Sunnuntai 26.5.2019

Jasper Pääkköseltä kova syytös keskustalle – näin ministerin leiri vastaa lohiväitteeseen

Luotu: 
3.10.2018 19:51
Päivitetty: 
3.10.2018 20:30
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kuvassa keskellä) sai näyttelijä-perhokalastaja Jasper Pääkkösen vihat päälleen.
|

Kalastusaktiivinakin tunnettu näyttelijä Jasper Pääkkönen syyttää blogikirjoituksessaan keskustaa aikeista kasvattaa Itämeren lohenpyyntikiintiötä.

Euroopan unionin lohikiintiöt ensi vuodelle vahvistetaan lokakuun puolivälissä, ja Suomen kannan neuvotteluihin vie maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk). Euroopan komissio on esittänyt Itämeren ja Pohjanlahden kokonaiskiintiön kasvattamista lähes 105 000 loheen, mitä ympäristöjärjestöt ja tutkijat pitävät liiallisena. Kansainvälisen merentutkimusneuvoston ICES:n suositus on 65 000 lohen enimmäiskiintiö.

Pääkkönen väittää saaneensa eduskunnasta ennakkotietoa, että ministeri Leppä ”esittää tutkijoiden suosittaman 63 300 lohen meripyynnin sijaan 91 135 lohen pyyntikiintiötä”. Suomen kantaa, josta lopulta päättää eduskunta, ei ole julkistettu siksikään, että asian valmistelu on kesken.

”Viime päivien aikana olen saanut lukuisia huolestuneita yhteydenottoja eduskunnan suunnalta”, Pääkkönen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Keskustassa torjutaan väitteet osittain. Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk) erityisavustaja Teppo Säkkinen kertoo Uudelle Suomelle ja myös Twitter-tilillään, että ”Suomen tavoite on mahdollisimman hyvä tulos Itämeren lohikannalle”. Hänen mukaansa neuvotteluasetelma on Suomen tavoitteen kannalta hankala.

Sitä, minkä kokoista kiintiötä Leppä esittää Suomen tavoitteeksi, Säkkinen ei kommentoi. Tätä hän perustelee Suomen neuvotteluasetelman suojelemisella. Säkkinen ei ota kantaa myöskään Pääkkösen väittämiin lukuihin.

”En voi kommentoida”, hän sanoo.

Säkkinen sanoo kuitenkin, että Suomi ei voi missään nimessä hyväksyä EU-komission esittämää korotusta, sillä se on Suomelle liian korkea.

Säkkinen kommentoi lohiasiaa Pääkköselle jo syyskuussa Twitter-keskustelussa.

”Jari Lepän ja Suomen linja nojaa tieteelliseen neuvoon Itämeren kalastuskiintiön asettamisessa. Eli olemme samalla kannalla kuin järjestöjen kannanotto. Vastuullinen kiintiö on merikalastuksenkin etu pitkällä välillä. Paukut myös salakalastuksen torjuntaan”, erityisavustaja linjasi tuolloin.

Asiaa kommentoi Pääkkösen blogissa myös keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni.

”Hei Jasper. Kiitos kirjoituksestasi. Olipas siinä paljon syytöksiä. Sinulla on ilmeisesti tietoa asioista, joita perustuslain vaiteliaisuuden nojalla meillä muilla ei ole. Huhupuheisiinhan ei kannata tunnetusti luottaa. Sinulla oli jäänyt ehkä huomaamatta tämä keskustalainen kannanotto ICES:in linjauksen puolesta, mikä muuten on myös ollut Suomen kanta”, Kulmuni toteaa näyttelijälle.

Alla Säkkisen tämänpäiväinen vastaus Pääkköselle Twitterissä.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Aaltonen

Keskustalaiset ovat pääsäntöisesti vuosisatoja keskittyneet Suomen vesistöjen likaamiseen ja jos joku on sitä mieltä että niitä pitää putsata, niin yhteiskunta tai joku muu saa maksaa ja Keskustalaiset kuittaavat samaan aikaa samasta potista korvaukset menetetystä viljelyalasta.

Rauno Virta

Esityksen luku olisi helppo kertoa julkisuuten, jos se olisi sama kuin tutkijoiden esittämä luku. Esitettävää lukua pidetään salassa vain siksi, ettei se ole kestävällä pohjalla, vaan selvästi suurempi. Suomi ei siis puolusta kestävää kehitystä kutujokiperiaatetta ja se on iso ongelma jokaiselle suomalaiselle ja kaikille vaelluskaloille.