Torstai 27.6.2019

KL: Kokenut reviisori järkyttyi – hallitus tekemässä megaluokan munausta jossa ”harmaa talous voittaa”

Luotu: 
1.10.2018 18:33
Päivitetty: 
1.10.2018 18:52
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Tilintarkastuksen veteraani Yrjö Tuokko on hyvin huolestunut hallituksen esityksestä, jonka hän uskoo lisäävän harmaata taloutta. Arkistokuva.
|

Hallituksen esitys tilintarkastusrajojen nostosta lietsoo harmaata taloutta, sanoo Suomen kokeneimpiin reviisoreihin lukeutuva Yrjö Tuokko, 80, Kauppalehdelle. Tuokko on pöyristynyt hallituksen hankkeesta, jota hän pitää megaluokan munauksena.

”On pöyristyttävä linjaus, että kuusi kymmenestä yrityksestä katoaa tutkakuvasta. Harmaa talous on yleisintä pienimmissä yhtiöissä, joten harmaan talouden toimijat tässä voittavat”, Tuokko sanoo Kauppalehdelle.

Työ- ja elinkeinoministeriön valmistelema lakiesitys tarkoittaa toteutuessaan sitä, että tulevaisuudessa yhä harvempaa yritystä koskee tilintarkastus. Tilintarkastusvelvollisuus koskee tällä haavaa noin 75 000 yritystä, mutta rajojen laskemisen jälkeen se osuu vain noin 30 000 yritykseen, Kauppalehti kertoo.

Sen lisäksi että harmaa talous paisuu, taloudellisen tiedon luotettavuus on muutenkin kovilla: tilinpäätösten laatu heikkenee ja virheet verotuksessa lisääntyvät, Tuokko ennustaa.

Hämmennystä herättää se, ettei edes raskaimman sarjan vastustus ole pysäyttänyt tilintarkastuslain muutosta. Tuokko ei ole kritiikissään yksin, kuten ministeriön lausuntoyhteenvedosta selviää. Suomen Tilintarkastajat ry summasi Profiitti-lehdessään, että tilintarkastusrajojen nostamista vastustivat valtiovarainministeriö, verohallinto, harmaan talouden selvitysyksikkö, sisäministeriö, Finanssiala ry, Suomen Asiakastieto, Yritystutkimus ry, Ammattitilintarkastajat ry, Kuntatarkastajat ry ja Suomen Tilintarkastajat ry.

”Vaikutusvaltaisempia vastustajia ei oikeastaan ole, jos kerran verottaja ja valtiovarainministeriö ovat hanketta vastaan. Mielestäni on aikamoinen ihme, että laki edes etenee”, Tuokko sanoo.

”Vaikutusvaltaisempia vastustajia ei oikeastaan ole, jos kerran verottaja ja valtiovarainministeriö ovat hanketta vastaan. Mielestäni on aikamoinen ihme, että laki edes etenee”

Ruotsissa tilintarkastusrajoja rukattiin vuonna 2010, kun pienimmät osakeyhtiöt vapautettiin tilintarkastusvelvollisuudesta. Suomen hallituksen esitysluonnoksessakin myönnetään, että Ruotsissa muutos huononsi tilinpäätösten laatua. Tuokon mukaan ”on täysin selvää, että Ruotsin kuvio toistuu lähivuosina Suomessa”.

”Ehdotettu laki voi tulla voimaan vuonna 2020, mutta syntyvä vahinko tajutaan vasta vuosien päästä. Pieni yritys voi toki säästää vähän tilintarkastuskuluissa, mutta eri sidosryhmien menetykset ja yhteiskunnalliset tappiot ovat vielä massiivisia”, Tuokko sanoo.

Suomen Yrittäjät, Taloushallintoliitto ja Keskuskauppakamari kannattavat työ- ja elinkeinoministeriön työryhmän ehdotusta tilintarkastusrajojen korottamiseksi.

Hallituksen esitysluonnos: Virheet ja talousrikokset voivat lisääntyä

Hallituksen elokuisen esitysluonnoksen mukaan muutosehdotus tarkoittaisi, että enintään 33 000 osakeyhtiöltä ja enintään 3800 henkilöyhtiöltä poistuisi tilintarkastusvelvollisuus. Uusi raja vapauttaisi tilintarkastusvelvollisuudesta mikroyritysmääritelmän täyttävät yhtiöt.

Esitysluonnoksen mukaan muutos ”saattaisi vaikuttaa jonkin verran heikentävästi tilinpäätöstietojen luotettavuuteen”. Ulkopuolisen kontrollin vähentyessä tahalliset ja tahattomat virheet saattaisivat lisääntyä, mitä johtopäätöstä tukee Ruotsin talousrikosviranomaisen tekemä tutkimus Ruotsissa toteutetusta rajojen noston vaikutuksista. Lisäksi ehdotus saattaisi ”vaikuttaa jonkin verran myös talousrikosviranomaisten työmäärään”, esitysluonnoksessa todetaan.

Ehdotuksen tavoitteena on lisätä yritysten vapautta ja vastuuta arvioida omista lähtökohdistaan tarkoituksenmukaisinta tapaa järjestää taloudellisen raportointinsa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pentti Westerholm

Kokenut reviisori muistelee niitä aikoja kun yrityksen kirjanpito tehtiin Klubi-askin kanteen.Nykyisin pienyrittäjän kirjanpito on laissa tarkkaan määritelty.Viimeksi määritelmiä tarkennettiin 2016.Harmittaahan se kun tilintarkastaja ei voi enään käydä kahvia juomassa ja kuittaamassa kohtuu palkkiota.

Seppo Simonen

Ne jotka pääsevät läheltä seuraamaan ja näkemään pienyrittäjän arkea sanovat varmasti samaa että tilintarkastus byrokratia syö liikaa pienfirman energiaa.
Tavallaan yrityksen omistajalla on verottajan suhteen tupla toiminot henkilökohtainen verotus ja omistamansa pienyrityksen verotus.
Voi yritäjä parkaa miten sinua kontroloidaan empä haluaisi sinun ikeeseen.

Tapio Lehtimäki

Seppo puhuu asiaa.

Vapautus tilintarkastuksestahan ei lisää harmaata taloutta toisin kuin vapautus kirjanpitovelvollisuudesta. Sellaistakin väläyteltiin muutama vuosi sitten.

Verottaja tekee edelleen verotarkastuksia sattumanvaraisesti valittuihin yrityksiin, joten käry käy, jos tulosta on millään tavoin veivattu.

Verotarkastaja syynää kuitit ja kirjanpidon, mutta sillä on myös resurssit tonkia myös tutkittavan firman alihankkijoiden kirjanpidot. Eli verottaja tekee tarvittaessa paljon laajemman tilintarkastuksen kuin mikään tilitoimisto ikinä.

Tilintarkastus ei siis sinällään ole tae kelvollisesta kirjanpidosta. Kuinka moni tilinpäätös onkaan saanut sinettinsä tilintarkastajaksi viinapullolla värvätyltä siskonmieheltä.

Juuri näistä maallikkotilintarkastajista luopuminen aiheutti sen, että hintelin liiketoiminta sai aikanaan vapautuksen tilintarkastuksesta. Suomessa ei yksinkertaisesti ollut riittävästi auktorisoituja tilintarkastajia jokaisen nyrkkipajan lappuja kääntelemään. Eikä kyseisillä nyrkkipajoilla olisi ollut varaa semmoisten tarkastajien palkkioihinkaan.

Herra Tuokolla saattaa olla avautumiseensa toinenkin motiivi kuin huoli harmaasta taloudesta. Mitä vähemmän tilintarkastuksia, sitä vähemmän keikkaa tilitoimisto Tuokko Oy Ltd:llä

Pasi Käyhkö

Niinpä, olen vieläkin jättämässä Kokoomuksen, mutta on satavarmaa että en kyllä tule äänestämään Keskustaakaan. Vaihtoehtoja minulla on.
Keskusta on sopiva n. 5-8%: n puolueena. Tulee käymään kuin aikanaan Ruotsissa

Ilkka Paananen
Vastaus kommenttiin #19

En menisi lyömään sinuna kovin isoa vetoa tuosta asiasta. On kasvamassa eksponenttiin uutta äänestäjäkuntaa, joka nimenomaan äänestää keskustaa. Tilastot hallitsevana henkilönä pystyt varmasti päättelemään, mistä on kysymys.

Kaarina Leinonen

Sipilä toimii tänäpäivänä silmälaput silmillä ja tulpat korvissa, hän ei kuuntele enää
ketään, kokoomus ei auta, se juna meni jo. Kokoomuksella on omat ei välttämättä
Suomen kansan kokonaismenestymiselle (kantaväestö) elintärkeät seikat.

