Maanantai 17.6.2019

Kokoomuslainen vastaa Juha Sipilälle: ”Kuului myös kostolla uhkailua ja tytöttelyä”

Luotu: 
23.9.2018 19:08
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Saara-Sofia Sirén pahoittelee pääministeri Juha Sipilän lausunnon väärinymmärrystä.
|

Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén pahoittelee pääministeri Juha Sipilän (kesk) lausunnon väärinymmärrystä. Samalla hän kuitenkin huomauttaa, että ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamusäänestykseen liittyneet ”ikäväsävyiset viestit” eivät rajoittuneet Sipilän antamaan lausuntoon.

”Ei ole vaikea arvata, että pääministeri viittaa perjantaina meiltä tulleisiin lausuntoihin äänestykseen liittyvästä painostuksesta ja vähättelystä. On totta, että pääministerin lausunnon kohdalla kysymys oli väärinymmärryksestä, jota haluan omalta osaltani pahoitella. Valitettavasti kuitenkaan ikäväsävyiset viestit eivät rajoittuneet pääministerin antamaan lausuntoon, vaan niihin kuului myös esimerkiksi kostolla uhkailua ja tytöttelyä”, Sirén tviittasi sunnuntai-iltana.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Juha Sipilä on viikonloppuna arvostellut poikkeuksellisen voimakkaasti kokoomuksen eduskuntaryhmän toimintaa. Riita liittyy hänen torstaina antamaansa luottamusäänestystä koskevaan lausuntoon. 

”En usko, että kellään on mitään ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää”, Sipilä totesi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen tulkinnan mukaan pääministeri vähätteli kokoomuksen kansanedustajien kokemusta tilanteen vaikeudesta.

”Emme hyväksy vähättelyä edustajiemme arvopohjaa kohtaan. On käsittämätöntä, että pääministeri on todennut, että äänestyksen ei pitäisi olla kenellekään vaikeaa”, Jokinen sanoi tiedotteessa.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ja Kalle Jokinen tuomitsivat myös muun edustajiinsa kohdistuneen painostuksen ”hallituskumppaneiden taholta” ja muualta – sekä äänestyksen kytkemisen muihin poliittisiin päätöksiin.

”Ulkopuolelta painostetaan ja tähän asiaan kytketään sellaisia asioita politiikasta, jotka eivät ole tämän kanssa missään tekemisissä”, Orpo sanoi Uudelle Suomelle eduskunnassa.

 Lue myös: Kokoomus hermostui Juha Sipilälle: ”Käsittämätöntä”

Kalle Jokinen kertoi lauantaina, että ryhmä on käynyt Sipilän kanssa läpi kuohuttaneen lausunnon. 

”Olemme käyneet median välittämän pääministerin lausunnon hänen kanssaan läpi ja todenneet ettei hän tarkoittanut kokoomuksen ryhmää - hyvä niin”, Jokinen tviittasi.

Lue lisää: Uusi käänne Soini-äänestyksen jälkipyykissä: ”Pääministeri ei tarkoittanut kokoomuksen ryhmää – hyvä niin”

Sipilä huomautti pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina puhuneensa lausunnossaan keskustan eduskuntaryhmästä. Hän pitää kokoomuksen toimintaa erittäin poikkeuksellisena.

”On erittäin poikkeuksellista, että toinen hallitusryhmä ottaa pääministeriin tällä tavalla tiedotteella kantaa. Kun heidän ajattelunsa nyt ilmeisestikin perustuu virheelliseen tietoon, minusta olisi kohtuullista, että he sen korjaisivat. Olisihan se aika erikoista, että minä ottaisin kokoomuksen ryhmän päätöksentekoon kantaa. Kyllä kokoomuksen täytyy kertoa, mihin tämä perustuu. Sen haluan kuulla. Varsinkin jos toista syytetään, pitää olla joku faktaperuste. Jos minulta olisi kysytty, olisin kyllä vastannut, että mitään tällaista en ole sanonut.”

