Maanantai 20.5.2019

Matti Vanhanen parahti radiossa: Ei hallitus voi taipua ay-liikkeen lakkojen alla – ”Erittäin vakava ennakkotapaus tulevaisuuteen”

Luotu: 
9.10.2018 09:24
Päivitetty: 
9.10.2018 09:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Matti Vanhasen mukaan eduskunta ei voi luovuttaa lainsäädäntövaltaansa poliittisten lakkojen takia.
|

Keskustan kansanedustajan, ex-pääministeri Matti Vanhasen mukaan hallitus ei voi taipua lainsäädäntökysymyksessä ay-liikkeen poliittisten lakkojen painostukseen.

Vanhanen kommentoi Ylen Ykkösaamussa väitteitä siitä, että hallituksen kannattaisi tarttua SAK:n lisätoimilleen antamaan aikalisään, jota on kuvattu ”kädenojennukseksi” hallitukselle.

Vanhasen mukaan hän ja todennäköisesti moni muukin ”kauhistuisi sitä ajatusta, jos kerran osoittaisimme, että poliittisten lakkojen takia hallitus vetäisi kokonaan esityksensä pois, eikä antaisi eduskunnan siitä päättää”. Irtisanomissuojan heikennyksessä on kyse selkeästi lainsäädäntökysymyksestä, Vanhanen korosti.

”Se [taipuminen] antaisi tulevaisuuteen erittäin vakavan ennakkotapauksen”, Vanhanen varoittaa.

Vanhasen mukaan kolmikantaisiin tai muihin neuvotteluihin olisi syytä vain, jos näkyvissä olisi, että neuvottelut voisivat johtaa tällä vaalikaudella toteutettavissa olevaan tulokseen. Nyt tällaista mahdollisuutta ei ole näkyvissä, Vanhanen sanoo, sillä ay-liike on kieltäytynyt neuvottelemasta enää irtisanomislaista.

”Luulen että tämä saattaa olla jo sellaisessa asennossa, että tämä on vain paras tuoda eduskuntaan ja ratkaista tämä eduskunnassa normaaliin demokraattiseen tapaan.”

Muun muassa kokoomuksen Juhana Vartiainen on myös korostanut irtisanomislakiin liittyvässä keskustelussa eduskunnan lainsäädäntövaltaa ja sitä, että lait eivät ole neuvottelukysymys eikä ay-liike lainsäätämisen osapuoli. Lue lisää: Juhana Vartiainen ällistyi: ”Ei valtiovalta ole neuvotteluosapuoli”

LUE MYÖS:

Lasse Laatunen: ”Hallitus joutuu perumaan irtisanomislain” – Poliittisen teatterin lasku hirvittää

Matti Vanhanen jyrähtää lakkoilijoille – ”Jos joku kuvittelee, että käsittely lopetetaan…”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #4

kirjoitin väärin. Ajatus oli koko yritysjohdossa joka päätökset valmistelee ja tekee.
Mutta kuten varmaan arvasitkin se oli vain "saivarteleva" vastaus edelliseen ehdotukseen. Tällaista lakiahan ei voisi tehdä koska sen jälkeen suomessa olisi vain velkaantuneita ja persaukisia johtajia.

Olli Parviainen
Vastaus kommenttiin #10

Sellainen laki on jo olemassa:

Osakeyhtiölaki, 22 luku: Vahingonkorvaus

1 § Johtohenkilön vahingonkorvausvelvollisuus

Hallituksen jäsenen, hallintoneuvoston jäsenen ja toimitusjohtajan on korvattava vahinko, jonka hän on tehtävässään 1 luvun 8 §:ssä säädetyn huolellisuusvelvoitteen vastaisesti tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut yhtiölle.

Hallituksen jäsenen, hallintoneuvoston jäsenen ja toimitusjohtajan on korvattava myös vahinko, jonka hän on tehtävässään muuten tätä lakia tai yhtiöjärjestystä rikkomalla tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut yhtiölle, osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle.

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2006/20060624

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #11

Enpä ole kuullut että tätä olisi käytetty edes soneran tapauksessa.
Eikä se Elopin touhutkaan tainnut Nokialle muuta kuin krsimystä tuoda.
Yleensähän rangaistus on vain se kuuluisa kultainen kädenpuristus ja erorahaa parin vuoden palkka.

Risto Salonen

Vanhanen on oikeassa. Voisihan käydä niin, että esim veronmaksajien keskusliitto kieltäisi jäseniään maksamasta muuttuneita (kolminkertaistuvia) kiinteistöveroja tai autoliitto vaatisi yleislakkoa muuttuvia ympäristölakeja vastaan.

Tuomas Sikander

Rotutohtorin skitsoidin pojan visio kyseisessä asiassa näyttäisi olevan Puolan johdon asennetta ja agendaa läheisesti muistuttava.
Ilmeisesti lehmäpoikain konsultaatio ollut lestadiolaisten ohjenuorana tässäkin totalitarismissa.
._.

Tarja Laakso

Vanhasen kommentti ja erityisesti esimerkiksi täällä käyty keskustelu aiheesta osoittaa selkeästi sen, että Suomessa johtamiskulttuuri on todella vanhanaikaisella tasolla. Johtaminen tuntuu tarkoittavan pelkkää käskyttämistä. Neuvotteleminen ei todellakaan näytä kuuluvan osaamistasoon.

Ei ihme, että yrittäjien vaatimuksiin suhtaudutaan varauksella. Jos lähtökohta on se, että työnantaja käskee ja sanelee...

Ari Mikkola

Ei Suomen hallitus voi eikä saa taipua ja ay-liike tiesi sen lakkojen tielle lähtiessään. Eli mitä ay-liike haluaa ja ajaa. Yleislakkoa ja sitä kautta hallituksen kaatamistako..
Pelkääkö ay-liike että seuraavat neljä vuotta kun hallituksessa istuu SDP sekä Vasemmistoliitto ja samalla talouden laskukausi on päällä ja työssäkäyvä duunari on se joka maksaa joko työttömyydellä tai kasvavana verorasituksena sekä epävarmuutena kaiken niin lakkoasetta ei voi enää käyttää joten nyt on ehkä viimeiset kerrat mahdollista lakkoilla yhtenäisenä.
Joka tapauksessa tämä lakkoilu lie Suomen historian kallein SDP vaalikampanja. Oliko eka kierros 50milj..

Tarja Laakso

Ja palkansaajat ovat taipuneet jo liian monta kertaa, joten kyllä siihen taipumiseen ja kyykyttämiseen on pakko jossain vaiheessa pistää stoppi. Jos sopimuksia ei pidetä - tosin onhan se normaalia poliitikoilta, ettei lupauksia pidetä.

Ja hallitus on kyllä perääntynyt niin monta kertaa - milloin minkäkin tahon vaatimuksesta (mm. yrittäjien, EK:n jne.). Ettei se yksi kerta siihen enää mitään muutosta tee, että touhu on ollut kokoajan yhtä sekoilua.