Maanantai 22.7.2019

Alma-kysely: Uusi, laskeva luku vihreille – Maria Ohisalo uskoo kahteen teemaan

Luotu: 
27.9.2018 20:05
Päivitetty: 
27.9.2018 22:16
  • Kuva: Tiina Somerpuro
    Kuva
    Maria Ohisalo (kuvassa keskellä) uskoo vihreiden kahteen teemaan: ilmastonmuutoksen ja köyhyyden torjumiseen.
|

Faktakulma

Tutkimuksen on tehnyt Alma Median toimeksiannosta Tietoykkönen Oy. Haastattelut (1420 kappaletta) tehtiin monikanavaisesti puhelinhaastattelujen ja internetkyselyn yhdistelmänä 14.9.-27.9.2018.

Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Puoluekantansa ilmaisi 74,1% vastaajista eli 1052 henkilöä. Tutkimuksen virhemarginaali kaikkien vastaajien osalta (n=1420) on 2,6 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kannatusarvio-osiossa (n=1052) suurimman puolueen virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Oppositiopuolue vihreiden kannatuksen laskeva trendi jatkuu syyskuun Alma-kyselyssä. Vihreiden kannatus on laskenut edelliskuusta 0,8 prosenttiyksikköä ja syyskuun kannatuslukema on 12,3 prosenttia.

Touko Aallon sairausloman ajan vihreiden puheenjohtajan sijaisena toimiva Maria Ohisalo uskoo puolueensa kannatuksen laskusta huolimatta, että vaalien lähestyessä äänestäjät heräävät vihreiden kahden tärkeän teeman eli ilmastonmuutoksen ja köyhyyden torjuntaan.

”Uskon, että viime kesä on selkeästi ollut se käännekohta, jossa suomalaiset ovat alkaneet kantaa enemmän huolta esimerkiksi ilmastonmuutoksesta: että metsät palavat, ja toisaalta Itämeri saastuu, ja toisaalta hallituksen viimeisten kolmen ja puolen vuoden aikainen toiminta, jossa kaikista pienituloisimmilta ihmisiltä ja koulutuksesta on leikattu aika paljon. Uskon, että ihmiset ennen vaaleja ymmärtävät näiden asioiden tärkeyden”, Ohisalo kommentoi kyselytuloksia.

Vihreiden kyselytulos silti on edelleen parempi kuin eduskuntavaalien 2015 tulos, joka oli 8,5 prosenttia.

Alman syyskuun kannatusmittauksessa suurin oppositiopuolue sdp on edelleen vahvistanut asemaansa suurimpana puolueena. Se saa Alman kyselyssä 22,2 prosentin kannatuksen, kun edelliskuussa kannatus oli 21,9 prosenttia. Kokoomus on toisena 19,9 prosentilla ja keskusta kolmantena 15,1 prosentilla. Kokoomuksen kannatus on pysynyt muutaman kuukauden ajan käytännössä ennallaan, keskustan suunta on hieman alaspäin.

LUE MYÖS: Näkökulma: Rinne johtaa, mutta Orpo hengittää niskaan

Vasemmistoliiton kannatus on hieman noussut ja on syyskuussa 9,5 prosenttia. Perussuomalaisten kannatusluku on edelleen kahdeksan prosentin tietämillä.

Katso kaikki kannatuslukugrafiikat tämän jutun lopusta.

Kannatuslaskun ohella vihreiden ongelma on kannattajien epävarmuus. Puolueen kannattajista vain 31 prosenttia pitää varmana sitä, että äänestää vihreitä seuraavissa eduskuntavaaleissa. Vihreiden kannattajat ovat kaikkein epävarmimpia kannastaan. Melko varmojen osuus on 62 prosenttia. Varmimpia kannastaan ovat kokoomuksen, keskustan, rkp:n ja kristillisdemokraattien kannattajat: heistä 55 prosenttia on varma äänestävänsä mainitsemaansa puoluetta ensi kevään eduskuntavaaleissa.

”Yleisestihän vihreillä on aika usein ollut sitä, että ihmiset ovat tietyllä tavalla epävarmoja. On ne puolueet, joilla on hyvin vahvat, selkeät äänestäjäkunnat. Kyse on siitä, että mitä lähemmäs vaaleja mennään, että pystytään vakuuttamaan, että se meidän viesti on tärkein”, Ohisalo sanoo.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on useaan otteeseen puhunut julkisuudessa punavihreän hallituksen puolesta. Ohisalo ei suoraan lähde mukaan Anderssonin ajatukseen, muttei sitä tyrmääkään.

