Torstai 18.7.2019

SAK:n Eloranta aamu-tv:ssä: Sipilän hallitus rikkoo kikyä itse – jo toista kertaa

Luotu: 
1.10.2018 08:09
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Jarkko Elorannan mukaan kiky-sopimuksessa oli henki ja kirjaus siitä, että jatkossa työlainsäädäntö valmistellaan kolmikantaisesti, mutta hallituksen uusimman lakihankkeen osalta näin ei ole tapahtunut.
|

Keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi tänään Ylen aamu-tv:ssä, että Juha Sipilän (kesk) hallituksen kaavailema, henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä helpottava lainsäädäntö on kilpailukykysopimuksen eli kikyn vastainen. Elorannan mukaan hallitus rikkoo itse kikyä nyt toista kertaa.

”[Tällä hallituskaudella] on tehty kilpailukykysopimus ja sillä pyrittiin työmarkkinoiden tilanne rauhoittamaan. Mutta senkin jälkeen hallitus on leikannut vaikkapa työttömyysturvaa vastoin sitä, mitä kilpailukykysopimuksessa sovittiin ja myös tässä samaisessa sopimuksessa oli henki ja kirjauskin siitä, että jatkossa työlainsäädäntö valmistellaan kolmikantaisesti. Ja vaikkapa tämän irtisanomislain osalta näin ei ole tapahtunut, vaan hallitus on tätä yksipuolisesti vienyt eteenpäin”, Eloranta sanoi.

Lue myös: SAK:sta kovat syytteet: Hallitus rikkoo itse kiky-sopimusta – Yrittäjät opastaa laittomuuksiin

Eloranta toisti ammattiliittojen näkemyksen siitä, että työntekijöiden työsuhdeturva horjuisi uuden lain seurauksena. Elorannan mielestä olennaista on se, mikä jatkossa olisi irtisanomisen kynnys, kun työntekijän voisi irtisanoa luottamuspulan vuoksi.

Lue myös: ”Pärstäkerroinpykälä” – Selitys tunteet kuumentavalle väitteelle irtisanomislaista

Elorannan mukaan SAK on valmis menemään neuvottelupöytään, jos hallitus kutsuu.

”Tämän lainsäädännön [irtisanomislain] osalta tilanne on vaikea, olemme vaatineet sen poisvetämistä. Nyt pitäisi löytää muita keinoja, jotka vaikka helpottaisivat ensimmäisen työntekijän palkkaamista”, Eloranta sanoi.

Useilla ammattiliitoilla on tällä viikolla käynnissä työtaistelutoimia, joilla lakihanketta vastustetaan. Keskiviikkona on luvassa päivän lakko pääosin teollisuusalalla.

Lue myös:

Poikkeuksellinen vetoomus EK:lta: ”Teillä on kaikki tieto siitä, miten lakot voidaan välttää”

Nyt leviää lakkoaalto – ”Sipilän kovapäisyys ei jätä valinnanvaraa”

”Lakot pysäyttävät toiminnan erittäin laajasti vientiteollisuudessa – tilanne kohtuuton”

Kaikki uutiset irtisanomislaista täällä!

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pentti Westerholm

Miten Sipilän hallitus voi rikkoa sopimusta mitä se ei ole tehnyt?KiKy -sopimus tehtiin AY.n ja työnantajan välillä.Näitä "uutisankkoja" näyttää pulpahtavan pintaan kuin sieniä sateella.Vaalit lähestyy ja 40 % miettii vielä ketä hittoa sitä äänestäsi.Kyllä se panee tietenkin keksimään kaikenlaista.

Pasi Anttila

Juu juu, niinhän se olikin? Kovasti vaan Sipilä ja Orpo ottavat kunniaaa kiky-sopimuksen muka kilpailukykyä parantavasta vaikutuksesta ja mielellään omivat sen itselleen.

No Sipilää tuskin sitten hirveästi hetkauttaisi vaikka ay-liike sanoisi koko kiky-sopimuksen irti. Mitään haittaa siitä ei tälle maalle olisi.

Jos ihan aidosti oikea syy tähän jupakkaan on se, että halutaan helpottaa pienten yritysten kohdalla työntekijöiden palkkaamista niin, että myös palkatusta työntekijästä pääsee eroon, jos rekrytointi ei onnistunutkaan, niin miksi ei paranneta nykyistä koeaikamenettelyä?

Voisihan normaalin koeajan jälkeen olla ns. tarkkailukoeaika esimerkiksi puolen vuoden ajan normaalin koeajan jatkeeksi, johon sitten pätisi nyt kaavaillut pienen yrityksen "vähän helpotetut" irtisanomisperusteet.

Ja vielä siten, että se koskisi kaiken kokoisia yrityksiä, ja vielä niin, että se joka tulisi irtisanotuksi tuolla em. tarkkailukoeajalla saisi siitä vain 1,5 kuukauden karenssin 3 kuukauden sijasta.

Lisäksi lakiin tehdään selvä siirtymäsäännös uuden ja vanhan irtisanomislain soveltamiseksi, ja vielä siten, että

- työntekijältä tulee myös pyytää hyväksyntä tähän tarkkailukoeaikaan normaalin koeajan lisäksi ja

- laissa on eriteltynä mahdolliset irtisanomisperusteet tarkkailukoeaikana.

Mitäpä tästä tuumitte? Halutaanko oikeasti sopu tässä asiassa, vai onko taustalla jotain muuta? Ketä riita palvelee?