Lauantai 25.5.2019

Suomen Yrittäjät vastaa SAK:lle: ”Nauru tekee herroille hyvää – mutta Elorannan suusta tuli väärää tietoa”

  • Kuva: Karoliina Vuorenmäki / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Mikael Pentikäisen mukaan SAK:n Jarkko Eloranta antoi väärää tietoa yrittäjäjärjestön kyselystä naurattaessaan kyselyn tuloksilla SAK:n vaikuttajia.
|

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta vääristeli puheessaan Suomen Yrittäjien (SY) työllisyysarviota, katsoo SY:n toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Talouselämä ja Uusi Suomi uutisoivat tänään Elorannan puheesta, jossa tämä väitti, että SY:n mukaan Suomeen syntyisi hallituksen kaavaileman irtisanomislain myötä kymmeniä tuhansia työpaikkoja.

”Sukkana läpi. Kukaan ei kysy, onko totta vai ei. Lähteenä tälle tiedolle oli niinkin luotettava tutkimus kuin yrittäjäjärjestön oma gallup omille jäsenilleen”, Eloranta sanoi SAK:n liittopäättäjien kokouksessa ja sai salin nauramaan ja taputtamaan.

Pentikäisen mukaan ”Elorannan suusta tuli taas väärää tietoa”. Hänen mukaansa SY:n arvio ei perustu jäsenkyselyyn.

”Oheinen yrittäjägallup on tehty kaikille yrittäjille, ei vain Suomen Yrittäjien jäsenille, joita oli vastaajista alle puolet. Arviomme on, että uudistus tuo 10 000–20 000 työpaikkaa”, Pentikäinen oikoi Twitterissä.

”Nauru tekee herroille hyvää, mutta kun asia on vakava, olisi hyvä pysyä totuudessa.”

Eloranta pahoitteli virhettä Pentikäiselle Twitterissä pian puheensa jälkeen.

”Kiitos oikaisusta. Pahoittelen virhettä.”

Myöhemmin Eloranta kuitenkin vielä tiedusteli, onko SY:n arvio asiasta totuus.

”Se on arvio, kuten totesin. Olisi kohtuullista, että arviomme kerrotaan oikein eikä paisutellen eikä väitetä, että se perustuu jäsenkyselyyn. Yritämme tehdä vaikuttamista vakavasti, koska arvomme on luotettavuus”, Pentikäinen vastasi.

Pentikäisen mukaan yrittäjistä 22 prosenttia on ollut tilanteessa, jossa olisi pitänyt irtisanoa henkilöperustein, mutta oikeusriidan pelossa sitä ei tehty. Hänen mukaansa tämä kuvaa ongelman laajuutta.

Hallitus on tuomassa marraskuussa eduskuntaan lain, jossa helpotetaan irtisanomista 10 hengen yrityksissä. SY kannattaa esitystä, jota ay-liike voimakkaasti vastustaa. Lakkoja on jo nähty ja tänään SAK valoi taistelutahtoa noin 500 liittopäättäjään, jotka olivat koolla Helsingin Hakaniemessä. Eloranta syytti, että esitys on hallituksen kumarrus SY:lle.

Lue lisää: SAK-yleisö räjähti nauruun Suomen Yrittäjien arviolle

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari Ojala

Tässä asiassa ei tarvitse noudattaa kuin Suomen Perustuslakia. Ko laki velvoittaa hallitusta, mutta siellä ei tunneta käsitettä kolmikanta tai työmarkkinajärjestö. Nyt kuitenkin on annettu työmarkkinajärjestöille mahdollisuus tehdä esitys asiassa, mutta sitä ne eivät saaneet aikaiseksi. Tästä syystä hallituksen tulee edetä asiassa, koska perustuslain
18 § velvoittaa; Oikeus työhön ja elinkeinovapaus
Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.
Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Oikeudesta työllistävään koulutukseen säädetään lailla. Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä.
Näyttäs ko pykälän mukaan lakkovahtien asettaminenkin olevan kyseenalainen toimenpide erityisesti kun lakko on polittinen. "Julkisen vallan(poliisin) on huolehdittava työvoiman suojelusta"
SDP;n Rinteen sanomisetkin eri yhteyksissä rikkoo perustuslakia.

Petri Kokko

Tammela: Kyllä vielä naurattaa, suorastaan itkunaurua pukkaa laukaan seurakunnan kirkkoneuvostolaisillakin. Eipä tarvitse sinun mielipiteitäsi ihmetellä yhtään, uskonhihhuli keskustalainen ja sipilän nuoleskelija ;)

Arvo Tammela

Kokko, lämpimät kiitokset noista ylistävistä kehuista. Valitettavasti en tunnista itseäni noista kehuista, joten nyt Kokko erehtyi raskaasti. Annan kuitenkin anteeksi Kokolle sillä hän ei ole ymmärtänyt sitä, miten on loukannut sen ihmisen kunniaa, jolle on hihhuloidessaan kommenttinsa kirjoittanut. Koska en tunnistanut itseäni Kokon kommentista en myöskään katso hänen loukanneen kunniaani.

Tapio Tuomisto

Pietikäinen??..tuo lemput saanut kepulainen HS päätoimittaja..lestadiolainen ( kuten lakeijansa Sipilä) ajaa yrittäjien asiaa katkeraan loppuun saakka maksoi mitä maksoi..saa lempit tästäkin duunista kuten muistakin.. no lestadiolais- hörhöt pelastavat taas.

Petri Kokko

Ei muuten kielletä, ei heti eikä ihan kohtakaan, pelkkää märkää päiväunta

Lainaus Saku Timosen blogista:

”Poliittisesta lakosta ei säädetä lailla, vaan oikeus siihen perustuu YK:n alaisen Kansainvälisen työjärjestön ILO:n hyväksymiin periaatteisiin, joihin Suomi on sitoutunut. ILO:n mukaan ammattiyhdistyksillä pitää olla mahdollisuus protestilakkoihin ja mielipiteensä ilmaisemiseen yhteiskunnallisissa kysymyksissä, vaikka ne eivät suoraan kuuluisi työehtosopimuksissa sovittuihin asioihin. ILO toimii kolmikantaperiaatteella, joten myös työnantajat ovat sitoutuneet ILO:n sopimuksiin ja periaatteisiin.

Yhdistymisvapaus ja siihen sisältyvä työtaisteluoikeus on turvattu ILO:n sopimusten lisäksi Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja Suomen perustuslaissa. Euroopan ihmisoikeussopimus on Suomessa voimassa lakina.”