Lauantai 20.7.2019

SAK-yleisö räjähti nauruun Suomen Yrittäjien arviolle

Luotu: 
5.10.2018 14:22
Päivitetty: 
5.10.2018 20:52
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent
    Kuva
    Jarkko Elorannan mukaan irtisanomislain "vaikutukset näyttävät olemattomilta, mutta puheet ovat olleet sitäkin hervottomampia ja levottamampia".
|

SAK:n liittopäättäjät ovat kokoontuneet päättämään jatkotoimista vastalauseena hallituksen valmistelemalle irtisanomislaille. Puheenjohtaja Jarkko Eloranta valoi liittopäättäjiin taistelutahtoa alkusanoissaan.

SAK:n liittohallintojen yhteiskokouksessa on koolla noin 500 liittopäättäjää. Päättäjät linjaavat jatkotoimista, joista tehdään varsinaiset päätökset jäsenliittojen omissa hallituksissa. Ylityökieltoja ja lakkoja on jo nähty.

Hallitus pyrki alkujaan parantamaan niin sanotulla irtisanomislailla työllisyyttä madaltamalla pienten yritysten kynnystä palkata työntekijöitä. Vaikutusarvioissa on kuitenkin todettu, että toimenpiteen vaikutuksista ei ole olemassa täsmällistä tutkimusta ja näyttää siltä, että nettovaikutukset työllisyyteen asettuisivat todennäköisesti lähelle nollaa. Eloranta nosti tämän esiin puheessaan.

Keskustelussa on usein viitattu siihen, että laki kuitenkin kasvattaisi toteutuessaan tuottavuutta. Elinkeinoelämän valtuuskunnan Ekonomistikoneessa 60 prosenttia ekonomisteista oli tätä mieltä. Eloranta ei kuitenkaan tähän usko.

"Mikroskooppisia täytyy näiden vaikutusten olla", hän sanoi kokouksessa.

Eloranta huomautti, että irtisanominen on mahdollista jo nyt ja irtisanomisten lainmukaisuutta tarkasteltaessa yrityksen koko otetaan jo nyt huomioon. Palkansaajaliike myös näkee, ettei irtisanominen nykyisinkään ole vaikeaa, kun taas Suomen Yrittäjistä (SY) on todettu moneen kertaan, että kynnys on tuomioistuimissa asettunut varsin korkealle, minkä johdosta yrittäjät eivät uskalla palkata työntekijöitä virherekrytointien pelossa.

Hallituksen kompromissiesityksessä irtisanomissuojan heikennys rajattiin 10 hengen yrityksiin, joissa Elorannan mukaan työskentelee vain reilut 100 000 palkattua työntekijää. Elorannan mukaan vuosittain ehkä riitautetaan ehkä muutama kymmenen tällaista henkilöperusteista irtisanomista. Näiden lukujen valossa Eloranta ei usko tuottavuusperusteluun.

"Miten siellä voisi yhtäkkiä tapahtua sellainen väenpuhdistus ja tuottavamman väen palkkaus, että jotain merkittävää tuottavuusetua koko kansantalouteen syntyy? Vaikea uskoa."

Yrittäjien arvio räjäytti salin nauruun

Elorannan mukaan "vaikutukset näyttävät olemattomilta, mutta puheet ovat olleet sitäkin hervottomampia ja levottamampia". Hän viittaa SY:n arvioon, jonka mukaan Suomeen syntyisi lain myötä kymmeniä tuhansia työpaikkoja. Eloranta pitää väitettä suorastaan naurettavana ainakin päätellen siitä, miten hän yleisöä nauratti.

"Sukkana läpi. Kukaan ei kysy, onko totta vai ei. Lähteenä tälle tiedolle oli niinkin luotettava tutkimus kuin yrittäjäjärjestön oma gallup omille jäsenilleen", Eloranta sanoi SY:n arvioon viitaten ja sali räjähti nauruun ja Eloranta sai taputukset.

