Tiistai 18.6.2019

”Kenen sairaassa mielessä tällainen ajatus voi syntyä?” – Venäjän pääministeri kommentoi tapaus Airiston Helmeä

Luotu: 
26.9.2018 18:19
Päivitetty: 
26.9.2018 18:26
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä tapasi tänään Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin Helsingissä.
|

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev tyrmää täysin pelot siitä, että Airiston Helmen omistamia maita käytettäisiin millään tavoin sotilaallisiin tarkoituksiin. Suomalaistoimittajat kysyivät suomalaisten huolista Medvedeviltä tänään hänen vieraillessaan Suomessa.

Suomalaistoimittajien yhteisen kysymyksen esitti Yle. Suomalaistiedotusvälineet olivat sopineet asiasta yhdessä, sillä yleensä Venäjän päämiesten tiedotustilaisuuksissa ei sallita kuin muutama kysymys. Myös tämänpäiväisessä Medvedevin ja pääministeri Juha Sipilän (kesk) tiedotustilaisuudessa annettiin yksi kysymys venäläis- ja yksi suomalaismedialle.

Ylen toimittaja viittasi pelkoihin esimerkiksi siitä, että Airiston Helmen helikopterikenttiä saatettaisiin käyttää sotilaallisiin tarkoituksiin.

”En tiedä, kenen sairaassa mielessä tällainen ajatus voi syntyä. Se on suoraan sanoen paranoia-ajattelua [vainoharhaista]”, Medvedev sanoi kääntäjän mukaan.

Medvedev sanoi myös, että ”Suomi on ollut pitkään suvereeni valtio”, joka voi tutkia mitä tutkii – se on Suomen sisäinen asia. Medvedev kuitenkin huomioi, että yksi pidätetyistä on Venäjän kansalainen ja totesi, että tälle on taattava lainsäädännön mukaiset olot ja mahdollisuudet.

Pääministeri Sipilä sanoi, ettei Suomen liene tarpeellista pyytää virka-apua Venäjältä tutkinnassa.

Keskusrikospoliisi tutkii laajaa talousrikosjuttua, jonka tiimoilta tehtiin suuroperaatio Turun saaristossa. Tutkinta on vahvasti liitetty Airiston Helmi -yhtiöön, mutta poliisi ei esitutkintalain vuoksi voi paljastaa tutkinnan kohteena olevan yrityksen nimeä.

Lue lisää: 

Yle: Poliisiylijohtaja sanoi ääneen ”Airiston Helmi” – vaikeni tv-kameroille

Sauli Niinistö Airiston Helmestä jo 2015: ”Tulen vähän kyselemään sen perään”

Airiston Helmi erityisseurannassa jo vuosia – Suomen valtionjohdon huoli: Vihreitä miehiä saatettaisiin majoittaa Turun saaristossa

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Martikainen

""En tiedä, kenen sairaassa mielessä tällainen ajatus voi syntyä. Se on suoraan sanoen paranoia-ajattelua [vainoharhaista]”, Medvedev sanoi kääntäjän mukaan."
Suomessa taitaa olla päällimmäisenä sellainen ajatus että venäläiset poliitikot ihan siellä pääministeri- ja presidenttitasolla tekevät tällaisia suunnitelmia päätyökseen. Vainoharhaa ei sitä vastoin ollut Georgiassa eikä Krimillä ja kuinka sitten kävikään.

Mikko Toivonen

Kyllä minullekin tulee "vainoharha" kun näen nimenomaan venäläisen rakentavan ihan selvää kaksoiskäyttöinfraa hyvinkin strategisille alueillemme. Tosin Venäjä tietää miten vainoharhaiset hiljennetään ihan "kansanäänestyksillä" kuten "vapautetuissa" Abhasiassa, Etelä-Ossetiassa, Krimillä, Ukrainan Donbassin alueella tai vaikka Moldovan Transdniestriassa missä kenraali Lebedev hoiteli homman isoilla tykeillä uhkaamalla Venäjän enklaaviksi ja sotilastukikohdaksi. Tässä siis vain viime vuosikymmenien vainoharhaisuuden tarpeen todisteita. Ei tarvitse mennä edes toisen maailmansodan aikoihin listaa pidentämään. Tai "Pähkinäsaaren" rauhaan!

Janne Pohjala

Helsingin Sanomien mukaan SuPo on seurannut venäläisen maakappoja 20 vuotta, eikä ole löytänyt niiden takaa mitään tällaista.

Olisi jo lähtökohtaisesti naurettava ajatus että jos haluttaisiin tehdä salassa jotain että se tehtäisiin avoimesti Venäläisen nimellä maarekisterissä.

Tai että Venäjän sotilaskopterit eivät voisi laskeutua muualle kuin kopterikentälle?

