Maanantai 20.5.2019

Uusi riita repesi Juha Sipilän puheista: ”En tunnista keskustan puheenjohtajaa väitteistä, joita vihreät levittävät”

Luotu: 
30.9.2018 18:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Keskustan ja vihreiden riita sai alkunsa kansanedustaja Emma Karin (vihr) perjantaina Vaaravyöhyke-mielenilmauksessa pitämästä puheesta.
|

Keskustan ja vihreiden edustajat ovat sunnuntaina käyneet sosiaalisessa mediassa sanasotaa pääministeri Juha Sipilän ja vihreiden kansanedustajan Emma Karin puheista. 

Riita sai alkunsa Karin perjantaina Vaaravyöhyke-mielenilmauksessa pitämästä puheesta.

”Pääministeri Sipilä sanoi, että häntä iljettää, häntä iljettää se, että tästä asiasta on noussut tällainen poru. Iljettää”, Kari sanoi.

Keskustan varakansanedustaja Mikko Kärnä nosti asian esiin jo lauantaina ja syytti Karia valehtelusta.

”Kari kiihotti kannattajiaan julkisesti ja väitti pääministeri Sipilän sanoneen, että ulkoministeri Soinin toiminnasta noussut kohu iljettäisi häntä. Väite on yksiselitteinen vale ja sen voi jokainen itse todeta katsomalla viime viikon A-studion lähetyksen, jossa Sipilä oli keskustelemassa”, Kärnä sanoi tiedotteessaan.

Hän viittaa torstain A-studioon, jossa Sipilä vastasi Touko Aallon sairausloman ajan vihreiden puheenjohtajan sijaisena toimivalle Maria Ohisalolle. Ohisalo sanoi hallituksen polkevan naisten oikeuksia politiikallaan.

”Nämä on kovia väitteitä. Toivoisin, että tämä tässä poliittisessa keskustelukulttuurissa muuttuu. Että me syötämme toisille arvot suuhun ja päähän, ja sydämeen. Näin ei saa tehdä. Eli missään tapauksessa minkään päätöksen taustalla ei ikinä ole ollut naisten oikeuksien polkeminen. Ei takuulla ole nyt, ollut, eikä tästä eteenpäinkään. Tämä on se, joka tekee politiikasta vähän iljettävää”, Sipilä sanoi.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen totesi sunnuntaina, ettei tunnista Sipilää vihreiden puheista.

”En tunnista keskustan puheenjohtajaa väitteistä, joita vihreät levittävät. Sosiaalinen media on vuorovaikutuskanava. Olisi kohtuullista, että itse esittämäänsä väitteeseen tulleisiin kysymyksiin vastattaisiin. Muuten syntyy mielikuva mustamaalauksesta. Ei hyvä ollenkaan”, hän tviittasi.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

 

 

Vihreistä kohua on kommentoinut eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviainen.

”Pointti on tullut varsin selväksi. Keskustassa, kokoomuksessa ja eräiden toimittajien ym kesken ei nyt siis pidetä siitä miten Sipilän käyttämää yhtä sanaa on jatkoyhteyksissä käytetty. Palautteen voinee todeta vastaanotetuksi”, hän vastasi Kärnälle Twitterissä.

”Toivoisin ehkä vastaavan laajuista semanttista analyysiä myös muun muassa eduskunnan täysistuntojen keskusteluista ja muidenkin sanomisista jatkossa, yli puoluerajojen. Se on varmasti erittäin opettavaista”, hän jatkaa.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

 

 

 

 

Vihreiden kansanedustajan Ville Niinistön mukaan Sipilä on itse altistanut itsensä arvostelulle.

”Sipilä puhuu aidan seipäistä mieluummin kuin itse asiasta. Jos hänestä ensin on ”iljettävää”, että kokoomus spinnaa, ja sitten on ”iljettävää” arvojen suuhun laittamista kritisoida hallituksen leikkausten tasa-arvoseurauksia, on hän altistanut kyllä ihan itse itsensä kritiikille.”

Niinistö sanoo myös toivovansa, että kokoomus ja keskusta palaisivat puhumaan ”itse asiasta”.

”Miten he vastaavat kritiikkiin hallituksen politiikan vaikutuksista naisten asemaan? Tätä Kari varmasti myös tarkoitti. Nyt he tekonärkästyvät, eikä puhuta vieläkään itse asiasta.”

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

 

 

Juha Sipilä ja Emma Kari eivät ole kommentoineet asiaa mitenkään viikonloppuna.

Aikaisemmin viikolla Sipilän sanomisista riitelivät keskusta ja kokoomus. Kiista liittyi pääministerin antamaan lausuntoon ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamusäänestyksen alla. Keskustan eduskuntaryhmä käsitteli asiaa kokouksessaan tiistaina.