”Me lähdetään mielellään hallitusyhteistyöhön kaikkien niiden puolueiden kanssa, jotka allekirjoittavat meidän tavoitteet ilmastonmuutoksen ja köyhyyden torjunnasta”, Ohisalo sanoo.

”Se ratkaisee tosi paljon, kuka on hallitustunnustelijan roolissa ja millaiset kysymykset sieltä tulee.”

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ilmoitti aiemmin tässä kuussa jäävänsä sairauslomalle työuupumuksen takia. Aalto on ollut useiden kohujen keskellä puheenjohtajuutensa aikana. Ohisalo ei osaa sanoa, milloin Aalto palaa töihin.

Puolueiden kannatukset:

 

 

Edelliset Alma-kyselyn tulokset:

Elokuu: Antti Rinne alkaa näyttää jo pääministeriltä – sdp otti kaulan

Kesäkuu: Kokoomus aivan SDP:n kannoilla – Onko keskustan kannatusalho nyt nähty?

Toukokuu: SDP:n nousu taittui, silti yhä ykkösenä – keskusta historiallisen alhaalla

Faktakulma

Tutkimuksen on tehnyt Alma Median toimeksiannosta Tietoykkönen Oy. Haastattelut (1420 kappaletta) tehtiin monikanavaisesti puhelinhaastattelujen ja internetkyselyn yhdistelmänä 14.9.-27.9.2018.

Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Puoluekantansa ilmaisi 74,1% vastaajista eli 1052 henkilöä. Tutkimuksen virhemarginaali kaikkien vastaajien osalta (n=1420) on 2,6 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kannatusarvio-osiossa (n=1052) suurimman puolueen virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Minä myös tunnen suurta antipatiaa Kepua ja Vihreitä kohtaan ja voin perusteella pääpiirteissään miksi:

Kepu on hallinnut energiapolitiikkaammme aivan liian pitkään ja johdollaan estänyt energiasektorin järkiperäistymisen ydinvoiman ja maakaasun liikennekäytön suuntaan. Osin myös koko maan liikenneinfran kehittämättömyyteen ja yksipuolistamiseen. Esimerkiksi vesiliikenne infra sisävesillä on lähes täysin laiminlyöty.

Kepu edustaa monissa yhteiskunnallisissa asioissa kieltolakihenkeä, mitä minä monen mantereen ja maan asuneena en voi ymmärtää kun on ylivoimaista näyttöä maailmalta että liberaali linja esimerkiksi alkoholin suhteen tuottaa aina paremmat tulokset.
Kepu on myös käsittääkseni pääsyyllisiä kaupan duopoliin ja "Valio" tapaiseen järjestelyyn. On laiminlyöty maatalouden ja metsätalouden suuret muutostarpeet ja keskitytty vain vinkumaa tuki, tukia, tukia. Tuossa siis ihan pääotteita vaan miksi Kepulla on aivan liian paljon valtaa ja kaikista muista teollisuusmaista poiketen, äänestäjiä.

Vihreisiin pätee osittain smata seikat mutta erityisesti erittäin vastuuton ja vahingollinen ilmasto-ja luontopolitiikka. Aivan kuin kukaan heistä ei olisi metsää koskaan nähnytkään. Vihreiden ilmasto ja energiatavoitteet ovat aiheuttaneet valtakunnalle suurta taloudellista tappiota sekä itseasiassa ilman, luonnon ja vesien pilaantumista. Sen saa kun elää ja esittää ajatuksia kaikki elimet tukevasti ilmassa.
Vihreiden muustakin politiikasta puuttuu täysin ote pieneenkään realismiin.

