Tiistai 18.6.2019

Sipilän hallituksen karenssilievennys: Heti nihkeä reaktio Teollisuusliitosta

Luotu: 
1.10.2018 14:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.
|

Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtaja Turja Lehtonen kommentoi hallituksen karenssilievennystä. Uusi Suomi ja Talouselämä kertoivat tänään, että hallitus kertoo huomenna muutoksista ns. irtisanomislakiin: työttömyysajan karenssia lievennetään muistakin kuin pienistä yrityksistä irtisanotuilta.

Lue lisää US:n ja TE:n tiedoista: Sipilän hallitus kertoo huomenna irtisanomislaista – Karenssia lievennetään kaikilta

Lisäksi hallitus kertoo huomenna laskevansa yritysten työntekijärajaa kymmeneen aiemmasta 20:sta.

”Hallituksen omat perustelut murenee kokoajan, oikea päätös on vetää lakiesitys pois ja käynnistää keskustelut laajemmasta työelämän paketista, johon mahtuu hyvin karenssijutut”, Lehtonen kommentoi Twitterissä.

”Ihan kysymyksenä, saat lopputilin henkilöperustein uuden lain kautta, niin karenssi ei olekaan 90 päivää vaan 60? Onko sovun paikka? Tuota tuota!” hän jatkaa.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ei ole yhtä jyrkkä.

”Otetaan sitten kantaa jahka nähdään mitä esitetään”, Aalto sanoo.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jos ihan aidosti oikea syy tähän jupakkaan on se, että halutaan helpottaa pienten yritysten kohdalla työntekijöiden palkkaamista niin, että myös palkatusta työntekijästä pääsee eroon, jos rekrytointi ei onnistunutkaan, niin miksi ei paranneta nykyistä koeaikamenettelyä?

Voisihan normaalin koeajan jälkeen olla ns. tarkkailukoeaika esimerkiksi puolen vuoden ajan normaalin koeajan jatkeeksi, johon sitten pätisi nyt kaavaillut pienen yrityksen "vähän helpotetut" irtisanomisperusteet.

Ja vielä siten, että se koskisi kaiken kokoisia yrityksiä, ja vielä niin, että se joka tulisi irtisanotuksi tuolla em. tarkkailukoeajalla saisi siitä vain 1,5 kuukauden karenssin 3 kuukauden sijasta.

Lisäksi lakiin tehdään selvä siirtymäsäännös uuden ja vanhan irtisanomislain soveltamiseksi, ja vielä siten, että

- työntekijältä tulee myös pyytää hyväksyntä tähän tarkkailukoeaikaan normaalin koeajan lisäksi ja

- laissa on eriteltynä mahdolliset irtisanomisperusteet tarkkailukoeaikana.

Mitäpä tästä tuumitte? Halutaanko oikeasti sopu tässä asiassa, vai onko taustalla jotain muuta? Ketä riita palvelee?

Markku Koivisto

Kun puhutaan ikuisesta koeajasta tämän uudistuksen yhteydessä, on todettava että semmoinen on olemassa uudistuksesta riippumatta niin kauan kun irtisanominen ei mistään syystä ole enää mahdollista. Kaiken kaikkiaan aivan höpöhöpö-peruste.

Hannu Peltola

mulla ihan perusduunarina herää kysymys, jos rangaistaan irtisanomisille, miksi yhteiskunnankin pitää rangaista karenssilla, eikö vasten tahtoonsa irtisanotulle ole jo työn menetys tarpeeksi suuri rangaistus, ei duunaritkaan v aadi saksan malliin kymppitonnin irtisanomis sakkoo, ymmärrän kyllä että pienillä yrittäjillä on AINA riski palkata työvoimaa, mutta kluka hyötyy tosta karenssi lisärangaistuksesta, tulee vaan m ieleen kokoomuksen ja keskustan perus politiikka, mulle kaikki, sulle ei m itään