Sunnuntai 16.6.2019

Työpäivä 19 h, ylityökorvaus 0 € – Tehy: Näin hallituksen ajama ”halpuuttamistyöaika” toimii

Luotu: 
3.10.2018 14:11
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    Kuvituskuva. Esimerkiksi 24/7 auki olevalla vuodeosastolla tai vanhainkodissa vuorokausilepo voitaisiin uuden lain myötä viedä viiteenkin tuntiin, jolloin 19 tunnin työpäivä olisi mahdollinen, Tehyn asiantuntija sanoo.
|

Hoitoalan ammattiliitto Tehyn edunvalvonta-asiantuntija Maija Wilskman kertoo nyt Uudelle Suomelle, mihin perustuu Tehyn näkemys siitä, että uusi työaikalaki voisi tuoda hoitoalalle 13–19 tunnin mittaiset työpäivät.

Kyse on työaikalain esityksen jaksotyötä käsittelevästä kohdasta. Wilskman toteaa, että jaksotyössä ei määritellä päivittäistä tai viikoittaista säännöllistä työaikaa, vaan tuntimäärä tietyllä jaksolla, esimerkiksi 120 työtuntia kolmen viikon jaksolla.

”Ainoan rajan työvuorosuunnittelulle [jakson sisällä] aiheuttaa vuorokausilepo”, Wilskman sanoo.

Hallituksen esityksessä vuorokausilepo nousisi nykyisestä yhdeksästä tunnista 11 tuntiin.

Kun vuorokauden 24 tunnista vähennetään tuo lepoaika eli 11 tuntia, päästään 13 tunnin työpäivään.

Wilskmanin mukaan lakiesitys mahdollistaa kuitenkin helposti sen, että vuorokausilepoa alennettaisiin yhdeksään tuntiin. Näin ollen työpäivän pituudeksi tulisi 15 tuntia. Yhdeksän tunnin vuorokausilepoon riittävät ”työn järjestelyihin liittyvät syyt”.

Vuorokausilepoa voitaisiin esityksen mukaan tilapäisesti lyhentää myös seitsemään tai jopa vain viiteen tuntiin.

”Vuorokausilevon lyhentäminen tulisi kysymykseen vain silloin, kun työn järjestelyt tai toiminnan luonne niin edellyttäisivät”, lakiesityksessä sanotaan. Lyhentäminen viiteen tuntiin olisi sallittua enintään kolmen peräkkäisen vuorokausilevon aikana kerrallaan.

”Työssä, joka on välttämätöntä toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi, vuorokausilevon lyhentäminen viiteen tuntiin olisi sallittua lyhentämiselle säädettyjen yleisten edellytysten täyttyessä. Keskeytymättömässä kolmivuorotyössä tai ympärivuorokautisesti toimivilla jaksotyöaloilla tarve lyhentää vuorokausilepoa voi johtua esimerkiksi vuorojärjestyksessä seuraavana olevan työntekijän sairastumisesta, jolloin jo yhden vuoron tehnyt työntekijä joutuu tekemään vielä seuraavan vuoron”, lakiesityksessä sanotaan.

Maija Wilskmanin mukaan vain viiden tunnin vuorokausilepo onnistuisi ”hyvin heppoisin perustein”.

”Esimerkiksi 24/7 auki olevalla vuodeosastolla tai vanhainkodissa se voitaisiin viedä viiteenkin tuntiin”, Wilskman sanoo.

”Halpuuttamistyöaika”

Wilskmanin mielestä jaksotyöllä työnantajat haluavat päästä eroon ylityökorvausten maksamisesta.

Lakiesityksessä ylityöraja olisi itse työajan tavoin jaksokohtainen. Jos työaika olisi 120 tuntia kolmessa viikossa, ylityökorvauksia maksettaisiin vain tuon 120 tunnin ylittävältä osalta kolmen viikon aikajaksolla.

”Tämä on halpuuttamistyöaikamuoto”, Wilskman sanoo.