Suomen Yrittäjät on myöhemmin oikonut, että sen kyselyä ei ollut tehty vain jäsenyrityksille. Lue lisää: Yrittäjät vastaa SAK:lle: ”Nauru tekee herroille hyvää – mutta Elorannan suusta tuli väärää tietoa”

Elorannan mukaan "tämä onneton laintekele" syntyi lohdutuksena yrittäjille, kun paikallista sopimista ei saatu lavennettua kikyn yhteydessä eikä työaikalaissa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on sanonut, että irtisanomislain taustalla on työaikalakityöryhmä, joka ei päässyt yksimielisyyteen paikallisen sopimisen edistämisestä.

"Henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen on siis hallituksen kumarrus Suomen Yrittäjille – ei mitään muuta", Eloranta sanoi ja kutsui hallituksen toimia poliittisten irtopisteiden kalasteluksi yrittäjiltä palkansaajien laskuun.

"Se ei meille käy ja sen me olemme tehneet hallitukselle selväksi koko prosessin ajan määrätietoisesti ja johdonmukaisesti."

Elorannan mukaan hallituksen pitää nyt nousta seisomaan, hankkia "vähän terästä selkärankaan" ja lopettaa "hyödyttömän ja haitallisen lain valmistelu". Hän siteerasi Elinkeinoelämän keskusliiton ex-työmarkkinajohtaja Lasse Laatusta, joka Kauppalehden haastattelussa kutsui tilannetta kirpun nylkemiseksi. Laatunen sanoi tiistaina Kauppalehdelle, että juridisesta kirpun nylkemisestä uhkaa tulla kohtuuttoman suuret vahingot teollisuudelle, ja ay-liikkeen virittelemän sotasyksyn hinta voi nousta korkeaksi.

Eloranta totesi, että hän harvoin siteeraa työnantajapuolen johtajia, mutta nyt on sen aika.

"Hallitus nylkee juridista kirppua", Eloranta sanoi ja viittasi Laatuseen.

Eloranta hämmästeli, kuinka pienen mittaluokan asian vuoksi hallitus horjuttaa työmarkkinoiden rauhaa. Hänen mukaansa hallitus on työmarkkinoiden suurin epäjärjestyksen aiheuttaja, eikä kuohunta jää tähän syksyyn, vaan heijastevaikutuksia voi nähdä myös seuraavalla tes-kierroksella. Tästä myös työoikeuden professori Seppo Koskinen on aiemmin varoittanut.

Elorannan mukaan ay-liike ei kaipaa lakkoja, mutta puolustaa omia etujaan. Hänen mukaansa ay-liike ei vaadi lisää, mutta vaatii, ettei heiltä viedä lisää.

"Uskon myös, että jokainen tässä salissa haluaa, että seuraava hallitus ottaa ammattiyhdistysliikkeen työelämän uudistamisen kumppaniksi, eikä toteuta vain työnantajapuolen villejä unia. Pidetään tämä mielessä aina huhtikuulle asti", Eloranta sanoi puheensa päätteeksi.

Lue myös: Nyt puhutaan jo yleislakosta – ”Olemme valmiita”

Korjaus: Juttua korjattu 5.10. kello 20.52 Evan Ekonomistikoneen kysymyksen osalta: aiemmin uutisessa kerrottiin, että lähes puolet ekonomisteista uskoi lain kasvattavan toteutuessaan tuottavuutta, oikea luku on 60 prosenttia.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Laine

Seuraavan hallituksen ensimmäinen toimi on määrätä työantajille sanktioita jos eivät työllistä palkkatyöhön. Ilmaistyö on kiellettävä jo voimassaolevien kansainvälisten sopimusten nojalla. Minimisosiaaliturva on nostettava yleiselle eurooppalaiselle tasolle. Veronkiertoon on puututtava kovalla kädellä, veroparatiisien asiakkaat vankilaan ja korvauksiin. Varallisuusvero takaisin. Pääomaverotusta on korotettava. Tuloverojen progressiivisuutta on lisättävä. Sosiaalituet pois heiltä, jotka eivät sitä tarvitse.

Kalle Kaskinen

"Eloranta hämmästeli, kuinka pienen mittaluokan asian vuoksi hallitus horjuttaa työmarkkinoiden rauhaa" kirjoittaa" UM:mi. Pienen mittaluokan, helppo nakki.
Iltasanomien Timo Haapalalla on kuulemma täky, johon kannattaa tarttua.