Siionäpä alkuperusteet miksi vihreitä ei myöskään yli 5% pitäisi olla, eikä juurikaan muualla paitsi syntymämaassaan ja Suomessa ole.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #5

Onhan se hyvä että ees joku vastaa vaikkei hän jolta kysytään. En osaa vastata pitääkö nuo väitteenne keskustan osalta paikkansa, kun ottaa huomioon että että keskusta ei ole joka hallituksessa ollut eikä ole kokoajan noita liikenne ja teollisuusministeriöitä hallinnut uskoisin ettei se ole vain keskustan aikaansaannosta nämä mainitsemasi "ongelmat"

Vihreiden puolesta voisin sanoa että alle 10% kannatuksella oleva puolue ei edes suomen "konsensus"hakuisisssa hallituksissa ole kyennyt noihin mainitsemiisi asioihin ja jos olisikin se syy olisi kyllä isompien puolueiden kun ovat antaneet pienen "lilliputin" tällaista tehdä.

Muutenkin aika kapea ja lyhytkestoisen ajanjakson perusteella tunnet tätä antipatiaa näitä puolueita kohtaan. Esim Maalaisliitto/Keskustapuoluetta kun katsoo koko itsenäisen historian perspektiivistä ja katsoo mihin on 100v päästy niin ei se hirveän huono saldo ole.

Tapio Lehtimäki

Ja marginaaliin Vihreät ehdottomasti kuuluvatkin. Sitäkin parempi olisi, jos päätyisivät pysyvästi kanveesiin.

Mitä ilmastoon tulee - tehtiinpä Suomessa mitä tahansa ilmastonmuutoksen torjumiseksi, vaikutus on suunnilleen sama kuin hyttysen kusella valtameressä.

Köyhyys puolestaan on pelkästään lisääntynyt Vihreiden toimien ansiosta. Lyömällä hartaasti kapuloita metsätalouden, turvebisneksen ja kumipyörillä kulkevan liikennöinnin rattaisiin ei ainakaan synnytetä uusia työpaikkoja.

Petri Hämäläinen

Vihreät lähtevät valheella eduskuntavaaleihin.

Itämeren ongelmat eivät johdu ilmastonmuutoksesta vaan ravinnekuormituksen aiheuttamasta rehevöitymisestä ja happikadosta.

Missä kolmas keihäänkärki eli pakolaiset? Eivätkö pakolaiset enää olekaan kantaväestöä parempia ihmisiä ja heidän ”ihmisoikeudet” kantaväestön ulottumattomissa?

Mikko Toivonen

Jo 1400 luvulta ennen minkään valtakunnan teollista aikaa on tarkkoja kirjoituksia ja kuvauksista mahdottoman paksuista levälautoista Gotlannin etelämaisemissa. Niin paksua että silloiset purjelaivat meinasivat pysähtyä siihen.

Levällä ei siis todellakaan ole mitään tekoa ilmastonmuutoksen kanssa vaan satunnaisesti kiertävien leville suotuisten olosuhteiden syntymisestä.

Ja jos joltain on unohtunut niin juurikin levät tuottivat sen meille tarvittavan happimäärän maapallon ilmakehään.

Todellista ilman pilaamista vastaan taistellaan aivan toisin keinoin kuin esimerkiksi Vihreät ja Kepu esittävät. Kepulaisillekin olisi kyllä syytä joskus olla lukematta omien järjestöjensä tuottamia tilastoja vaan marssia sinne metsäänsä toteamaan että ellei se ole avokaadettu hiljattain niin pääosion siellä ei juurikaan hiiltä ole sidoksissa vaan harvaa oksaista riukua. Talousmetsäksi kutsuttua. Onneksi ei sentään ihan koko metsäalalta.

Petri Hämäläinen

Komppaan Toivosta talousmetsäasiassa.

Lannoitetusta ja ojitetusta metsästä saadaan liian nopeasti kasvanutta roskapuuta. Ei kelpaa edes ikkunan pokiksi. Menee selluksi eli tuotteeksi jonka jalostusaste on säälittävän alhainen (kehitysmaatasoa).

Suomesta ja suomalaisesta metsästä voitaisiin pienellä vaivalla muokata biodiversiteetin mallimaa.

Ympäristöpuolue Vihreät ei puhu tästä lainkaan.

Ilkka Paananen
Vastaus kommenttiin #15

Kyllä lannoiitetuista metsistä saadaan riittävän hyvälaatuista poka ja karmipuuta. Olen ollut hyvin läheltä seuraamassa tätä toimialaa. Suurimman uhkan laadulle aiheuttavat Itä-Karjalasta ja Koillis-Suomesta kaadetut raudalla kyllästetyt tukkipuut. Selllukattilaan ei ajeta merkittävissä määrin tukkipuuta. Poikkeiksena tietenkin myrskyjen tuhoamat puut. Olen kyllä samaa mieltä, että hitaasti kasvanut tiukkasyine mänty on vähissä kuin myös pitkälle osaava puusepänteollisuus.

