Sunnuntai 16.6.2019

Poikkeuksellinen pääsykoehuijaus paljastui: Puolityhjään koepaperiin ilmestyivät täydelliset vastaukset

Luotu: 
26.9.2018 09:34
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Helsingin yliopistossa epäillään poikkeuksellista pääsykoehuijausta.

Liian täydelliset valintakoevastaukset herättivät yliopiston henkilökunnan epäilykset ja johtivat poikkeuksellisen pääsykoehuijausepäilyn tutkintaan, poliisi kertoo.

Lääketieteelliseen pyrkinyttä henkilöä ja hänen rikoskumppaniaan epäillään tapauksessa törkeästä väärennyksestä ja varkaudesta.

Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan valintakokeeseen osallistui keväällä henkilö, joka sai valintakokeesta alun perin huomattavan alhaisen pistemäärän. Osaan tehtävistä hän ei ollut vastannut mitään, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Kun henkilö meni myöhemmin yliopistolle tarkistamaan valintakoevastauksiaan, valintakoepapereihin oli ilmaantunut täsmälleen oikeita vastauksia. Kokeen pistemäärä olisi ollut moninkertainen alkuperäiseen tulokseen verrattuna ja hakija olisi ylittänyt selvästi opiskelijavalinnan pisterajan.

Poliisin mukaan valintakoepapereihin ilmestyneet vastaukset olivat lähes identtiset yliopiston julkaisemien mallivastausten kanssa. Tapaus oli niin epäilyttävä, että Helsingin yliopisto teki asiasta tutkintapyynnön Helsingin poliisille.

Esitutkinnassa selvisi, että valintakokeeseen osallistunut henkilö oli yhdessä rikoskumppaninsa kanssa seurannut yliopiston henkilökuntaa selvittääkseen valintakoeasiakirjojen säilytyspaikan. Kun paikka selvisi, toinen henkilöistä tunkeutui yliopiston tiloihin anastamallaan kulkutunnisteella. Esitutkinnassa selvisi, että anastettua kulkutunnistetta oli käytetty useita kertoja yliopiston tiloissa liikkumiseen.

Rikoskumppani muutti valintakoevastausten sisältöä sillä välin, kun henkilö itse oli ulkomailla. Kun henkilö palasi Suomeen, hän kävi yliopistolla tarkastamassa valintakoevastaustensa sisällön ja vaati oikaisua sillä perusteella, että osa vastauksista oli jätetty kokonaan arvostelematta.

Kokeeseen osallistunutta henkilöä epäillään törkeästä väärennyksestä ja hänen rikoskumppaniaan törkeästä väärennyksestä ja varkaudesta. Sekä valintakokeeseen osallistunut henkilö että hänen rikoskumppaninsa kiistivät osallisuutensa tapaukseen.

Poliisin mukaan näyttö on kiistaton.

”Vaikka molemmat henkilöt kiistivätkin rikosepäilyt, on muu esitutkinnassa kertynyt näyttö niin vastaansanomatonta, että juttu siirtyy lähiaikoina syyttäjälle”, tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Harri Saaristola toteaa.

Esitutkinnassa löytyi esimerkiksi valokuvia, joita rikoskumppani oli ottanut muuttamistaan valintakoeasiakirjoista. Poliisin mukaan valokuvat olivat epäillyn hallussa jo siinä vaiheessa, kun kenelläkään yliopiston ulkopuolisella ei ollut pääsyä tilaan, jossa valintakoevastauksia säilytettiin. Esitutkinnassa saatiin myös näyttö siitä, että väärennöksen suorittanut rikoskumppani oli yliopiston tiloissa täsmälleen sinä ajankohtana, kun valintakoevastauksia muutettiin.

Kumpikaan epäillyistä ei työskentele yliopistossa. Poliisin mukaan valintakokeeseen osallistuneen henkilön rikoskumppani oli käynyt yliopiston tiloissa aiempina vuosina satunnaisesti yliopiston käyttämän yrityksen työntekijänä. Tästä syystä hän oli selvillä yliopiston tiloissa liikkumiseen vaadittavien kulkutunnisteiden käytöstä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit