Sunnuntai 19.5.2019

STUK:n lausunto vahvistaa: Fennovoima myöhästyy – Rosatomin toiveet turhia

Luotu: 
2.10.2018 16:52
  • Kuva: Fennovoima
    Kuva
    Fennovoiman ydinvoimala on toistaiseksi olemassa vain havainnekuvina, vaikka alun perin rakennustöiden piti alkaa tänä vuonna.
|

Säteilyturvakeskus (STUK) arvioi eilisessä lausunnossaan, että se pystyy tekemään turvallisuusarvion Fennovoiman ydinvoimalasta vasta vuonna 2020, kun alun perin Fennovoima uskoi sen tapahtuvan viimeistään vuonna 2017.

Lausunnosta kertovan Talouselämän mukaan tämä tarkoittaa käytännössä vähintään kahden vuoden viivästystä ydinvoimalan käyttöönottoon.

STUK:n maanantaina julkaisema uusin valvontaraportti kertoo selkeästi, että Fennovoiman ydinvoimalahanke Pyhäjoen Hanhikivellä tulee myöhästymään suunnitellusta vuoden 2024 valmistumisesta. Toki Rosatom voi kiriä rakentamisaikataulua kiinni, mutta nyt vuosia alkaa olla liian paljon kirittäväksi.

Valvontaraportissa todetaan karusti, että Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitosyksikköä koskevan rakentamislupahakemuksen yhteydessä vuonna 2015 Säteilyturvakeskukselle toimittama aineisto ”ei ollut täydellinen”. Kaikkea tarvittua aineistoa ei ole toimitettu vieläkään.

Rakentamisaikataulun suhteen raportin oleellisin huomio on seuraava.

”Aikataulu tarkoittaa sitä, että STUK:in turvallisuusarvio valmistuisi vuonna 2020", Säteilyturvakeskus toteaa.

Vasta Säteilyturvakeskuksen tekemän turvallisuusarvion jälkeen valtioneuvosto voi tehdä päätöksen Fennovoiman hankkeen rakentamisluvasta. Ydinvoimalan luvanvarainen rakentaminen voidaan aloittaa vasta rakentamisluvan myöntämisen jälkeen.

Fennovoiman venäläinen laitostoimittaja Rosatom uskoi ja toivoi venäläistietojen mukaan vielä äskettäisen valtiovierailun alla, että rakentamislupa saataisiin vuonna 2019. Lue tarkemmin: Venäläismedia Medvedevin vierailusta: Fennovoimalle odotetaan lupaa 2019

Fennovoima arvio päivitetyssä rakentamislupahakemuksessa vuonna 2015, että pääsisi alkamaan voimalatyöt Pyhäjoella vuoden 2018 alussa. Ydinvoimalan käyttölupaa yhtiö hakisi rakentamisvaiheen lopulla, noin vuonna 2021 ja ydinvoimalan kaupallinen käyttö alkaisi vuonna 2024.

Kaikki tämä menee uusiksi ja voimalan rakentaminen myöhästyy ainakin kahdella vuodella suunnitellusta eli kaupallinen käyttö alkaisi vuonna 2026 – jos siis kaikki menee rakentamisluvan suhteen täydellisesti. Harva asia ydinvoimalarakentamisessa on kuitenkaan niin mennyt.

Nytkin STUK antaa kovaa sapiskaa edelleen Fennovoiman johtamisesta. "Tarkastuksessa havaittiin, että Fennovoima tekee hankkeessa päätöksiä, joita perustellaan vasta jälkikäteen. Fennovoiman johto ei ole huomioinut joitain merkittäviä projektia koskevia asioita, kuten laitoksen 60 vuoden käyttöikään liittyviä kysymyksiä, päätöksenteon yhteydessä."

Lue laajempi juttu Talouselämästä.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

STUK on Suomen ydinvoiman rakentamisen ilmiselvä jarru. Kaikkiin ilmansuuntiin. Sillä on ehdottomasti liikaa valtaa siihen nähden että kaikki todellinen ydinvoimatieto on juurikin toimittajilla ja toimittajamailla ja STUK'illa vain rajallinen osaaminen pienestä ydinvoimamaasta vailla omaa kehitystä ja tuotantoa.
STUK pitäisi lähinnä keskittyä varmistamaan perusturvallisuuden ja vaatimusten toimiminen. Silloin puhumme aina toimivista vara jäähdytysjärjestelmistä ja mahdollista suojakuoren vaatimuksista.
Tietysti jonkun on valvottava ja testattava toimitettua ja sovittua kalustoa ja materiaaleja.
Siihenkin löytyy luotettavia ja ennenkaikkea osaavia projektivalvonta konsulttitoimistoja maailmalta. Skandinavian ulkopuolelta.
Sellainen voisi toteuttaa projektin toimitusvalvonnan ja STUK vain ohjeistaa sitä perusvaatimuksissa.

En muuten välittäisi asiasta kirjoittaakaan, mutta on täysin selvää, että tarvitsemme lisää ja monimuotoisempaa ydinvoimaa mitä jo maailmalta löytyy ja sitä emme pääse STUK jarrulla koskaan järkevästi ja järkevällä kustannuksella hyödyntämään.

STUK ei ole edes päässyt eroon niinkin turhasta asiasta kuin suojavyöhykkeestä minkä ei tarvitse ulottua todellisuudessa yhtään Ydinvoimalan porttia pidemmälle nykyisilläkään reaktoreilla ja puhumattakaan uusista ja taajamasijoitteisista pien reaktoreista vaikkapa sulasuola systeemillä tai kuten sukellusveneissä ja lentotukialuksissa missä satoja jopa tuhansia ihmisiä työskentelee koko ikänsä erittäin lähellä reaktoria.
STUK jarrun hellittämisen lisäksi koko ydinvoimalakiakin pitäisi muuttaa niin että hallitus tekee päätökset eikä eduskunta. Kyseessä kun on puhdas tekninen päätös eikä poliittinen.
Aivan hetimiten pitäisi saada työn alle OL4 ja 2 uusintareaktoria modernissa mitassa Loviisaan. Tosin sekään ei riitä kun meillä on kova vajaus omassa sähkön stabiilissa tuotannossa ja se vaan pahenee ellei nopeasti liikuta lisäydinvoiman suuntaan.

Jos emme hoida energiapolitiikkaamme kuntoon, niin ei kauaa vie kun metsämme ovat poltettu taivaalle kammottavalla luonto ja ilmastoseurauksella. Nyt energiapolitiikka on täysin kelvottomassa hoidossa