Maanantai 22.7.2019

Näkökulma: Rinne johtaa, Orpo hengittää niskaan

Luotu: 
27.9.2018 20:16
Päivitetty: 
27.9.2018 22:13
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    Kisa seuraavasta pääministerin salkusta näyttää yhä enemmän SDP:n Antti Rinteen ja kokoomuksen Petteri Orpon väliseltä.
|

Tadaa! Sdp:n kannatus on noussut 0,3 prosenttiyksikköä! Ja kokoomuksen 0,1 prosenttiyksikköä!

Näitä otsikoita vedetään kuukausittain eri medioiden puoluekannatuskyselyistä - kuten tämänkertaisesta Alman kyselystä, jossa kysyttiin ”mitä puoluetta tai ryhmittymää äänestäisit, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin juuri nyt”.

Harvemmin toimittajat kuitenkaan muistavat alleviivata tämänkin kyselyn tehneen Tietoykkönen Oy:n tilastohuomautusta, että kyselyn virhemarginaali on peräti 2,6 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisäksi Tietoykkönen erikseen toteaa, että ”edellisestä tutkimusjaksosta (elokuu 2018) puolueiden välisissä voimasuhteissa ei ole tapahtunut tilastollisesti merkittäviä muutoksia”.

Eli oikeassa syksyisessä ulkoilmaelämässä Alman kyselyn ykkösten SDP:n (22,2 %) ja kokoomuksen (19,9 %) voimasuhteet voivat - periaatteessa, nippanappa - olla keskenään miten päin tahansa.

Mutta se ei estä mediaa ylianalysoimasta yksittäisten prosenttiyksikkömuutosten järisyttävää merkitystä suomalaisen politiikan tapahtumakartalla, kun Mähösen Seppo ei juuri tällä kertaa ehtinyt vastata puhelimeen, sillä hän oli kalastamassa Sapsojärvellä.

Vaan on näillä kannatusgallupkyselyillä oikeastikin merkitystä: ne kertovat puoluekannatusten laajemmasta mittakaavasta - enemmän kuin yksittäisten prosenttiyksiköiden muutoksista.

Esimerkiksi Alman kyselyiden aikasarja kertookin lahjomattomasti, että SDP on edelleen ja pitkäaikaisesti Suomen suosituin puolue ja näillä näkymin matkalla eduskuntavaalivoittoon.

Mutta toki eri asia on se, että erillisten pääministerikyselyjen perusteella paitsi kokonaisuudessaan suomalaiset myös demareiden oma kenttäväki kyseenalaistaa SDP:n puheenjohtajan Antti ”kröhömkröhöm” Rinteen pätevyyden ja pärjäämisen pääministerinä.

Sen sijaan kannatuskakkosen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on kyselyiden mukaan paitsi Suomen seksikkäin poliitikko myös kansan suosikki pääministeriksi.

Siksi jo nyt, eli aivan liian aikaisin, alkaneet puheenjohtajatentit ovat ratkaisevia huhtikuun eduskuntavaalien lopputuloksen kannalta. Kumpi pärjää paremmin: Orpo vai Rinne?

Etukäteisvalttikortti on Orpolla.

Alman kyselyssä pääministeripuolue keskusta jatkaa alamäkeä. Miinusmerkkiä vuoden 2015 eduskuntavaaleihin on kertynyt jo kuusi prosenttiyksikköä.

Se on paljon.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on perustellut syyksi pääministeri- ja hallituspuoluevastuusta. Se pitää paikkaansa: Sipilän politiikka on koko vaalikauden ajan potkinut peruskepulaisia nivusiin, eikä siinä muutamat kriisipaketit kroonisesti tappiollisesti maanviljelijöille auta.

Sen sijaan kokoomuksen äänestäjät ovat lähtökohtaisesti sitä mieltä, että köyhien ja työttömien kyykyttäminen vaikkapa lomarahaleikkausten ja aktiivimallin muodossa on ihan helt okej, joten kokoomuksen ja keskustan kannatuksen ero on Alman kyselyssä jo neljä prosenttiyksikköä.

Se on paljon.

