Torstai 27.6.2019

Keskustan Kaikkoselta suora kuitti kokoomuksen ”anteeksipyynnöstä”

Luotu: 
25.9.2018 19:41
Päivitetty: 
25.9.2018 19:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Arkistokuvassa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.
|

Pääministeripuolue keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kertoi tänään Kesärannassa keskustan ryhmäkokouksen päätteeksi, että puolue on nyt valmis menemään eteenpäin.

Kaikkonen kuvaili, että ryhmäkokouksessa keskustan kansanedustajat käyttivät ”reippaita sanoja” ja monia hiersi hallituskumppani kokoomuksen kannanotto perjantaina. Siinä kokoomus syytti pääministeri Juha Sipilää (kesk) vähättelystä. Sipilä ei kuitenkaan ollut kommentoinut kokoomuksen, vaan oman puolueensa tilannetta.

”Tätä nahistelua on turha jatkaa. Hallituksella on tärkeämpääkin tekemistä. Pannaan nämä asiat mittasuhteisiin, tämä jonniin joutavakin nahistelu saa nyt loppua”, Kaikkonen summasi kuitenkin kokouksen lopputuleman.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen on myöntänyt, että kokoomuksen tiedote perjantaina Sipilän lausunnosta perustui vääriin tietoihin. Jokinen ei ole kuitenkaan suoraan pyytänyt anteeksi.

”Oli ärtymystä ja tarve tähän keskusteluun oli, mutta me olemme valmiit jatkamaan tästä eteenpäin. Anteeksi voi olla hyvä antaa, vaikkei huomata pyytää”, Kaikkonen sanoi.

Tämän kuittauksen jälkeen Kaikkoselta kysyttiin uudelleen pariinkin otteeseen kokoomuksen pahoitteluiden riittävyydestä.

”Kalle Jokinen on tänään useampaan otteeseen todennut, että heidän kannanotto perustui vääriin tietoihin, ja tätä harmitellut ja sillä mennään. Turhaa tätä on enempää jankata”, Kaikkonen sanoi.

Hän totesi, ettei keskustalla ole ”erityisiä vaatimuksia” kokoomuksen anteeksipyynnöstä.

Hallitusyhteistyön viimeisin rakoilu lähti liikkeelle ulkoministeri Timo Soinin (sin) perjantaisesta luottamusäänestyksestä, josta Soini selvisi selvin luvuin. Keskusta ja kokoomus kuitenkin ajautuivat viikonloppuna julkiseen riitaan. Kokoomus syytti pääministeri Sipilää vähättelevästä kielenkäytöstä Sipilän kommentoitua, että tuskin kellekään on vaikeaa ilmaista tukea Soinille.

Soini-äänestys oli monelle hallituspuolueen liberaalille edustajalle vaikea, sillä siinä oli kyse Soinin aborttia vastustavista kannanotoista. Kokoomus kuitenkin tulkitsi väärin Sipilää, joka kommentissaan oli puhunut vain keskustan eduskuntaryhmästä. Kokoomus myönsi väärinkäsityksen. Kokoomuslainen Saara-Sofia Sirén pahoitteli Jokista selvemmin väärinkäsitystä, mutta syytti silti keskustaa painostuksesta.

Kaikkonen sanoo, että keskusta on valmis jättämään nahistelun taakseen ja jatkamaan eteenpäin.

LUE TAUSTAT:

Kokoomukselle hermostunut keskusta koolle Kesärantaan: ”Ei ole kriisiä”

Kokoomuslainen vastaa Juha Sipilälle: ”Kuului myös kostolla uhkailua ja tytöttelyä”

Uusi käänne Soini-äänestyksen jälkipyykissä: ”Pääministeri ei tarkoittanut kokoomuksen ryhmää – hyvä niin”

Raivostuneen Juha Sipilän ulostulo: ”Olen rauhallinen mies, mutta minullakin on rajani”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo-Juha Pietikäinen

Ei oikein ole tasapainossa tämä hallituksen sisäinen keskustelu.