Jouko Kauppinen

Yleensä hallituspuolueet kärsivät kannatuksensa laskusta, se on ollut pelin henki aina ennenkin. Kokoomus on hyvin säilyttänyt paikkansa, oli sitten hallituksessa tai ei, mutta jatko näyttää mutkikkaalta jos Rinteestä tulee pääministeri, siinäkin tapauksessa kokoomus olisi hallituksen avainpuolue.
On helppoa laittaa kaikki keskustan syyksi vaikka talous on kasvanut ennätysvauhtia, niin vasemmiston mielestä keskusta on tehnyt kaiken väärin. Vasemmiston ja vihreiden esiintyminen vaikuttaa omituiselta koska heillä ei ole mitään parempaa mallia esitettävänään.

Esko Riikonen

Ilmastonmuutoksen ja köyhyyden torjunta tarkoittavat sitä, että valtion menoja on lisättävä. Taktiikka sama kuin SDP:n Rinteellä. Ilmastomuutoksen nimissä on ihmisten elämää kurjistettava, asetettava teollisuudelle uusia tiukkoja vaatimuksia. Saadan firmat siirtymään Aasiaan. Ja siellä onkin sitten hyvä tuprutella.
Köyhyyden torjunta tarkoittaa rahan jakamista joka suuntaan.

Tosiasia on se, että vihreiden ilmasto-, talous- ja teollisuuspolitiikka johtaa Suomen ennennäkemättömään kurjuuteen. Suomen osuus maapallon väestöstä on noin 0,08%. Koko maailmaa emme pysty pelastamaan ja ottamaan kaikkia turvapaikan haun perusteella tänne tulevia elätykseen.

Mikko Toivonen

Tuo tuotanto tai ns. savupiipputeollisuuden poisajaminen ylisäätelyllä pragmaattisen korjaamisen sijasta mitä esimerkiksi selluteollisuus teki 70 luvun aikana on vahinko, mikä tulee vielä kovana tulevia sukupolvia vastaan.

Voidaan nimittäin melkoisellä yleispätevyydellä sanoa, että jokaisella todella itsenäisellä ja hyvin menestyneellä maalla on suuri teollisuuspohja ja ennenkaikkea opman energiantuotannon ylijäämä. Joko omilla energiamateriaaleilla tai muuten ilmastohyväksyttävästi rakennettuna 24/7 voimantuotantoon.
Samoin teollisuutta mikä osaa jalostaa tuotteensa korkeammalle eikä tuota ns. hukkaa 0 tason jalostusarvolla tavalla tai toisella poltettavaksi.
Esimekiksi kaikesta puumateriaalista voitaisiin haluttaessa jalostaa jotain muuta kuin hiilidioksidia ja pienhiukkasia jossain suuressa tai pienessä kattilassa.
Jos ei muuta mallia tile mieleen niin voi vilkaista miten puuta käytetään Japanissa.

Petri Hämäläinen

Mikä on Keskustan ja Vihreiden sielunyhteys? Miksi Vihreät eivät hyökkää maatalouden päästöjen ja talousmetsien puolustajien eli Kepun kimppuun?

Onko syy sama vanha eli Vihreät saivat ympäristöministeriön ja Kepu maa- ja metsätalousministeriön kärkipaikat?

Ilkka Paananen

Minäkin ihmettelen, mikä on kokoomuksen ja demareiden sielun yhteys. Ei ole auennut minulle kun rationaalisesti ajatelen ja maailmaa paljon kiertäneenä minuata pitäisi olla suhteellisen vähän yhteistä tarttumapintaa noilla kahdella.

Mikko Toivonen

Kokoomuksella ja demareilla on hyvinkin konkreettinen sielunyhteys,
Voisi kuvata, että ne ovat kuin lauma apinoita, jotka asuvat samassa puussa. Korkeammalla asuvat ja tuoreimmat hedelmät ja lehdet syövät ovat röyhkeimmät, vahvimmat ja syövät ensin ja saman heimon alemmaksi jääneet, jämät!