Hannu Peltola

suomi on mailmantalouden nousun myötä noususuhdanteessa ja suomen talous nousee vaikka hallitus ja ek puoli pelaisi korttia, ja silti heikennetään köyhien asemaa enemmän kun lama aikanam, kuulemma ihan vaan varmuuden vuoksi, toki työntekijä puolenkin on varauduttava lamaan, ihan vaan varmuuden vuoksi, ei työväkikään ole vaatimassa saksan malliin irtisanomis sakkoja ja työnantajilla on koeaika, on henkilöstä vuokraamoja joita voi potkia ulos samana päivänä, on määräaikasia työösuhteiuta, mutta mikään ei vaan riitä, onnistu sittenkin repimään kansan kahtia hallituksen pölvästit, nyt olisi ollut otollinen hetki lähentyä kun suomella menee hyvin, nyut nää hyväkkäät alko kyykyttämään toden teolla

Tapio Mäkeläinen

Tämä profiloituu taas liikaa hallitus vs. SAK linjalle vaikka Työsopimuslaki ei jäsenkirjaa tunne tai erottele sen mukaan kun nalli napsahtaa,, ja sehän napsahtaa sadoille joka päivä.
Eikö Kokoomus nyt tätäkään tajua. Suomessa on lukuisia, osaavia ja hyväkuntoisia työmarkkinavaikuttajia eläkkeellä tai muissa hommissa. Heistä varmasti löytyisi vaikka osa-aikainen senior adviser, joka kertoisi miten tämä voimapolitiikkamylly toimii.

Tapio Mäkeläinen

Tämä profiloituu taas liikaa hallitus vs. SAK linjalle vaikka Työsopimuslaki ei jäsenkirjaa tunne tai erottele sen mukaan kun nalli napsahtaa,, ja sehän napsahtaa sadoille joka päivä.
Eikö Kokoomus nyt tätäkään tajua. Suomessa on lukuisia, osaavia ja hyväkuntoisia työmarkkinavaikuttajia eläkkeellä tai muissa hommissa. Heistä varmasti löytyisi vaikka osa-aikainen senior adviser, joka kertoisi miten tämä voimapolitiikkamylly toimii.

Simo Tamminen

Olisi hyvä tietää onko Elorannalla ja viidelläsadalla muulla liittopäättäjällä minkäänlaista tietoa tai kokemusta pienyrittäjänä olosta. Pienyrittäjät ovat aina jääneet paitsioon kun on tehty yleissopimuksia tai liittosopimuksia. Ammattiliitot ovat aina sanelleet sopimukset myös pienyrittäjien puolesta, kuullen kyllä heitä ottamatta heidän ehdotuksia huomioon. Tämä koskee niin työntekijä- kuin työnantajapuolta. Samaan tapaan ovat toimineet pyhässä kolmikannassa myös kaikki aikaisemmat hallitukset

Hannu Koskinen

Ja sitten vasta niitä 500 liittopäättäjää naurattaa, kun esim. Mersua ei enää tehräkkään Uudessakaupungissa vaan jossain muualla Euroopassa, missä ”laittomat” lakot on lopetettiin jo 1900 luvulla ja AY-liikkeet toimii ihan oikeesti sen kansakunnan etujen mukaan eikä oman etunsa mukaan!!
Maksais AY-liikkeet ensin ”tuloistaan” veroa tänne Suameen tekemistään voitoista esim. vuokratalo-ym. muilla bisneksillä hankkimistaan miljoonista, joilla erivapauksilla vääristävät ns. normaalia bisnestä.

Hannu Soikkeli

Eiköhän ne Ay-liikkeet maksele veroja yhtälailla kuin EK:n jäsenistö omansa? Ja tietysti on kysyttävä toimiiko EK koko kansakunnan etujen mukaisesti, vaikkeivät sen jäsenet taida Suomessa voittoja tehdä, ei ainakaan vuokratalo-ym. bisneksillä. Osinkojen maksuun kumminkin on varaa, vaikka ei verojen maksuun kuitenkaan. Onhan mm. hallituksen lahjoittama hallintorekisteri ja muut kivat välttelykeinot olemassa.

