Maanantai 17.6.2019

”20 000 eläkeläistä putosi köyhyyteen hallituksen takia” – Ministeri Saarikko: Pienituloisille tulossa helpotusta

Luotu: 
4.10.2018 20:23
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Ministeri Saarikko eduskunnassa. Arkistokuva.
|

Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto tiedusteli eduskunnan kyselytunnilla, mitä hallitus aikoo tehdä päätöstensä aiheuttamalle eläkeläisköyhyyden lisääntymiselle.

Hän viittasi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreisiin tutkimustietoihin, joiden mukaan jopa 20 000 eläkeikäistä suomalaista putoaa köyhyys- tai pienituloisuusrajan alapuolelle, jos terveydenhuollon asiakasmaksut huomioidaan laskelmissa. Asiakasmaksujen huomiointi lisää pienituloisuutta etenkin yli 65-vuotiaiden keskuudessa, koska he käyttävät eniten terveyspalveluja.

Alanko-Kahiluoto muistutti, että hallitus nosti asiakasmaksuja 30 prosentilla toissa vuonna.

”Alustava tutkimus osoittaa, että ainakin 20 000 eläkkeensaajaa on pudonnut köyhyysrajan alapuolelle sen vuoksi, mitä hallitus on tällä kaudella tehnyt”, Alanko-Kahiluoto syytti.

”Mitä hallitus aikoo tälle tehdä? Kyse on teidän omista päätöksistänne.”

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) yhtyi Alanko-Kahiluodon huoleen, mutta oli hieman eri mieltä eläkeläisten ahdingon syistä.

”Se kysymys ei varmasti yksistään ole syntynyt tämän vaalikauden aikana, vaan ihminen, joka työuransa aikana on syystä tai toisesta kyennyt kerryttämään vain pienen eläkkeen tai ollut kokonaan työelämän ulkopuolella, on taloudellisesti hyvin tiukassa tilanteessa”, Saarikko sanoi.

Hän myönsi, että maksuja on nostettu tämän vaalikauden aikana. Ministerin mukaan osa kunnista on toteuttanut maksunkorotuksen, osa ei, koska lakiin on kirjattu liikkumavara kuntien harkinnan suhteen.

Saarikko kertoi, että valmisteilla oleva asiakasmaksulaki on tuomassa helpotusta tilanteeseen.

”Uusi asiakasmaksulaki tulee selkiyttämään [viranomaisten] velvoitetta kertoa mahdollisuudesta saada maksuista huojennus tai vapautus. Tämä on erittäin oleellinen asia”, ministeri uskoo.

Lisäksi hän mainitsi, että hallitus on alentamassa lääkekaton omavastuuosuutta.

”Tämä on pienituloisille tärkeä ele.”

Vasemmiston Aino-Kaisa Pekonen, tuleeko hallitus vapauttamaan pienituloiset sote-maksuista kokonaan asiakasmaksulaissa. Saarikon mukaan vapautusta tulee anoa. Laki selkeyttää ”kriteerejä, jotka liittyvät ihmisen oikeuteen tulla vapautetuksi asiakasmaksusta pienituloisuuden perusteella”.

”Tulemme pitämään kiinni siitä, että lähtökohta on, että maksut ovat terveyskeskuksessa alun perin kaikille samat, ja vapautusta on mahdollista anoa”, Saarikko totesi.

LUE MYÖS: Sote-maksut ajavat 20 000 eläkeläistä pienituloisuuteen – Kansanedustajalla pelko pakkokorotuksesta

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Kummat oli suomessa ensin. Köyhät vai pakolaiset?
Poistuuko köyhyys kun pakolaiset poistetaan maasta?
Onko köyhyys aina yhteiskunnan vika ja yhteiskunnan aikaansaama?
Voiko köyhyydestä päästä omilla toimilla?
Voiko köyhäksi joutua omien toimien ja valintojen takia?

Timo Hietanen

Kyllä köyhyys on tietty aina keskuudessamme, niin Afrikassa, Lähi-idässä ja
omassa maassamme. Kyse on poliittisesta arvovalinnasta, ketkä pannaan
etusijalle, toimiiko Suomi omien kansalaistensa etujen turvaamiseksi vai
puhtaasti koko maailman sosiaalitoimistona kaikille haluaville, kuten
valtaosa puolueista on toiminut ja toiminee jatkossakin ?

