Sunnuntai 26.5.2019

Kokoomuslainen ärähti ay-liikkeelle: ”Yrittäjävihamielisyys on käsin kosketeltavaa”

Luotu: 
7.10.2018 16:23
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Harri Jaskari.
|

Kokoomuksen kansanedustajan Harri Jaskarin mukaan irtisanomislaista syntynyt kiista on ”noussut uusiin ulottuvuuksiin”. Hän mainitsee erikseen SAK:n perjantaisen liittopäättäjien kokouksen, jossa naurettiin Suomen Yrittäjien arviolle uusista työpaikoista.

”Yrittäjävihamielisyys on käsin kosketeltavaa. SAK:n liittoväki oli lehtitietojen mukaan räjähtänyt remakkaan nauruun, kun puheenjohtaja Eloranta kertoi yrittäjäjärjestön arvioita uusista työpaikoista lakimuutoksen seurauksena. On kuulemma naurettavaa, kun kysyy yrittäjiltä arviota. Keneltä sitä sitten olisi pitänyt kysyä”, Jaskari ihmettelee Puheenvuoron blogissaan.

”Surullisinta koko tässä jupakassa on se, että sivulliset kärsivät eniten. Yritykset ovat ostaneet työrauhan viime sopimuskierroksella, mutta sillä ei ole mitään väliä. Suomen talous lähti juuri työmarkkinoiden jäykkyyksien takia hitaimmin kasvuun, mutta nyt kasvu lopetetaan lakkoilulla. Mielikuvapolitiikka hämärtää todelliset asiat alleen. Kuka kiistää sen tosiasian, että työllisyysastettamme on pakko edelleen saada ylöspäin, mikäli haluamme säilyttää hyvinvointivaltion”, hän jatkaa.

Jaskarin mukaan kiistassa ovat vastakkain kansanvalta ja ay-liike, mutta myös työttömät ja työssä olevat. 

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä ja Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi arvioivat aikaisemmin sunnuntaina, että  irtisanomissuojan heikentäminen on riittämätön, mutta silti välttämätön toimi. 

SAK:n liittojohtajat pohtivat perjantaina seuraavia toimia, koska hallitus ei aio perääntyä suunnitelmistaan irtisanomissuojan muuttamisesta. Kokouksessa mainittiin useaan otteeseen sana ”yleislakko”. Liittojohtajien puheenvuoroissa ehdotettiin muun muassa viikon poliittista lakkoa ja polttoaineen jakelun keskeyttämistä keinoiksi pysäyttää hallituksen hanke. AKT ilmoitti torstaina, että se aloittaa maanantaina uudet, pitkäkestoiset työtaistelutoimet, jotka näkyvät muun muassa julkisessa liikenteessä.

Lue myös: 

Tyly arvio irtisanomissuojaan puuttumisesta: ”Hyttysen surinaa uudistustarpeisiin nähden”

Ay-pomolta tyly viesti hallitukselle: ”Alkaa olla viimeinen hetki ottaa järki käteen”

SAK-yleisö räjähti nauruun Suomen Yrittäjien arviolle

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timjoh Ken

Ottaahan tuo pannuun, kun porvarit houkuttelevat talouskasvulla ja työpaikoilla entisiä työttömiä leiriinsä. On suuri vaara että ainakin hoipertelijat äänestävät väärin. Siksi ay-liike huoltaa työkalujaan (sirppi&vasara) jotta ne ovat kunnossa talouskasvun lahtausta varten.

Hannu Kauppinen

Mitenkä olisi näissä kolmikanta asioissa ja eturiidoissa mahdollista, että työnantajapuoli; yrittäjät ja yritykset, joille SAK: n pejaisissa räjähdettiin nauruun, pistäisivät omalta puoleltaan kovat keinot käyttöön ja pistäisivät nyt aluksi kuukaudeksi ovet kiinni, seuraavaksi sitten yritystoiminta toistaiseksi seisokkiin. Meitähän ei ole kuin hieman yli 200 000. Tässä alkaa nyt SAK ja ay-väki helvetin isolla riskillä kaatamaan yrityksiä ja työpaikkoja.. tälläistä voidaan masinoida, koska ei ole mitään vastuuta.

Niko Kaistakorpi

Jaskari toteaa: "On kuulemma naurettavaa, kun kysyy yrittäjiltä arviota. Keneltä sitä sitten olisi pitänyt kysyä”
Varsin naiivia puhetta. Jos kiistan tässä vaiheessa kysytään yrittäjiltä palkkaisitko uuden mikäli saat helpommat irtisanomisehdot, niin vastaus on aika helppo. Sama kuin kysyisi haluatko ilmaista rahaa tai viinaa. Tätähän ei tarvitse mitenkään lunastaa vaikka laki tulisikin voimaan. Mm tällä hän perustelee yrittäjävihamielisyyttä...