Kokoomus ei ole kutsunut koolle ylim kokousta pääministeripuolueen ja sen monen kansanedustajan äyskäröinnin johdosta (mm. Anttila, Heikkinen, Pakkanen ym).

P.s. Pääministeri Sipilä antoi ulkoministeri Soinin puhua omiaan viime torstaina eduskunnan täysistunnossa vastoin hallitusohjelmaa. Soinihan ei ilmoittanut täysistunnossa tukevansa Suomen virallista linjaa abortti ym. naisten oikeusasioissa.

Arvo Tammela

Pietikäinen se vaan jaksaaa ja jaksaa kirjoittaa asian vierestä. Kokoomus puhdas kuin pulmunen ja kaksi muuta hallituspuoluetta täynnä äyskäröijiä. Nyt sai Sipilä taas uuden syytteen Timo Soinin puheista.
Miten ihmeessä Pietikäinen voi olla hiljaa Orpon ja Jokisen puheista perjantaina 21.9. Eikö niillä ollut mitään vaikutusta tuolloin syntyneeseen tilanteeseen.
Pietikäinen, vaaditko seuraavaksi pääministeri Sipilän eroa? Sillä vaatimuksellasi saisit varmasti huomattavan suuren suosion Puheenvuorossa.

Pasi Anttila

Kyllä kokoomuskin vosis erehdyksensä tunnustaa. Sipilän kuuluisa lause tarkoitti Keskustan omaa eduskuntaryhmää. Kokoomus ylireagoi ja monet kommentoijat myös.
Jos Jokisessa ja Orpossa olisi edes miestä tunnusta virheensä olisi helpompi jatkaa tämä loppuaika. Toinen joka tapauksessa vaalien jälkeen luovuttaa paikkansa Demareille.

Pentti Westerholm

Olisiko joku kommentoija puolueellinen.Joskus on vaikea erottaa asioita kun asenne on vahva suuntaaan tai toiseen.Ehkä kysymys oli kuitenkin väärin ymmärryksestä.Joka tapauksessa peli kovenee kun vaalit lähestyvät.Tunnetasolla ratkaistaan paljon tulevissa vaaleissa.Voittaja löytyy,mutta onko se kansan parhaaksi.Sen aika näyttää niin kuin aina ennenkin.

Mikko Räsänen

Eikös tämä kokoomuksen väärinymmärrys perustunut lehdistöstä saatuihin toisen käden tietoihin? Se kertoo pari tärkeää asiaa. Ensinnäkin lehdissä kirjoitetaan ihan mitä sattuu ja totuuden kanssa sillä on aika vähän tekemistä. Värittyneitä juttuja ja totuutta vain siemeneksi, jos siksikään. Toisekseen osoittaa äärimmäistä typeryyttä ja kyvyttömyyttä keskusteluun, jos tuollainen mylläkkä nostetaan keskustelematta lainkaan syytettävien kanssa. Miten ihmeessä kokoomuksen napahenkilöt eivät pysty ottamaan puhelinta käteen ja soittamaan Sipilälle selvittääkseen asian? Tämä on minusta se uskomattomin juttu koko show:ssa. Kuinka hallitus toimii, jos keskeisten puolueiden puheenjohtajat eivät keskustele keskenään? Kekkosta lainatakseni: "Saatanan tunarit!"

Juha Lapveteläinen

UUSI SUOMI toimitus

"Oli ärtymystä ja tarve tähän keskusteluun oli, mutta me olemme valmiit jatkamaan tästä eteenpäin. Anteeksi voi olla hyvä antaa, vaikkei huomata pyytää", Kaikkonen sanoi.

KORJAUS

"Ilmassa oli ärtymystä ja todellinen tarve tähän keskusteluun olemassa, mutta olemme valmiit jatkamaan tästä eteenpäin. Nyt olisi syytä unohtaa tämä ikävä välikohtaus ja antaa anteeksi, sitä on kuitenkin joskus vaikea pyytää", Kaikkonen sanoi