Maanantai 17.6.2019

Satu Hassi: Tämän takia venäläisten maakaupat vapautettiin 1999 – ”Kukaan ei kyseenalaistanut, ei Sauli Niinistö, ei Häkämies”

Luotu: 
25.9.2018 08:15
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Satu Hassi kannattaa nykyisin maanosto-oikeuden rajoittamista turvallisuuden kannalta tärkeissä paikoissa.
|

Vuonna 1999 ei osattu ennustaa tulevaisuutta, toteaa kansanedustaja Satu Hassi (vihr), ex-ympäristöministeri, ulkomaalaisten tontti- ja maakauppojen vapauttamisesta.

Hassi ottaa asian esille blogissaan, koska ”Turun saaristossa kohua herättäneen rikostutkinnan yhteydessä on alettu kysellä, miksi venäläisille (ja muillekin ulkomaalaisille) myönnettiin oikeus ostaa maata ja kiinteistöjä vuonna 1999”. Hassi toimi tuolloin ympäristöministerinä, joka esitteli lain hallituksessa.

”Laki hyväksyttiin aikoinaan yksimielisesti sekä hallituksessa että eduskunnassa. Lain takana olivat siis kaikki silloiset eduskuntapuolueet, myös esimerkiksi Perussuomalaiset”, Hassi kirjoittaa.

”Entä miksi tällainen laki tehtiin? Lyhyt vastaus on: vuonna 1999 kukaan ei osannut ennustaa tulevaisuutta. Jos silloin olisimme tienneet kaiken sen mitä nyt, olen melko saletti, että hallitus ei olisi esittänyt eduskunnalle tällaista lakia. Ainakaan minä en ministerinä olisi sitä esitellyt.”

Hassi huomauttaa, että Suomi oli liittynyt EU:n jäseneksi vuonna 1995 ja aikaa sopeuttaa lainsäädäntö EU-sopimuksen mukaisiksi oli vuoden 1999 loppuun. Hassin mukaan ”syksyllä 1999 koko hallituksella oli tulenpalava kiire”, koska Suomi oli myös EU:n ministerineuvoston puheenjohtajamaa ensimmäistä kertaa.

”Ulkomailla meni sinä syksynä yli puolet työpäivistäni.”

Hänen mukaansa Suomi vapautti kiinteistökauppoja enemmänkin kuin EU-sopimus edellytti, koska kokemuksia haitoista ei ollut.

”EU:n perussopimukset kieltävät EU-maiden kansalaisiin ja yrityksiin kohdistuvan kansalaisuuteen perustuvan syrjinnän. Niinpä oikeus ostaa kiinteistöjä piti ulottaa EU-maiden kansalaisiin. Asia käsiteltiin osana isoa pakettia, muutettavia lakeja oli paljon”, Hassi kirjoittaa.

”Koska siihen mennessä kaikille kiinteistön ostolupaa hakeneille oli se myönnetty, eikä haittoja ollut ilmennyt, lain valmistelussa haluttiin purkaa byrokratiaa”

”Koska siihen mennessä kaikille kiinteistön ostolupaa hakeneille ulkomaalaisille oli se myönnetty, eikä haittoja ollut ilmennyt, lain valmistelussa haluttiin purkaa byrokratiaa ja vapauttaa kiinteistökaupat myös muiden kuin EU-maiden kansalaisille.”

Hassin mukaan ratkaisua ei kyseenalaistanut kukaan, ”ei myöskään esimerkiksi sisäministeriö, jota johti ministeri Kari Häkämies (kok) eikä puolustusministeriö, eikä valtiovarainministeriö, jota johti Sauli Niinistö”.

”Vuonna 1999 pelättiin lähinnä, että saksalaiset tulevat ja ostavat Suomen rannat. Venäjän talous oli kuralla. Sitä, että joidenkin vuosien kuluttua venäläiset alkavat ostaa isosti maata ja kiinteistöjä, ei kukaan osannut ennustaa, sen enempää kuin vaikkapa vuoden 2008 finanssikriisiä.”

Hassi sanoo korostaneensa sittemmin, kun Venäjä kiristi ulkomaalaisten osto-oikeuksia omalta osaltaan, että maan osto-oikeuden tulisi perustua vastavuoroisuuteen.

”Nyt on nyt puhuttu ainakin 7 vuotta siitä, että lakia ulkomaalaisten maan osto-oikeudesta pitäisi tarkentaa. Kannatan sitä lämpimästi. Pidän perusteltuna yllä kuvattua vastavuoroisuutta ja sitä, että turvallisuuden ja yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen kannalta keskeisillä paikoilla tutkitaan maan ostajien taustat, ja ostaminen on luvanvaraista”, Hassi linjaa.

LUE LISÄÄ:

Airiston Helmi erityisseurannassa jo vuosia – Suomen valtionjohdon huoli: Vihreitä miehiä saatettaisiin majoittaa Turun saaristossa

Venäläisten tonttikauppoja tutkinut kansanedustaja: Uusi laki hölmöläisten puuhaa – ”Yhtä hyvin voitaisiin piirtää kartta”

KRP: Suuroperaatiossa löytyi 500 000 euroa käteistä rahaa – myös aluksia tutkittu

KRP Turun saariston operaation pidätetyistä: Toinen Viron, toinen Venäjän kansalainen

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

"Hassi huomauttaa, että Suomi oli liittynyt EU:n jäseneksi vuonna 1995 ja aikaa sopeuttaa lainsäädäntö EU-sopimuksen mukaisiksi oli vuoden 1999 loppuun."
Siihen ei kuulunut ollenkaan maan ja kiinteistöjen omistustusoikeuden laajentaminen EU:n ulkopuolisille, vaan se oli silkkaa hallituksen sooloilua.

Erkki Martikainen

Niin, kyllä silloinkin yleisönosastoilla kirjoitettiin ja varoiteltiin hallitusta tekemästä tällaista lakia joka antaa ulkomaalaisille samat oikeudet kuin suomalaisille. Tässähän se ongelma on monessa muussakin asiassa kun me emme uskalla sanoa että Suomi on meidän ja me haluamme määrätä miten tällä asiat hoidetaan. Jos aina otamme huomioon ulkopuolisten mielipahan ja närkästymisen meitä pidetään sinisilmäisinä ja meitä höynäytetään aina.

juha-pekka naukkarinen

Päättäviin elimiin valituilta henkilöiltä edellytetään asiantuntemusta ja eri asioiden yhteenlaskutaitoa,josta voisi päätellä tulevia tapahtumia ja pysytellä turvallisemmalla puolella,jos asiasta ei ole varmuutta,kuten EU-n ulkopuolisilta mailta,joita ei koske EU-n lainsäädäntö,historian jokainen osaa "ennustaa",jälkiviisaasti!

Mikko Toivonen

No ainakin minulle oli kyllä ihan selvää vuonna 1999 kin, että tuota lakia ja ei myöskään Ottawan miinasopimusta olisi pitänyt tehdä.
Mutta minulla ei silloinkaan kuten ei vuosina 65-70 opiskellessani ollut punalinessejä silmilläni vaan asiat näki ihan historiallisten faktojen valossa aivan kirkkaana..
Toivoa vaan sopii että nuo Airiston maatkin konkurssin kautta palautetaan Valtion omistukseen ja Senaattikiinteistölle ehdoton vaatimus olla myymättä yhtään valtion tonttia tai rakennusta muuten kuin 100% varmistetulle EU taholle.

Timo Virtanen

Mikäs viisauden lajeista on se kaikkein imelin ? On se hyvä parikymmentä vuotta myöhemmin sanoa, että kyllä minä tiesin jo silloin ! On se kumma, ettei noin viisas ja kaukonäköinen ole minkään tason vastuulliseksi päättäjäksi halunnut ryhtyä. Tyytyy vain huutelemaan katsomista.

Jaakko Karki

Tehdyt virheet tulee korjata mitä pikimmiten uudella lailla joka lopettaa tällaisten potentiaalisten sotilaallisten tukikohtien perustamisen selustaan ja turvallisuuspoliittisesti kriittisille alueille.
Pitää muistaa miten asiat tapahtuivat Krimillä ja Ukrainassa viime aikoina, ja aiemmin Geogiassa. Venäjä on aktiivinen ja ajaa omaa etuaan manipuloimalla asioita Balkanilla, Baltian maissa, ja jopaSuomessa ja USAssa.

Jouni Kaskiharju

”Laki hyväksyttiin aikoinaan yksimielisesti sekä hallituksessa että eduskunnassa. Lain takana olivat siis kaikki silloiset eduskuntapuolueet, myös esimerkiksi Perussuomalaiset”

Naurettavaa! Vuonna 1999 Perussuomalaisilla oli Eduskunnassa peräti 0,5% äänivalta, jolloin ainoana kansanedustajana oli Raimo Vistbacka, jolla ei liene olluit paljon vaihtoehtoja taipua muiden mukana "yksimielisyyteen".

Liekö Rami seurannut sormet kahdella napilla äänestystaulua ja tehnyt päätöksen olla taistelematta tuulimyllyä vastaan. tai sitten oli puolesta. Tai Timo Soini puheenjohtajana sanonut mitä painaa :)

Joka tapauksessa Satu Hassin heitto on vain oman kilven kiillotusta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_vaalikauden_1999%E2%80%932003_kan...

Olavi Tupamäki

Vai ei kukaan kyseenalaistanut. Taitaa HASSInkin muisti olla valikoiva (vertaa Tiitinen). Olihan asiasta suuri haloo mediassa poliittisessakin keskustelussa kun pelättiin, että "saksalaiset tulevat ja ostavat meidän rantatontit keämökeilleen".

Esko Koponen

Oliko kuitenkin niin, että Suomi edustajineen tasapainoili tämän asian ratkaisussaan. Jos annetaan jotain EU-kansalaisille, niin on annettava myös EU:n ulkopuolisille kansallaisille.
Tuskin kukaan pakotti tai ehdotti, suomettumisen kulta-aika oli vielä kovin lähellä, päätökset ilmeisesti tehtiin päättäjien tulevaisuutta politiikassa ajatellen, Suomen etua loukaten.