Maanantai 20.5.2019

Uutuuskirja: Näin kokoomus yritti pelastaa Jutta Urpilaisen – mutta Jan Vapaavuorella oli oma lehmä ojassa

  • Kuva: Inka Soveri / Alma Media
    Kuva
    Vapaavuori julkisti sdp:n puoluekokousta edeltävänä päivänä, että valtio neuvotteli STX:n myynnistä saksalaiselle Meyerille pelastaakseen Urpilaisen. Arkistokuva.
|

Kokoomuksen Jan Vapaavuori ajoitti elinkeinoministerinä Turun telakan myyntijulkistuksen sdp:n puoluekokouksen alle, jotta silloinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen olisi pitänyt paikkansa sdp:n johdossa ja samalla salkkunsa valtiovarainministerinä.

Urpilaisen pelastusyrityksestä kertoo Tuomo Yli-Huttula tänään julkistetussa kirjassaan Presidentti ja porvarivalta.

Sdp:ssa oli kovia paineita puheenjohtaja, valtiovarainministeri Urpilaista kohtaan, jotta hän avaisi kukkaron nyörit STX-telakan tuille, vaikka asia kuului elinkeinoministeri Vapaavuorelle. Samalla SDP:ssa pelattiin valtapeliä Urpilaisen syrjäyttämiseksi.

Vapaavuori julkisti sdp:n puoluekokousta edeltävänä päivänä, että valtio neuvotteli STX:n myynnistä saksalaiselle Meyerille pelastaakseen Urpilaisen. Veto ei kuitenkaan onnistunut. Antti Rinne päihitti Urpilaisen sdp:n puoluekokousäänestyksessä.

Yli-Huttulan mukaan tieto Urpilaisen häviöstä otettiin kokoomuksen sisäpiirissä raskaasti.

Urpilaisen mukaan Vapaavuoren veto oli solidaarisuuden osoitus kokoomuksen suunnalta hänelle.

”Vapaavuori näki itsensä jo pääministerinä ja toivoi, että toisen päähallituspuolueen johdossa olisi jatkanut Urpilainen.”

”Minun kannaltani oli myönteistä, että tieto julkistettiin, mutta se ei vaikuttanut puoluekokousedustajiin”, Urpilainen toteaa kirjassa.

Kirjan mukaan Jan Vapaavuorella oli Urpilaisen pelastusyrityksessä myös oma lehmä ojassa. Vapaavuori oli jo aloittanut puheenjohtajakampanjansa Kataisen seuraajaksi.

”Vapaavuori näki itsensä jo pääministerinä ja toivoi, että toisen päähallituspuolueen johdossa olisi jatkanut Urpilainen.”

Kirjassa käy ilmi kokoomuksen ja elinkeinoelämän epäluulot Rinnettä, entistä lakkokenraalia kohtaan. Tosin Rinne moittii kirjassa Alexander Stubbia, joka jakoi pätkäministeriyden Antti Rinteen kanssa sen jälkeen, kun Katainen ja Urpilainen jättivät tehtävänsä. Rinteen mukaan Stubbilla ei ollut mandaattia sopia mistään.

”Olen neuvotellut satoja työehtosopimuksia ja sovitut asiat olen tottunut pitämään. Syksyn edessä kokoomuksen polvihousupojat alkoivat kertoa kaupungilla, että Rinne on hirveä riitelijä ja aiheuttaa eripuraa”, Rinne tilittää.

Yli-Huttulan kirjassa kerrotaan myös, miten Jyrki Katainen pyysi Ulkopoliittisen instituutin johtajaa Teija Tiilikaista hallituksensa ulkoministeriksi, kun Ilkka Kanerva oli joutunut jättämään tehtävänsä tekstiviestikohun takia. Tiilikainen toimi tuolloin Kanervan valtiosihteerinä.

”Otin tarjouksen isona luottamuksen osoituksena ja pohdin sitä vakavasti”, asian julki tulosta yllättänyt Teija Tiilikainen sanoo nyt.

Tiilikainen sanoo ymmärtäneensä, että tehtävään piti löytää lyhyellä varoitusajalla uusi ministeri ja hänen olisi ollut helppoa ja kivutonta siirtyä paikalle.

Tiilikainen kuitenkin kieltäytyi salkusta yksityisyytensä takia. Hänestä Suomi sai Alexander Stubbista hyvän ja motivoituneen ulkoministerin.

Jaa artikkeli:

Kommentit