Tiistai 21.5.2019

Nyt Suomi pääsee äänestämään: Kesä- vai talviaika? – Ministeriön virallinen kysely julki

Luotu: 
26.9.2018 13:32
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    Liikenne- ja viestintäministeriö on avannut virallisen kyselyn kellonaikojen siirtelyn lopettamisesta. Kuvituskuva.
|

Liikenne- ja viestintäministeriö on avannut virallisen kyselyn kellonaikojen siirtelyn lopettamisesta. Otakantaa.fi-sivuston kyselyssä suomalaiset saavat äänestää, pitäisikö Suomen ottaa pysyvästi käyttöön talvi- eli normaaliaika vai kesäaika. Kyselyyn voi vastata kahden viikon ajan.

Kyselyssä voi myös ottaa kantaa jonkin muun aikavyöhykkeen puolesta. Lisäksi kyselyssä selvitetään vastaajien kantoja tiettyihin väittämiin.

Ministeriön mukaan kyselyn tuloksia hyödynnetään, kun Suomi valmistelee kantaansa EU-komission ehdotukseen asiasta.

”Kesäajassa illat ovat yhden tunnin pidempään valoisia ja vastaavasti aamut valkenevat tuntia myöhemmin kuin talviajassa. Talviajassa pimeä tulee illalla tuntia aikaisemmin ja vastaavasti aamut valkenevat tuntia aikaisemmin kuin kesäajassa. Ehdotuksen mukaan EU-maat voisivat valita itse, haluavatko ne noudattaa pysyvästi kesä- vai talviaikaa taikka siirtyä johonkin muuhun aikavyöhykkeeseen”, ministeriö kertoo kyselyn yhteydessä.

Uusi Suomi kysyi aiemmin tässä kuussa lukijoiltaan, pitäisikö Suomen valita kesä- vai talviaika. Kyselyyn on tähän mennessä tullut yli 3000 vastausta. Tätä kirjoitettaessa vastanneista 58 prosenttia kannattaa normaali- eli talviaikaa, loput puolestaan kesäaikaa. Voit edelleen vastata US:n kyselyyn täällä!

Lue myös:

Kumotaanko pian kesäaika vai talviaika? Terveyden kannalta valinta on selvä

Suomen aikavyöhyke voi muuttua – Esitys: viimeinen pakollinen kellonajan siirto 31.3.2019

Jaa artikkeli:

Kommentit

Eini Karttunen

Ajan siirtäminen ei ole hyvä juttu näin aamuvuoroa tekevälle ...aikaisin illasta on mentävä nukkumaan joten eipä nuo valoisat illat paljon mitään merkkaa kuin lomalla vain...Siispä pidetään Suomen normi aika vain käytössä :)

Mikko Toivonen

Jos ajattelemme tuota asiaa puhtaan maantieteellisesti niin 15 pituusastetta on yksi tunti aikaeroa GMT lähtien. Nyt Helsinki on pituussijainnissa 24 E. Sillon oikea maantieteellinen aikamme on luokkaa GMT-1,5 tuntia.
Euroopan muiden maiden aikavalintojen vuoksi loogisinta ja parasta olisi jäädä talviaikaan tai muuttaa aikaan aikaan GMT -1 tunti Ruotsin ja pääosan Eurooppaa kanssa

Pasi Käyhkö

Eipä nykyään muutaman tunnin aikaeroilla paljoakaan merkitystä ole kun on kaikenmaailman härpäkkeet millä voi lähettää viestejä aikaan ja paikkaan katsomatta milloin on tarve.
Itään päin matkustaessa vähän potuttaa kun häviää ajassa aina aikaeron verran.