Haloo! Kuinka vähällä järjellä näitä satuja uskotaan? Ei kai tarvitse olla reservin upseeri jonka koulutus on vihollisen selustassa toimimiseen että tajuaa mitä roskaa tämä on?

Ihanko uskoisitte että Suomen PV muka vuokraisi Venäjältä kesämökkejä suomalaisen henkilön toimesta että me sissit sitten hiippaitaisiin siellä?? Haloo! Valoja päälle. Naurettava ajatus ja yhtä naurettava toiseen suuntaan.

Jokainen näkee että tämä huuhaa on US/NATO infosatua, säälittävä katsoa että joko se uppoaa johonkin tai sitten nämä ketkä tätä roskaa esittävät uskovansa ovat lännen maksettuja infosotureita eli länsitrolleja.

Jukka Mikkola

Itänaapurissa ollaan innokkaita marjastamaan ja sienestämään, joten on täysin loogista, että tarvitaan laitureita, rakennuksia ja helikopterikenttiä Turun saaristoon tämän turvaamiseksi. Strategiset sijoitukset tähän liittyen eivät tarvitse olla taloudellisia sijoituksia. Aika tekee omaa tehtäväänsä. Hanhikivi on myös yksi esimerkki strategisena sijoituksena, jota nyt vähän itänaapurin puolelta vauhditettiin.

Tieto siitä, että suomalaisilla on 12 miljardin euron edestä sijoituksia itänaapurissa, antaa kummasti vauhtia Hanhikivelle tulevaisuudessa. Medvedev puhui 14 miljardista eurosta.

Timo Virtanen

En osaa sanoa, onko vainoharhaisuutta, vai sitten ei. Mutta sinällään aika turhanaikainen kysymys. Minusta osoittaa suhteellisuuden tajun puutetta. Kyllä ne helikopterit pystyvät laskeutumaan tarvittaessa vaikka YLEN katolle ja pihalle tai muulle tasaiselle paikalle. Turha kysymys turhalta taholta. Olisi kysynyt jotain hyödyllistä, kun ääneen pääsi.

Kim Floor

Hei halloo! Tuollaisiin rakennelmiin saaristossa, saa korkeintaan vain puolustuvoimat rakennuslupia jos hekään. Miten on mahdollista, että yksityiset ulkomaalaiset liikemiehet tai yritykset ovat saaneet rakentaa saunoja noin lähelle rantaa, puhumattakaan luvat noinkin massiiviselle maansiirroille tai lupia rakentaa yksityisiä lentokenttiä meidän herkkään saaristoon? Kuka on se viranomainen tai rakennustarkastaja, joka on nuo luvat myöntäneet ja millä perusteilla? Eikö se ollut niin, että rantarakentaminen korkeintaan 250m2 per kilometri rantaa, jos sitäkään? Joku mättää!

Rauno Kujala

Venäjän PM täysin oikeassa. Niin..kenen päässä naitä vainoharhaisia ajatuksia sikiää...varmaan niiden samojen tahojen, jotka kiirehtivät tiedustelulakeja perustuslakia muuttaen. Haiskahtaa poliittisesti vahvasti kokoomukselta, hehän Suomessa vahviten kansanvaltaa vastaan ovat.

Heikki Ojala

Jos oikeus toteaa, että tämä "Airiston Helmi" on hankittu rikollisella rahalla ja sen tarkoitus on , kuin raknnuslupa edellyttää, eli todellinen tarkoitus on rahanpesu, eikö silloin valtio voisi ottaa haltuun koko k.o. kiinteistön "rikoksentekovälineenä", kuten tapahtuu vaikkapa suden salakaadossa moottorikelkkaa käyttäen. Siinä lähtee moottorikelkka ja haulikko valtiolle. Eikö samaa käytäntöä voisi noudattaa myös näihin kansainvälisiin rahanpesua harrastaviin rikollisiin?

Pentti Westerholm

Venäläinen bisnesmaailma on ihmetyttänyt jo vuosia.Etelä-Karjalassa he ovat ostaneet tai rakentaneet monenlaista.Hotelleja,lomakeskuksia,kauppoja.Monien investointien rakentaminen on kestänyt vuosikausia.Osa ei ole tullut valmiiksi ollenkaan.Hylättyjä kohteitakin on joita nuorisojoukot ovat runnelleet käyttökelvottomaan kuntoon.Vaikea yhdistää näitä sotilaallisiin tarkoituksiin,mutta järjetöntä touhua ja rahan tuhlausta kylläkin.

Risto Jääskeläinen

Aina kun kysymykseen jätetään vastaamatta, herää epäilyksiä. Niin nytkin.
Vaikka eihän Medvedev olisi kohteliaana vieraana oikein voinut sanoa sitäkään, että jos tilanne menee semmoiseksi, että Venäjä joutuu ottamaan Ahvenanmaan hallintaansa, niin silloin voidaan käyttää noita helikopterikenttiä, ei muuloin.