku faktaperuste. Jos minulta olisi kysytty, olisin kyllä vastannut, että mitään tällaista en ole sanonut.”

Riita liittyy Sipilän torstaina antamaan ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamusäänestystä koskevaan lausuntoon. 

”En usko, että kellään on mitään ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää”, Sipilä totesi.

Lue tarkemmin: Kokoomus hermostui Juha Sipilälle: ”Käsittämätöntä”

Pääministerin haastattelutunnilla hän tarkensi puhuneensa keskustan eduskuntaryhmästä.

”Keskustan ryhmässä on aina periaate, että kun ryhmäpäätöstä ollaan tekemässä, jos on erimielisyyttä, äänestetään ja mennään äänestystuloksen mukaan. Kun erotettiin toisistaan se, että nyt ei äänestetä aborttioikeudesta, vaan hallituksen toimintakyvystä, keskustalta oli yksimielinen päätös, että kaikki painavat vihreää. Oli yksimielinen päätös, että kaikki haluavat hallituksen jatkavan ja vievän esimerkiksi soten maaliin”, hän kertoo.

Sipilän mukaan kokoomuksen taholta oli harkittua syyttää häntä vähättelystä.

”Kyllä tämä oli harkittua, että pääministeriä syytetään. Tämä asia pitää keskustella läpi. Olen varma, että keskustan eduskuntaryhmä haluaa tästä keskustelun käydä. Kyllä me hallituksen sisällä tämä saadaan keskusteltua. Kyllä me kaikista asioista selvitään. Ei tämä varmaan vaikein tilanne ole, missä hallitus on ollut.”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kertoi lauantaina, että ryhmä on käynyt Sipilän kanssa läpi kuohuttaneen lausunnon. 

”Olemme käyneet median välittämän pääministerin lausunnon hänen kanssaan läpi ja todenneet ettei hän tarkoittanut kokoomuksen ryhmää - hyvä niin”, Jokinen tviittasi.

Lue lisää: Uusi käänne Soini-äänestyksen jälkipyykissä: ”Pääministeri ei tarkoittanut kokoomuksen ryhmää – hyvä niin”

Sipilän mukaan Soinin aborttikanta ei ole ollut helppo kysymys. Hän kertoo keskustelleensa asiasta ulkoministerin kanssa uudelleen oikeuskanslerin arvion jälkeen.

”Soini silloin lupasi, että hän ottaa sen vakavasti ja myöskin muuttaa käyttäytymistään. Tämä on selvästi käyty läpi ministeri Soinin kanssa, että Suomen tai hallituksen linjassa ei saa olla epäselvää”, Sipilä sanoi.

Timo Soini itse ei kuitenkaan perjantain äänestyksen jälkeen suostunut lupaamaan, että pidättäytyy jatkossa vastaavista abortinvastaisista tilaisuuksista, josta nyt nousi kohu.

”Minä en puhu konditionaalissa, enkä vastaa jos-alkuisiin kysymyksiin”, hän totesi.

Soini osallistui abortinvastaiseen tilaisuuteen virkamatkallaan Kanadassa toukokuussa. Lisäksi hän on ottanut kantaa aborttia vastaan muun muassa blogissaan. Soini esimerkiksi kehui Argentiinan senaatin päätöstä torpata oikeus aborttiin ja käytti pusuemojia. Oikeuskansleri totesi hänen toimineen ongelmallisesti, mutta ei lainvastaisesti.

Lue myös: Timo Soini esiintyi itsevarmana äänestyksen jälkeen – ”En vastaa jos-alkuisiin kysymyksiin”

Politiikan tutkijoiden mukaan perjantaisesta luottamusäänestyksestä saattaa jälkipyykkinsä vuoksi muodostua edelleen hallituskysymys. Sipilä vakuutti haastattelutunnilla hallituksen olevan toimintakykyinen.

Lisää aiheesta:

Tutkijat Soini-äänestyksestä: ”Kokoomuksella olisi nyt tuhannen taalan paikka”

Raivostuneen Juha Sipilän ulostulo: ”Olen rauhallinen mies, mutta minullakin on rajani”

Juhana Vartiainen avautuu Soini-äänetyksestä: ”Tämä sattui minuun ilkeästi”

Timo Soinin luottamuksen puolesta äänestänyt naiskansanedustaja: ”Uuden palon sammuttamiseen ei koko palokunta enää suostu”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo-Juha Pietikäinen

Pääministerillä olisi ollut heti luottamusäänestykseen käydä asia läpi muitten hallituspuolueitten johdon kanssa.

Sitä hän ei tehnyt, vaan jatkoi asian vatvomista eilen puolueensa kokouksessa ja tänään pääministerin haastattelutunnilla.

Oliko tämä uhkaus.

Kansanedustajan kansanedustajnmielestä kokoomuksen on yksimielisesti tuettava hallitusta.

https://www.verkkouutiset.fi/keskustasta-uhkaus-kokoomukselle-perjantain...

