Tiistai 18.6.2019

Nyt loppuu työnteko: Yli 4500 elintarvikealan työntekijää poliittiseen lakkoon

Luotu: 
27.9.2018 12:51
  • Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Ay-liike painostaa Sipilän hallitusta perumaan suunnitellun irtisanomissuojan heikennyksen eli ns. irtisanomislain.
|

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL on julistanut 15 elintarvikealan työpaikkaa poliittiseen lakkoon keskiviikkona 3. lokakuuta 2018.

Lakkoon osallistuu yli 4500 elintarvikealan työntekijää. Lakolla puolustetaan irtisanomissuojaa ja vaaditaan Juha Sipilän hallitusta perumaan esityksensä alle 20 hengen yritysten työntekijöiden irtisanomissuojan heikentämisestä.

”Emme voi hyväksyä työntekijälle perustavanlaatuisesti tärkeän turvan, irtisanomissuojan heikentämistä. Käytännössä pienten työpaikkojen työntekijät olisivat jatkuvalla koeajalla ja eläisivät epävarmuudessa. Tämä olisi yksilön kannalta täysin kohtuutonta”, sanoo tiedotteessa SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.

Lakossa on ensi keskiviikkona noin viidennes SEL:n työehtosopimusten piirissä elintarvikealan yrityksissä työskentelevistä työntekijöistä.

"SEL:llä on valmiudet yhdessä muiden SAK:laisten ammattiliittojen kanssa laajentaa poliittisia työtaisteluita, jos hallitus ei vedä pois esitystään irtisanomissuojan heikentämisestä", liitto kertoo.

Ensimmäisessä vaiheessa lakossa on isoja elintarvikealan työpaikkoja.

"On tärkeää, että isojen työpaikkojen työntekijät torjuvat irtisanomissuojan heikentämisen jo tässä vaiheessa, ennen kuin laki on säädetty, koska sen jälkeen alkaa varmasti puhe siitä, että irtisanomissuojan tulee olla yhtä heikko kaikenkokoisissa yrityksissä", Kuntonen toteaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tarja Laakso

Niinpä - ja juuri siksihän työmarkkinajärjestöjen on esitettävä mielipiteensä täysin työmarkkinoita (ei siis työmarkkinajärjestöjä yksistään) kaltoin kohtelevaan ja mahdollisesti lisäksi perustuslain vastaiseen lakiesitykseen sen käytettävissä olevilla laillisilla keinoilla eli esimerkiksi polittisilla lakoilla.

Olli Parviainen

Suomessa vallitsee kolmikantajärjestelmä. Kolmikanta tarkoittaa oikeasti kaksikantaa, jossa työmarkkinajärjestöt päättävät asiat keskenään ja kertovat Eduskunnalle lopputuloksen. Nyt Eduskunta meni kokeilemaan lainsäädäntövaltaa ilman kaksikannan lupaa ja kaikki ovat känkkäränkkänä.