Sunnuntai 26.5.2019

Kokoomuslainen lataa: Ministeriö ”valehtelee härskisti” alkoholilaista EU:lle

Luotu: 
1.10.2018 10:45
Päivitetty: 
1.10.2018 10:49
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Petri Sarvamaa.
|

Kokoomuslainen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa jatkaa kovaa kielenkäyttöään koskien alkoholilain etämyyntiä. Hallituspuolueiden kokoomuksen ja keskustan välille on kehittynyt riita siitä, kieltääkö Suomen nykyinen alkoholilaki etämyynnin vai ei. "Suomi valehtelee komissiolle", on Sarvamaa otsikoinut tiedotteensa.

”On syytä epäillä, että sosiaali- ja terveysministeriö on toimittanut [EU-]komissiolle vääriä tietoja alkoholilain muutoksesta”, Sarvamaa sanoo tiedotteessaan.

Hän ilmoittaa tehneensä EU-komissiolle kirjallisen selvityspyynnön asiasta.

Sosiaali- ja terveysministeriö on tulkinnut, että etämyynti Suomen alkoholilaissa on jo kielletty.

”Tällä alkoholilain muutoksella yritetään keinolla millä hyvänsä estää etämyynti EU-lainsäädännön vastaisesti. Vaikka komissio on jo kertaalleen todennut etämyyntikiellon haittaavan tavaroiden vapaata liikkuvuutta yhteisillä sisämarkkinoilla ja häiritsevän niiden toimintaa”, Sarvamaa jatkaa.

”Ministeriö perustelee alkoholilain muutoksessa olevan kyse vain vallitsevan oikeustilan selkeyttämisestä, vaikka todellisuudessa kyseessä on peitelty tapa kieltää rajat ylittävä kauppa. Tällainen on härskiä ja itseasiassa paljon suurempi asia kuin etämyynti tai ministeriössä vallalla oleva holhousasenne”, Sarvamaa syyttää.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) vastasi aiemmin tässä kuussa pääosin kokoomuslaisten kansanedustajien kirjalliseen kysymykseen alkoholin etämyynnistä.

Lue lisää: Ministeri Saarikko vastaa kokoomuslaisille: ”Alkoholin toimittaminen ostajan kotiin on laissa kielletty”

Saarikko myöntää vastauksessaan, että uudessa alkoholilaissa ei erikseen kielletä alkoholin etämyyntiä, mutta toteaa, että ”myytyjen alkoholijuomien toimittaminen kuluttajan kotiin tai muuhun tämän valitsemaan paikkaan on alkoholilain mukaan selvästi kielletty”.

Ristiriita keskustan ja kokoomuksen välillä pulpahti esiin kesällä, kun sosiaali- ja terveysministeriön laatima ja EU-komissiolle lähettämä lakiluonnos levisi julkisuuteen. Pykäläluonnoksissa kiellettäisiin yli 2,8 tilavuusprosentin alkoholijuomien etämyynti kokonaan. Pääosin kokoomuslainen kansanedustajaporukka Sinuhe Wallinheimon johdolla puolestaan toteaa, ettei uudessa tänä vuonna voimaan tulleessa alkoholilaissa ole etämyynnin kieltäviä säädöksiä. Napit vastakkain ovat perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) ja kirjallisen kysymyksen jättäneet kokoomuskansanedustajat Sinuhe Wallinheimo, Elina Lepomäki, Jaana Pelkonen, Lenita Toivakka, Sari Sarkomaa, Harri Jaskari ja Jukka Kopra sekä rkp:n kansanedustaja Anders Adlercreutz.

Lisäksi Sarvamaa on aktiivisesti ajanut asiaa EU-tasolla.

”Aion tehdä kaikkeni EU:ssa sen eteen, että Suomen valtio joutuu purkamaan koko paketin, jos tämä viedään Suomen lakiin”, Sarvamaa sanoi keväällä.

Lue myös:

Riita päällä hallituksessa: ”Pönkitämme Alko-monopolin valtaa keinotekoisesti”

Etämyynnin kieltoon jäämässä ”etäostamisen” kokoinen reikä – EU:hun lähti vasta ”luonnoksen luonnos”

Kokoomuslaiset äimänä alkoholiesityksestä: ”On käsittämätöntä, että EU:n vapauksia ei haluta sallia”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Kovala

Kysymyksessähän on tilanteen normalisointi EU:n mukaiseksi. Tällä hetkellä elämme tämän asian suhteen poikkeustilassa, laki ei kiellä etämyyntiä mutta politiikko tai virkamies voi mielipiteellään sen kieltää. Ei tällaista tilannetta voi olla oikeusvaltiossa.

Laki on kirjoitettava selkeasti etämyynnin sallivaksi.

Pertti Yritys

Kepulla ja monella muulla kansanedustajalla on sellainen käsitys,että heidät on valittu sinne meitä valvomaan ja holhoamaan,eivät ymmärrä ,että heidät on sinne valittu meille töitä tekemään KANSALAISILLE heillä on erittäin suuri asenneongelma luullaan olevansa eliittiä ja paljon älykkäämpiä kun me joista he puhuvat ,että mitähän NE tästä ajattelee!Enkä tarkoita yksin Puskan ja Saarikon holhouslautakuntaa.Onneksi on vaalit tulossa NE saattavat äänestää jotakin muuta tavallista ihmistä ja antaa Puskan ja Saarikon kaltaisille yliihmisille POTKUT!

Suzanne Mason

There is a normalization of the situation in the EU context. Currently we live in this case in an exceptional state, the law does not deny the distance selling, but politicians or officials can refuse to deny it. Such a situation can not be in the rule of law.

The law must be clearly stated to allow distance marketing.

Esa Kyllijoki

Eihän tuossa ole kyse muusta kun siitä, että Alkon monopoli koitetaan pitää voimassa ja samalla saadaan aikaiseksi se että täällä meillä ei opita siihen samaan joka muualla Euroopassa on normaalia eli ei se viina hylly siellä kaupassa ja netissä ole niin houkuttele a, koska nyt se olisi osa normi elämää

Risto Salonen

Sopii kokkareiden linjaan: verot (sis alkoholivero) valtion maksettaviksi.
Eikö olisi järkevää kerätä alkoholiverot Suomessa, koska alkoholista aiheutuvat kustannuksetkin ovat valtion vastuulla.
Ei se kokkarin kukkaroon hirveästi koloa tee, vaikka maksaa siitä viikonlopun punkusta/vinkusts muutaman kympin enemmän.