Maanantai 17.6.2019

Venäläismedia: Turun saariston operaatiossa pidätetty Venäjän kansalainen

Luotu: 
24.9.2018 12:17
  • Kuva: Matti Ruottinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Yksi tutkinnan kohteena olevista saarista on Lillasegellot.
|

Turun saariston poliisioperaatiossa pidätettyjen joukossa on venäläinen henkilö, venäläismedia Ria Novosti kertoo.

Toinen rahanpesututkintaan liittyen Suomessa pidätetystä henkilöstä on Venäjän kansalainen, uutistoimisto Bloomberg kertoo venäläismedia Ria Novostin tietoihin viitaten.

Ria Novosti perustaa uutisen Venäjän Suomen-suurlähetystön lehdistösihteeri Natalia Vezhlivtsevalta saamiinsa tietoihin.

Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Tomi Taskila kertoi aiemmin tänään Helsingin Sanomille, että molemmat pidätetyt ovat ulkomaalaisia. Kansalaisuuksia poliisi ei kuitenkaan kertonut.

Poliisin pitää vaatia pidätettyjen henkilöiden vangitsemista viimeistään huomenna tiistaina. Päätöstä vangitsemisesta ei ole vielä tehty.

Keskusrikospoliisi aloitti lauantaina mittavan talousrikostutkinnan ja teki kotietsintöjä kaikkiaan 17 kohteeseen Turun lähialueilla, jotka mediatietojen mukaan kuuluvat aiemminkin huomiota herättäneelle Airiston Helmi -yritykselle. Kolme henkilöä pidätettiin, mutta heistä yksi on päästetty vapaaksi.

Uusi Suomi kertoi maanantaina kansanedustajien kiirehtivän nyt edistämään lakia, joka rajoittaisi ulkomaalaisten tontti- ja kiinteistökauppoja Suomessa. Lue lisää: Turun jättioperaatio kiihdyttää vaatimuksia: ”Strategisia paikkoja ei pidä myydä kenellekään pois valtion hallinnasta”

Muun muassa Uusi Suomi on kertonut jo aiemmin venäläistaustaisesta yrityksestä, joka on ostanut useita tontteja Turun seudun laivaväylien varrelta. Poliisi ei ole vahvistanut, että talousrikostutkinta kohdistuisi kiinteistöhallintoyhtiö Airiston Helmeen.

Lue myös:

Satelliittikuva: Venäläisyhtiöllä ”hämmentävää” kalustoa Turun saaristossa

KRP:n jättioperaatio jatkuu: ”Keskitymme erityisesti selvittämään pimeän työvoiman käyttöä rakentamisessa”

Valtiojohtoa informoitu tapahtumista Turun saaristossa: ”Kyse poikkeuksellisen suuresta operaatiosta”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Näissä strategisissa omistuksissa ja kaksoiskäyttöön rakennetuissa tiloissa ja varustuksissa on aina muistettava, että Venäjän lakien mukaan jokaisen venäjän kansalaisen on oltava 100% lojaali passimaalleen ja toimittava sen määräysten mukaisesti.
Siten, vaikka minkälaista matkailu tai muuta kulissia rakennettaisiin niin kaikki venäläisten omistamat paikat ovat Venäjän hallinnon käytettävissä sen mihin milloinkin haluamaan tarkoitukseen.
Siksi ei mitenkään järkevässä maassa voida sallia strategisten paikkojen omistusta juuri Venäjän kansalaisille tai heidän bulvaaneilleen.

Lakeja on siis kiireesti muutettava siitä mihin Halonen, Hassi ja Lipponen hallituksessaan ne äärettömän isänmaanvastaisesti aikoinaan ajoivat.

Minimillään lakia on muutettava niin että omistus on sallittua vain EU maiden kanssa tehdyillä kahdenvälisillä sopimuksilla. Koko EU koskevaa sopimusta ei voida esittää kun Baltian maissa on EU väestöä jonka kaksoiskansalaisuus yhtä lailla vie lojaaliteetin EU ulkopuolelle.