”Vaikka tekisi kuinka pitkän päivän, ei tule ylityötä vuorokaudessa eikä viikossa.”

”Työnantajat ovat halunneet keinolla millä hyvänsä teettää työtä säännöllisenä työaikana tai korkeintaan maksaa siitä lisätyötä tai laittaa eriä työaikapankkiin, eli välttää ylityökorvauksia”, Wilskman sanoo.

Lähes koko sote-ala mukaan?

Wilskman arvioi, että jos hallituksen esitys menee läpi, jaksotyö laajenee koskemaan lähes koko sosiaali- ja terveysalaa.

Nykylaissa jaksotyö on poikkeus yleissäännöksestä ja sen piiriin kuuluvat alat on lueteltu yksityiskohtaisesti. Niihin kuuluvat esimerkiksi sairaalat sekä poliisi- ja tullilaitokset.

”Nyt on vain ilmoitettu aloja ja niiden tukipalveluita”, Wilskman sanoo ja toteaa, ettei oikein kellään ole käsitystä siitä, miten suurta määrää työntekijöitä jaksotyön laajennus koskettaa.

Wilskman kuitenkin tulkitsee, että lain myötä melkein koko sote-ala tulisi mukaan jaksotyöhön.

”Kotihoito, ensihoito, yksityiset lääkärikeskukset, veripalvelu…” Wilskman luettelee.

Rajoituksena on, että yksikön on oltava toiminnassa yli 12 tuntia vuorokaudessa.

Uuden työaikalain on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2020. Hallitus haluaa koota kaikki työ- ja virkasuhteet saman työaikalain alle, mutta toisaalta antaa tämän uuden lain sisällä runsaasti mahdollisuuksia työpaikkakohtaisiin sopimuksiin ja joustoihin.

Lue lisää:

”Erittäin raskas työmuoto” – Uusi työaika kymmenille tuhansille työntekijöille huolettaa liittoja

Tehy-lehti: Uusi laki toisi jopa 19 h -työpäivät ”työnantajan määräyksellä”

Myös työnantajat tyrmäävät esityksen uudesta työajasta: ”Muutokset voivat vaarantaa kriittisiä toimintoja”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Soten piirin työntekijät työskentelevät jo nyt monin paikoin äärirajoilla. Kysymys on naisvaltaisista aloista, ilmeisesti nyt halutaan pidentää työpäiviä reilusti sekä samalla alentaa sote-työntekijöiden palkkoja. Miten ihmeessä näillä ihmisillä on varaa asumiseen? Miten hoitoalan työntekijät voi enää perustaa perheen ja miten lapset sopivat tulevaan työelämään? Ei sitten mitenkään...

Nita Hillner

En voi kun ihmetellä! Ymmärrän että Kepu tekee tämän, Keskusta on aina ollut työntekijävastainen. Mutta että Kokoomukin. Soten piirissä on paljon kokoomuslaisia niin potilastyössä, liitoissa kuin eduskunnassakin. Täytyykö heidän nyt vaihtaa puoluetta? SDP? Vihreät?

Jukka Mattsson

Sipilältä voisi kysyä onko hänen mielestään maassamme vieläkin liikaa työssäkäyviä ihmisiä? Hänellä on ilmeisen suuri tarve saada maahamme laki lailliselle orjatyövoiman käytölle ja ajaa näin loputkin työläiset töistä ulos?

Häneltä voi kysyä näinkö hän lain voimaan saatuaan kohtelee kristittynä uskovaisena maamme heikompia ja vähäosaisia?

Kyllä tämän hallituksen eriarvoistavalle toiminnalle pitää joku raja asettaa. Saisi kaatua mokoma hallitus ja nopeasti.

