Tiistai 18.6.2019

Suojelupoliisi mukaan Airiston suuroperaation tutkintaan – selvittää kytköstä valtion turvallisuuteen

Luotu: 
27.9.2018 10:44
Päivitetty: 
27.9.2018 11:13
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Suojelupoliisin tehtävä on torjua rikoksia, jotka voivat vaarantaa valtio- ja yhteiskuntajärjestystä tai valtakunnan sisäistä ja ulkoista turvallisuutta. Nyt Supo selvittää Turun saariston rikosepäilyjen kytköstä omaan toimintaansa.
|

Suojelupoliisi osallistuu Turun saariston viikonlopun operaation kotietsintämateriaalin tarkasteluun, poliisi tiedotti hetki sitten.

Suojelupoliisi tukee Keskusrikospoliisia kotietsinnöissä takavarikoidun aineiston läpikäynnissä. Supo selvittää materiaalin mahdollista kytköstä omaan toimialaansa.

Suojelupoliisi on sisäministeriön alainen valtakunnallinen poliisiyksikkö, jonka ydintoiminta-alueita ovat terrorismintorjunta, turvallisuustyö ja vastatiedustelu. Sen tehtävä on ”torjua sellaisia hankkeita ja rikoksia, jotka voivat vaarantaa valtio- ja yhteiskuntajärjestystä tai valtakunnan sisäistä ja ulkoista turvallisuutta”.

”Osa alkuviikon aikana tutkitusta materiaalista on sellaista, jonka läpikäymiseen tarvitaan Suojelupoliisin analyysia ja teknistä asiantuntemusta. Suojelupoliisin asiantuntijat arvioivat takavarikoidun materiaalin mahdolliset kytkökset Suojelupoliisin toimialaan”, Supo kertoo tiedotteessaan.

Lisäksi poikkeuksellisen materiaalimäärän läpikäyminen vaatii suuren määrän resursseja, tiedotteessa todetaan. Poliisin mukaan tietoteknisen aineiston määrä on tämänhetkisen arvion mukaan 100–200 teratavua, mikä vastaa noin 50 000–100 000 muistitikun (2 GT) sisältöä.

Kotietsinnät tehtiin Turun saaristossa ja mantereella toimivan yrityksen kohteisiin viikonloppuna osana Keskusrikospoliisissa tehtävää talousrikostutkintaa. Suomalaisessa osakeyhtiössä epäillään pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä, ja yrityksen epäillään käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa. Esitutkinnassa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua, törkeää veropetosta ja törkeää työeläkevakuutusmaksupetosta.

Julkisuudessa tutkinnan kohteeksi on yksilöity venäläistaustainen yritys Airiston Helmi, jonka aiemminkin huomiota herättäneisiin kiinteistöihin kotietsinnät kohdistuivat. Epäsuorasti tämän on myöntänyt myös poliisi.

Poliisi löysi viikonlopun kotietsinnöissä tietoteknisen materiaalin lisäksi noin kolme miljoonaa euroa käteistä rahaa. Kaksi henkilöä on tiistaina vangittu Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa tutkintaan liittyen. Toista epäillään törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta, toista törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään veropetokseen.

LUE MYÖS:

Sauli Niinistö Airiston Helmestä jo 2015: ”Tulen vähän kyselemään sen perään”

Airiston Helmi erityisseurannassa jo vuosia – Suomen valtionjohdon huoli: Vihreitä miehiä saatettaisiin majoittaa Turun saaristossa

KL:n analyytikko Airiston Helmestä: ”Eihän tässä ole mitään järkeä bisneksenä”

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Ojala

Näissä Airiston Helmen kiinteistökaupoissa tulisi samalla tutkia kuntien myöntämät rakennusluvat ja onko kyseisiä kinnteistöjä ja rakennuksia käytetty lupaehtojen mukaisesti. Jos oikeus toteaa, että ne on hankittu rikollisella rahalla ja niiden tarkoituksena on rahanpesu, tulisi valtion ottaa ne haltuunsa "rikoksentekovälineenä" samoin, kuin esim. moottorikelkalla suoritetussa suden salakaadossa, jossa sekä moottorikelkka, että haulikko lähtee valtiolle. Sama lain tulkinta näille kansainvälisille rikollisille!

Petri Kokko

Eihän tässä pitänyt olla enää mitään epäselvää, niin monet valtakunnan (ja tämän forumin) ”asiantuntijat” ovat keissin julistaneet foliohattujen hurjien mielikuvitusleikkien kohteeksi. Mitäs sillä nyt väliä on että vieraan valtion edustajat ostelee tontteja strategisilta alueelta ja jää vielä suuren mittakaavan rahanpesusta kiinni. Anteeksi noilta on näitä epäilyjä pyydettävä ja mitä pikimmin ennekuin putelta tulee noottia.

Markku Lehto

Kuinkahan moni tontinmyyjä osaa tehdä ja on muita edellytyksiä tehdä tontinostajasta uhka- ja turvallisuusarvio ? Suomessahan on kuitenkin kaikilla vapaa oikeus ostaa tontteja ml. ulkomaalaiset.

Kyllä tuon tonttien hankkmisasian kuntoon saattamiseen tarvitaan selkeä hallituksen valmistelema ja eduskunnan valiokunnissa käsittelemä ja eduskunnan hyväksymä selkeä lainsäädäntö. Meillä Suomessa niin yksityiset kuin viranomaisetkin toimivat pääsääntöisesti lain mukaan. Ja jos eivät toimi, niin sitten ensin tutkitaan ja sitten hutkitaan. Siitäkin on meillä esimerkkejä.

Toisinsanoen, laitetaan lainsäädäntö ajan tasalle näissä tonttiasioissa, kaksoiskansalaisuusasioissa ja tiedustelussa. Ja jätetään kaiken maailman ministereiden kynttilämarssien ja twittailujen penkominen, kauhistelu, moralisointi ja paheksumien vähemmälle. Toitä riittää hallituksilla ja eduskunnilla ja niiden kansanedustajilla muutenkin ihan riittävästi.

Erkki Malinen

Eikös tässä myyjänä ole ollut suomalainen taho, ja rakennusluvat on myöntänyt Paraisten kunta. Niin eikös pääsyylliset ole kotimaisia jos tämä on turvallisuus uhka. Eikös nämä pitäs laittaa tuomiolle maan turvallisuuden vaarantamisesta ,jos tämä on niin suuri uhka kuin tästä kuohkataan.

Markku Lehto

"Niin eikös pääsyylliset ole kotimaisia jos tämä on turvallisuus uhka. "

Paraisten kuntako Suomessa vastaa valtakunnan turvallisuudesta ja sen valvonnasta ? Minä kun luulin, että se kuuluu sotilas-, poliisi- ( supo ) sekä rajavartiostoviranomaisille. Missä kohtaa Paraisten kunta on rikkonut lakia ja mitä lakia on rikkonut kun on myöntänyt rakennuslupia ?

Jos ei ole lakia, niin vaikea on sellaista lakia rikkoa. Eli ensin pitää olla se laki. Ja sitähän v. 2014 yritettiin luoda, mutta "jostain syystä" lakihanke kuopattiin.

ks.
https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/ulkomaalaisten-maakauppoja-yritett...