Lauantai 20.7.2019

Nyt puhutaan jo yleislakosta – ”Olemme valmiita”

Luotu: 
5.10.2018 14:12
Päivitetty: 
5.10.2018 14:58
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent
    Kuva
    SAK:n liittojohtajat pohtivat käynnissä olevassa kokouksessaan seuraavia toimia liittyen niin sanottuun irtisanomislakiin.
|

Faktakulma

Lakot keskiviikkona 3.10.

Palvelualojen ammattiliitto PAM järjesti vuorokauden mittaisen lakon 94 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Lakko koski kiinteistö- ja siivousalan sekä henkilöstöravintoloiden työntekijöitä.

Teollisuusliitto järjesti vuorokauden pituisen lakon 150 eri toimipaikalla teknologian, kemian ja erityisalojen sektoreilta.

Suomen elintarviketyöläisten liiton vuorokauden pituiseen lakkoon osallistui 4 500 työntekijää kaikkiaan 15 eri työpaikalla.

Sähköliiton noin tuhat työntekijää olivat lakossa 150 teollisuusalan työpaikalla.

Ammattiliitto Pro järjesti vuorokauden mittaisen lakon yksittäisissä yhtiöissä ja työpaikoilla.

Lukuisat ammattiliitot ovat ilmoittaneet myös ylityökielloista ja valmistelevansa uusia toimia.

SAK:n liittojohtajien kokoontumisessa on mainittu jo useaan kertaan tänään sana ”yleislakko”. Etenkin SAK:n liitot ovat aloittaneet työtaisteluita vastalauseena hallituksen hankkeelle helpottaa henkilöperustaisia irtisanomisia pienissä yrityksissä.

Koska hallitus ei työtaisteluista huolimatta peräänny, SAK:n liittojohtajat pohtivat käynnissä olevassa kokouksessaan seuraavia toimia.

”Tämä on vasta alkua. Viimeisenä vaihtoehtona voimme aloittaa yleislakon”, sanoi Nina Päivärinta Teollisuusliiton mukaan.

AKT:n Vili-Petteri Adamsson mainitsi myös omassa puheenvuorossaan yleislakon. Kommentti sai raikuvat aplodit, mutta ”yleislakko” olikin Adamssonin puheenvuoron viimeinen sana.

Aihe nousi esiin myös yleisessä keskustelussa.

”Jos tarve vaatii, olemme valmiita menemään vaikka yleislakkoon”, sanoi yksi liittopäättäjistä puheenvuoronsa lopuksi.

”Vaalit ja yleislakko. Siinä aika pitkälti porukan viesti”, tviittaa liittopäiviä seurannut Jussi Kurppa.

SAK korostaa Twitterissä, että keskusjärjestölle lakko on viimesijainen keino, ja SAK:lle mieluisampi vaihtoehto olisi neuvotteleminen hallituksen kanssa. Neuvotteluiden ehdoksi se asettaa kuitenkin niin sanotun irtisamislain poisvetämisen, mihin maan hallitus ei aio suostua.

Liittojohtajien puheenvuoroissa ehdotettiin muun muassa viikon poliittista lakkoa ja polttoaineen jakelun keskeyttämistä keinoiksi pysäyttää hallituksen hanke. AKT ilmoitti torstaina, että se aloittaa maanantaina uudet, pitkäkestoiset työtaistelutoimet, jotka näkyvät muun muassa julkisessa liikenteessä. Lue lisää: AKT:n kova peli alkaa 8.10.2018 – IL: ”Näkyy heti Suomen satamissa, myös bussivuoroissa ja lennoissa”

Lue myös: SAK-yleisö räjähti nauruun Suomen Yrittäjien arviolle

 

Faktakulma

Lakot keskiviikkona 3.10.

Palvelualojen ammattiliitto PAM järjesti vuorokauden mittaisen lakon 94 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Lakko koski kiinteistö- ja siivousalan sekä henkilöstöravintoloiden työntekijöitä.

Teollisuusliitto järjesti vuorokauden pituisen lakon 150 eri toimipaikalla teknologian, kemian ja erityisalojen sektoreilta.

Suomen elintarviketyöläisten liiton vuorokauden pituiseen lakkoon osallistui 4 500 työntekijää kaikkiaan 15 eri työpaikalla.

Sähköliiton noin tuhat työntekijää olivat lakossa 150 teollisuusalan työpaikalla.

Ammattiliitto Pro järjesti vuorokauden mittaisen lakon yksittäisissä yhtiöissä ja työpaikoilla.

