Maanantai 20.5.2019

Matti Vanhanen jyrähtää lakkoilijoille – ”Jos joku kuvittelee, että käsittely lopetetaan…”

Luotu: 
3.10.2018 13:42
  • Kuva: Alma Media arkisto / Pasi Liesimaa
    Kuva
    Keskustan kansanedustaja Matti Vanhanen.
|

Juha Sipilän hallituksen ei pidä taipua ay-liikkeen painostuksen alla ja perua lakihanke irtisanomisten helpottamisesta pienissä yrityksissä. Näin katsoo entinen pääministeri, keskustan kansanedustaja Matti Vanhanen blogissaan.

Hän arvostelee tiukasti eri ammattiliittojen keskiviikkona järjestämiä poliittisia lakkoja.

”Jos joku ajattelee, että eduskunnan päätöksentekoa vastaan asetettuun poliittiseen lakkoon vastattaisiin lopettamalla esittelyn käsittely, on hän väärässä”, Vanhanen painottaa.

”Eduskunnan käsittely on demokraattinen prosessi, mutta silloin se ei enää ole neuvotteluprosessi eduskunnan ja etujärjestöjen välillä. Etujärjestöt voivat ja saavat pyrkiä argumenteillaan vaikuttamaan eduskunnan valiokunnan jäseniin lakiehdotuksen tarpeesta ja sisällöstä. Lopulta äänestys salissa ratkaisee, miten laille käy”, hän jatkaa.

Vanhanen kytkee kysymyksen Suomen perustuslain ensimmäisiin pykäliin kansanvaltaisuudesta, parlamentarismista ja valtiollisten tehtävien jaosta. Hän kokee, että poliittiseen painostukseen tähtäävä lakko muuttuu tällöin ”kansanedustajan kannalta periaatteelliseksi”.

”Perustuslain määräys, joka antaa valtiovallan valtiopäiville kokoontuneelle eduskunnalle on valtavan velvoittava. Jos yksi eduskunta lipeäisi tästä määräyksestä ulkopuolisten hyväksi, synnyttäisi se vakavan ennakkotapauksen”, Vanhanen kirjoittaa blogissaan.

Hän täsmentää, että laki voidaan perua ainoastaan, jos sille löytyy vielä tällä hallituskaudella toteutettavissa oleva vaihtoehto, mutta hänen mukaansa ”tällaista ei ole näkynyt”.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Borgman

On aika harkitsematonta runtata hallituskauden lopulla näin tunteita kuumentavaa esitystä läpi. Antaisivat kansan ensi kevään vaaleissa päättää asiasta.
Kysymyksestä on tullut nyt paha kansaa jakava riitakysymys. Surkeaksi on mennyt suomalainen politiikka ja monilla alkaa olla jo hanskojen tiskiin laittamisen tunne.

Erkki Malinen

Jos asia on jo periaateellinen niin ei se sitä sano että järkikin pitää laittaa hyllylle. Tästä taitaa tulla kallis kahtiajako tähän yhteiskuntaan, sitä ei ole helppo yhdistää mikä näin kaunaisesti hajotetaan. Elämme surullisia aikoja täälä Suomessa, kepu on lähtenyt duunari jahtiin ja papit on varmaan siunannut tämän.

Mika Mustonen

Vanhanen on kuitenkin oikeassa: hallitus ja eduskunta säätävät Suomessa lait.

Poliittisia mielenilmauksia toki voi jokainen harrastaa omalla ajallaan vapaasti - ei ole kuitenkaan oikein, että nämä tehdään työajalla, jolloin vahinkojen maksumiehiksi joutuvat täysin ulkopuoliset tahot kuten yritysten asiakkaat.

Jukka Mattsson

"Jos joku ajattelee, että eduskunnan päätöksentekoa vastaan asetettuun poliittiseen lakkoon vastattaisiin lopettamalla esittelyn käsittely, on hän väärässä”.

Näin puhuu mies joka haki pääministerinä ollessaan töitä metsäteollisuudesta! Todellinen kansanedustaja oma perse edellä.

Erkki Malinen

Mielenkiintoisia nämä mielipiteet, Venäjällä jos vastustat Puuttinin hallintoa se on demokratian puolustamista. Mutta täälä jos vastustat Sipilän hallintoa se on demokratian vastaistamista, kummatkin hallinnot on vaalealla valittu.

Pentti Westerholm

Suomessa valta kuuluu kansalle.Kansa on valinnut 200 kansanedustajaa hoitamaan heidän asioita.Näin se perustuslain mukaan menee.Jostain syystä osa AY -johdosta haluaa ottaa määräysvallan itselleen.He eivät luota kansan valitsemiin edustajiin.Tämä muistuttaa jo jonkinlaista vallankaappausta .Voisi kysyä mitä te 200 edustajaa sielä puuhailette kun AY,n ei luota teihin.

Pasi Anttila

:)
Tämä hallitushan on kuin rampa ankka erotuksella että se rampa ankka sentään liikkui.
Tämä hallitus toistaa edeltäjänsä kohtalon. Viimeiset kuukaudet vaan tapellaan ja hakukutaan toisia ja kehitetään someravoia ja suututaan jokaiseta pienestäkin kuitista ja ymmärretään väärin, pahoitetaan mielensä ym. ym.

tämä hallitus on punnittu ja köykäseksi havaittu.

Jaakko Salomaa

Kun tätä ketjua lukee, niin surulliseksi vetää. Ollaanko täällä Suomessa noin helvetin kaukana todellisuudesta? Vanhanen puhuu asiaa, vaikka en hänen tukijansa olekaan. Suomessa eduskunta ja vain eduskunta, määrittelee lain sisällön ja asettaa ne voimaan. Se ei kuulu kansalle ja vielä vähemmän jollekin ayporukalle. Kansa on päättäjät eduskuntaan valinnut ja turvat tukkoon, vasurit!