Lue lisää:

Näkökulma: Koirat haukkuu, Sipilän karavaani kulkee

Keskustan Kaikkoselta suora kuitti kokoomuksen ”anteeksipyynnöstä”

Kokoomuslainen vastaa Juha Sipilälle: ”Kuului myös kostolla uhkailua ja tytöttelyä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kasvio

Mitä merkitystä on arvoilla, joita hoetaan sanoissa mutta jotka eivät ohjaa ihmisten todellista käyttäytymistä? Kristillisessä perinteessä ilmiötä on totuttu kutsumaan farisealaisuudeksi.

Nyt tunteita nostattaneessa tapauksessa hallituksen johto on loukkaantunut kansalaisille, jotka epäilevät hallituksen sitoutumista naisten oikeuksien puolustamiseen. Vain vähän aiemmin hallituksen johto on kuitenkin päättänyt antaa näitä oikeuksia vastaan aktiivisesti kampanjoivan ministerin jatkaa virassaan.

Joku voisi pitää tällaista sanojen ja tekojen välistä ristiriitaa pääministerin sanoja käyttäen ”vähän iljettävänä”.

Juha Salmi

Viime hallituksen sisäministerin puheet eivät vihreissä eikä vasemmassa siivessä aiheuttaneet mitään ongelmia, jopa hallitusohjelmaan sai kirjoittaa nykyistä tilanetta vastustavia suuntaviivoja. Nykyiset puheet ovat toista mitä olivat vihreiden teot viime hallituksessa. Ehkä toisille vain sallitaan enemmän ristiriitaa puheiden ja tekojen välille kuin toisille.

Jaakko Aalto

"Ehkä toisille vain sallitaan enemmän ristiriitaa puheiden ja tekojen välille kuin toisille".

Eikös tuo ole suorastaan normikäytäntö.
Teillä on puheiden ja tekojen välinen ristiriitä.
Me olemme joustavia.

Tai Ville Niinistön sanoin:
Te valehtelette.
Meidän puheissamme on pieniä inhimillisiä epätarkkuuksia.

Markku Koivisto

"Ohisalo sanoi hallituksen polkevan naisten oikeuksia politiikallaan."
Ville Niinistö voisi -asiapoliitikko kun väittää olevansa- kertoa, miten esitetyn väitteen mukaisesti naisten oikeuksia on poljettu. Kansanedustajana hän varmaan tietää, ettei mitenkään. Sipilä tähän puheenvuorossaan välittömästi vastasi, muidenkin hallituspuolueiden puolesta.
Soinin tähän asiaan ilmeisesti liittyvä menettely oli mielestäni tuomittavaa, mutta kuka hyvänsä täysjärkinen sen ymmärtää, ettei yhden tai kenties useammankaan henkilökkohtainen mielipide uhkaa vähimmässäkään määrin naisten oikeuksia eikä asemaa.

Juhani Kleemola

Nuorilla vihreillä poliitikoilla näytää olevan suuremman luokan paniikki. Puoluejohtaja on hermolomalla. Lainsäädäntösihteeri poliisitutkinnassa. Kansanedustaja jäänyt kiinni luottamusaseman väärinkäytöstä ja rahaveivaamisesta.

Nyt kun vaalien lähestyessä gallup-luvut ovat mollissa, on otettu käyttöön ihmisjoukkojen edessä pidetty puhe, missä selvästi valehdeltiin mitä pääministeri on sanonut. On tällaiselle toiminnalle kuvauskin: populistinen kansankiihotus. Sekin oli kuultavissa videolta: kun edustaja Kari sai kiljuttua valheensa, niin puhetta kuunnellut kansanjoukko aloitti raivokkaan mölinän.

Tätä seuratessa jopa Suomi Ensin-porukka vaikuttaa sivistyneeltä.

Pentti Westerholm

Politiikkaan on tullut mukaan voimakas tarkoituksellinen väärinymmärys.Tällä ymmärryksellä oppositio yrittää ratsastaa vaalivoittoon.Toivottavasti suomalaiset huomaavat tämän Asuuhan meillä maailman onnellisin kansa.Tuskin nämä onnelliset ovat oppositiosta.Koska heidän mielestään hallitus alistaa ja kiusaa heitä koko ajan.

Tuomo Niemelä

Kyllähän pääministerin pitää A-studiossakin vierailla. Mutta näin muun median välityksellä koottuna tulee vaikutelma että hän antaa vetää itsensä tyhjänpäiväisiin väittelyihin. "Et voi voittaa väittelyä idioottien kanssa, he eivät ikinä järkiinny vaan vetävät sinut lopulta mutaan omalle tasolleen".

Kaarina Leinonen

# 10 . Mitkähän ovat ne perusteet joilla väität suomalaisten olevan maailman onnellisin
kansa, ne ihan omatekoiset perusteet? Kerroppa meille kaikille.
Sehän on aivan eri asia mitä maailma Suomen ulkopuolelta antaa ko. asiasta
"pisteitä". Mielenkiintoista !

Ilkka Paananen

#14 Ei ainakaan Vihreitten opeilla onnellisuuden summa Suomessa lisäänny. Jos se marginaaliryhmä tulee iduista ja tuulivoimasta onnelliseksi niin väitän että kaksinkertainen on pahoinvoinnin määrä lopulla porukalla. Aivan päätöntä piiperröstä.