Maanantai 20.5.2019

Nyt väläytetään jopa 12 kuukauden koeaikaa – Liittopomo: ”Arveluttava esitys”

  • Kuva: Alma Media arkisto / Kari Mankonen
    Kuva
    Päivi Niemi-Laineen mukaan koeajan pidentämisessä vuoteen on samoja ongelmia kuin hallituksen niin sanotussa irtisanomislakiesityksessä.
|

Hallituksen ajaman irtisanomislain vaihtoehtona esiin noussut koeajan pidentäminen ei saa tukea Suomen Yrittäjiltä (SY) tai liitoilta, jotka Talouselämä tavoitti kommentoimaan juttuunsa. SAK:n suuri Teollisuusliitto tosin ei tyrmää täysin koko ajatusta.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta ja sosiologian professori Harri Melin Tampereen yliopistosta totesivat Ylen Ykkösaamussa maanantaina, että koeajan pidentäminen olisi käypä kompromissi ay-liikkeen vastustamalle irtisanomislaille.

Hallitus kaavailee irtisanomissuojan heikentämistä alle 10 hengen yrityksissä. Ay-väki taas vaatii hankkeen perumista työtaistelujen uhalla. Hallitus julkisti viime tiistaina kompromissiesityksen, joka ei liitoille kelvannut. Perjantaina Iltalehti uutisoi, että korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavassa on ollut esillä kompromissiesitys koeajan pidentämisestä 12 kuukauteen.

Professori Koskinen nosti koeajan esiin aamulla radiossa. Hän huomautti, että hallituksen kaavailema yleislausekkeen muutos on teknisesti todella vaikea toteuttaa ja sen lopputulos on arvaamaton. Hänen mielestään hallituksen tulisi tyytyä nykyistä yksinkertaisempaan esitykseen, jonka merkityksen kaikki ymmärtäisivät.

"Tällainen olisi minusta koeajan lyhyt pidentäminen kaikkien osalta", Koskinen sanoi Ykkösaamussa.

”Minusta sen pitäisi toimia. Tämä nykyhallitus ei aikaansaa sellaista hyvää ehdotusta irtisanomisen keventämisestä, että sillä päästäisiin eteenpäin”, Koskinen sanoi.

Professori Melin totesi olevansa samoilla linjoilla.

Suomen Yrittäjät (SY) pitää tärkeänä, että hallituksen ajama irtisanomisuudistus menee läpi. SY:n työmarkkinajohtaja Janne Makkula huomauttaa Talouselämälle, että koeaika kohdistuu vain työsuhteen alkuun, jossa on molemminpuolinen harkinta-aika niin työnantajalla kuin työntekijällä työn sopivuudesta. Koeaika on hänen mielestään ”kokonaan eri asia” kuin käsillä oleva irtisanomislaki ja sen tavoitteet, eikä sitä voi pitää ratkaisuna työllistämisen kynnyksen alentamiseen.

”Eihän se tavallaan ole vaihtoehto sille, että alennetaan työllistämisen kynnystä koko työsuhteen kaarta ajatellen”, Makkula sanoo.

Myös Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine äkkiseltään torppaa koeaikakompromissin.

”Aika arveluttava esitys minun mielestäni”, Niemi-Laine sanoo Talouselämälle.

Hän huomauttaa, että kuluvan hallituskauden aikana on juuri pidennetty koeaikaa kuuteen kuukauteen ja ammattiyhdistysliike puhuu nyt siitä, onko ihmisten elämä pelkkää koeaikaa.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ei ota asiaan mitään kantaa. Teollisuusliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja Turja Lehtonen ei kuitenkaan heti tyrmää ajatusta. Hänen mielestään mitään vaihtoehtoja ei pidä rajata etukäteen pois.

Lue laajempi juttu Talouselämästä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Salonen

No ei todellakaan. Jos töihin ei tarvita koulutusta, niin kiero työantaja voi vaan palkata joka vuodeksi eri henkilön.
Joku siivooja tai kaupan kanssa pystyy heti tuottavaan työhön ja sitten ne voi vaikka palkata elokuussa ja heittää pihalle kesäkuussa, kun pitäisi lomia olla. Ja ei tarvitse varmaan edes mainita nuorista tytöistä, jotka olisivat jäämässä äitiyslomille koeaikana..

Erkki Malinen

Entisellä työpaikalla oli pisin määräaikanen työsuhde 12v, kun siitä yritettiin neuvotella työnantaja sanoi että tämän kaverin määräaikasuutta ei sitten jatketa. Eikä liitollakaan ollut siihen mitään konsteja, eli työnantajalla on nykyiselläänkin vaikka minkälaisia konsteja käytettävänä. Tässä ei ole kuin hallituksen halu näyttää tätä Ollila maista johtamis tapaa duunareille. Jos jossakin tässä maassa on petraamisen varaa, niin johtamis kulttuurissa. Näyttää että sitä halutaan viedä siihen että minä määrään ja sinä tottelet, ei Rokan Anttikaan siihen alistunu, eikä se kuulu tähän aikaan.

Petri Lavonen

Todella hölmö menneen ajan idea. Naisvaltaisilla aloilla voidaan koeajalla irtisanoa raskauden takia ja koskaan ei tarvitse vakinaistaa kun ketku työnantaja voi palkita itselleen vuoden työntekijän, ehkä kahdenkin. Eräällä uusimaalaisella pienessä rakennusfirmassa työnantaja käytti rekrytointi firmaa palkatakseen viikon vertaisiin työsuhteisiin saadakseen " käsiä " Kauniita puheita Maanantaina rivitalorakennuksen loppuun asti saatetusta pestistä ja keskiviikkona sai tietää kahvipöydässä toiselta että ensi Maanantaina tulee taas uusi tilalle ja edellisen työntekijän suhde kesti myös viikon.