Tarja Laakso

Näiden köyhtyvien eläkeläisten lisäksi Suomeen on tulossa uusi köyhien ryhmä - erityisesti EK:n (mutta myös ainakin keskustan ja kokoomuksen) ajamat ns. matalapalkka-alojen työntekijät. Siis ne, joille maksetaan niin pientä palkkaa, ettei sillä yksinkertaisesti elä. Suoraa yritystukea yrityksille, jonka maksajiksi joudumme kaikki veronmaksajat ja hyöty tulee yksinomaan suuryritysten omistajille eli sijoittajille (joista suuri osa vieläpä ulkomaalaisia, joten Suomen valtio menettää kaikki rahat, ne eivät tule takaisin edes veroina) ja pienempien yritysten omistajille.

Marjatta Jokinen

Suomessa muutettiin eläkkeiden laskutapaa melko radikaalisti. Nykyisen laskutavan mukaan eläke muodostuu koko aikuisiän tulojejn yhteenlasketusta summasta. Tämä on ihan hyvä menetelmä niille, joilla on ollut suhteellisen samanlaiset tulot koko työuran aikana. Aikaisempi laskentatapa perustui neljän viimeisen vuoden tulojen laskentaan. Tuolloin esimerkiksi lapsiaan kotiin jääneiden äitien vuosien poissaolo ei olisi vaikuttanut elkäkkeen määrään mitenkään. Samoin pienyrittäjän alkuvuodet ovat saattaneet olla huomattavankin vähätuottoisia johten investoinneista ja muista alkuun saattamisen lisäkuluista. Nyt näitä väliinputoajia on vielä monia näissä pienten eläkkeiden saajien joukossa. Joissakin maissa on eläkeikää alennettu lasten lukumäärän suhteessa. Suomessa voitaisiin tehdä samoin, ja lisäksi ottaa lastenhoitoon käytetyt vuodet huomioon työvuosien tapaan. Nykyisin aika harva perhe ratkaisee lastenhoidon enää jäämällä kotiin, sillä muutamakin vuosi työhistoriassa tuntuu jo eläkkeessä. Mutta ehdotustani kannattaisi harkita. Lasten hoitaminen kotona ainakin muutama ensimmäinen vuosi olisi monella tapaa lapsen tunne-elämää rikastava seikka. Ne soiaaliset taidot oppii kyllä pienemmälläkin ajalla kerhoissa ja harrastuksissa.

On varsin helppo antaa vähävaraisille helpotusta asiakasmaksuista, koska meillä on jatkossa käytettävissä reaaliaikainen tulorekisteri, josta voi suoraan nähdä ko. asiakkaan sen hetkiset tulot.

Myös sotu-uudistuksessa tulisi nämä asiakasmaksut kohtuullistaa vähävaraisille, kuten myös kiinteistöverot ja kotitalousvähennyskin.

Jouni Lehmusruusu

EU on toistuvasti huomauttanut Suomen liian alhaisesta perusturvan tasosta.

Keskustan Sipilä saadessaan huomautuksen 2015 ryhtyi heti toimeen ja ajoi nopeasti läpi hallintarekisterilain helpottamaan veronkiertoa.

Suomessa on myös OECD maiden suurin vanhuusajan köyhyys. Kokoomuksen Kataisen lapsihallitus reagoi siihen alentamalla yhteisöveroa, eli antamalla 2 miljardia vuodessa rikkaille.

Keskustan Sipilän korruptiohallitus on jatkanut samaa linjaa, tulonsiirtoja rikkaille ja köyhiä kurjistetaan aina vain lisää.

Muista ketä äänestät.

Raimo Vastamäki

Hyvin monilla pientä eläkettä saavilla on selaisia kuluja joita ei mitekään huomioida joidenkin lääkkeiden lisäksi,tulee melkoisia kuluja mm.silmälaseista lääkärinpalkkioista, hammashoitdoista saa jotain korvausta mutta proteesin maksat itse ja myös sen myöhemmän huollot ja pojaukset tai uusien hankinta, ne kulut onkin huikeita euro summia että siinä jää hampaattomaksi ja siitä elämän laatu kärsii.