Marjatta Marttila

Pm Sipilä, olisiko nyt käynyt niin, että torstaina antamanne lausunto oli ympäripyöreä?
Lainaus: "En usko, että kellään on mitään ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää." Ette painottanut sanoman tarkoitetun lähinnä oman puolueen edustajille. Sana KELLÄÄN nosti myrskyn vesilasissa. Eli suomenkielen kuullun ymmärtäminen on edelleenkin vaikeaa.

Simo Tamminen

Farssi jatkuu.
Ei ole varmaa kuka on sanonut mitä ja kenelle. Toimittajat kyselevät, eri henkilöiltä, mitä mieltä tästä ja tuosta. Vastaukseksi he saavat selityksiä/moittimista joissa ei mainita selkeää kohdetta. Toimittajat tekevät vastauksista mieleisensä olettamuksen. Tekevät juttuja joista muu media tekee lainauksen, muuttaen hieman vastausmuotoa jotta juttu vaikuttaisi uskottavalta. Otsikkoon lisätään Uhkaili, Raivostui, Syytti tai muu vastaava joka herättää somekansan varsinaiseen höyryyn. Taas uusi soppa on valmis ja ei kun uutta kohua kehittelemään. - Ja kohta on uudet draaman jo aiheet hakusessa.

Arvo Tammela

En voi mitään sille, että en ymmärrä sitä miten Seppo-Juha Pietikäinen edelleen syyllistää pääministeri Sipilää kokoomuksen eduskuntaryhmän yksimielisesti hyväksymästä äänestyskäyttäytymisestä perjantain äänestyksessä. Eihän Sipilä osallistunut millään tavoin kokoomuksen eduskuntaryhmän yksimieliseen päätöksentekoon. Pietikäinen , etkö voi millään hyväksyä sitä tosiasiaa, että ainoan ja törkeän virheen teki edustamasi kokoomus syyllistämällä pääministeri Sipilän toiminnan täysin perusteettomasti.

Markku Lehto

Kyllähän hallituksen johtajan, pääministerin, olisi pitänyt pitää langat käsissään myös Markku Pakkasen kiristysluonteisen kopalauspuheenvuoron jälkeen. Tuntuu siltä, että Sipilällä on ollut kynnys ennen äänestystä sopia Orpon kanssa miten homma hoidetaan.

Ja näin annettiin valttikortit pääoppositiopuolueelle, joka oli taitavasti suunnitellut koko kupletin (sinisten Soini va'ankieliasemassa, abortti <==> naiset, Soinin nöyryyttämisyritys ==> hänhän ei muuten nöyrry ==> äänestykseen menee ==> kok ja kesk alkavat riidellä ) .

Huomionarvoista oli, että tunteisiin vedonneen aborttipuheenvuoron esitti ja Sonin nöyrtymistä vaati Maarit Feldt-Ranta eikä puheenjohtaja Antti Rinne. Rinne pysyi tuossa jupakassa taustalla ja keräsi sitten Feldt-Rannan pelaaman poliittisen potin. Ei muuten ensimmäinen kerta, kun demareissa miehet laittavat naiset eturintamaan hoitamaan homman ja ottamaan iskuja vastaan. ( Vai miten oli presidentin vaaleissa ? ) Ei näkynyt tässä jupakassa demareista Heinäluomaa, ei Lindtmania , ei Tuomiojaa, ei Ilkka Kantolaa eikä Timo Harakkaa.

Ilkka Paananen

Kyllä se sittenkin taitaisi olla parasta kaataa hallitus ja uudet vaalit. Loppuisi tämä pelleily. Eihän tässä herkkähipiäisyydessä ole mitään rajaa. On uhkailtu ei ole uhkailtu. Saatanallinen ralli päällä koko ajan. Lapsellista touhua. Tässä alkaa Rinteen hidasliikkeisyys jo tuntua tolkulliselta.

Raimo Hakala

Alkuperäinen asia oli Soinin omapäisen toiminnan vuoksi tehty epäluottamus äänestys eduskunnassa. No se muuttuikin hallituksen luottamus äänestykseksi. Herää epäilys, etteivät edustajamme ymmärtäneet mistä oli kysymys. Joten kyllä tuollainen ymmärtämättömyys täytyy lopettaa ja hajottaa hallitus sekä järjestää uudet vaalit jotta saadaan kaikille äänestäjien mandaatti istua eduskunnassa ja hallituksessa. Tämähän on jo farssi, kun, "päättäjät" eivät enää tiedä mistä pitäisi äänestää? Tuolle nauravat jo naurismaan aidatkin. Käyttääkseni vanhaa sanontaa kuvitellun vallan huumaavista käyttäjistä. Elämä suomessa alkaa olla kuin oli villissä lännessä jossa laki ja oikeus oli nopeimmalla pyssyn käyttäjällä. Meillä se tarkoittaa röyhkeintä kansanvallan anastajaa. Joka pelolla hallitsee.