Markku Koivisto

On varmaan kysymyksessä normien purkuyritys. Siltä kannalta ei aivan huono ajatus, mutta kun lähtökohta nykyään on että kaikki kynnelle kykenevät huijaavat, niin vastustustahan riittää.
Ei tilintarkastus tähänkään mennessä ole talousrikollisuutta estänyt, ei suurisuuntaistakaan.

Kaarina Leinonen

On erittäin tärkeää että Petteri Orpo vastaa kysymykseen ja todella kunnolla kiertelemättä, hän on ollut todella hiljaa, ei pihaustakaan.
Tällainen käyttäytyminen kertoo jo paljon. Ajatteleeko hän että kansa äänestää
summamutikassa - ei se niin mene. Erityisen tarkkoja vastauksia kiitos ei laveaa
liirumlaarumia !

Tapio Ylipuranen

Kyllä kyse Tuoko arvostelussa enemmänkin pienten yritysten menettäminen tarkastuksesta ja omien töiden vähentyminen. Ei tilintarkastajan tehtävä ole etsiä kirjanpidosta harmaata taloutta ja talousrikollisuutta. Kyllä jokainen joka tuntee kirjanpidon asetukset niin tietää, vastuu kirjanpidon tositteiden oikeellisuudesta on vai ja ainoastaan TJ. Ei sen enempää kirjanpitäjä tai tilintarkastaja voi arvioida asioita niin kuin verotarkastus. Toki tilintarkastaja voi antaa lausunnon ettei toimintaa tulee enää jatkaa esim omienpääomien menettämisen vuoksi tai antaa huomautuksen jos on tehty jotain sellaista mistä voi seurata rangaistus. Mutta nämä seikat tulevat 99 % esille muutenkin, koska tuossa tilanteessa ollaan muutenkin jo toiminnassa menossa vaiheessa jos vaan siirretään konkurssia. Toisaalta vaikka tilintarkastaja antaa puhtaan tilintarkastuslausunnon niin ei ole mitään merkitystä, etteikö verotarkastuksessa tule maksettavaa veroa, veronkorotusta, viivästysseuraamuksia. Eikä tilintarkastaja ole siitä vastuussa.

Pertti Aaltonen

Rakennusalan harmaiden markkinoiden torjunta alkoi jo 90-luvulla. Toiminnan aloittamista vauhditti verohallituksen Markku Hirvonen. Olin mukana seurantaryhmän työssä yli 10 vuotta, aina vuoteen 2012 asti.

Verottajan toiminnan tehostamisen tuloksena vuosien varrella paljastui isojakin veropetoksia ja muuta lainvastaista toimintaa. Sellaista en muista, että tilintarkastajien toimien ansiosta olisi ainakaan merkittävästi paljastunut verorikoksia.

Meillä oli taloyhtiössä ainakin yhden vuoden ajan tilintarkastajana tilintarkastusyhteisö ja sieltä KHT-tilintarkastaja. Mutta kuitenkin toisena tilintarkastajana ollut "maallikkotilintarkastaja" löysi kirjanpidosta virheen, jota KHT ei havainnut. Virhe oli rahamäärältään pieni, mutta periaatteellinen. Sittemmin yhtiöjärjestystä muutettiin ja yhtiön pienuudesta johtuen toiminnantarkastaja riittää.

Turhan byrokratian poistaminen pienistä yhtiöistä on oikean suuntainen toimi. Kuten joku laatuguru on sanonut: "Laatu syntyy tekemällä, ei tarkastamalla".

Martti Korpiranta

Mitkähän ovat Sipilän hallituksen perusteet lain muuttamiseksi? Kait ne jostain pitäis löytyä. Tilastoja kaunistellaan ja korruptioukkoja ja rahanpesijöitä suositaan? Suomi on saatettu nousu-uralle.... ainakin V-käyrä on jyrkässä nousussa!

Kari Kotiranta

Mielenkiintoinen näkemys tässä keskustelussa. Suomeen ilmestyisi yhtä äkkiä 45000 epärehellistä yrittäjää. Keskustelu kuvastaa populistista käsitystä yrittäjien ketkuudesta. Toivottavasti menisivät sinne missä pippuri kasvaa. Mistähän ne työpaikat syntyy, jos kukaan ei halua ruveta veronkiertäjäksi ja välistävetäjäksi.