Torstai 23.5.2019

Tiedustelulait: Eduskunta hyväksyi perustuslain pikamuutoksen äänivyöryllä

Luotu: 
3.10.2018 14:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
|

Eduskunta on julistanut kiireelliseksi ja siten hyväksynyt perustuslain muutoksen, joka liittyy hallituksen esitykseen tiedustelulaeista. Päätös tarkoittaa tiedustelulakien etenemisen nopeutumista.

Eduskunta julisti täysistunnon toisessa käsittelyssä perustuslain 10 §:n muutoksen kiireelliseksi äänin 178–13. Vaadittu viiden kuudesosan enemmistö täyttyi.

Kiireelliseksi julistamista vastusti 12 vasemmistoliiton kansanedustajaa, eli koko puolueen eduskuntaryhmä, sekä rkp:n Eva Biaudet.

”Kun ehdotus kiireelliseksi julistamisesta hyväksyttiin, perustuslain muutos katsottiin samalla hyväksytyksi”, eduskunta toteaa Twitter-tilillään.

Hyväksytty perustuslain muutos koskee luottamuksellisen viestin salaisuuden suojan sääntelyä. Muutos mahdollistaa siviili- ja sotilastiedustelulainsäädännön säätämisen tavallisina lakeina.

 

Eduskunta hyväksyi perustuslain muuttamista koskevan lakiehdotuksen sisällöltään täysistunnon ensimmäisessä käsittelyssä keskiviikkona 26. syyskuuta. Lakiehdotuksen sisältö hyväksyttiin perustusvaliokunnan mietinnön mukaisena.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mark Andersson

Mistä moinen kiire? Kun perustuslakia muutetaan kiireellisenä, pitää olla kriisi, sellainen jota en ole huomannut muualla kuin median Venäjä-hysterisoinnissa.

Se taas tähtää myyntilukujen nostamiseen, ei mihinkään muuhun. Seurauksista piittaamatta.

Erkki Häkkinen

Eduskuntakin saa jotakin aikaiseksi vetkutteluista huolimatta. Tuleva laki olisi pitänyt olla voimassa ja käytössä ainakin kymmenen vuotta.
En ymmärrä mitä Mark tarkoittaa "myyntilukujen nostamisella" tässä asiassa? Tässä on on kysymys Suomen ja Suomalaisten turvallisuudesta!

Mark Andersson

Tarkoitan mediaa ja sen lietsomaa pelkoa.

Ei tiedustelulaeissa mitään vikaa ole, jos yksityisyydensuojasta huolehditaan, mutta onko juuri nyt meneillään jokin kriisi, joka pakottaa eduskunnan kriisilakimenettelyyn?

Miksei olisi voinut odottaa vajaata vuotta, jotta laki olisi hyväksytty normaalimenettelyllä?

Kaarina Leinonen

Olisihan se aika kummallista jos näihin viimeaikojen tapahtumiin ei reagoitaisi, itse olen lapsuuteni elänyt hyvin lähellä itärajaa, tänä päivänä länsirajalla. Kaikki koko Suomen alkuperäiset asukkaat ovat sitä pääomaa joka on arvossa arvaamattomassa miten Suomessa on elämää.

Timo-Pekka Mustakallio

Kansalaisoikeuksien purkutalkoot kiihtyvät, samalla kun eduskunnan päätösten (ja osin päättäjienkin) laatu heikkenee. Valvomaton tai heikosti valvottu mielivalta ravistelee entisen pohjoismaisen hyvinvointivaltion keskeisiä tukipilareita kuten luottamusta hallinnon oikeudenmukaiseen toimintaan: heikennys on paljon vaarallisempi ja kauaskantoisempi kuin sen kuviteltu vaikutus "kansalliseen turvallisuuteen" (kenen turvallisuus?... ei ainakaan yksittäisen kansalaisen!). Suomen luottamusyhteiskunta on eräs keskeisistä menestystekijöistä (perustuslaillinen turva) eli ylenkatsottu kilpailutekijä maailman moniin maihin verrattuna - yhteiskuntarauha tietää tehokkuutta ja inhimillistä kanssakäyntiä brutaalin elintilakamppailun sijaan - ja juuri sen ansiosta Suomi, Pohjoismaat tai miksei myös hyvin samankaltainen Kanada valtaavat lähes kaikkien hyvinvointimittareiden kärkisijat.

Typerykset, umpiluiset "pelolla johtajat", joita turvallisuusala tuntuu vetävän puoleensa kuin kärpäspaperi mitä kummallisimpia pörriäisiä, eivät vaan tajua miten hyviä yhteisöjä rakennetaan... mutta sehän ei taidakaan olla heidän prioriteettilistan kärjessä? Oma asema, pomotteluoikeuden salliva valta-asema ja komia virkapuku ovat pääasia, ja vähät väliä mitä vallan väärinkäytöllä aiheutetaan, aivan erityisesti ilmapiirin muuttuessa kyräileväksi. No nythän joku tietenkin pillastuu enkö minä piittaa turvallisuusasioista? Tottakai piittaan, jos toimitaan asiallisesti, ammattimaisest ja moitteettoman eettisesti: valitettavasti näin ei aina ole, eikä järjestelmä osaa poistaa valtaa huonosti tai väärin käyttäviä henkilöitä kuin vasta räikeiden virheiden jälkeen. Pelkään pahoin, että heikosti valvottu valtakeskus vain kasvaa, kauhuskenaariossa mielivaltaiseksi mahtikeskukseksi joista on lukuisia varoittavia pahoja esimerkkejä.

Ymmärretäänkö mikä hirviö tässä potentiaalisesti synnytetään, ja miten pahoja seuraamuksia "tärkeällä" ja kiihkeästi ajetulla asialla voi olla yhteiskunnallemme... jopa sen toiminta- ja kilpailukyvylle? Virhe on kaiken lisöksi vaikea enää peruuttaa. "Hosaamalla syntyy...".