Kari Aaltonen

Kukaan ei varmasti edes SAK vihaa yrittäjiä, hehän järjestävät työtä, Jaskarin luulisi ymmärtävän että asiathan tässä riitelevät ja jos joku on sopan hämmentäjä jota pitäisi syystää moisesta yhteentörmäyksestä, niin Sipilän hallitusta joka kaikin keinoin yrittää heittää kapuloita veronmaksajien rattaisiin.

Ville Varjo

"Kirsikkala" kirjoitti Aamulehdessä eilen hyvin kriittisen kirjoituksen asiasta, samaten Harkimo ja viimeisimpänä Lasse Laatunen kommentoi asiaa niin ikään hyvin kriittisesti.

Ei kai nyt vain Harri ole käymässä niin että poliitikot ovat menneet liikaa Suomen yrittäjien kelkkaan? Nyt tuntuu että tuossa porukassa on vauhkoonnuttu asiasta. Kyseinen järjestö on voimakkaasti profiloitunut valittajana, ja saa luonnollisesti joiltain yrittäjiltä tukea. Voisi perustellusti sanoa että Suomen yrittäjistä on tullut epävirallinen "Valtakunnanvalittajanvirasto".

Oma yritykseni kuuluu sekä Suomen yrittäjiin että Teknologiateollisuuteen, eikä minulla ole ensinmainitusta syntynyt kovinkaan ammattimaista käsitystä 21 vuotta kestäneen yrittäjänä toimimisen aikana. Jälkimmäisessä on asiat hoidettu selvästi ammattimaisemmin.

Mikko Toivonen

Enpä arvaa mennä Jaskarin päähän tutkimaan, mistä hänen havaitsemansa yrittäjävihamielisyys kumpuaa.
Sen tällaisena maailmaa ja elämää hirmuisti tahkonneena seniorikansalaisena voin sanoa että tuolla maailmalla yrittäminen on kyllä suuressa kunniassa. Voisi melkein sanoa että mitä kauemmas edetään sitä suuremmaksi yrittämisen arvostus kasvaa. Se on myös Kiinassa erittäin korkealla tasolla ja on aina ollut vaikka sen valtakunnan hallintasysteemi ei siltä näytä
Meille jostain syystä on AY liikkeeseen ja mitä Jaskari ei mahdollisesti ole havinnut suureen osaan ns. porvarillisesta virkakunnasta jäänyt jonkinlainen kiero yrittäjäkuva.
No onhan niitä yrittäjiä joita ajaa piinkova ahneus enemmänkin kuin halu saada jotain hyödyllistä aikaan ja sitten siitä hyödyllisestä saada kohtuullinen korvaus.

Täällä esimerkiksi Jaskarinkin puolueen toimesta Persuja hakataan olan takaa ja yritetään luoda heistä paljon pahempi m ielikuva kuin olisi rehtiä.

Kun niin ajatellaan unohdetaan että Persut ovat erityisen suurelta osin yrittäjiä. Sekä pienyrittäjiä, mikroyrittäjiä, itsenäisiä ammatinharjoittajia ja jokunen vähän tuhdimpikin yrittäjä. Varmasti kuitenkin poikkeuksetta yrittäjiä jotka palkkaisivat lisää väkeä jos järjellinen irtisanominen eri tilanteissa olisi mahdollista.
Hyvin vähän ovat pyytämässä mitään itselleen mutta tuottavat nillekin jotka eivät heitä yhteiskunnan jäseniksi ilman anteeksipyyntöä hyväksyisi..

Nämä työnantajat ihan riippumatta siitä kuinka monta tekijää heillä on eivät perusteetta päästäisi koslkaan pois jomkoulittua työntekijäänsä ellei tilapaisesti olisi aivan pakko

Jos haluamme laittaa yrittäjien edellytykset kuntoon AY liikkeen puristuksessa niin lakeja on muutettava ja irtisanomistakin pitäisi esittää kaikkia työnantajia koskevaksi. >Samoin työaikoja, ylityökorvauksia, kesälomarahoja . Myös työsuhteeseen sidottus työttömyyskorvausta olisi mahdollisimman nopeasti palautettava päivärahapohjaiseen jotta alkaisi syny'tyä innostusta tehdä tarjolla olevaa työtä ja pikasopeutua siihen.

