Tiistai 21.5.2019

Valtio kauppasi 5G-taajuudet – sai 77,6 milj.€

Luotu: 
1.10.2018 16:55
  • Kuva: SATUMAARI VENTELÄ / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Elisan viidennen sukupolven verkko avattiin kesäkuun lopussa Tampereella. Julkistustilaisuus pidettiin Frenckellin aukiolla.
|

Viestintäviraston järjestämä huutokauppa 3,5 gigahertsin taajuuksista päättyi maanantaina. Taajuuksia voittivat Telia Finland, Elisa ja DNA. Huutokauppa tuo valtiolle tuloja 77,6 miljoonaa euroa, Kauppalehti kertoo.

Suomen 5G-verkon eli 3,5 GHz:n taajuuksien huutokauppa päättyi 1.10.2018. Valtioneuvosto myöntää toimiluvat huutokaupan lopputuloksen mukaisesti.

Elisa tiedotti saaneensa tavoittelemansa määrän taajuuksia, eli 130 MHz. Elisan maksamien taajuuslisenssien hinta on 26,3 miljoonaa euroa ja se maksetaan 5 vuosittaisessa erässä. Lisenssi on voimassa 1.1.2019- 31.12.2033.

3,5 GHz:n 5G-verkon rakentaminen alkaa 2019. Lisenssimaksu ei vaikuta Elisan osingonmaksukykyyn.

DNA kertoi saaneensa tavoittelemansa 5G-taajuuskaistan 21 miljoonan euron hintaan. Toimilupamaksu maksetaan seuraavan viiden vuoden aikana tasaerissä.

Telia maksoi huutokaupassa taajuuksistaan 30,3 miljoonaa euroa.

Lue myös: 10 kertaa nopeampi 5G tulee Suomeen jo 2019? HD-elokuva kännykkään 2 sekunnissa

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Topi Rantakivi

5G-yhteydet ovat vasta lapsenkengissä. 4G-yhteyttä hehkutettiin ennen, että nyt pääsee kiinteistä yhteyksistä eroon ja vapaasti liikkumaan. Toisin kuitenkin kävi, että kapasiteetti tuli vastaan ja netissä alkoi olla ruuhkaa ja kiinteät esteet mastojen ympärillä aiheuttivat aina yhteysongelmia.

5G on hyvä alku, huonoa siinä on, että mastoja pitäisi rakennuttaa enemmän, jotta yhteysnopeudet ja viiveet voidaan taata. Ruuhkaa siinä ei pitäisi enää syntyä.

Elisa sai alkuvuonna uhkasakon markkinoituaan väärin mukamas oikeasta 5G-yhteydestä vaikka tosiasiassa kyse oli ns. 4.9G-yhteydestä.

Minä pelaan monta mmorpg-pelejä, mitkä vaativat jatkuvaa nettiyhteyttä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Massiivinen_monen_pelaajan_verkkoroolipeli

4G-yhteyteen hurahtaneena olen törmännyt peleihini usein ärsyttävään piirteeseen, että peli pätkii aina tietyillä ajanjaksoilla joko vähemmän tai enemmän, mutta viiveet siinä vaihtelivat 2-7 sekuntia ja sitten yht'äkkiä ollaan ihan kokonaan toisessa paikassa kuin alunperin.

Siinä netin käytöstä nopeuttamisesta olet täysin väärässä.

Hannu Rautomäki

Mobiiliyhteyksissä netin palvelimien nopeus on jo tullut vastaan, eikä hyvä 3G juurikaan eroa 4G:stä nettisurffailussa. Tiedostojen lataaminen on asia erikseen.
5G poistaa nettipelien häiritsevän viiveen, mutta netin käyttö säilyy sellaisenaan.

Pekka Agge

Hmm. Viimeksi menikin huonommin kun SAULI NIINISTÖN valtionvarainministerikaudella hankittiin oikein SAKSASTA saakka ilmaväyliä. UMTS kaupat taisi maksaa suomalaisille veronmaksajille 4.3 MRD €. Ei ole SAULI vielä maksanut takaisin oikeastaan mitään. Jokainen suomalainen taas lahjoitti SAKSALAISILLE (Ja Italialaisille osittain) 1000 €/hlö ! HuHuh. SONERAHAN oli siis huutajana suomen valtion omistuksessa ja kaupan johdosta menikin sitten sinne ruotsalaisten poimittavaksi TELIAAN. 4.3 MILJARDIA on siis aika paljon, tasan NELJÄTUHATTA KOLMESATAA EUROA. Kannattaa lukaista Sonera- kirja jossa tarina kerrottu. Mukana juonessa mm. Kaj Erik Relander ja kaverit.
Ei unohdu helpolla
Pekka