Ilkka Paananen

Tämä hyvinvointi rakennettin hyvin pitkälti silloin kun Kokoomus oli 'Kekkosen kirouksessa' eikä sillä ollut asiaa hallitukseen. Muistaakseni mukana ainakin SDP, Maalaisliitto/Keskusta, RKP, SKDL jne. En kyllä näe yhteyttä kommenttisi ja historian välillä. En myöskään ymmärrä, miksi sotelaiset äänestävät Kokoomusta. Kannattaa vaihtaa puoluetta, mutta älkää nyt ainakaan Vihreisiin menkö.

Pasi Käyhkö

Kepu ja Kekkosen aika. Suomihan eli silloin pysähtyneisyyden ja Moskovan aikaa.
Keskusta kyllä vieläkin koettaa hillitä maan kehittymistä.
Nythän Keskusta on vallassa. Muut kuin maajussit eivät tarvitse minkäänlaista arvostusta.

Jukka Mattsson

Katsopa kuinka luotsiveneen kuljettajia jo nyt kohdellaan. 24/7 töitä ja esimiehet eivät lepoaikoja määrittele kirjallisesti. Eli käytännössä olet töissä vuorokauden ympäri viikon putkeen.
Nyt tämä sama vedätys pitää saada lailliseksi mm. tulliin, poliisiin ja sote-palveluihin.

Ritva Lehtonen

Tähän kannattaa Tehynkin perehtyä tarkemmin ja pitää siinä hoitajien puolta ettei työaika ja sen uuvuttavuus ota yliotetta koko ammattikunnan jaksamiseen hoito ja kolmivuoro-
työssä. Tässä asiassa on syytä pitää työntekijöiden puolta tai kohta ei löydy hoitajia alalle.
Nyt jo on tilanne äärirajoilla miehityksen ja jaksamisen suhteen.

Tarja Laakso

Ja miksi EK ja Suomen Yrittäjät kaivavat aina ehdotuksilleen taustaksi sen yhden maan, jossa jokin yksittäinen asia on heidän näkökulmastaan paremmin kuin Suomessa. Ja unohtavat ne kaikki maat, joissa sama asia on heidän näkökulmastaan katsoen huonommin. Ja lisäksi väittävät tai antavat ymmärtää, että kyseinen asia on kaikissa maissa paremmin kuin Suomessa. Pahimmillaan ovat käyttäneet myös vääristeltyä totuutta näissä esityksissään - kuten eri tavoin tai eri tarkoitukseen laskettuja tilastoja jne. ja jopa täysin vääriä tietoja (yleistäessään asiaansa).

Erkki Häkkinen

Mitenkähän on? Kolmen viikon jaksossa 120 tuntia, mitä uutta tässä on? Mikäli jonakin päivänä tulee tehtyä ns pitkää päivää niin sitten toisena tasoitetaan, eikö vain. Olenko ymmärtänyt väärin seuraavan yhtälön? Työntekijä tekee jakson ensimmäisen viikon aikana esim. 60h ja toisella viikolla 50h=110h, kolmannelle viikolle hän saa tehdä vain 10h. Jotta ei mene jakson aikana ylitöiksi hänellä on paljon vapaata?
Mitä erikoista tässä on? Moni työntekijä nauttii pitkistä vapaista, eikö vain?

Irina Gagarin

Tässä ei ole kysymys työntekijän valinnasta ja vapaaehtoisuudesta. Tuollaiset epätasaiset työajat sopivat erittäin harvoille ja ylipitkät työpäivät ovat lisäksi työturvallisuusriski.
Ehdotus on kelvoton, miksi sitä ei jo heitetä romukoppaan.

Kristiina Degerman

Esimiehen yksi keskeinen tehtävä on turvata työntekijöidensä hyvinvointi. Toki voi tulla eteen epidemia, jolloin otetaan kaikki keinot käyttöön. Ensisijaisesti tietenkin omat sijaiset. Jos omat joutuvat venymään, on pikaisesti myös sovittava yhdessä heidän kanssaan lepoajat. Ylityöt mahdollisimman nopeasti aikana pois ( normaalit aikahyvitykset huomioiden). En jaksa uskoa, että kellään on varaa kuluttaa omaansa loppuun. Vai onko?