Lukuisat ammattiliitot ovat ilmoittaneet myös ylityökielloista ja valmistelevansa uusia toimia.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Eikä ole myös istuva Hallitus!
17,6% Keskusta + 18,9% Kokoomus + 0,7% Siniset.

Yhteensä 37,2% kansasta kun pitäisi olla eduskunnan enemmistö?

Ei ole edes kansan enemmistöä tuolla porukan takana vaan pelkästään puoluekuri sekä lauma smurffeja.

Tähän voisi seuraava eduskunta tehdä lakimuutoksen jotta tämänlainen fiasko ei tapahdu enää koskaan.

Petri Kokko

Eikö ammattiyhdistyksiin ja liittoihin kuuluvia enää lasketa kansalaisiksi, onko hiljaisuudessa tehty joku sellainen laki? Ei ihmiset, työtätekevät käskyttämällä tällaisiin toimenpiteisiin ryhdy vaan tuovat nyt konkreettisesti ja vapaaehtoisesti tyytymättömyytensä esiin tämän perseilevän hallituksen toimia kohtaan.
Kaikenlaisia typeryyksiä ja perseilyjä on tässä vuosien mittaan nähty, arkadianmäestä on kehkeytynyt suomen suurin verovaroin ylläpidettävä laitossirkus eikä sieltä ole kansalaisille herunut mitään järkevää päätöstä tai toimenpidettä pitkiin aikoihin. Pelkkää kurjistamista. Kamelin selkä katkesi, lopultakin

Jussi Hietala
Vastaus kommenttiin #10

Jos noin on, niin sitten varmaan demarit voittaa seuraavat vaalit. Siihen asti mennään nykyisellä hallituksella. Niin se menee demokraattisessa systeemissä. Ei hallitusten pidä perääntyä huutelun ja uhkailun edessä.

Jussi Hietala
Vastaus kommenttiin #20

En nyt erityisesti rupea sinisiä kehumaan, mutta heidän kansanedustajiaan äänesti enemmistö niistä jotka äänestivät viime vaaleissa perussuomalaisia.

Kohta se nähdään mikä on kannatus seuraavissa vaaleissa.

Hallituksella on eduskunnassa enemmistö. Tulipa hölmöjä päätöksiä tai ei, tällä mennään nyt. Ei sitä Hakaniemessä muuksi muuteta.

Tarja Laakso

EK, Suomen Yrittäjät ja hallitus voisi kuitenkin estää ne vahingot halutessaan. Perääntymällä vaatimuksistaan, jotka johtavat Suomen tuonne 62 vuoden takaiseen tilanteeseen ellei jopa sitäkin vallanhimoisempaan tilanteeseen. Sillä vallastahan tässä on kysymys - työnantajat haluavat työntekijöistään orjia.

Tarja Laakso

Ei tämä asia ole eduskunnan päätettävissä ollut vielä. Ja eduskunnan hallituspuolueiden edustajathan näyttävät olevan hallituksen käskyläisiä. Ja hallitus näyttää olevan EK:n ja Suomen Yrittäjien käskyläisiä.
Hallitus ei myöskään ole kansan valitsema (ja sehän on erinäisillä politikoinneilla pidetty pystyssä vaikka se ei edusta enää edes alkuperäistä tilannetta) eikä sillä myöskään pitäisi olla eduskuntaa suurempaa valtaa. Silti se kahmii enemmän valtaa kuin sille kuuluu. Käskyttämällä ja uhkailemalla puolueidensa kansanedustajia -ohi puoluerajojen.

Ja tottelee (a on totellut koko kautensa ajan) tosiaan EK:n ja Suomen Yrittäjien käskyjä - nämä nykyiset lakiehdotuksethan voi lukea suoraan Suomen Yrittäjien toimintatapa-esityksistä. Sanatarkasti jopa.
Onko Suomen Yrittäjät vaaleilla valittu, kansalaisia edustava järjestö? Tai EK?

Jaakko Aalto
Vastaus kommenttiin #15

Jos ei ole ollut eduskunnan päätettävissä, sitten on aiheellista antaa eduskunnan päättää. Hallitus on nimitetty vaalien tuloksen mukaan ja demokraattisessa järjestyksessä. Ay-johdon kohdalla en olisi niinkään varma. Tiedät varsin hyvin, ainakin sinun pitäisi tietää, että hallituksella ei ole eduskuntaa suurempaa valtaa. Jos eduskunta ei hyväksy hallituksen esitystä, sitten se raukeaa. Muut väitteesi sitten ovat tyhjän päällä olevia mielipiteitä.