Markku Koivisto

500 innokasta kuulijaa tällä agitaattorilla. Edellinen kapina saatiin aikaan paljon pienemmällä uskollisten joukolla joskin uho oli yhtäläinen.
Täsmällistä tutkimustulosta vaaditaan, muttei vaivauduta sellaista omilla ekonomisteilla teettämään ja jos teetetty on, ei kehdata julkaista. Tuottavuuden kohenemiseen on siis helppo todeta, ettei siihen usko. Eikä periaatteesta usko siitä tulevaan työllisyysvaikutukseenkaan.
Sairas on myös näkemys, että väkeä irtisanomalla ja toisilla korvaamalla tuottavuutta yritettäisiinkään nostaa.
Yrityskokoa kasvattamalla eli uutta väkeä palkkaamalla se tapahtuu kun taotaan silloin kun rauta on kuumaa.
"Mikroskooppisia täytyy näiden vaikutusten olla", Eloranta sanoi. Ei ollenkaan välttämättä mutta mikroskooppiseen verrattuna vastustustoimet ovat kyllä megalomaanisia.
SY:n ja AY:n tutkimukset ja gallupit ovat hyvinkin saman vertaisia ja johdattelevuudessaan aivan yhtä naurettavia ja tarkoitushakuisia. Tällä kerralla vaan ay-liikkeen tutkimukset ja gallupit loistavat poissaolollaan.
Tämä "laintekele" on kyllä tehty työttömiä ajatellen, johon suuntaan ay-liike ei katsettaan koskaan luo, ja samalla pienyritysten kasvun tukemiseksi.
Tämän juridisen kirpun nylkemisessä ennenkaikkea ay-liike kertakaikkisine ei neuvotella-kantoineen on erityisen ansioitunut. Tyrmäämästään kolmikannasta ei enää kai kehdata puhua mitään, ei neuvotella, ei kenenkään kanssa.
Työrauha ei tuosta lakimuutoksesta todellakaan horju muuten kuin voimakkaalla agitoinnilla, joka todellakin voi vaikuttaa vielä tulevalla tes-kierroksella jolloin nyt aiheutuvien kustannusten korvaamista epäilemättä perätään.
Luulempa, että NytRiittää-kampanja mahdottomuuksineen säilyy muistissa kevääseen asti ja ehkä pitemmällekin.

Tarja Laakso

Selvästi yrittäjäpuoli agitoi oikein lakkoja. Nuo kirjoitukset ovat sitä luokkaa - ja kun siihen lisää sen ahneuden mitä viimeisten muutamien aikana yrityspuolelta on tullut enemmän kuin tutuksi. Ennen riitti, että yritys tuotti kohtalaisen hyvän tuoton, tänä päivänä, jos yritys tuottaa kohtalaisesti, se pistetään konkurssiin (sillä tavallahan saa velat anteeksi ja voi jatkaa taas uudelle liikeidealla). Tästähän joku tutkimuslaitos pari vuotta sitten kertoi, että kannattavat yritykset suljetaan kun ne eivät ole riittävän kannattavia (omistajan näkökulmasta).

Mutta mitä tulee tuohon mainintaan että tuottavuutta kohotetaan irtisanomalla - eikös siitä yrityksille tehdystä gallupista yhtenä tuottavuutta parantavana perusteena käytetty juuri sitä, että 22% haluaa päästä eroon vanhoista työntekijöistään. Eikös juuri sen takia haluta mahdollisuutta irtisanoa työntekijät ilman perusteita, että päästäis eroon niistä työnantajan mielestä liian tuottamattomista (tai mielipiteiltään vääristä) työntekijöistä. Sitä ei kuitenkaan määritellä, mikä on liian tuottamaton - onko se lainkaan realistinen käsitys. Eli työvoima ei tule kasvamaan, kun ensin pistetään pihalle 10 000 - 20 000 työntekijää, ja sitten niiden tilalle otetaan 10 000 - 20 000 työntekijää, jotka jälleen pistetään pihalle, kun eivät olleetkaan riittävän tuottavia...

