Sunnuntai 26.5.2019

Venäjä-tutkija Ylelle: ”Saaristossanne näyttää olevan paikka, jonne Venäjä voisi lähettää erikoisjoukkoja”

Luotu: 
30.9.2018 10:28
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev tyrmäsi Suomen-vierailullaan täysin pelot siitä, että Airiston Helmen omistamia maita käytettäisiin millään tavoin sotilaallisiin tarkoituksiin.
|

Pitkään Venäjää seurannut Institute of International Affairs Praguen tutkija ja New Yorkin yliopiston entinen professori Mark Galeotti arvioi, että venäläisillä on käynnissä Turun saaristossa ”monitoimioperaatio”, jonka tavoitteet ovat sekä taloudellisia että sotilaallisia. 

”Maa-alueet antavat tietyn toimintavapauden. Saaristossanne näyttää olevan nyt paikka, jonne Venäjä voisi halutessaan lähettää erikoisjoukkoja”, hän kommentoi Ylen haastattelussa.

Galeotti muistuttaa demilitarisoidun Ahvenanmaan läheisyydestä ja tonttien sijainnista strategisesti tärkeiden meriväylien läheisyydessä.

”Alueella on nähty siviilitroolareita, joissa on ollut epäilyttävän paljon sähköteknisiä varusteita.”

Keskusrikospoliisi tutkii laajaa talousrikosjuttua, jonka tiimoilta tehtiin suuroperaatio Turun saaristossa. Tutkinta on vahvasti liitetty Airiston Helmi -yhtiöön, mutta poliisi ei esitutkintalain vuoksi voi paljastaa tutkinnan kohteena olevan yrityksen nimeä.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev tyrmäsi Suomen-vierailullaan täysin pelot siitä, että Airiston Helmen omistamia maita käytettäisiin millään tavoin sotilaallisiin tarkoituksiin. 

Lue lisää:

Medvedev Airiston Helmi -huolista: ”Kenen sairaassa mielessä tällainen ajatus voi syntyä?”

Suojelupoliisi mukaan Airiston suuroperaation tutkintaan – selvittää kytköstä valtion turvallisuuteen

Yle: Poliisiylijohtaja sanoi ääneen ”Airiston Helmi” – vaikeni tv-kameroille

Sauli Niinistö Airiston Helmestä jo 2015: ”Tulen vähän kyselemään sen perään”

Airiston Helmi erityisseurannassa jo vuosia – Suomen valtionjohdon huoli: Vihreitä miehiä saatettaisiin majoittaa Turun saaristossa

 

 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Aaltonen

Eihän Turunsaaristos mittään tapahdu, Dimitrihän vakuutti Sipilän ja hän oli samaa mieltä, jatketaan vai tätä samaa Keskusta / Kokoomus politiikkaa missä kaikki mikä mahdollista myydään ulkomaille,eix nää pojat ollu myymässä Suomen järviäkin ulos.

Erkki Malinen

Eiköhän vielä löytys jostainpäin maalimaa jokin eläkeläis professori kommentoimaan ja pelottelemaan meitä venäläisten hyökkäyksestä. Tämäkin jenkki lienee demokraatti, valihtihan venäläiset niitten presitentinkin.

Raimo Hakala

Onhan noita samanlaisia paikkoja muillakin suurvalloilla ympäri maailmaa mutta ne ovat vain hyväntekeväisyyttä varten? Ja mitä tulee tuohon jatkuvaan sotimiseen ja sillä pelotteluun sillä täytyy tienata pirusti jonkun tahon. Ja näyttäisi taas siltä, että kansatkin ovat valmiita sotimaan kun eivät ole länsimaissa kokeneet sotaa yli 70 vuoteen. Ja talous sakkaa. Ilmailu termillä sanottuna. Onhan sillä sodalla myös työllistävä vaikutus sekä varustautumisen, sodan että jälleenrakentamisen aikoina. Vastapainona inhimilliset kärsimykset ja ihmisoikeusrikokset. Ihmisoikeusrikokset joita on jo näin rauhan aikanakin. Kannattaisiko miettiä, että miksi niitä tehdään?

Sami Finnilä

Vai noin se tutkija meinaa.
Jossain varmaan on sitten sellainenkin paikka jonne venäjä ei voisi halutessaan erikoisjoukkoja lähettää, tietäskö vaikkapa tää tutkija tai joku muu missä..? Minkähän takia nämä uutisoinnit vaikuttaa tarkoitushakuisilta..

Mikko Toivonen

Galeotti tekee tyylipuhtaan potentiaali analyysin mikä on asiaosiltaan täysin oikein.
Poliittiselta osaltaan se, kuten mikä tahansa asia Venäjän kanssa ei ole ennustettavissa, mutta kuvatunkin lainen käyttö mahdollista, jos maailmanpyrä siihen suuntaan kulkisi.
Toivotaan ettei kulje ja toivoessamme tehkäämme tarvittavat toimet kaksoiskäyttöpotentiaalin vähentämiseksi pienimpään mahdolliseen

Keijo Lindgren

Amerikkalainen näkemys ja niitä riittää.
Biden kertoi Ruotsille että venäläiset ovat tulossa Gotlantiin ja Ruotsi kuuliaisesti siirsi yhden panssarivaunun Gotlantiin tosin ilman ammuksia sekä lisäksi muutamia sotilaita jotka eivät saa harjoitella ampumista paikanpäällä.

Pentti Westerholm

Ihmeteltävän paljon on myös leiri - ja majoitustiloja venäläiset ostaneet itä suomesta.Osa niistä ollut vuosikausia vajaakäytössä tai käyttämättä kokonaan.Helposti majoittaa näihin kohteisiin(3000-4000) henkilöä.(Prikaati )
Heidän osto innokkuus näihin kohteisiin ei ole tavanomaista bisnestä ,mitä sitten lieneen?
Jospa ne onkin niitä Fobia ostoksia?