Nyt AY liike kategorisella nihilismillä pyrkii tappamaan kaikki tarpeelliset uudistukset ja kohtuulliset säännökset.

Laitan tähän vielä päälle senkin että yleinen palkka-ja elinkustannustyaso on kovasti vertailukilpailijamaita korkeampi ja pitäisi sitäkin jarruttaa muutamia vuosoa niin että ero tasautuisi hallitusti,
Asuntopolitiikkaa meillä ei energiapolitiikan ohella olikeastaan ollutkaan joten Valtion olisi otettava tuottaakseen riittävä määrä sopivan kokoisia, 30-50m" asuntoja 10-25 kerroksen high rsideissa perusvarustettuna niin että niiden vuokrat pyörisivät luokassa 10 €/m2/kk.
Ja kakkuna marjan päälle
ylipaisuneiden paklkkajohtahien vuosiansioiden palauttaminen noin 30% tämän päivän saantia pienemmälle tasolle.

Liikennepolttoaine voidaan melko helposti konvertoida jioko autogazille tai maakaasun versioille ja vähentää hyvin pienin kustannuslisin noin 30% vaikeimmista päästöistä kuten hiilidioksidi, rikki, typin okdiifit noki sekä muut pienhiukkaset
Suuressa mittakaavassa ryhtyä nopeasti tuottamaan rakenteellisesti turvasllisia lämmityvoimaloita taajamien sisäälle ja tarvittava määrä >CPH voimaloita.

Oikein toimimisen sijsta olemme valinneet kasllista energiaa josta MTK ja Kepulit tahkoavat setelitb laariin ja samalla pilaavat vaikkapa Helsingin ilman aloittamalla polttamaan puuta

Tarja Laakso

Pieni korjaus tekstiin: Suomessa palkkataso ei ole kilpailijamaita korkeampi, vaan niitä alhaisempi (Suomen työvoimakustannukset vuonna 2017 EU:n 9. korkeimmat - mm. kaikissa pohjoismaissa, Saksassa, Alankomaissa, Belgiassa ja Itävällassa työvoimakustannukset ovat korkeammat kuin Suomessa, ja EU:n ulkopuolisista maista Norjassa ja Islannissa huomattavasti korkeammat kuin Suomessa). Palkansaajat ovat Suomessa osallistuneet kilpailukyvyn parantamiseen monin keinoin, mukaan lukien työvoimakustannusten alentaminen (Suomi ainoa EU-maa, jossa työvoimakustannukset laskivat viime vuonna - ero EU:n keskiarvoon liki 4%).

Sen sijaan kuluttajahinnat ovat korkeat Suomessa. Eli Suomessa ostovoima on vieläkin huonompi kuin mitä nuo työvoimakustannukset antavat kuvan. Suomihan oli jossain vaiheessa rupusakkia EU:ssa ostovoiman osalta, jopa nuo halvan työvoiman maat olivat ostovoimaltaan parempia kuin Suomi.

Ja kun tätä epäsuhtaa miettii, herää kysymys - mihin ne rahat valuvat?

Tuomas Sikander

Epäilen että Harri kokee maailman muutenkin aika uhkaavana paikkana pienelle luottoäänestäjälleen.
Hellyyttä ja yhteiskunnan sosiaalipussukan maallista hyvää sitä kaipaa vähän silmäpuolisempikin tukijussi.
Hyvää yötä, sanoi Jaskarin mummo kun silmä puhkes.
._.

Erkki Kelloniemi

Mitä hallituksen 20 000 työpaikan lupaukselie voi muuta kuin nauraa. Vaikka se toteutuisikin, työllistyvien olisi painettava nöyränä päänsä työnantajan mielivallan edessä
Jaskarilta ja Kokoomukselta unohtuu se, etteivät tuollaiseen polvistumiseen porvaritkaan suostuneet feidaaliaatelin vallassa ollessa. Ja siitä syystä porvareilla on nyt valta

kari laaksonen

SY on ison pääoman liike, pienyrittäjiä tai mikroyrittäjiä asia ei juuri koske, heillä kun ei ole varaa palkata täysiaikaisia. Sitten kun on, asia on erilainen koska hankala tekijä voi saada koko firman nurin. Erityisesti SAK saa silti kansan vihat koska se johtaa vain siihen, että tyäntekijäiden asema hankaloituu ja lopulta uudistukset vievät voiton. SAK on menneiden aikojen suojatyäklikki pahemmasta päästä, AKT käsikassaranaan.