Myös vihreät jatkavat laskuaan. Puolueen tilanne onkin tällä hetkellä kaoottinen ja semikatastrofaalinen.

Entinen wannabe-pääministeripuolue mittautti vuosi sitten 17,8 prosentin kannatuksen, nyt Alman tulos näyttää vain 12,3 prosenttia. Sekin toki on enemmän kuin vihreiden taannoiset vaalitulokset, mutta historiallinen kannatusnousu on tuhoutunut nyt uupumuksen takia sairauslomalla olevan puheenjohtaja Touko Aallon lyhyellä kaudella.

Alman haastattelussa vihreiden vt. puheenjohtaja Maria Ohisalo uskoo ilmastonmuutosagendan siivittävän vihreät takaisin nousu-uralle.

Nojuuei.

Lue lisää: Alma-kysely: Uusi, laskeva luku vihreille – Maria Ohisalo uskoo kahteen teemaan

Sen sijaan vihreitä kohden eduskuntavaalikamppailua luotsaavan Ohisalon kannattaisi puhua ja puhutella köyhyydestä, eriarvoistumisesta ja ”hallituksen rikkaita suosivasta politiikasta” - sen köyhyystutkija Ohisalo osaa enemmän kuin likiperinteiset omat taskunsa.

Vaan mitäs muista puolueista?

Toistensa vastakohdat vasemmistoliitto ja perussuomalaiset kinastelevat viidenneksi suosituimman puolueen paikasta, mutta persut voivat yllättää - jälleen kerran, tosin ilman Soinin Hillotolppa-Timppaa - kevään vaaleissa.

Sen sijaan Soinin Hillotolppa-Timpan sininen tulevaisuus rämpii edelleen samoissa kannatusluvuissa ryhmän ”muut” kanssa.

Silti Soinin siniset onnistuivat 2,5 prosentin kannatuksellaan aiheuttamaan tällä viikolla hallituskriisin.

Sitä kutsutaan edustukselliseksi demokratiaksi.

Kirjoittaja on Iltalehden politiikan toimittaja.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo-Juha Pietikäinen

Illan TV1:n A-talk keskustelu meni odotuksia heikommin ohjelman juontajaa myöten.

Miksi juontaja antoi Soinin luottamusäänestyksen väittelyyn liikaa aikaa, joka vei ajan pois sitten monilta eduskunnassa edessä olevilta asioilta

Juha Sipilä on rasittuneen näköinen ja.

Antti Rinne ja SDP fuskaa talousasioissa . Seuraaavalla hallituksella on vähintään yhtä suuri taloussaneeraus edessä kuin nykyisellä hallituksella on.

Petteri Orpo uskoi vielä soten enenemiseen eduskunnassa, minä olisi niinkään varma.
Oikaisi Antti Rinnettä tosin osuvasti parikin kertaa.

Vihreitten edustaja selvisi Touko Aaltoa paremmin ohjelmassa

Pentti Westerholm

A-Talkissa Antti Rinne virnuili kuin pikkupoika piaparipurkin kimpussa.Vakuuttavako ehdokas pääministeriksi?.Sipilälle kehut ainoa henkilö kuka puhui rehellisesti miltä asiat näyttävät nyt.Orpolla oli enemmän uskoa ja Ohisalo muuten vain mukana.

Risto Mäkinen

On se säälittävää kun oppositio ei voi tunnustaa, että tämä hallitus on saanut valtiontalouden taas jaloilleen ja Suomen luottokeloisuuden säilymään korkeana. Ei voida tunnustaa niitä 130 000 uutta työpaikkaa. Eikö nämä uudet työpaikkojen saajat olekaan kilvan juosseet SAK:n liittojen jäseniksi. Onko uusien työpaikkojen luojat pienyrittäjät niitä "piruja2 joiden toimintaedellytyksiä ei voida yhtään helpottaa. Jotenkin Rinne vain saarnaa pienyrittäjille oikeusavusta irtisanomistilanteissa. Säälittävää entiseltä SAK:n juristilta. Eikö kansa näe läpi minkä urotyön tämä hallitus on tehnyt. Senkö Rinne haluaa nyt tuhota kuten Trump Obaman aikaansaannokset ?