Pääministeri kommentoi asiaa sunnuntaina myös blogissaan. Hän haluaa nostaa poliittisen keskustelun keskiöön dialogin sekä keskinäisen ymmärryksen ja kunnioituksen.

”Myönnän avoimesti, että eniten työssäni satuttavat sellaiset julkiset väitteet, joista ei kertakaikkisesti tunnista itseään. Viime perjantaina kävi niin.  Yhteiskunnallinen keskustelukulttuuri vaatii kunnostautumista erityisesti meiltä päättäjiltä. Tämä korostuu pohdinnoissa näinä kuukausina, kun puolueet etsivät ehdokkaita ensi kevään moniin tärkeisiin vaaleihin. Kärjistykset ja tahallinen väärinymmärtäminen saavat monet jättäytymään keskustelujen ja yhteiskunnallisen päätöksenteon ulkopuolelle.”

Politiikan tutkijoiden mukaan perjantaisesta luottamusäänestyksestä saattaa jälkipyykkinsä vuoksi muodostua edelleen hallituskysymys. Sipilä vakuutti haastattelutunnilla hallituksen olevan toimintakykyinen.

Lisää aiheesta:

Juha Sipilältä kova ukaasi kokoomukselle: ”Pitää olla joku faktaperuste”

Saara-Sofia Sirén Ylellä: ”Olen kummissani tästä kiristystilanteesta – En aio taipua ja äänestää Soinin puolesta”

Kokoomusnaisilta poikkeuksellinen ratkaisu: Olivat salissa – mutta ”poissa”

Tutkijat Soini-äänestyksestä: ”Kokoomuksella olisi nyt tuhannen taalan paikka”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Salmi

Ihan mielenkiinnosta kysyn missä lausunnossa on luvattu mainitsemallasi tavalla. Itse vaaliohjelmassa löytyy toisenlainen sanoma kuten löytyi myös muiden puolueiden ohjelmissa.

Tarkoitatko niitä lappuja joita iskettin käteen ja otettin kuvat julkisuuteen, oliko muuten noissa edes muuta vaihtoehtoa otettavissa kuin tuo leikkauskielto? Eipä ollut

Markku Lehto

Tuohon "Lisää aiheesta" voisi lisätä vielä:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/259339-keskustalaisen-markku-pakkasen-u...

Siitä lainaus:

"Keskustan kansanedustaja Markku Pakkanen viesti torstaina hallituskumppani kokoomukselle, että puolueen on syytä tukea hallitusta ja ja ulkoministeri Timo Soinia (sin) yksimielisesti. Jos kokoomuksen kansanedustajat lipeävät rivistä, tulee hallituksen esitys irtisanomissuojan heikennyksestä Pakkasen mielestä pistää uusiksi."

Tuosta tulee kiristys ja koplaus mieleen. Että kun tiukan paikan tullen hallituksen pitäisi esiityä yhtenäisenä oppositiota vastaan, niin aletaan vastapuolen kuullen hyökkäyksen alla rivistä huutelemaan uhkauksia samalla puolella oikealla sivustalle ryhmittyneelle naapurjoukkueelle. Ei tainnut joukkueenjohtajilla tiedonkulku toimia.

Markku Lehto

Juuri sillä julkisella ulostulollaan Pakkanen antoi opposition demareille kiilan minkä lyödä hallitusrintamaan. Miksi muuten Pakkasen piti juuri silloin tulla ulos julkisuuteen ? Eikö asiaa olisi voinut hoitaa eduskunnan hallituspuolueiden kesken eduskunnan kahvilassa ? Pitääkö kaikki mitä mieleen tulee, möläyttää maailmalle, juuri kun tilanne on kriittinen ?

Ari Ojala
Vastaus kommenttiin #8

Oleellista on, että Kokoomuksen eduskuntaryhmänjohtaja Kalle Jokinen tiedotteli aivopieruja tarkistettuaan "tosiasiat" pataljoonan hevosmiehiltä. Nyt Jokisen pitäisi vain julkisesti kertoa oikaistu tieto julkisuuteen. Näyttää, että vaikea on myöntää olleensa väärrän tiedon levittäjä.

