Sunnuntai 26.5.2019

Tehy-lehti: Uusi laki toisi jopa 19 h -työpäivät ”työnantajan määräyksellä”

Luotu: 
27.9.2018 16:14
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    ”Laki mahdollistaisi työnantajan määräyksellä jaksotyössä 13–19 tunnin työpäivät”, Tehy-lehti kirjoittaa.
|

Hoitoalan ammattijärjestö Tehyn lehti kirjoittaa, että uusi työaikalaki merkitsisi jaksotyön käytön laajenemista. Työministeri Jari Lindström (sin.) esitteli tänään hallituksen esityksen uudeksi työaikalaiksi.

Tehy-lehden mukaan jaksotyö on työntekijälle työsuojelun näkökulmasta heikko työaikamuoto, sillä siinä vuorokautista tai viikottaista työaikaa ei säädellä, vaan säätely tehdään tasoittumisjaksojen ja lepoaikojen avulla.

”Laki mahdollistaisi työnantajan määräyksellä jaksotyössä 13–19 tunnin työpäivät”, Tehy-lehti kirjoittaa.

Uusi laki vaikuttaisi lehden mukaan myös ylityökorvauksiin, sillä ”tasoittumisjaksoilla, liukuvalla työajalla, työaikapankeilla ja joustotyöllä työnantaja voisi välttyä lisä- ja ylityökorvauksien maksulta”.

”Työntekijä joutuu joustamaan, kun työviikoista tulee epäsäännöllisiä, työaika voidaan sijoittaa kuudelle päivälle viikossa ja yötyötä teettää melko vapaasti”, kommentoi Tehyn edunvalvonta-asiantuntija Maija Wilskman jutussa.

Uuden työaikalain on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2020. Hallitus haluaa koota kaikki työ- ja virkasuhteet saman työaikalain alle, mutta toisaalta antaa tämän uuden lain sisällä runsaasti mahdollisuuksia työpaikkakohtaisiin sopimuksiin ja joustoihin.

”Työaikalain soveltamisala ja toisaalta soveltamisalapoikkeuksia koskevat säännökset olisivat pakottavaa oikeutta, eli niistä ei työmarkkinaosapuolet voi toisin työehtosopimuksella sopia”, työministeri Lindström kuvasi asiaa tänään tiedotustilaisuudessa.

Lue lisää: Suomalaisten työaika menossa uusiksi: ”Pakottavaa oikeutta” – työehtosopimus ei voi enää kävellä yli

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Päivi Rantanen

Jos tämä pitää paikkaansa ni riman alitus ja kunnolla. Tämä hallitus ei ole tehnyt yhtään mitään EI SIIS YHTÄÄN MITÄÄN HYVÄÄ!! Aivan pöyristynyt. Sanoin kesäkuussa, että lomien aikana hyviä ideoita keksitään taatusti ja oikeessa olin. Saihan se yksikin ideoita hiihtäessään. Ihmisellä ei ole mitään arvoa näiden silmissä. Sano ei näille kolmelle hallituspuolueelle ensi vaaleissa! #stopkyykytys #hallitusalas #viimeinenniitti ja #nytpalosevikasulake

Jukka Mattsson

Aika rajua luettavaa. Hallitus lisää kierroksia kun tietää että turpiin tulee joka tapauksessa.

PS: toisaalta hallitus ajaa AY järjestöjen valtaa alas mutta samaan aikaan kyykyttää työntekijöitä niin että ammattiliitot saavat uusia jäseniä. Ja nämä uudet jäsenet eivät tyydy enää edes kolmikanta neuvottelu tapaan. Peli kovenee ja Suomi kärsii.

Heidi Hide

Miten esimerkiksi yksinhuoltajan kuvitellaan selviävän tällaisesta järjestelystä? Miten järjestetään hoitopaikat? Vaikka hoitopaikat järjestyisi, miten tällaiset houtoajat vaikuttaisi lapsiin?
Eli yksinhuoltajat voi suoraan kiikuttaa lapset sossulaan huostaanotettaviksi, jos mielii töitä tehdä vaikka hoitoalalla?

Raimo Tulkki

On myönnettvä että siinä ministeriössä joka näitä sorvaa on todellisia miehiä virassa vaikka pitäisi olla että on "virkamiehiä".
Näillähän ei ole mitään menettävää ja saavat silittää nahkapään kaljua.

Arto Lähteelä

Suomessa työ halutaan keskittää entistä harvemmille.
Heidät näännytetään rankoilla työvuoroilla tai
Ylitöillä.
Samalla maassamme on 300 000 työtöntä.
Hyvinvointi valtio jakaisi työtä tasaisesti kaikille.
Tuleva työaika laki on yksi Sipilän hallituksen hyvinvointi valtion romutusta.

Harri Honkala

Kyllä alkaa kuolemanjohtavat työtapaturmat kasvamaan.Samalla saataa kuolla suuriosa kansaa erilaisiin räjähdys ja muihin onnetomuuksiin.Tieliikenne onnetomuudet kasvaisi myös rajusti.Sairasta touhua hallitukselta ja yrityksiltä.