Torstai 27.6.2019

KRP: Suuroperaatiossa löytyi 500 000 euroa käteistä rahaa – myös aluksia tutkittu

Luotu: 
24.9.2018 17:51
Päivitetty: 
24.9.2018 18:38
  • Kuva: Google Maps
    Kuva
    Google Mapsin satelliittikuva yhdestä Airiston Helmen saaristotontista muutaman vuoden takaa. Mediatietojen mukaan talousrikostutkinta liittyy Airiston Helmeen, mutta poliisi ei voi esitutkintalain vuoksi vahvistaa kohteena olevan yrityksen nimeä.
|

Keskusrikospoliisin Turun saariston tapauksen tutkinnanjohtaja Tomi Taskila kertoo Uudelle Suomelle, että viikonlopun kotietsinnöissä Turun saaristossa on löytynyt ainakin 500 000 euroa käteistä rahaa.

Taskila ei tarkenna, mistä rahat ovat tarkalleen ottaen löytyneet, mutta hän kertoo rahojen olleen muovipussissa. Hänen mukaansa rahaa voi vielä löytyä lisää, sillä kaikkea takavarikoitua aineistoa ei ole vielä ehditty käydä läpi. Lisäksi kotietsintäkohteista takavarikoitiin muun muassa asiakirjoja ja tallennusvälineitä.

Talousrikostutkintaan on liitetty vahvasti Airiston Helmi -yhtiö, vaikka poliisi ei olekaan vahvistanut, että kyse on juuri tästä yhtiöstä.

Kauppalehden analyytikko Ari Rajala kertoi tänään, että Airiston Helmen bisneksissä ei näytä olevan järkeä. Rajala toteaa, että Airiston Helmi on tehnyt tappiota koko olemassaolonsa ajan, yhteensä 5,5 miljoonan euron edestä. Lisäksi yhtiöllä on 10 miljoonaa euroa velkoja. Kassassa oli rahaa vuoden vaihteessa vain 6 100 euroa.

Lue lisää: KL:n analyytikko Airiston Helmestä: ”Eihän tässä ole mitään järkeä bisneksenä”

KRP:n Taskila ei edelleenkään voi esitutkintalain takia vahvistaa tietoa rikosepäilyn kohteena olevan yrityksen nimestä, vaikka STT ja Ilta-Sanomat kertovat käräjäoikeuden papereihin viitaten poliisin pidättämien henkilöiden kytkeytyvän Airiston Helmeen. Poliisi kertoi tänään esittävänsä vangittavaksi yhtä Venäjän ja yhtä Viron kansalaista liittyen Turun saariston viikonloppuiseen suuroperaatioon. Lue lisää: KRP Turun saariston operaation pidätetyistä: Toinen Viron, toinen Venäjän kansalainen

Taskilan mukaan operaation kotietsintöjen yhteydessä on tutkittu myös aluksia ja venesatama. Vedenalaisia tutkimuksia ei kuitenkaan Taskilan mukaan ole tehty. Rakennuskantaa on tutkittu kauttaaltaan talousrikoksiin liittyvien menettämisseuraamustenkin vuoksi.

Airiston Helmi ilmoittaa olevansa matkailu- ja majoituspalveluyhtiö, jonka toimialaan kuuluu myös kiinteistöjen omistaminen ja vuokraus. Keskustelua on herättänyt jo menneinäkin vuosina se, että yhtiö on ostanut aluksia Puolustusvoimien poistohuutokaupoista.

Lue lisää jutusta vuodelta 2015: Satelliittikuva: Venäläisyhtiöllä ”hämmentävää” kalustoa Turun saaristossa

Viranomaiset tekivät viikonloppuna kotietsintöjä yhteensä 17 kohteessa mantereella ja saarissa. Viranomaisyhteistyössä olivat mukana esimerkiksi Rajavartiolaitos ja Lounais-Suomen poliisilaitos, joka vastasi etsintöjen kenttätoiminnan suunnittelusta ja johtamisesta. KRP:n noin sadan työntekijän lisäksi operaatioon osallistui noin 300 henkilöä muista viranomaisorganisaatioista.

Suomalaisessa osakeyhtiössä epäillään pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä, ja yrityksen epäillään käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa. Esitutkinnassa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua, törkeää veropetosta ja törkeää työeläkevakuutusmaksupetosta.

LUE LISÄÄ:

Venäläisten tonttikauppoja tutkinut kansanedustaja: Uusi laki hölmöläisten puuhaa – ”Yhtä hyvin voitaisiin piirtää kartta”

Kaikki uutiset jättioperaatiosta täällä!

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Ehdottaisin myös tutkittavaksi miten ovat alukset ja saaret myyneet rahansa saaneet.
"Käteisenä", vai laillisena tilisiirtona.? Samalla ovatko mahdollisesti sillä tavalla maksun saaneet syyllistyneet myös rahanpesuun tai ainakin rahanpesun valvonnan laiminlyöntiin pankkeineen!
Lisäksi mielestäni kannattaisi tutkia rakennuslupien myöntäjienkin finanssitapahtumat, jotta kaikki olisi tasapuolista.

Risto Salonen

Jos muovikasseista löytyi 500 000 euroa, niin ei ole mahdotonta, että maakaupoissa vaikkapa 40 % kauppahinnasta olisi maksettu sieltä kassista ja loput kauppakirjan mukaan pankkitilille. Mitäs turhaan varainsiirtoveroa ja myyntivoittoveroa maksamaan, jos ilmankin voi mennä.
Näinhän tapahtuu ihan suomalaistenkin kesken.

Heikki Paananen

Ihmetyttää myös rakennusvalvonnan pettäminen. Kai ko. kiinteistöjen rakentamista on ollut valvomassa vastuuhenkilö, jonka tehtävä olisi ollut havaita ja estää pimeän työvoiman käyttö. Eikö paikallisia viranomaisia asia kiinnostanut?