Pentti Westerholm

Räjähti nauruun Suomen yrittäjille.Hyvä muistaa lama tulee jossakin vaiheessa.Silloin yrittäjä saataa räjähtää itkuun,mutta kyllä siinä suru tulee duunarinkin haalariin.
Nosukaudella ollaan niin voimansa tunossa kuin Nummisuutarin Esko aikoinaan..

Jaan Johanson

Pelottavia "rohvessoreiden ja maaherrojen" käsitykset, että lainsäädäntöä ja politiikkaa ei saisi sekoittaa. Mitäs sitten jää jäljelle, kohta varmaan lainsäädäntö ja ihmisoikeudet erotetaan toisistaan. Vai pitääkö ihmisten oikeuksien puolesta mennä lakkoon yli 50% vai tarvitaanko 90% työväestöstä? Kannattaa muistaa että demokratian nimissä on tehty kaikkein julmimmat lait.
Ihmetyttää politiikka, jolla tästä maasta pyritään luomaan halpatuotantomaa, päinvastainen kuin voimavaramme on aina ollut.
Työntekijän asemaa heikentämällä tuottavuuden lasku on selvä, pitkällä aikavälillä negatiivisten terveysvaikutusten ja turvattomuuden seurauksena lasku on jopa katastrofaalinen. Lisäksi syntyy massiivisesti kasvavat terveydenhoito- ja sosiaalimenot. Niiden osalta jotka tässä rallissa jäävät henkiin. Vastuutonta.

Käsittämätön on suunnitelma ja tarkoitus. Meillä on työkokeilut, työharjoittelut, koeaika, kaikenmoiset tuet työttömän työllistämiseen. Mikä mättää. Puuttuuko pk-yrittäjiltä koulutusta vai onko tämä ilmaistyövoima jo kierrätetty? Mielestäni pitäisi kehittää systeemiä ja jopa palkita työllistyviä. Muutaman euron sijaan työllistyvälle 1. työpaikkaan tukisysteemeillä +20% palkka 2kk ajaksi! Sillä saattaisi syvästäkin ojasta joku nousta ja aikaansaataisiin todellisia talousvaikutuksia.
Itseasiassa itse irtisanomisasia on uudelleenarvioitavissa, mutta ennen sitä on pitänyt tehdä kovin monta muuta tärkeämpää uudistusta.
Ymmärrän että tämän lain huutosakissa on suurin osa pienyrittäjiä, keskimäärin heikosti koulutettua, työilmapiirin vaikutuksista tietämättömiä, hieman epävakaalla yrityspohjalla seilaajia. Heillä on varmasti hankaluuksia yleisesti luoda tervettä ja turvallista työilmapiiriä. Ikävä kyllä nyt annetaan huonolle työnantajalle jopa kilpailuetua.
Jokainen toimeentuleva pätevä yrittäjä nauraa näille älyttömille esityksille.

Juha Lehtonen

Koko keskustelu on valitettava osoitus siitä, että suomalainen työmarfkkinajäjestelmä on 40 vuotta ajastaan jäljessä: se on tehty olettamalle, että työnantajat on suuria ja neuvottelupöydän toisella puolen on suuri työntekijäjärjestö. On selvää, että kun EK:ssa ei ole yhtään alle 50 henkeä työllistävää yritystä jäsenenä, ei näiden asioiden ajaminenkaan kiinnosta. SAK:ta taas hiertää se, että SY ei hyväksy sitä, että työpaikoilla pitäisi olla pääluottamusmies, joka ei tee töitä, vaan hoitelee luottamusmiesasioita. Sellainen panostus pikkufirmoille taas on täysin mahdoton ajatus.

Nyt on vaan niin, että suurin osa tulevaisuuden työpaikoista syntyy näihin pikkufirmoihin, ja ne tulee olemaan luonteeltaan projektiluontoisia. Mitä enemmän SAK ja EK näitä vastustaa, sitä enemmän näitä töitä tehdään Suomen ulkopuolella. Ja se taas ei ole Suomen etu, eli voidaan sanoa, että EK ja SAK on suomalainen versio viidennestä kolonnasta, kun eivät ymmärrä mihin maailma on menossa.