Näitä strategisia ja tyhjänä seisovan näyttäviä mutta tehokkaalla kameravalvonnalla varustettuja paikkoja pitäisi tarkastella muuallakin strategisissa paikoissa kuin Turku-Tukholma väylän varrella

Juha Kuikka

EU edellyttää, että sen sisällä kiinteistökaupat ovat vapaita. Suomella ei ole mahdollisuutta kansallisesti tässä poiketa. Mitä tulee Baltiaan puolestaan yhdessäkään niistä ei ole sellaisia kaksoiskansalaisia, joilla toinen kansalaisuus olisi Venäjän. Viro ei salli kaksoiskansalaisuutta lainkaan ja Latviassa sekä Liettuassa se sallitaan vain EU-maa toiseksi kansalaisuudeksi.

Mikko Toivonen

Kyllä tuo Baltian kansalaisten ja kansalaisuudettomuuden valinneiden venäläisten juridinen tila on tiedossa. Siinä onkin ongelma sillä esimerkiksi Latviassa toimii ihan laillisesti sijoituksella "kansalaisuuden" saaneita venäläisiä ja juurikin melkoisissa rahansiirto yms. hommissa.
Kysymys on siis siitä että Venäjän hallinnolla ei saa olla mitään otetta maanomistajiin Suomessa jolla on pisin raja Venäjän kanssa kaikista EU maista ja joka on ensimmäisen uhan alla, jos maailmantilanne taas kerran eskaloituisi.
Tehtiinpä asia millä juridiikalla tai päätelmillä tahansa niin minä olen koko ajan käyttänyt selkokieltä eli meillä on vain yksi uhka ja se on Venäjä sekä sen ulos siirretyt lojalistit tai Venäjän lain mukaan pakkolojalistit. Se on se ongelma ja sekin vain uhkatilan syntyessä. Kaikki toimet voivat myös olla Venäjän strategista valmistautumista joskus synnytettävään uhkatilaan ja kuten tiedämme niissä on aina ja jatkumona käytetty eteen työnnettyjä "asemia" ja jopa hyvin vähiä lojaaleja ihmisiäkin.
Toteutuksen jälkeen kiväärinpiippuun katsellessa "äänestäjätkin" muuttuvat lojaaleiksi kuten Krimillä yhtenä esimerkkinä.

Aune Mänttäri

Suomen Perustuslaki on muutettu EU. vaatimusten mukaiseksi 1990 luvulla.Eduskunnan yksimielisellä päätöksellä vain yksi kansanedustaja ilmoitti erimilisyydestään.

Airiston Helmen tapaus on monimutkainen! Lakiemme mukaan "Airiston Helmi, Toimijat ja asiaan liittyvät tahot ovat vahvoilla".

Itsenäisen Suomen perustuslain mukaan tätä kaikkea ei olisi voinut tapahtua.

Omien EU-kansalaistemme talousrikollisten suojelemiseksi on muuttaneet perustuslakia mm.§ rangaistus petoksest, petos ei vanhene.

Itsenäisen Suomen perustuslain aikana ei olisi tapahtunut tällaista. SIillä sieltä perustuslaista löytyy itsenäisen kansan velvollisuudet, vastuu sekä hallinnoille ja tuomiovallalle selkeät määräykset. Perustuslakiin oli kirjoitettu selkeästi se, että ulkomaalaiset eivät saa ostaa Suomesta : maata, rakennuksia ja yrityksiä kuin luvanvaraisesti ja § petos ei vanhene.
Nyt petos vanhene vuodessa vuodessa ( 5 v.)
Hävettää tällainen tilanne johon tämä EU-hoyhotys on johtanut!

Aune Mänttäri

Onhan se omituinen juttu, että Perustuslakiin on muutettu § petos vanhenee videssävuodessa ( 5 v.) Itsenäisen Suomen Perustuslain mukaan murha ja petos ei vantene.
Turun seudun poliittiset päättäjät -ja parlamentaarisen jyvityksen mukaan valitut virkamiehet ja toimihenkilöt ovat olleet mukana Airiston Helmen toimintojen mahdollistajina. Samoin valtiovaltaa ja puolustusvoimia olisi luullut kiinnostavan kyseessä olevien alueiden käyttötarkoitus ja toiminnan laatu.
Kysyä sopi:
Löytykö EUN -Aluehallintoalue Suomi, nimisestä organisaatiosta päteviä puolueettomia tutkijoita ja päätösvaltaa käyttäviä "miehiä/ naisia" Airiston Helmen ja siihen liittymien ulkomaalaisten ja ulkomailla toimivien tahojen tutkijoiksi?

Tästäkin prosessista saattaa tulla vain kuluja. Pahimmassa tapauksessa monen välisiä pahaa ja epäluottamusta!