Jaakko Aalto
Vastaus kommenttiin #22

Elä nyt viitsi saivarrella. Et sinä noin tietämätön voi olla. Kyllä tämä hallitus valittiin vaalien mukaan. Ei myöhemmin tapahtunut puolueen hajoaminen sitä miksikään muuta. Ja hallituksen luottamus taas punnitaan eduskunnassa.

Mikko Toivonen

Aika vastuuttomia puheita kuten yleislakko vailla ensimmäistäkään oikeaa tai tarpeellista perustetta.
Taisivat poliisit ja hovioikeus kieltää paljon yhteiskunnalle vaarattomamman järjestön/2.bussilastillisen kerhon, jonka pääharrastus oli lippujen heiluttelu ja möliseminen!
AY liikeen katteettomat ukaasit on kyllä huomioon otettava ja ryhdyttävä kiireellisenä valmistelemaan lainsäädäntöjä joilla yhteiskunnan kiristäminen ja joukkovahingoittaminen voidaan tarvittaessa minimoida.
Kansalaisten velvollisuus on kuitenkin vaaleissa pitää valta eduskunnalla ja Presidentillä eikä sallia AY liikkeen ottaa sitä kaikkia lopulta köyhdyttävällä tavalla eduskunnalta.

Se tietenkin tarkoittaa että valtaa kiristämällä haalivien kassaroita ei valita eduskunnassa määräävään asemaan. Ei yksittäisenä puolueena eikä "blokkina"

Jukka Mattsson

Aivan sama millä tyylillä tuo Sipilän hallitusammattilais sikailijoiden touhu saadaan loppumaan. Lapsi meni jo pesuveden mukana. Nyt puhuvat periaatteet ja siinä ei järki paljoa paina.

Ottakaa Sipilä, Orpo, Lindström ja Häkämies Buranaa. Se toimii itse aiheutettuun päänsärkyyn.

Jukka Mikkola

Me elämme globaalissa maailmassa. ”Suomi elää viennistä.” Vientiyritykset ovat mukana kovassa kansainvälisessä kilpailussa. Poliittiset lakot nykymuodossaan eivät ole enää tätä päivää. Niillä aiheutetaan tarpeetonta harmia kansalaisille ja ennen kaikkea vientiyrityksille. Maksumiehenä ovat myös ammattiliittojen jäsenet saamatta jääneinä ansiotuloina.

Kirjoitin 17.6.2011 tämän lehden kommentissa ”Suomen tie on Kreikan tie.” Tällä tiellä näytettäisiin nyt taas kulkevan.

Toivottavasti suhteellisuudentajua saa palautettua katsomalla Valtiokonttorin linkkiä. Siellä lukee mm. :

”Lainanotto tapahtuu kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla: sekä pankit että sijoittajat tulevat suurimmaksi osaksi Suomen ulkopuolelta.”

http://www.valtiokonttori.fi/fi-FI/Valtionvelka_ja_talous/Valtionvelka

Jouni Lehmusruusu

2003 alkaen on johdossa ollut porvaripuolue, Kepu ja Kokkareet vuoronperään.

Kyyti on ollut kovaa, 7 viime vuoden aikana valtionvelka on kasvanut 53 miljardista 107 miljardiin.

Samaan aikaan kansallisomaisuutta on myyty sille joka jotain tarjoaa, kultavarannot, fosfaattivarannot, pohjavesi, rautatie, tieverkosto ja kaikki mistä joku jotain vain maksaa.

Soten myötä myyntiin tulevat sairaalat ja terveyskeskukset, sen jälkeen "valinnanvara" tarkoittaa kallista yksityistä tai kalliimpaa yksityistä.

Köyhät, palkansaajat, opiskelijat, työttömät, vanhukset, lapset, sairaat ja muut heikoimmat on unohdettu tässä kapitalistien kansantalouden lahtauksessa.

Seurauksena 340.000 työtöntä, 500.000 ilmaistyötä tekevää, , 5 miljardin jatkuva ja kasvava menoerä maahanmuutosta ja teollisuusmaiden suurin vanhusten köyhyys.

Porvarit ovat unohtaneet että ilman palkkaa jolla tulee toimeen ei voi kuluttaa, ilman kulutusta ei ole toimivaa taloutta ja kohta on kaikki myyty joten jonkun on aika kuitata lasku.

Suurimmalla osalla palkkatyötä tekevillä ei ole varaa maksaa enempää, joten yllätys, huonosti hoidettu kansantalous johtaakin rikkaiden verotuksen kiristämiseen.

Vuodesta toiseen, hallituksesta toiseen, meitä johtavat idiootit.