Juha Salmi
Vastaus kommenttiin #9

Oli niin tai näin mutta uskomattoman hyvin Soini sai monet toimimaan haluamallaaan tavalla.

Hassua kuinka moraalista ja eettisyydestä ei tarvinnut välittää viime hallituskaudella. Otettiin jopa hallitusohjelmaan aborttien rajaaminen mukaan. Mitähän kauppoja mahdettiin tuossa tilanteessa tehdä. Tuossa kaupassa ei ollut ongelmaa, koska siinä ei ollut kepua mukana. Ilmeisesti ongelma ei ole kaupassa vaan kaupan tekoon osallistuvissa.

Seppo Simonen

Monta korttia katsomata ennen ensi kevään vaaleja. Empä usko Kokoomuksen halajavan sinipunaa tai päin vastoin.
Tämä on nyt Sipilän I hallitus ja Sipilän II hallitus jatkaa laajennetulla pohjalla ensi vaallikauden jatkaen maan asioiden kuntoon saattamista.

Markku Lehto

Olen tuosta samaa mieltä. Nyt vaan eteenpäin kuin mummo lumessa.

Paljon on hallituksella lainsäädäntöä valmisteltavana ja eduskunnan valiokunnilla käsiteltävää ja ja hyväksyttävää ennen vaaleja. Tiedustelulaillakin on ihan oikeasti kiire, sillä me emme ole tässä maailmassa yksin eikä meitä kukaan omissa toimissaan odottele sitä, että saamme sen lain ajantaslle vastaamaan haasteita. Uhkat ovat jatkuvasti meidän ympärillä ja mitä heikommalla me olemme uhkien torjunnassa sitä enemmän meihin kohdistuu uhkia.

Tämän Soini-casenkin viemän eduskunnan energian ja työajan olisi voinut käyttää ehkä toisinkin.

Pertti Aaltonen

Samaa mieltä. Mitä enemmän aikaa kulutetaan jonninjoutavaan, niin se on pois tärkeiden asioiden hoitamisesta. Kun puhutaan yhteiskunnan vähäosaisista, niin juuri tällainen jarrutus kohdistuu heidän haitakseen.

Tuon äänestyksen tuloksen näki Lipposen sokea Reettakin. Politiikka on joukkuepeliä, kuten jalkapallokin. Ei siinä pelaajat ala potkimaan palloa vastustajan maaliin. Tai jos sen tekevätkin, niin ovat äkkiä entisiä pelaajia. Ehkä nämä Kokoomuksen naiset ovat sitten seuraavassa eduskunnassa Vasemmistolliiton listoilla.

Itselleni on samantekevää, onko Soini ministerinä vai ei. Itse en ole koskaan osallistunut poliittiseen toimintaan.

Historiasta sen verran, että Mauno Koivisto oli jopa pääministerinä, eikä hän ollut saanut yhtään ääntä kansalta. On niitä ollut muitakin, ainakin Heikki Haavisto, Keijo Liinamaa ja Tammilehto.

Tapio Mäkeläinen

Sipilän pokka kiristyy. Ihan sama. Kohta väki vaihtuu . Tärkeää olisi estää maakuntamallin läpimeno sillä sehän on vain kepun elinehto. Valintamalli kusahti jo.
Maamme pitää lähestyä Ruotsia eli Keskusta ja Vihreät pois kartalta.
En ymmärrä Kepun kannatusta koska heidän viitekehyksensä on hyytynyt ajat sitten.
Väki muuttaa kaupunkeihin ja maatalous muotoaan niin n 4% kannatus on tulossa elinkeinon perusteella. Siitäkin osa kokoomuslaisia.

Antti Kasvio

Pääministeri vetoaa blogissaan Saksan liittopresidenttiin, joka oli hänen mukaansa "äärettömän huolissaan poliittisesta keskustelukulttuurista niin Saksassa kuin koko Euroopassa".

Ehkä hänen olisi kannattanut kysyä liittopresidentiltä myös, sietäisikö tämä oman maansa hallituksessa virkamatkoillaan aborttikiellon puolesta mieltään osoittavaa ulkoministeriä.